Plenul Senatului a votat luni in unanimitate proiectul Legii darii in plata, initiata de catre deputatul PNL Catalin Zamfir. Senatorii au decis in urma dezbaterilor din plen includerea plafonului de 150.000 de euro al creditului luat pentru locuinta, dar au mentinut programul Prima Casa in lege, in ciuda avertismentelor venite din partea Ministerului Finantelor si BNR. HotNews a transmis LIVE TEXT dezbaterile din Senat

Daniel Zamfir, initiatorul legiiFoto: cdep.ro

Senatorii au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului "Prima casa" si au introdus un altul care se refera la faptul ca pentru stingerea creantei dintr-un contract de credit prin dare in plata, valoarea contractul de credit, la momentul acordarii, nu trebuie sa depaseasca 150.000 euro, suma calculata la cursul de schimb al BNR in ziua incheierii contractului, garantat prin ipoteca asupra unui bun imobil cu destinatie de locuinta.

HotNews a transmis LIVE TEXT dezbaterile din Senat

Legea Darii in Plata a fost trecuta pe ordinea de zi pentru dezbateri in cadrul plenului Sentatului, se arata pe site-ul institutiei. Proiectul legii darii in plata se afla pe ordinea de zi a plenului Senatului si, daca dezbaterile vor fi finalizate, este posibil ca votul sa se dea luni, a declarat vicepresedintele Camerei superioare, Ioan Chelaru, dupa sedinta Biroului permanent, citat de Agerpres. El a precizat ca au loc dezbateri in sedintele grupurilor parlamentare pentru stabilirea pozitiilor in privinta acestei legi.

"In grupurile parlamentare se discuta pozitia grupurilor fata de vot, daca se va ajunge la vot, mai ales ca exista o discutie intensa vizavi de anumite chestiuni care au fost dezbatute in comisiile de specialitate si care nu au intrunit numarul maxim de voturi si asupra carora e posibila sustinerea in plen a amendamentelor respinse. Daca se termina dezbaterile, va fi si votul final", a aratat Chelaru, adaugand ca exista mare interes sa se discute legea la Senat, fie ca va fi aprobata sau respinsa, pentru ca forul decizional este Camera Deputatilor.

Ioan Chelaru a adaugat ca, in principiu, PSD "a spus da" legii, dar decizia definitiva va fi luata dupa discutiile din sedinta grupului parlamentar cu reprezentantii BNR si cu initiatorul.

La sedinta grupului PSD participa luni, din partea Bancii Nationale, Florin Georgescu si Liviu Voinea.

Cele mai importante interventii din Senat pe tema legii darii in plata:

  • Liderul grupului Parlamentar al UNPR propune ca proiectul sa treaca de pe pozitia a treia pe cea de-a doua. Se voteaza propunerea in unaimitate
  • Presedintele sedintei anunta ca vor participa o serie de invitati , "deosebit de interesati de un anume proiect de lege".
  • Se discuta punctul 1 de pe ordinea de zi, un proiect privind modificarea Statutului Politistului. Se supune la vot, proiectul se voteaza cu un singur vot impotriva.
  • Se supun atentiei senatorilor diferite rapoarte informative ale unor comisiilor senatoriale (de abuzuri, pentru afaceri europene si politica externa s.a.)

Context:

Inainte cu cateva ore de inceperea dezbaterii, copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat ca liberalii vor sustine proiectul "astfel ca in luna aprilie aceasta lege sa devina realitate", a precizat Gorghiu intr-o conferinta de presa la Parlament, la finalul Biroului Politic National al formatiunii.

Alina Gorghiu a explicat principiul riscului impartit de la care a pornit Legea darii in plata, ea precizand ca acesta a fost si motivul pentru care PNL sustine actul normativ.

"Principiul este acela ca in orice societate normala riscul trebuie impartit. Ca ne place sau nu ne place, pana acum acest risc nu a existat decat de partea clientilor serviciilor bancare. S-a modificat legea, conform solicitarii venite de la Presedintie, cererea de reexaminare a fost analizata serios de colegii nostri din Senat si cred ca nu se mai poate vorbi de niciun fel de afectare, dupa aceste amendamente care astazi trec prin Senat. Am vazut, insa, in anumite momente, o pozitie, haideti sa-i spun de usoara forta de negociere, din partea sistemului bancar, care spunea prin anumite voci cum o sa dispara proiectul 'Prima casa'. Si au venit toate argumentele necesare si suficiente pentru a merge in directia in care acest lucru nu este real. Ati vazut saptamana trecuta cifrele venite de la Guvern si de la sistemul bancar, directionate catre 'Prima casa'. Ganditi-va ca 1,7 miliarde de lei se duc anul acesta de la Guvern catre 'Prima casa', iar din sistemul bancar cred ca 2,6 miliarde de lei. Ceea ce inseamna ca acest proiect va continua cu succes", a aratat copresedintele PNL.

Gorghiu a subliniat ca la nivel parlamentar liberalii isi doresc "un dialog in continuare cu cei din sistemul bancar".

"Legea va trece de Senat. Daca mai exista lucruri care ar putea fi in divergenta pe procedura sau pe fond, la Camera vor putea fi discutate din nou si analizate. Veti vedea si majoritate in Senat astazi. Dupa parerea mea, va fi o majoritate relaxata, care va da girul acestui proiect bun pentru societatea romaneasca", a mai sustinut copresedintele PNL.

In plenul Senatului se discuta la aceasta ora (17.03) despre ratificarea diferitelor conventii la care Romania este parte, In cateva minute urmeaa dezbaterile propri-zise pe marginea Legii darii in plata.

Senatorul Cristiana Anghel nu pierde nicio ocazie de a lua cuvantul, ultima interventie a senatorului Anghel fiind legata de violenta domestica, mentionand ca nu doar femeile sunt supuse violentei domestice, ci si barbatii. Moment in care presedintele sedintei a intrerupt-o intreband-o daca stie dansa ceva ce nu stiu colegii senatori.

Incep dezbaterea pe darea in plata!

Enache Jiru, secretar de stat la Finante: MFP isi sustine punctul de vedere. Sustinem exceptarea programului Prima Casa (vociferari in sala)

Presedintele de sedinta: Stimati colegi! E un proiect foarte important si avem nevoie de de atentia Dvs!

Enache Jiru: Daca acest program nu este exceptat, am fi in situatia in care ANAF ar executa 50% iar banca 50%, adica ceva imposibil. Se va compromite insusi scopul social al programului Prima Casa. Exista riscul ca Statul sa fie actionat in judecata la Tribunale internationale. Mai exista si riscul ca, din cauza unor perceptii negative si o posibila re-evaluare a agentiilor de rating, toate vor avea un impact direct asupra bugetului de stat. As dori sa fie mentionat si Raportul CE care atrage atentia asupra riscurilor...

Daniel Zamfir: Scopul nostru a fost sa scoatem o lege drapta, nici de stanga nici de dreapta. Nu e o lege impotriva bancilor, ci una care sa aduca un echilibru intre banci si clienti. Principiul legii este acelasi pe care deja l-ati votat, cel de imartire a riscului intre client si banca. Spunea dl. secretar de stat ca legea ar anula garantia Statului. Dar la articolul 1 avem stipulat ca legea se aplica si fidejusorilor, iar Statul Roman este fidejusor. Vreau sa va va propun ca Prima Casa sa ramana in interiorul legii pentru a putea fi protejati. Va multumesc.

Tapu Nazare, seful Comisiei Economice: Amendamentele respinse sunt in Anexa nr. 2. Amendamentul din anexa 3 (Prima Casa) ar urma sa fie supus votului in plen. Supunem plenului raportului comun.

Serban Mihailescu: D-le presedinte, dati dreptul la a vorbi reprezentantilor grupurilor parlamentare!

Senatorul Cristiana Anghel: Min Finantelor a transmis ca a trimis banii catre banci deci amendamentul lor nu maii are niciun...

Se supune la vot, Programul Prima Casa ramane in interiorul Legii Darii in Plata.

Dinca Marinica: Nu este niciun pericolbugetar. Bancile vor avea de doua ori mai multe garantii decat imprumutul ipotecar clasic. In momentul in care a aparut acest proiect, BNR a spus ca e un proiect de lege social. Gresit! BNR a venit cu propuneri de protectie sociale. Iar guvernatorul BNR a spus ca initiatorul a vrut o lege sociala, dar ca a iesit altceva. Scopul acestei legi este de a face ceea ce BNR nu face. BNR ar fi putut sa lase aceasta lege fara obieiect daca ar fi emis norme prin care sa se evite falimentul Bancorex, care sa evite bula speculativa imobiliara...

Pana sa vina de la Presedinte, in toata media er un curnt de opinie ca legea ar proteja samsarii. Dar acum s-a clarificat ca nici vorba de asa ceva. Niciunul din amendamentele BNR sau ARB nu are o explicatie sustinuta de cifre!

Trebuie sa aratam ca nu mai putem astepta dupa BNR care a nu a reactionat si am fost nevoiti sa ne imprumutam cu 20 de miliarde de euro pentru ca tot BNR sa asigure un climat de micro-stabilitate financiara

Serban Mihailescu: Este o lege veche, nu este o lege noua...mai mult decat d-l Dinca, va reamintesc ce spuneam in 2011, ca trebuie sa facem un plan de salvare a l failiilor indatorate, ca ele sa fie ajutate de Stat! Din pacate, s-a preferat ca dupa Comitetul de maxi-prudenta, BNR sa refuze o dscutie pe problemele grele. Ma opresc aici.

Cristiana Anghel: Voi fi concisa, dar dura: cui foloseste aceasta retrimitere a legii in Parlamentul? D-lui Johannis! Ce are dl. Johannis? O casa? Cyui a inchiritat-o? Lui Raiffeisen!? Cat a luat chirie? Mii de euro! Are dreptul dl Johannis sa iasa public cu...? Nici vorba!

Sa ne uitam si la alt persona- Banca Nationala, care a venit impreuna cu alaiul de ulii , ARB-ul. BNR are un CA care nu raspunde nici civil nici penal pentru nimic. Sa ne amintim ca atunci cand s-au taiat salariile, BNR nu a taoat nimic, ci a ramas cu salariile intregi. Exista o singura concluzie: legea trebuie sa treaca, iar cetatenii sa se simta aparati!

Nicoale Vlad Popa: Vreau sa atrag atentia d-lui Jiru ca are concluzii false. Acela program e facut pentru banci, d-le secretar de stat! Nu cetateanul castiga, ci bancile! Practic, bancile pierd acel profit de suta la suta al bancilor!

Bancile au nevoie de aceste imprumuturi ca sa se intample programul Prima Casa. Tot ce ati spus aici d-le secretar de stat este fals!!!

Mircea Geoana: Suntem in fata unei suite de situatii care provin din aceeasi spetza. Avem azi un subiect legat de relatia asimetrica dintre consumator si banci, Am dori sa rezolvam pe fond aceasta probllema. Americanii au creat un consiliu dedicat consumatorilor. Dar Congresul SUA a decis, asa cum ar trebui sa facem si noi, sa cream un consiliu care sa ia din atributiile BNR pe care acestia nu au dorit, nu au vrut sau nu au putut sa le aplice. Trebuie un mecanism de supraveghere care sa poata actiona independent. Dar aceasta e solutia pe cre tarile care invata din greseli, procedeaza!

S-a votat plafonul de 150.000 al creditului.Senatorii au admis in plen un amendament respins in comisiile de specialitate, care prevedea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru casele cu destinatie de locuinta care sa intre sub incidenta legii. Decizia a fost luata cu 63 de voturi "pentru", 5 abtineri si 43 de voturi "impotriva".

Stirea se va actualiza in aceasta seara