Atat Romania, cat si Europa, inregistreaza o frauda uriasa pe Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA), iar cauzele trebuie eliminate, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gabriel Biris, intr-o conferinta de specialitate, citat fiind de Agerpres. "In privinta fiscalizarii consumului (TVA) avem o frauda uriasa pe TVA, atat in Romania, cat si in Europa. De ce? Nu cumva din cauza ca legislatia europeana in materie de TVA a ajuns o invitatie la frauda? Nu cumva acesta e motivul? Vedem in jurul nostru un comportament care nu este unul foarte stimulativ pentru cei care creeaza, muncesc, inteleg sa fie cetateni onesti ai acestei tari. Nu facem nimic pentru impozitarea pe bune a sumelor care nu pot fi declarate", a spus Biris.

Gabriel BirisFoto: Hotnews

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie sa vina cu solutii pentru eliminarea cauzelor, nu numai pentru tratarea efectelor in ceea ce priveste frauda.

"Avem prevederi in Codul fiscal care nu au produs efect. Nu ne intrebam de ce oare nu produc efecte? Este foarte important sa urmarim cauzele si sa ne tinem cu dintii in a nu ne dilua atentia inspre a reduce efectele cu a elimina cauzele. Stim care sunt cauzele. Fiecare domeniu important in Romania are specialisti care pot sa le arate. Depinde de politic, de Guvern, sa venim cu solutii pentru a eliminarea acestor cauze, nu numai tratarea efectelor", a explicat secretarul de stat.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a organizat, joi, o conferinta dedicata recomandarilor europene privind infiintarea de autoritati nationale pentru competitivitate.

Evenimentul si-a propus sa dezbata initiativa legislativa privind constituirea Consiliului National de Competitivitate in Romania, urmarind sa aduca laolalta actorii institutionali care pot sprijini activitatea consiliului in vederea cresterii competitivitatii la nivel national.