Ilie Carabulea a fost ridicat miercuri de procurorii DIICOT si dus la audieri, dupa 10 ore de perchezitii domiciliare, scrie presa locala din Sibiu. Procurorii au intrat cu masina in curtea casei lui Ilie Carabulea si l-au ridicat aproape din usa casei. Omul de afaceri, flancat de doi mascati, a incercat tot timpul sa isi ascunda fata de obiectivele camerelor de luat vederi, mai noteaza ziaristii sibieni. Carabulea, care este urmarit penal si intr-un alt dosar, impreuna cu directorii firmei de asigurari Carpatica ar fi falsificat documente, ca sa ascunda problemele financiare ale companiei.

Ilie Carabulea (foto arhiva)Foto: Hotnews
  • Cine este Ilie Carabulea, omul de afaceri care a dominat ani buni economia sibiana?

Ilie Carabulea, care implineste luna viitoare 69 de ani, era in decembrie 1989 sef de birou al fostei intreprinderi de stat care asigura transportul de persoane şi marfă in judeţul Sibiu. Absolvent al Politehnicii din Brasov in 1970, inginerul Carabulea a devenit unul dintre beneficiarii privatizărilor prin sesitemul MEBO (celebra cuponiada). Consacrarea pe segmentul financiar a venit odata cu retragerea a circa 10 miliarde de lei de la FNI, cu doar cateva zile inainte de prabusirea Fondului.

S-a lansat in afaceri in 1990, conform propriilor sale declaratii: "La Istanbul am facut primii dolari, din rulmenti. Apoi, in 1990, la intalnirea de 20 de ani de la terminarea facultatii, un fost coleg care lucra la Steagul Rosu mi-a oferit ocazia sa cumpar un camion cu 460.000 de lei. Din octombrie, preturile urmau sa se dubleze. Ceea ce s-a si intamplat. Am facut, prin urmare, transport de marfa. Am condus eu, am facut soferie".

In 1992, Ilie Carabulea a cumparat doua autobuze la mana a doua, le-a reparat la Intreprinderea de Reparatii Auto si s-a apucat de transportat pasageri in strainatate. S-a imprumutat la BRD in lei pentru a dezvolta afacerea de transport si, profitand atat de inflatie cat si de faptul ca avea incasari in valuta, a rambursat rapid imprumutul. Dupa Atlassib, Carabulea a construit hotelul Ramada din Sibiu, investind in agricultura, a preluat apoi fabrica de covoare din Sibiu, a incercat sa infiinteze o companie aeriana low-cost, dar a renuntat ulterior l proiect. Holdingul Atlassib cuprinde mai multe companii :Atlassib, Transmixt, Autotim, Transdara, RoAtlassib.

In 1996, lanseaza compania de asigurari SA Asigurari Atlassib, redenumita apoi Carpatica Asig, unde primii clienti au fost chiar pasagerii firmei de transport, care aveau nevoie de asigurare pentru a iesi din tara.

In iulie 1999, lanseaza Banca Comerciala Carpatica, pe care il dezvolta in grup financiar, care mai include o societate de asigurari, o societate de investitii si o firma de tichete de masa, Romticket. Carabulea mai are investitii in agricultura, constructii si media. . In perioada guvernarii Nastase, Ministerul Turismului a mutat toti banii din proiectul "Dracula Park" -cateva milioane de dolari- de la BCR la mica banca sibiana a lui Carabulea.

Carabulea a ajuns sa fie poreclit de presa „Nasul Sibiului”, avand o avere estimata de 200 de milioane de euro in perioada sa boom financiar.

In aprilie 2010 intre in conflict cu Mitropolia Ardealului, insusi Mitropilitul Streza cerand preotilor sa se fereasca de Carabulea si de firmele lui. Trei ani mai tarziu, acelasi Mitropolit, Laurențiu Streza, ii acorda patronului Holdingului Atlassib, Ilie Carabulea, distincția "Crucea șaguniană pentru mireni" .

Primele necazuri au inceput la firma sa din domeniul asigurarilor. Service-urile care refuzau sa lucreze cu Carpatica Asig (fosta ASA Asigurari Atlassib), se inumulteau de la o luna la alta, din cauza ca asiguratorul sibian pltea greu si cu mari intarzieri.

In decembrie 2010 a fost trimis in judecata de DNA, fiind acuzat de dare de mita si trafic de influenta. In acelasi dosar au mai fost judecati Florin Apostu, prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu si Popescu Tiberiu, ofiter activ in cadrul Directiei Judetene de Informatii (SRI) Sibiu. La data de 15 aprilie 2011, Carabulea a fost comdamnat de Curtea de Apel Constanta la doi ani de inchisoare.

In aprilie 2012, Ilie Carabulea e condamnat la un an si sase luni de inchisoare, dar executa doar o treime din pedeapsa, fiind eliberat conditionat.

In 2014, BNR ii suspenda dreptul de vot al lui Carabulea, pe motiv ca nu respecta criteriul reputational. Ulterior, Carpatica e preluata de Nextebank.