Societatile din Romania platesc 23,1% din salariile anuale ale angajatilor pe asigurarile sociale si alte "contributii" salariale, potrivit celui mai recent studiu realizat de UHY, o retea internationala de contabilitate si consultanta. Aceasta rata este peste media la nivel mondial de 6.141 USD sau 20,5% din salariu. Asta in ciuda faptului ca, din 2012, costurile cu contributiile s-au redus de la 21,6% la 20,5% la nivel mondial. Potrivit autorului studiului, Romania are unele dintre cele mai ridicate taxe si costuri obligatorii cu asigurarile dintre toate tarile care au facut obiectul studiului, platind in medie USD 6.930 pentru un salariu de USD 30.000 pe an.

Firmele din Romania platesc 23% din salariul angajatilor sub forma de contributii socialeFoto: Hotnews

De exemplu, aceste "contributii" salariale sunt mai mari decat in alte state est-europene membre ale Uniunii Europene, costurile cu angajati similari fiind de 17,2% si 20,7% din salariul in Croatia si respectiv Polonia.

Click pe imaginea de mai jos pentru a o mari.

Totusi, a existat o scadere incurajatoare de peste o treime, de la 35,3% in 2012 la 23,1%, a sumei pe care societatile din Romania trebuie sa o plateasca in plus fata de salariile angajatilor, sub forma contributiilor salariale,.

UHY a studiat datele din 29 de tari din reteaua sa internationala, calculand valoarea platilor pe care trebuie sa le efectueze companiile, cum ar fi platile contributiilor la asigurari sociale, pe langa salariul brut platit angajatilor individuali (a se vedea tabelele de mai jos) **.

"A existat o scadere incurajatoare a procentului de contributii salariale pe care trebuie sa le plateasca angajatorii din Romania, insa mai sunt multe de facut. In caz contrar, Guvernul Romaniei risca sa submineze cresterea atat de necesara daca va continua sa descurajeze crearea de locuri de munca si sa sufoce salariile cu contributii salariale uriase. Intr-o perioada in care economia globala abia incepe sa se insanatoseasca iar redresarea in multe tari este in continuare foarte fragila, acest lucru este mai important ca oricand", mentioneaza Camelia Dobre, Managing Partner al companiei UHY Audit CD SRL.

  • Stimulentele destinate pentru combaterea somajului sunt din ce in ce mai frecvente

Multe tari incearca sa combata somajul si sa minimizeze impactul acestuia asupra bugetelor de asigurari sociale prin oferirea de stimulente angajatorilor pentru crearea de noi locuri de munca. Acestea se adreseaza adesea unor grupuri specifice, precum somerii sau cei aflati la inceput de cariera.

Reprezentantul companiei, Camelia Dobre, mai explica: "Guvernele recunosc logica reducerii contributiilor salariale, insa multe se tem ca nu isi pot permite reduceri ale tuturor taxelor, mai ales avand in vedere costurile asociate cu imbatranirea populatiei. Vedem tot mai mult masuri particularizate ca o solutie de compromis. De exemplu, guvernul Romaniei subventioneaza companiile sa angajeze anumite grupuri de someri, inclusiv adulti cu varsta de peste 45 de ani sau parinti care sunt singurii intretinatori in familiile monoparentale. Chiar si angajatorii din Marea Britanie platesc acum mai putin asigurari nationale pentru angajatii sub 21 de ani, incepand cu 2015".

Studiul mai arata ca Brazilia are in continuare cele mai mari taxe si costuri cu asigurarile obligatorii pentru angajatori, dintre toate tarile studiate, de 71,4% dintr-un salariu de USD 30.000, fara schimbari semnificative din 2012 si pana in prezent, in afara unei politici guvernamentale de instituire a unor exceptii de la plata anumitor contributii salariale. Cu o suma de USD 21.408 reprezentand plati in plus fata de salariu, aceasta rata este de 19 ori mai mare decat tara cu costurile salariale cele mai mici din studiu - Egipt, unde firmele platesc doar 3,7% in plus (USD 1.108).

China a inregistrat una dintre cele mai ridicate rate de crestere dintre toate tarile studiate: suma taxelor si a contributiilor de asigurari sociale platite de angajatori a crescut cu aproape o treime din 2012 * si pana in prezent, de la 31,6% la 42%. Angajatorii chinezi platesc acum in medie USD 12.518 pe an sub forma de costuri ale angajatorilor pentru un angajat care castiga USD 30.000, ceea ce reprezinta 42% din salariul angajatului.