Vineri, ANAF a publicat in Monitorul Oficial un Ordin al Presedintelui privind noua procedura de inscriere in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Se stie, antreprenorii care deruleaza afaceri cu operatori economici din alte state membre au obligatia sa se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari, efectul acestei inscrieri fiind validarea codului de TVA in sistemul de TVA al Comunitatii Europene.

HotNews.roFoto: Hotnews

Documentul actualizeaza procedura de inscriere in Registrul Operatorilor Intracomunitari respectiv adopta un nou model al formularului 095 "Cerere de inscriere in Registrul Operatorilor Intracomunitari", actualizat conform noilor prevederi din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015.

Ce e bine de retinut:

  • Sunt supuse inregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari, inainte de a efectua astfel de tranzactii, persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal (inregistrare in scopuri normale de TVA) cand efectueaza achizitii sau livrari intracomunitare de bunuri sau cand efectueaza prestari sau achizitii de servicii cu parteneri din alte state membre.
  • Se vor inregistra in Registrul Operatorilor Intracomunitari si persoanele neinregistrate in scopuri de TVA ce detin un cod special de TVA obtinut in temeiul art. 317 din Codul fiscal. 
  • In aceasta categorie regasim persoanele neinregistrate in scopuri de TVA care achizitioneaza servicii intracomunitare sau presteaza servicii intracomunitare la care beneficiarii sunt obligati la plata TVA in tara de origine respectiv persoanele impozabile scutite de TVA ce au depasit intr-un an plafonul achizitiilor intracomunitare scutite de TVA de 10.000 euro reprezentand suma de 34.000 lei la cursul de la data aderarii.

Procedura este similara cu cea stabilita anterior, fiind dezvoltata pentru societatile infiintate conform Legii nr. 31/1990.

Pentru inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari trebuie depuse urmatoarele documente:

  •  formular 095 "Cerere de inregistrare in Registrul Operatorilor Intracomunitari";
  •  certificat de cazier judiciar pentru toti administratorii in cazul societatilor pe actiuni;
  • certificate de cazier judiciar pentru administrator si pentru asociatii ce detin mai mult de 5% din partile sociale in cazul celorlalte forme de societate.

Exista posibilitatea ca impotriva acestor persoane sa se fi pus in miscare actiuni de urmarire penala. Inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari este posibila daca faptele penale nu au legatura cu infractiuni reglementate de Codul fiscal.

Solicitantul are obligatia sa depuna anexat cererii de inregistrare documentele justificative privind natura faptelor penale astfel incat acestea sa nu fie clasificate in infractiuni economice.

La inceputul fiecarui an calendaristic, pana la sfarsitul lunii februarie, compartimentul de specialitate din cadrul ANAF verifica daca contribuabilul a efectuat operatiuni intracomunitare.

In cazul in care in anul anterior respectiv in anul curent nu s-au efectuat operatiuni intracomunitare se dispune radierea din oficiu a persoanei inregistrate in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Alte informatii relevante:

  • 1.  Modificarea structurii actionarilor sau asociatilor cu mai mult de 5% din capitalul social se aduce la cunostinta organului fiscal pentru verificarea inscrierii in Registrul Operatorilor Intracomunitari in termen de 30 zile de la aparitia modificarii.
  • 2.  Invalidarea codului de TVA din oficiu de catre autoritatea fiscala conduce la radierea din Registrul Operatorilor Intracomunitari.
  • 3.  Procedura adoptata prin OpANAF nr. 727/2016 cuprinde si o sectiune de anulare a inregistrarii din Registrul Operatorilor Intracomunitari la cererea persoanei impozabile.
  • 4.  Procedura este simplificata pentru persoanele ce nu sunt societati, acestea inscriindu-se in Registrul Operatorilor Intracomunitari numai in baza formularului 095 (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)