Economistii din banci apreciaza excedentul bugetar realizat in prima luna a anului, mai ales pe fondul celor doua runde ale reducerii de TVA, dar atrag atentia ca riscurile pot veni in partea a doua a anului, pe fondul unor masuri populiste generate de alegeri. "In ianuarie veniturile la buget au crescut in ritm anual cu 11.1%, depasind 20 de miliarde de lei, notandu-se dinamica incasarilor din TVA (17% an/an), evolutie care confirma faptul ca accelerarea economiei si fiscalizarea mai activa au contrabalansat impactul reducerii cotei TVA", arata vineri Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania intr-un raport destinat investitorilor.

Anca Dragu, ministrul Finantelor PubliceFoto: Guvern

"Romania a inregistrat un surplus fiscal de aproximativ 0,6% din PIB in ianuarie 2016, un pic peste nivelul inregistrat in aceeasi luna din 2015, in pofida faptului ca a existat o crestere a cheltuielilor de 8,7% in ritm anual. Rezultatul a venit pe fondul avansului veniturilor bugetare cu 11,1% in ritm anual, o performanta destul de impresionanta daca tinem cont de faptul ca TVA a fost redusa de doua ori din iunie 2015 (cota standard, cu 4 puncte procentuale si cota pentru alimente, cu 15 puncte procentuale). Pentru intreg anul, avand in vedere alegerile locale si parlamentare, vedem riscuri la adresa executiei bugetare din partea unor posibile initiative populiste din Parlament, in conditiile in care deficitul bugetar pentru intreg anul este prognozat la -3,0% din PIB, dupa metodologia europeana. Totusi, asemenea rezultate solide pe zona veniturilor bugetare ofera un grad sporit de confort", arata si economistii ING Bank intr-un raport similar.

Executia bugetului general consolidat s-a incheiat in ianuarie cu un excedent de 4,7 miliarde lei, reprezentand 0,63% din PIB, in crestere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut, veniturile avansand cu 11%, iar cheltuielile cu 8,7%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, citate de Mediafax.

In ianuarie anul trecut, executia bugetara a fost pe plus cu 3,95 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 20,4 miliarde lei, reprezentand 2,7% din PIB. Acestea s-au majorat cu 11,1% fata de ianuarie 2015, inregistrandu-se cresteri de 48% la incasarile din impozitul pe profit, de 19,2% la accize, de 17% la TVA si de 11,1% la contributii de asigurari sociale.

Cheltuielile au insumat 15,6 miliarde lei, in urcare cu 8,7% si cu un punct procentual ca pondere in PIB. Cheltuielile cu personalul s-au majorat cu 26%, in urma cresterilor salariale acordate in a doua parte a anului trecut, respectiv cu 25% a personalului din sistemul public sanitar si a personalului din sistemul public de asistenta sociala, cu 15% a personalului din invatamant si cu 10% a personalului din sistemul bugetar exclusiv sanatate, invatamant si asistenta sociala.

Pe de alta parte, cele cu bunuri si servicii s-au redus cu 8,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 686,9 milioane de lei, reprezentand 0,1% din PIB, nivel similar cu cel realizat in ianuarie anul trecut, de 682,6 milioane lei.