Darea in plata: 5 consecinte destul de previzibile

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 4 martie 2016, 4:50 Economie | Finanţe & Bănci


Legea darii in plata ramane un subiect extrem de fierbinte
Foto: sxc.hu
Intr-un efort mediatic fara precendent in ultimii ani, executivi ai principalelor banci insotiti de sefii celor doua asociatii bancare de profil- Asociatia Romana a Bancilor si Consiliul Patronatelor Bancare s-au reunit ieri pentru a transmite inca o data mesajul lor cu privire la efectele pe care darea in plata le va genera in piata. Printre vorbitori erau Oprescu (CEO Alpha Bank), van Groningen (CEO Raiffeisen Bank), Manea (CEO BCR), Ghetea (presedinte CEC Bank), Bogza (Bancpost), Szczurek (ING Bank) si Danescu (ARB). In sala erau si Parvu (CEO Piraeus), Mitrache (pana de curand CEO Leumi Bank), precum si oficiali ai Unicredit si ai altor institutii de credit. Acestia au incercat sa explice motivele pentru care legea in plata, in actuala sa forma, constituie un pericol real pentru economia romaneasca.

Bancherii au admis faptul ca in momentul in care primul client va apela la darea in plata (in ipoteza plauzibila in care legea va fi aprobata de Parlament si promulgata), banca va invoca exceptia de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala, declarand ca retroactivitatea aplicarii legii excede normele europene de drept.
 • Consecinta nr 1: scumpirea avansului la creditele ipotecare noi
Deja cateva banci au facut acest lucru, incepand cu Raiffeisen Bank, continuand cu Bancpost si Banca Romaneasca, iar azi (joi) au anuntat si oficialii celei de-a doua banci din sistem, BRD, cresterea avansului la 50% la creditele in euro luate pe cel putin 25 de ani.

Este o reactie normala, spun bancherii. "Te duci la departamentele de risc si le ceri sa iti faca o estimare a impactului acestei legi a darii in plata. Acestia iti fac diferite scenarii pe care le prezinti apoi la forurile conducatoare ale bancii si iei decizia", explica Sergiu Oprescu. "Este clar ca atunci cand anticipezi o scadere a veniturilor, te gandesti de unde le acoperi. (...)O sa fim obligati sa gasim solutii, sa gasim alternative. De-a lungul timpului in Romania, am trecut de la perioada in care ii asteptam cu flori la aeroport pe reprezentantii multinationalelor pentru ca erai cam singurii care aveau potential de creditare, la perioada in care s-a dat drumul la creditarea persoanelor fizice, apoi la entuziasmul de a credita agricultura, iar acum se da marea batalie este pentru cele 42 de miliarde de fonduri europene destinate proiectelor cu finantare europeana dar cu co-finantare europeana. Nu am dori sa ne concentram doar pe creditarea unui anume segment ci sa pastram accesul cat mai multor clienti la creditare", a mai spus Ghetea.

In ciuda caracterului pretins social, aceasta lege va avea consecinte contrare si va impacta nefavorabil accesul la credit imobiliar al tuturor categoriilor sociale, mai spun reprezentantii institutiilor de credit.
 • Impactul nr.2: Legea va afecta dezvoltatorilor imobiliari, industria constructiilor,a materialelor de constructii si numarului de tranzactii imobiliare

Lucru pe care ni l-au confirmat si jucatorii din industrie, recent. "Legea darii in plata nu afecteaza doar sectorul bancar, bancile anuntand ca lucreaza la majorari ale avansului( sau chiar au operat aceste cresteri) ci si piata imobiliara. Dezvoltatorii spun ca preturile vor scadea ca urmare a accesului mai dificil la credite, iar reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii se tem ca unii dezvoltatori si-ar putea taia costurile construind cu materiale mai ieftine si mai ne-sigure pentru clienti. Detalii, aici.

 • Impactul nr. 3: Programul Prima Casa va disparea
"In opinia si analiza mea, imi asum in totalitate, e nevoie de o modificare a tuturor actelor. Legislatie primara si secundara. Trebuie eliminat pragul de timp si modificate toate hotararile de guvern care mentin Prima Casa. De asemenea, este nevoie si de reforma FNGCIMM (Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM)", a explicat Manea, executivul BCR.

 Legislatia Prima Casa permite bancilor sa incaseze garantia de stat de 50% din soldul creditului doar daca sunt indeplinite anumite conditii de forma, printre care si cea ca creditul sa fie restant mai mult de 60 de zile.

Astfel, daca legislatia Primei Case nu este schimbata, bancile vor putea lua banii de la stat doar daca debitorul intra in default, nu si daca acesta da casa in plata inainte de a acumula restante la banca.

In aceste zile va fi transmis Camerei Deputatilor si punctul de vedere al Guvernului, favorabil eliminarii Primei Case din legea darii in plata. "Cei care au accesat programul Prima casa nu par a fi, cel putin din interpretarea pe care o gasim noi si din datele pe care le avem, grevati de probleme sociale. Rata de neperformanta a acestui program este extrem, extrem de mica, este undeva la 0,04 din totalul programului", a spus Suciu. Potrivit acestuia, nu ar mai exista ingrijorari legate de procese internationale daca s-ar evita implicarea programului "Prima Casa". "Daca mergem pe aceasta varianta pierderile pe care statul roman le-ar putea suporta pe retroactivitate si impactul major al proiectului pot fi substantiale, pentru ca nu putem sa ne dam seama din proiectul actual cui se adreseaza si care este numarul total al persoanelor care vizeaza aceasta lege, putem avea doar estimari relative, care nu arata deloc bine din perspectiva echilibrului bugetar", a precizat Dan Suciu, purtatorul de cuvand al Guvernului.

Acesta mai spune ca Executivul tine foarte mult la pastrarea caracterului social al legii. Punctul de vedere va fi transmis Camerei Deputatilor. "Guvernul sustine ca legea darii in plata si-si pastreze si chiar sa-si consolideze caracterul social, care a stat la baza acestui proiect de lege si a fost exprimat ca atare in expunerea de motive, cand a aparut in dezbaterea Parlamentului. Este un punct la care Guvernul tine foarte mult, acest caracter social poate fi un raspuns pentru multe din provocarile la care legea nu raspunde in acest moment sau care creeaza dificultati in interpretarea sau in efectele pe care le va avea aceasta lege".

 • Impactul nr.4: Pierderile vor fi mai mari pentru societatea romaneasca decat pentru banci, acestea putand suporta pierderile.
Pierderile generate de adoptarea Legii privind darea in plata vor fi mult mai importante pentru intreaga societate decat cele pe care le vor suferi, in mod direct, bancile comerciale, pentru ca vor fi afectati viitorii clienti, mediul de business, deponentii si debitorii care, chiar cu eforturi, au reusit sa isi plateasca ratele la banca, sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Sergiu Oprescu.
 "Banca Nationala a Romaniei a venit cu o cifra de posibil impact de 2 - 4 miliarde de lei. Nu o comentam, pentru ca include referiri la portofolii complexe, ale tuturor bancilor. In mod evident este o pierdere pentru sistem. Poate fi suportata de sistem? In mod cert, da. Dar acesta este doar primul pas de impact. Ce se intampla mai departe? (...) Dupa promulgarea Legii se dau case in plata, bancile vor fi obligate sa le vanda, creste oferta pe piata. Pentru a se proteja de risc, bancile vor inaspri conditiile de creditare... Astfel, creste oferta, scade cererea, scade pretul, apoi, cand pretul scade si alti clienti, care pana atunci isi plateau creditele, vor fi stimulati sa apeleze la legea darii in plata. Unde se opreste acest cerc vicios. Cine plateste?", a declarat joi Sergiu Oprescu, in cadrul unei conferinte de presa la care au participat mai multi presedinti de banca.

Potrivit acestuia, calitatea bancilor de multiplicatori de bani face ca si efectele unei astfel de initiative legislative sa se multiplice similar in economie. "Daca noi am alege sa facem protectie sociala ca si cost direct al statului roman, ar fi foarte bine, pentru ca nu ar fi efectul multiplicator. Daca facem aceasta protectie prin banci, afectam societatea cu de zece ori mai mult", a mai spus Oprescu.

El a explicat faptul ca, in prima faza, bancile vor fi obligate sa constituie provizioane pentru a compensa riscul aparut ca urmare a aparitiei acestei legi, chiar daca nu exista inca imobile date in plata, iar acest fapt va diminua resursele bancilor pentru alocarea de noi credite.

 • Efectul nr 5:  "Majoritatea tacuta" (deponentii) va avea de suferit
"Majoritatea tacuta este in special formata din deponenti, antreprenori, societati comerciale, IMM-uri si inclusiv de debitori ai sistemului bancar care au reusit, chiar cu greutate, sa isi plateasca ratele la banca. Facem apel la aceasta majoritate sa se exprime pe aceasta tema, sa se trezeasca, pentru nu fi facuti raspunzatori tot noi, in viitor, pentru aceste efecte", a subliniat Oprescu.

Pe de alta parte, el a admis faptul ca bancile pot face mai mult pentru cazurile cu adevarat sociale. "Nu am negat niciodata si suntem primii care recunoastem ca exista un client reprezentat de cazuri sociale, exista un client reprezentat de oameni care, din diverse motive, nu mai pot sa mai plateasca rata la credit, cazuri sociale pentru care sistemul bancar trebuie sa vina cu o solutie. De fapt, la nivelul fiecarei banci, aceste cazuri sociale sunt adresate si in prezent pe tot ce inseamna istoric, portofoliu de credit. Se poate face mai mult pe acest subiect? In mod cert, da! Putem sa venim cu criterii de identificare a acestor cazuri sociale, putem sa venim cu abordari punctuale, putem sa venim cu abordari la nivel de sistem, putem sa oferim o garantie clientului care intra intr-un astfel de caz social ca situatia sa va fi tratata cu anumite standarde de corectitudine la nivelul industriei. Dar acest lucru nu se poate face decat pe baza de dialog si de aplicare pe fiecare caz in parte", a mai spus Oprescu.

De asemenea, presedintele ARB a reamintit problema de comunicare pe care au avut-o bancile in toata aceasta perioada. "Nu trebuie sa fim iubiti ci doar intelesi. Pentru ca vina noastra principala in toata aceasta perioada este ca poate nu am reusit sa ne facem intelesi si asta poate eset o carenta din punct de vedere al modului in care noi am stiut sa investim in educatia financiara a clientilor nostri. Acest lucru ar trebui sa se schimbe. O sa facem eforturi in aceasta directie", a subliniat seful ARB.

La randul sau, presedintele Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, Steven Van Groningen, a adaugat la randul lui ca pierderea "adevarata", in urma aplicarii Legii darii in plata nu este pentru pentru sistemul bancar, "ci pentru Romania in general".

"La nivel international, daca aratam ca dreptul de proprietate nu este respectat, impactul va fi mult mai mare pentru Romania decat pentru sistemul bancar", a spus van Groningen.

In plus, van Groningen a sustinut ca legea trebuie sa defineasca foarte clar cazul social pentru ca introducerea plafonului de 150.000 de euro este un pas inainte dar "nu ne putem opri aici".

Ce au mai transmis joi, bancherii:
 • In opinia noastra, legea adoptata contravine prevederilor din Constitutia Romaniei, dreptului european in vigoare, respectiv Directivei 17/2014, si Codului Civil. Astfel, aceasta lege incalca principiile neretroactivitatii, predictibilitatii si proportionalitatii legii, precum si dreptul de proprietate prevazute de Constitutia Romaniei.
 • Comunitatea bancara solicita alinierea prevederilor nationale la cadrul european dat de Directiva 17/2014 privind returnarea sau transferul catre creditor al garantiei sau al veniturilor obtinute din vanzarea garantiei. Directiva europeana mentioneaza ca partile dintr-un contract pot decide de buna voie si doar pentru viitor, incepand cu data de 21 martie 2016, ca returnarea / transferul catre creditor al garantiei este suficienta pentru a rambursa creditul.
 • Aceasta lege va putea fi speculata de clienti care nu prezinta probleme sociale, avand capacitate de rambursare si care sub efectul legii vor anula garantii materiale complementare - instrumente bancare de tipul avalului, transferand astfel pierderea proprie asupra sistemului si, implicit, asupra deponentilor.
Astfel, au fost create premisele ca bancile sa reanalizeze conditiile de creditare in sensul inaspririi acestora, cel putin pana la clarificarea situatiei. Asociatia Romana a Bancilor isi exprima increderea ca inca nu este tardiv pentru ca legea sa fie revizuita in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu cadrul legislativ european.

Pe scurt, avertismentele venite dinspre comunitatea bancara sunt urmatoarele:
 • Programul Prima Casa devine inoperant
 • Aplicarea acestei legi se va reflecta in cresterea pretului produselor si serviciilor bancare in Romania din cauza constituirii de noi provizioane, cerintelor suplimentare de capital, echilibrarea pozitiei valutare a bancilor, etc
Vor aparea costuri finale  pentru statul roman prin:
 • aplicarea prevederilor privind incalcarea Tratatului European si/sau din procese internationale
 • posibila scadere a  rating-ului Romaniei
 • reducerea veniturilor la bugetul statului din contributiile tuturor industriilor afectate de lege care vor fi suportate de contribuabilii romani
 • Raman de solutionat aspectele care au condus la trimiterea spre reexaminare in Parlament a Legii, inclusiv cele sesizate de catre comunitatea bancara
Propuneri pentru respectarea cerintelor din Cererea de reexaminare
 • Legea trebuie sa stabileasca conditiile clare si obiective de aplicare astfel incat sa fie definita situatia de nevoie a debitorului.
 • Corelarea cu legea insolventei persoanelor fizice
 • Corelarea procedurilor pentru implementarea mecanismului de dare in plata.
 • Neretroactivitatea dispozitiilor legale
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27877 vizualizari

 • +15 (53 voturi)    
  vrajeala (Vineri, 4 martie 2016, 7:35)

  tearoftime [utilizator]

  Cand bancile se unesc pentru a iti spune cu blandete ca ce faci te va afecta pe tine mai mult decat pe ele, e clar ca nu e asa.
  In primul rand ca aceasta lege nu obliga pe nimeni sa renunte la ratele platite sau sa dea casa bancii. De unde pana unde: "Majoritatea tacuta" (deponentii) va avea de suferit, cei care au reusit, chiar cu greutate, sa isi plateasca ratele la banca???
  Aceasta lege vine si ofera o optiune in plus fata de tot ceea ce are acum, celui ce a luat imprumutul. Nu ii ia nimic. Cu alte cuvinte, cei care au deja imprumuturi castiga o optiune.
  Deci legea nu poate afecta decat noii clienti si bancile.
  Bancile poate ar trebui sa explice de ce s-au platit "comisioane de risc" in contracte si la ce folosesc, pt. ca aparent nu isi asuma niciun risc. Apoi comisionul de verificare dosar, prin care verifica bonitatea. Si tot asa.
  Singurii care pot fi cu adevarat afectati ar putea fi noii clienti, datorita cresterii avansului minim necesar.
  Dar odata cu cresterea avansului minim necesar va scadea cererea de credite, locuinte etc. si in mod normal dezvoltatorii si proprietarii vor trebui sa scada preturile sau piata se va bloca pana or sa le scada. Pt. ca la un moment dat tot le vor scadea. Avantaj consumatorul.
  Bancilor le e frica pt. ca 2016 se prefigureaza un an f. dificil pt. angajati - au trecut 2 luni si in jurul meu nu aud decat de restructurari, micsorari de salarii, firme inchitite de altele ( din 2 firme rezultand 1,5 si restul dati afara ) etc. O sa fie un an greu, asta e adevarul.
  Bafta!
  • -8 (38 voturi)    
   Ce tampenie. (Vineri, 4 martie 2016, 9:41)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui tearoftime

   1. Banca nu da cu imprumut apartamente, case si birouri.... banca da cu imprumut bani si trebuie sa primeasca bani inapoi. Nu e logic? Ca tu ai ales sa-ti iei un apartament de 2 camere intr-un cartier de cacat din Bucuresti pe 80000 de euro, pai asta e problema ta, e alegerea ta. Insa nu e alegerea bancii. Banca ar fi investit cei 80000 de euro in altceva, deci de cand stabilesti tu si statul roman in ce-si investeste banca banii?

   2. Eu cand semnez un contract, ma astept ca cealalta parte sa-si respecte obligatiile contractuale, la fel cum o fac si eu.
   Daca cealalta parte ajunge intr-o imposibilitate de a-si respecta obligatiile, atunci discutam si ajungem la o solutie, sau nu. Depinde de mine.
   Insa nu vine statul roman si se baga peste contractul semnat de cele doua parti. Eu mi-am facut niste calcule, si niste planuri in functie si de acel contract.
   Stiu ca toti sunteti frustrati cu bancile, dar nu vine banca la voi sa va dea credite, nu va leaga banca la ochi cand semnati contracte... nu va baga bancile pe gat case pe care nu vi le puteti permite.
   Ai facut o alegere, ai luat o decizie...pai suporta frate consecintele. Nu te duce capul sa-ti faci 3 calcule simple si apoi sa citesti niste hartii pe care le semnezi de buna voie? Pai ce sa zic... esti prost si de obicei prostia doare.
   • +5 (17 voturi)    
    dar evaluatorul? (Vineri, 4 martie 2016, 10:23)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui bgd

    nu stabilit/agreat de banca?

    sunt mana in mana...
   • +6 (18 voturi)    
    bancile ne vor binele (Vineri, 4 martie 2016, 10:26)

    Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui bgd

    bancile ne vor binele, intotdeaunea ne-au vrut binele.
    pana acum ni l-au tot luat, acum se schimba foaia :))
   • +8 (20 voturi)    
    draga lucratorule bancar (Vineri, 4 martie 2016, 11:09)

    Al_de_sus_Et_III [utilizator] i-a raspuns lui bgd

    In primul rand vreau sa te intreb eu care era banca ce in anii 2000 iti dadea tie un draft de contract sa il citesti linistit acasa, ca sa vezi ce semnezi?
    Daca tu mergi si cumperi ceva de la magazin si iei teapa, esti tot un prost. Doar ca aici exista ceva institutii de stat ce te protejeaza, pentru ca in general consumatorul de rand e prost. Asa si cu bancile, BNR trebuia sa vegheze ca prostii sa nu ia credite in nestire. La fel cum se incearca limitarea fumatului.
    Da, ai semnat un contract, acesta trebuie respectat. Dar cand conditiile in care a fost semnat nu sunt in regula, cred ca este normal sa poti sa il modifici.
    Si ultima: cele 3 calculi simple de care spui, apparent nici expertii din banci nu le-au facut si erau sa crape odata cu criza; sau daca le-au facut si tot au dat drumul la creditare se numeste cinism.
    • 0 (2 voturi)    
     Gresiti! (Duminică, 6 martie 2016, 1:53)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Al_de_sus_Et_III

     Cand expertii din banci se incurca la alea 3 calcule simple si banca da de bucluc, se aplica regula "too big to fail" (sau vreuna asemanatoare, va explica dl. gubernator - bag-o, vere, pe-aia cu riscul sistemic) si banca e salvata cu banii prostilor ca mine.
     E atat de simplu.

     Altfel, eu fac parte din majoritatea tacuta invocata de dl. Oprescu - ca firma. sunt deponent si lucrez cu bancile pentru ca asa vrea statul roman, sa ma oblige sa cumpar servicii pe care nu le doresc - asta nu mai e neconstitutional, bag sama.
     Tot sper de vreo 20 de ani ca o sa dea statul roman o lege care sa oblige toata populatia Romaniei sa cumpere serviciile oferite de firmele din industria mea - dar, intr-un mod misterios si de neinteles, chestia asta nu se intampla. Nici in industria mea, nici in altele. Doar de bani nu poti scapa, orice-ai face; mai avem un pic si-o sa traim fara aer si apa, dar in niciun caz fara banci.

     Revenind, in aceasta calitate, de majoritar tacut, le urez cu caldura multor banci sa crape; oricum sunt mult prea multe in Romania, pentru ele oricum concurenta e o vorba goala, iar dupa vreo 10-20 de falimente poate ca supravietuitorii isi vor invata lectia.
   • +4 (16 voturi)    
    Legea reglementeaza OBLIGATIILE CONTRACTUALE. (Vineri, 4 martie 2016, 11:15)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui bgd

    1. Inseamna ca habar n ai cu functioneaza o banca, macar la nifvelul amator ca ceilalti. Banca "joaca" un joc, un pariu in care ea are toate instrumentele (birouri de risc, previziune, juristi, instrumente variabile ale comisioanelor, etc.). Clientul are si el un plan financiar in care nu are niciun instrument viabil de informare - constrangere - reglare.
    A afacere intre o banca si un client nu este intre o autoritate si un delicvent (prin prezumtie), nici dintre un profesor si un elev pedepsit, este o afacere intre doi parteneri care trebuie fie mediata de un contrcat echitabil, in care pierderile se impart, pentru ca profitul se duce numai intr o singura parte.
    2. OBLIGATIILE CONTRACTUALE sunt stabilite de banci IN AVANTAJUL LOR prin trafic de influenta si asta incearca sa reglementeze legea. O garantie este o garantie a sumei, nu un inceput al tirului bancii care va continua peste tot ce ai...
    daca tot pui atata respunsabilitate in carca clientului, acumj, cu aceasta lege, putem sa spunem si noi bancilor: "ai facut o alegere, ai luat o decizie...". Pana acum banca nu avea absolut nicio responsabilitate, obtinea profitul oricum pe un pariu riscant de ambele parti!
    Esti nul.
   • +7 (11 voturi)    
    Contract impus (Vineri, 4 martie 2016, 11:15)

    RicaZice [anonim] i-a raspuns lui bgd

    Probleme este ca nu se putea negocia mai nimic cu banca. Vroiai credti - ori semnezi ce iti dam noi ori pleci.
    Multi au semant fara sa citeasca, este drept - dar asta se intampla peste tot in lume - lumea este proasta si lacoma.
  • -3 (31 voturi)    
   postaci (Vineri, 4 martie 2016, 9:43)

   break_noon [utilizator] i-a raspuns lui tearoftime

   citesc comentariile favorabile legii darii in plata, si majoritatea par a fi scrise de postaci. se dezbate cat de rele sunt bancile (si sunt), cat de napastuiti sunt oamenii cand nu mai pot returna creditul (si chiar sunt), insa felul in care sunt formulate aceste comentarii sugereaza ca sunt niste postaci in spatele lor, care cel mai probabil nu au avut nici o problema cu creditul sau care poate nici nu au credit.
   eu am apucat ca iau credit, pe mine nu ma va afecta marirea avansului (pentru ca bancile vor mari foarte mult avansul). insa altii care nu au apucat sa ia credit, vor trebui sa stranga din dinti inca cativa ani, ca sa poata lua un credit pentru casa.

   poate ca nu va dati seama, dar daca accesul la un credit imobiliar devine mai greu, mai multa lume va fi nevoita sa stea in chirie. iar cei care au 1-2-3 apartamente date in chirie, din chiriile respective in timp vor putea strange avansuri si plati ratele pentru inca un apartament pe care sa il dea in chirie. Si uite asa ne aliniem si noi la vest, in care majoritatea vor sta in chirie, si vor fi putini proprietari, cu multe proprietati. practic, aceasta va limita multora accesul la un credit, in speranta ca devine peste 20-30 de ani proprietar, obligandu-l la chirie. practic adanceste prapastia intre cele 2 categorii.

   acum, cu un avans mic, poti risca sa iei un credit, si sa il duci la sfarsit. unii, probabil nu foarte multi, rateaza, si nu reusesc, ceilalti, majoritatea, reusesc. pe viitor, foarte putini vor reusi sa stranga de avans in timp ce dau banii pe chirie, asa ca isi vor lua gandul de la a mai strange. (probabil ca si chiriile vor creste pe masura).

   asa ca legea, mascata sub aspectul social, are de fapt 2 scopuri (dupa parerea mea):
   1. sa ii scape pe investitorii imobiliari care nu mai reusesc sa isi vanda blocurile - acest scop pare insa departe acum, daca s-a introdus pragul de 150.000 de euro, desi s-ar putea sa se gaseasca si aici solutii
   • +6 (18 voturi)    
    eu cred ca tu esti postac. (Vineri, 4 martie 2016, 11:17)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui break_noon

    la cate aberatii scrii.
    eu nu cred ca exista "postaci contra bancilor", in timp ce bancile, care platesc pentru articole ca cel de fata, in favoarea lor, in mod sigur platesc si postaci.
    • -2 (6 voturi)    
     pe tine (Vineri, 4 martie 2016, 14:44)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     cu partidul ala de-ti plateste postarile populiste, sigur nu te intrece.
  • -1 (23 voturi)    
   postaci - partea 2 (Vineri, 4 martie 2016, 9:45)

   break_noon [utilizator] i-a raspuns lui tearoftime

   2. in timp, cei cu mai multe proprietati vor reusi sa adune mai multe proprietati, iar cei ce vor sa cumpere vor avea dificulati in a strange avansul necesar in timp ce platesc chiria la prima categorie, astfel, legea fiind buna pentru prima categorie.

   darea in plata suna bine, dar ca si optiune, adica, atunci cand semnezi sa poti alege, vreau cu darea in plata sau fara.
   • +1 (5 voturi)    
    Chiria (Vineri, 4 martie 2016, 11:19)

    RicaZice [anonim] i-a raspuns lui break_noon

    Chiria asta nu este neaparat o chestie rea.
    It da mobilitate.

    Dar un bloc nenorocit care are deja 35 de ani va fi foarte nasol peste 25 de ani cand se termina creditul - daca propietarii nu baga bani seriosi in el - si dupa cum se vede nimeni nu bag prea baga.
    • 0 (2 voturi)    
     chiria (Vineri, 4 martie 2016, 14:45)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui RicaZice

     e cam cat ai rata la banca, asa ca nu prea e buna ca si solutie.
   • 0 (2 voturi)    
    Retin cateva lucruri din mesajele dvs. (Duminică, 6 martie 2016, 2:03)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui break_noon

    1. O sa ne aliniem la occident, unde sunt putini proprietari si multi chiriasi.
    Asta - alinierea la occident - fiind o chestie foarte nasoala, fireste. Noi nu vrem asta, sa fie clar!!!

    2. Prin procesul de concentrare a capitalului (imobiliar, in cazul de fata) in tot mai putine maini - proces magistral descris de Marx - se va ajunge in timp la situatia in care in Romania toate casele si apartamentele vor fi detinute de un singur om.

    3. Chestia cu legea diabolica, care urmareste de fapt sa-i salveze pe dezvoltatorii imobiliari, inteleg ca a cazut.
    Inventam atunci si noi alta teorie a conspiratiei?
    Eventual una cu Piperea pe care l-a terorizat tatal sau cand era mic si-acum vrea sa se razbune pe bietele banci?
  • +1 (17 voturi)    
   unde e vrajeala? (Vineri, 4 martie 2016, 10:08)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui tearoftime

   chiar tu confirmi in comentariu ca toate consecintele prezentate de banci se vor adeveri. deci?.. ne bucuram ca o sa ne fie greu la toti? macar CASTIGA CINEVA din asta!??? ala care ramane fara casa? de ce nu aplicam legea ca in Spania? macar asa nu-l da nimeni pe om afara din casa cativa ani, are timp sa se redreseze financiar.

   pana acum nu am vazut un singur comentariu al sustinatorilor acestei legi care sa explice de ce ar alege cineva, dupa ce a platit avans si rate ani la rand, sa dea locuinta si sa ramana in strada. de ce nu o inchiriaza???
   • +1 (7 voturi)    
    o varianta (Vineri, 4 martie 2016, 11:15)

    Al_de_sus_Et_III [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Si daca o inchiriaza, unde se duc? In parc? se muta ei cu chirie mai mica decat incaseaza ca sa poata plati rata?
    Iti dau eu exemplu de cineva care ar beneficia de pe urma legii: castiga 2700 lei, rata e 1700 de lei; cheltuieli lunare minime 600 lei. raman 400 de lei pe luna sa se imbrace, sa merga intr-o excursie, sa faca ce vrea el (un cinema , un teatru etc). Unii isi vor baga picioarele in tot ce au platit pana acum si se vor muta cu chirie.
    • +2 (4 voturi)    
     fiecare cat il duce capul.. (Vineri, 4 martie 2016, 12:34)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Al_de_sus_Et_III

     si daca o da bancii, unde se duc? in parc?

     daca inchiriaza apartamentul ii cresc venturile, deci da, ar putea sa plateasca rata si sa inchirieze la randul sau ceva mai modest sau, daca are noroc, sa se mute la parinti/frati/surori etc pana se pune pe picioare cu finantele. macar asa nu pierde toti banii pe care i-a bagat pana acum in credit. vorbim in mod evident de persoane care au luat credite inainte de sfarsitul lui 2008, deci minim 7-8 ani de rate + avans care la vremea respectiva nu putea fi 5%...
     • +3 (3 voturi)    
      deja (Vineri, 4 martie 2016, 14:49)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      astea sunt cazuri particulare.
      la modul general insa, nu prea poti sa faci treaba asta.
      cert este ca daca se vrea, chiar si in cel mai nefericit caz, se poate gasi o solutie de comun acord cu banca.
      si apropo, de ce se tot agita puliticienii cu darea in plata (stiu, e an electoral. o fi si alt motiv?) din moment ce exista legea insolventei persoanelor fizice? nu au facut normele de aplicare ale legii respective?
      • +2 (2 voturi)    
       din pacate, nu e functionala (Vineri, 4 martie 2016, 22:04)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui nahir

       cadrul legislativ exista, dar guvernul Ponta a refuzat sa aloce bani pentru crearea structurilor noi din justitie necesare pentru aplicarea legii si ANPC nu fost in stare sa finalizeze inca normele de aplicare, asa ca CSM a cerut amanarea cu inca 1 an. sa speram ca bugetul pe 2017 va fi facut de un guvern mai responsabil.
     • -1 (3 voturi)    
      Sunteti mult mai inteligent de-atat (Duminică, 6 martie 2016, 2:33)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Stiu asta din alte postari, pe alte subiecte. In cazul acestuia, este evident ca aveti un interes personal. Mai franc, sunt aproape convins ca lucrati in sistemul bancar. Asta nu-i o problema, fireste, dar ar fi elegant sa declarati deschis acest interes si sa nu incercati sa pareti naiv. E lipsit de onestitate intr-o discutie in care toata lumea se foloseste de pseudonime.
      Asta daca presupunerea mea e adevarata. Daca nu, scuze..
      Sa revenim la subiect.
      Problema cu scenariul descris de dvs. rezida in conditionalul din urmatoarea propozitie (subl.mea), "daca inchiriaza apartamentul ii cresc venturile, deci da, AR PUTEA sa plateasca rata..."
      Da, poate ca ar putea. Sau poate ca nu. In acest din urma caz, in conditiile actuale, banca iti executa proprietatea, apoi eventual si alte bunuri si tot ramai dator. Posibil pana la sfarsitul vietii.
      In legislatia actuala - si va rog sa ma corectati daca gresesc - nu exista nicio limita clara pana la care banca poate urmari un datornic. Nici limita de suma, nici de timp.
      Chestia asta pare de-a dreptul monstruoasa, pogorata din antichitate sau evul mediu intunecat.
      In ziua de azi, omori un om, faci 5, 10, sau 20 de ani de puscarie si se cheama ca ti-ai ispasit pedeapsa si vina iti este iertata.
      Cumva, crima de a nu fi citit cu atentie literele alea minuscule sau de a fi gresit la vreunul din cele 3 calcule simple, cum scria cu cinism cineva mai sus, este cu mult mai grava decat asasinatul. Este de neiertat, o porti cu tine toata viata.
      In intelegerea mea limitata, asta face legea - trage o linie pana la care banca poate haitui datornicul. Si da, ma astept ca destul de multi oameni aflati in aceasta situatie sa procedeze irational (din punctul de vedere al bancii) si sa prefere sa piarda tot ce-au platit doar ca sa scape de presiune si sa-si acorde sansa unui start nou.
      Restul - despre apocalipsa economica pe care-o va aduce legea - sunt basme. Din categoria apocalipsei Y2K, daca-si mai aminteste cineva. Adica un mare fass.
      • +2 (2 voturi)    
       presupuneri.. (Luni, 7 martie 2016, 3:36)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

       1. nu lucrez "in sistemul bancar". nici macar nu lucrez in Romania...
       2. se presupune din start ca banca e "rea" si banii pica din cer... debitorul trebuie sa ramburseze creditul. atat. nu e urmarit "pe viata". nu e nici o crima.. a riscat si a pierdut. daca ar fi crescut in continuare piata si ar fi vandut pe plus, impartea profitul cu banca?? hai sa scoatem banca din poza si sa presupunem ca este o relatie directa intre cel care are niste economii si cel care vrea sa-si cumpere o locuinta. ia banii, economiile altuia, munca lui de-o viata.. ii cheltuie si apoi vine si spune ca nu, el nu vrea sa munceasca o viata pentru a plati inapoi. pai e corect?.. banii pe care i-ai imprumutat sunt munca cuiva. ai irosit munca altuia, dar viata ta e cumva mai importanta? nu. deci pune mana si munceste ca sa-ti platesti datoriile.
       3. legea nu trage o linie.. legea sterge pur si simplu niste obligatii. nu spune ca esti iertat de datorii pentru ca oricum esti deja sarac... nu scrie nicaieri in lege ca se aplica doar celor care nu mai au de unde sa-si plateasca datoriile. intamplarea face ca un fost coleg de munca sa fie un foarte aprins activist intr-un grup pe facebook al "pagubitilor in CHF". zilele trecute faceau miting pentru legea darii in plata. fostul coleg indemna lumea sa merga.. doar ca el era in vacanta in Thailanda si punea poze cu plaje si ape azurii. ipocrizie? nesimtirie? amandoua? cati sunt ca el?.. venitul mediu brut in 2015 este cu 50% mai mare decat in 2008!
       4. De ce nu se discuta pur si simplu de o lege "sociala", care sa-i ajute pe cei stramtorati? Cum dam deja zeci de miliarde pe protectie sociala, nu am putea ajuta cateva mii de persoane sa-si plateasca ratele, cat timp fac dovada ca nu au de unde sa plateasca singuri?
  • +2 (4 voturi)    
   Corect! (Sâmbătă, 5 martie 2016, 23:01)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui tearoftime

   Eu cred ca dl Popa uita de unde au plecat de la inceput problemele. Sa te uiti numai la efectele de acum, e cel putin ciudat. Bancile, care ani de zile au abuzat clientii, prevalandu-se de incapacitatea lor initiala de a intelege ce li se intampla cand iau un imprumut bancar si ce dracu' scrie-n clauzele alea cu litere mici, si-au pierdut credibilitatea si aparenta de onestitate, pardon. Si completez cu http://www.zf.ro/zf-24/noul-bancorex-14748514.
 • +6 (38 voturi)    
  Aha (Vineri, 4 martie 2016, 8:51)

  MPopa [utilizator]

  Ma voi preface ca iau in serios argumentele si motivatia din spatele acestui articol si as dori sa intreb:
  1. De ce mai maresc bancile avansul solicitat de vreme ce sunt hotarate sa atace legea la Curtea Constitutionala? Nu au incredere in justitie?
  2. Asa-zisa disparitie iminenta a creditului Prima Casa nu a fost si nici aici nu este explicata coerent. Au fost balmajite niste pseudo-argumente care sa justifice imposibilitatea recuperarii garantiei statului. Apropo, rata de nerambursare la creditele Prima Casa este 0,04%.
  3. Se spune ca vor incepe constructorii sa foloseasca materiale de proasta calitate ca sa faca fata scaderii preturilor la imobiliare. Te umfla rasul cand citesti asa ceva, daca ai idee ce materiale s-au folosit pana acum. De ciment adus din Ucraina ati auzit? E la jumatate de pret fata de cel din Romania si dezvoltatorii l-au folosit masiv.
  • +10 (18 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 4 martie 2016, 9:41)

   zet [anonim] i-a raspuns lui MPopa

   • +4 (22 voturi)    
    despre efectele negative si pozitive (Vineri, 4 martie 2016, 10:22)

    zambara [utilizator] i-a raspuns lui zet

    Daca preturile imobilelor se vor prabusi imi puteti explica cum vine aiai ca "va fi mai greu sa-ti cumperi o casa daca se aplica noua lege?"
    Deci: Spre ex, acum la o casa de 100.000 Euro banca cere 35% avans (35.000 Euro)
    Daca se "prabuseste piata", sa zicem ca pretul casei de acum va deveni 70.000 Euro (sau mai putin). Avansul acum e 50%. Mai mare, nu?
    (dupa aritmetica ar fi 35.000 Euro) Deci nu va fi mai mare. Rata in schimb va fi MULT mai mica pentru un credit pe 20 de ani (spre ex) deoarece suma de restituit nu va mai fi 65.000 Euro ci 35.000 Euro.
    Hmm, da, se pare ca imi va fi muuult mai greu sa cumpar casa cu legea darii in plata.
    Doar faptul ca toate bancile si diversii lor lobbysti (jalnici) au intrat in fibrilatie si ies in presa zilnic pe tema legii, arata ca legea trebuie data. Atata plang bancile ca vai ce o sa-i afecteze legea asta pe saracii oameni de ai zice ca toate-s Maica Tereza.
    Legat de retroactivitate, tot aici pe hotnews a explicat un avocat (intr-un articol) ca nu e vb de nici o retroactivitate daca se aplica legea la contractele in derulare. E doar manipulare.
    • 0 (8 voturi)    
     Ce banca (Vineri, 4 martie 2016, 10:44)

     alexpro [utilizator] i-a raspuns lui zambara

     da acum credite ipotecare cu 35%? Momentan sunt inca 15%, si 5% pentru Prima Casa
     • -1 (1 vot)    
      Pai e frumos? (Sâmbătă, 5 martie 2016, 9:36)

      Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui alexpro

      Ai auzit de o banca numita raiffaisen?
    • +5 (9 voturi)    
     Comment sters de user (Vineri, 4 martie 2016, 11:11)

     zet [anonim] i-a raspuns lui zambara

     • +2 (4 voturi)    
      Interesant... (Duminică, 6 martie 2016, 2:38)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui zet

      "prețul unui produs (oricare produs, chiar și sarea de bucătărie) = veniturile unor categorii de persoane"

      Multumesc. In sfarsit o explicatie pe intelesul meu.
      Am priceput, in sfarsit, de ce in Romania veniturile oamenilor sunt ca-n vest - pentru ca si preturile produselor (inclusiv metrul patrat construit) sunt ca-n vest.
      • +1 (3 voturi)    
       Comment sters de user (Duminică, 6 martie 2016, 20:00)

       zet [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

       • +1 (3 voturi)    
        M-ati ametit... (Luni, 7 martie 2016, 1:52)

        Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui zet

        Deci, pentru inceput, renuntam la prostia aia cu pretul = venitul nu stiu cui etc., OK?
        Multumesc.
        Mai departe - spuneti-mi si mie pe ce autostrada din SUA viteza MEDIE este de 150 km/h. Multumesc, am inteles, era doar un exemplu, sa nu intram in detalii meschine.
        Mai departe. Nu stiu cate milioane de super autoturisme a produs Merceds la Stuttgart (dvs., de fapt, stiti?), dar Dacia a produs anul trecut 340.000 de bucati - o mica si nevinovata eroare de 70%. Multumesc, am inteles, am prins ideea, era doar un exemplu, nu se cuvine sa lasam faptele sa stea in calea unei frumoase teorii.
        Mai stiu si ca exact fabrica Mercedes din Stuttgart a transferat o buna parte din productia de cutii de viteze (cu roboti si tehnologie cu tot) la Sebes (Star Transmission se cheama fabrica), unde angajatii romani sunt platiti la fel ca aia din Germania (glumeam, fireste).
        Multumesc, am inteles, era doar un exemplu, nu se cade sa discutam cazuri particulare.
        In rest, aveti perfecta dreptate.

        De fapt, e foarte simplu, vorba dvs. La aceeasi productivitate (numar de caramizi pe ora, bunaoara) gigelul roman e platit de 3-5-7-10 ori mai prost decat gigelul american.
        De ce? Pentru ca se poate.

        Si, intr-adevar, aici m-ati prins - am ramas de atatea ori repetent la artimetica (!) incat pana la urma s-au plictisit aia de mine si m-au exmatriculat.
        Am invatat totusi sa miros ghiolbanul sfertodoct de la o posta.
        • +2 (2 voturi)    
         jumatati de adevar.. (Luni, 7 martie 2016, 4:08)

         pehash [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

         1. in SUA majoritatea autostrazilor au limite de viteza sub 70mph.. si amenzi usturatoare
         2. corect ar fi sa spunem ca Dacia "a asamblat". desi unele modele pe benzina sunt produse aproape integral in Romania, inca mai sunt multe componente aduse din import si profitul se duce inapoi la investitor. ca sunt 200k sau 350k unitati, la un pret modic de 10.000 euro, valoarea productiei este practic de zeci de ori mai mica decat a fabricilor din Germania. deci comparatia ramane. la Sebes se produc doar cateva componente, nu cutii de viteze.
         3. chiar daca o persoana din Romania ar face fix aceeasi munca cu cea a unei persoane din Luxemourg (ales ca exemplu pentru nivelul de trai), salariile vor fi diferite. de ce? pentru ca per ansamblu, economia tarii este diferita. nu-ti convine? deschide tu o fabrica cu salarii "ca'n vest" si fa-le concurenta. teoretic, ai toate sansele sa reusesti.. toti salariatii de la Star Transmission de exemplu, vor veni la tine! si ce daca? ai tu tehnologia? ai piata de desfacere?.. de unde o sa-i platesti?
        • -1 (1 vot)    
         Comment sters de user (Luni, 7 martie 2016, 10:06)

         zet [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

        • 0 (0 voturi)    
         Comment sters de user (Luni, 7 martie 2016, 10:09)

         zet [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

        • -1 (1 vot)    
         Comment sters de user (Luni, 7 martie 2016, 10:21)

         zet [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

         • 0 (0 voturi)    
          Comment sters de user (Luni, 7 martie 2016, 11:22)

          zet [anonim] i-a raspuns lui zet

    • -2 (8 voturi)    
     Comment sters de user (Vineri, 4 martie 2016, 11:19)

     zet [anonim] i-a raspuns lui zambara

    • +3 (5 voturi)    
     si mai mult ... (Vineri, 4 martie 2016, 11:21)

     dagenia [utilizator] i-a raspuns lui zambara

     .... decat legile aritmeticii, bancherii si dl. popa (alta data independent si anti-system): bancile utilizeaza diverse instrumente pentru acoperirea sau eliminarea riscului; la valute - hedging; la credite - "special purpose vehicle";

     din comisioanele de risc calculate la INTREAGA SUMA a creditului, din faptul ca dobanzile se calculeaza tot la INTREAGA suma, puteti fi sigur, dle popa, ca bancile isi vor finanta in continuare activitatile; iar daca isi restrang si operatiunile (sa nu mai avem cate o filiala bancara pe fiecare colt de strada, cu angajati mandri de multinational lor, dar competenti la limita acceptabilitatii) ... vor putea ramane la ratele de profit - EBITDA - DE 50% (cu tot cu PROVIZIOANE!)

     "A subsidiary corporation designed to serve as a counterparty for swaps and other credit sensitive derivative instruments."

     Read more: Special Purpose Vehicle/Entity (SPV/SPE) Definition | Investopedia http://www.investopedia.com/terms/s/spv.asp#ixzz41vKojmR2
 • +8 (32 voturi)    
  Banci necinstite (Vineri, 4 martie 2016, 8:52)

  Soro [utilizator]

  Aceasta lege e necesara iar bancile sa faca ce vor ele sa faca. E o piata libera iar guvernul si parlamentul sunt niste organisme care trebuie sa ne protejeze.
  Zeci de ani (pana prin 2010) bancile ne-au luat nenumarate comisioane care nu erau acceptate niciunde in restul Europei. Ne-au luat avansuri incredibile si inacceptabile in restul EUropei. D unde amenintarile astea de acum din partea bancilor? Am un prieten in Olanda care mi-a spus ca banca iti da 106% din valoarea imobilului pentru ca e considerat ca ai nevoie de 6% ca sa te muti si sa iti incepi sa-ti platesti primele rate (impact asupra familiei). La noi trebuia sa vii de acasa cu 30% iar rata dobanzii era de 7% cand in Germania era de 2%, in aceeasi euro.In afara crizei financiare (generata si de banci) piata imobiliara din Romania nu a avut fluctuatii mari. Nu inteleg de ce se plang si nu trebuie sa plecam urechea la plangerile lor.
  • +7 (17 voturi)    
   Tocmai (Vineri, 4 martie 2016, 9:43)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui Soro

   Asta nu mai e o piata libera. Asta e o piata reglementata.
   Si nu mai compara Germania si Olanda cu Romania... cazi in ridicol.
   • +1 (5 voturi)    
    nici NU trebuie sa fie libera (Vineri, 4 martie 2016, 12:21)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui bgd

    Cu alte cuvinte, daca ar fi 100% libere, ne am intoarce mai departe decat in epoca medievala.
    Am mai scris pe undeva ca bancile au iesit din criza pe schema "nationalizarea pierderilor si privatizarea profitului". Atunci nu te lamentai de nicio "reglementare" pe piata.
  • +4 (14 voturi)    
   la noi.. (Vineri, 4 martie 2016, 10:21)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Soro

   da, pentru ca la noi sunt tot felul de idioti care cred ca banii pica din cer si bancile sunt "necinstite", pentru ca avem un parlament corupt si legi proaste, deci avem risc de tara mult mai mare ca altii, pentru ca avem milioane de pomanagii cu drept de vot care cersesc non-stop mariri, subventii si gratuitati desi majoritatea nu misca un deget sa faca ceva bun in tara asta. de-aia la noi nu e rata dobanzii ca in Germania si Olanda.
   ah, am uitat de idiotii care nu stiu o iota de economie si cred ca e normal pentru o tara care acum 10 ani a denominat moneda cu 5 zero-uri sa aiba dobanzi de 2%.. sa imprumuti 1 milion de lei vechi si peste 20 de ani sa dai inapoi 102 RON... ca deh, "am un prieten in Olanda".. si in Olanda umbla cainii cu covrigi in coada.
 • +2 (30 voturi)    
  e na. (Vineri, 4 martie 2016, 8:55)

  FCM [utilizator]

  De ceva vreme hotnews tot face lobby pentru banci. Nu e o problema foarte mare daca se va cere avans mai mult la credite, nu e ok ca la un salariu de 1500 net sa ai pretentia sa iti iei casa.

  Asta ar trebui sa duca la o asezare a pietei si la evitarea pe viitor a situatiilor cand veniturile nu mai corespund cu o eventuala crestere a ratelor.

  Cat despre restul "efectelor", doar cai verzi pe pereti. Bancile stiu foarte bine sa vanda creditele neperformante si sa iasa curatele, nu vor suferi nici aici.

  Despre lege in sine, nu trebuie sa ne asteptam la sute de mii de apartamente inapoiate catre banci, pentru ca asta ar insemna ca oamenii aia pierd casa, avansul si ratele deja platite. Deci nu e tocmai cea mai buna afacere.

  Ce o sa le ofere este un punct de plecare pentru negocieri de pe o baza normala, nu ca acum cu 100% risc la creditac si 0% risc la banca.
  • +7 (15 voturi)    
   lupul moralist.. (Vineri, 4 martie 2016, 10:23)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui FCM

   deci aia care si-au luat case si nu mai pot plati sunt victime si trebuie sa le suportam noi costurile, dar aia care vor sa-si cumpere acum au prea multe "pretentii" si ar trebui sa taca si sa va multumeasca pentru legea asta? cam multa ipocrizie..
   • +2 (2 voturi)    
    Si mie imi place asta (Sâmbătă, 5 martie 2016, 15:29)

    Necredinciosul [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Ei au luat avasurile pe credite de consum dar urla ca cine nu e in stare sa stranga 35-45% din valoarea casei e un ratat. Uita insa ca problema nu e stransul avansului ci anii de asteptare in plus pentru chestia asta.
    Ei si-au luat care in chf in boom imobiliar dar tipa ca unul vrea sa isi ia o casa acum cand lucrurile stau mult mai bine.
    Ei scriau in 2007 ca nu mai suporta chiria ca nu le da stabilitate dar acum descopera subit avantajele chiriei.
    Multi dintre ei aveau tot 1500 lei salariu dar au luat cu grad de indatorare 80% mai multi bani. Acum fac scandal ca unul cu acelasi salariu vrea sa isi ia o garsoniera cu mai putini bani si cu grad de indatorare de 40%
    Ei vad postaci peste tot dar au pagini pe FB in care sunt indrumati la ce articole sa dea comentarii.
    Ei se plang ca au ramas fara munca in criza dar se bucura cand aud ca unii pot da faliment de pe urma legii asteia.
    Ei urla ca romanul tanar vrea casa pentru a se "implozi" dar la fiecare miting de-al lor e plin de copii mici.

    Si exemplele pot continua...
    • +1 (1 vot)    
     Mdeah... (Duminică, 6 martie 2016, 2:48)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Necredinciosul

     ... si pentru toate chestiile alea nashpa pe care le-au facut (credite in CHF, grad de indatorare 80%, avans pe credite de consum etc.) "EI" sunt singurii vinovati.
     Sunt vinovati ca nu si-au facut alea 3 calcule simple de risc.
     Bancile, saracele, n-au nicio vina - doar nu erau sa se deranjeze ELE sa faca astfel de calcule!!!
     I-au lasat (ca sa nu zic ca i-au incurajat la greu) pe toti gugustiucii sa ia credite cu nemiluita, iar acum zbiara pe toate canalele ca nu mai fac castigurile scontate...

     Hai, mai incearca, sigur poti mai bine de-atat.
     • +1 (1 vot)    
      Mai incearca tu sa citesti odata (Luni, 7 martie 2016, 1:45)

      Necredinciosul [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Prietene nu imi da tu mie vorbele la intors ca nu iti iese. E vorba de mesajul vostru nesimtit. Eu nu am cum sa tac asa cum indemnati voi sau din astia alde Piperea si Zamfir. Nu am cum sa tac atunci cand voi vreti sa imi puneti mie niste costuri in plus in spate pentru prostiile facute de voi prin 2007. Pe mine tacerea asta m-ar costa de 2 ori
      1. Timp pierdut, niste ani in plus in care sa strang diferenta de avans de la 15% la 40%
      2. BANI pierduti in timpul asta cu chirii.
      Deci, nu ma lua tu pe mine cu "vina bancilor". Eu ma refeream STRICT la mesajul vostru de pe paginile voastre de internet acolo unde sobolaniti toata ziua. Mesaje de genul:"tinerii sa taca", "sa nu isi mai ia case", "sa stea cu chirie", "sa plece din tara", "sa puna mana sa plateasca" si altele. Raspunde obiectiv, daca esti in stare si daca te lasa scriptul de postac. Am eu vreo vina pentru creditul tau? Te-am pus eu sa iei in chf? Daca eu nu am nici o vina, de ce sa platesc pentru fratioare? Si in timp si in bani, asa cum ti-am aratat mai sus? Zi tu un motiv LOGIC! Sunt peste 2500 de dosare de credit blocate in banci, statistic, nu pe barfe, oameni care si-au strans avansul, care au alergat dupa acte, care si-au facut niste planuri, de ce sa sufere astia din cauza voastra? Au ei vreo vina? O lege care face rau la 2500 de oameni vrei sa spui ca e o lege buna?
      • -1 (3 voturi)    
       Habar n-am, amice... (Luni, 7 martie 2016, 2:34)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Necredinciosul

       ... cum e cu noile credite. Nu stiu si nici nu ma intereseaza.
       Eu n-am luat niciodata niciun credit (cu o exceptie prosteasca, dar din fericire mica, un car leasing stupid... dar sa nu divaghez) si nici nu intentionez s-o fac pe viitor. Ma intind atat cat ma tine plapuma si gata.
       Imi pare sincer rau pentru tine, chit ca situatia ta - dificila, din cate inteleg - n-ar trebui sa-ti dea dreptul sa fii mitocan.
       Insa legea asta (eventual ajustata/imbunatatita, curatata de excese) e binevenita prin aceea ca aduce un oarecare echilibru intr-o relatie pana acum complet dezechilibrata complet asimetrica.
       Orice banca are o capacitate analitica si de risk assessment de enshpe ori mai mare decat a debitorului de rand. In ciuda acestui lucru, tu-mi spui ca e normal ca TU sa-ti asumi toate riscurile, iar banca niciunul - pentru ca, nu-i asa, n-ai citit cu atentie contractul, nu ti-ai facut nu stiu ce calcule etc.
       Se increteste pielea pe mine cand vad atatia sclavi care nu-si doresc nimic altceva decat sclavia, altceva mai bun nu pot concepe si refuza din capul locului.
       Pe termen mediu si lung, chiar si tu si altii ca tine veti beneficia de o astfel de lege.
       Gandeste-te si altfel. Daca niste oameni - multi oameni - nu si-ar fi dat viata pe strazi cu sute de ani in urma, acum ai fi postat mesaje pe Net injurandu-i pe ticalosii care nu te lasa sa muncesti macar 80 de ore pe saptamana.
 • +9 (27 voturi)    
  Efectul nr 6 (Vineri, 4 martie 2016, 8:59)

  RicaZice [anonim]

  Preturile la imobiliarele de consum vor reveni incet -incet pe pamant.

  Pentru ca preturile au ramas mult prea mari pentru o famile medie, dispusa sa economiseasca pentru un avans la o locuinta decenta. Bula imobiliara a fost umflata de banci care au supraevaluat tot ce misca ca sa dea credite cat mai mari, apoi de stat prin programul "prima casa" care - NB - a salvat bancile si mai ales imobiliarii sub aparenta unui mare bine facut de stat pentru prostime.
  • +1 (25 voturi)    
   Scaderea preturilor imobilelor (Vineri, 4 martie 2016, 9:12)

   O_parere1 [utilizator] i-a raspuns lui RicaZice

   Si tu crezi ca daca scad preturile la imobiliare e de bine? Marea majoritate a romanilor sunt proprietari de case (nu ma numar printre ei, chiar vreau sa imi iau una cu credit), deci averea generala a romanilor va scadea.
   Toti vrem sa avem salarii la nivelul occidentului, dar preturi la case la nivelul celor din Africa.
   Hai sa privim lucurile si in ansamblul lor, nu doar avand in vedere interesul nostru imediat.
   • +6 (14 voturi)    
    Averea romanilor (Vineri, 4 martie 2016, 9:54)

    luci094 [utilizator] i-a raspuns lui O_parere1

    Da, "marea majoritate a romanilor sunt proprietari de case". Ceea ce nu se intampla in tarile din vest. Asta este un punct slab pentru Romania, deoarece indica faptul ca omul este legat de loc. Adica piata muncii este la pamant, oamenii nu isi permit sa isi caute job-uri in alte zone din tara, sau daca o fac relocarea se face dificil.

    In Germania, Franta, Suedia sau Olanda cat la suta sunt proprietari? Acolo exista business-uri prin care oameni care detin blocuri cu apartamente dau in chirie si o fac la standarde foarte inalte.

    Piata imobiliara la noi INCA este supraevaluata, iar bancile au avut o contributie serioasa la aceasta. Acum poate e momentul sa se reaseze lucrurile iar bancile sa incerce sa crediteze mai mult firmele care astfel vor putea sa ridice economia mai usor. O banca nu trebuie sa traiasca din comisioane de administrare si de verificare a soldurilor de pe card.
    • +4 (8 voturi)    
     proprietatea e buna in orice conditii (Vineri, 4 martie 2016, 10:42)

     benicio [utilizator] i-a raspuns lui luci094

     Ma enerveaza si pe mine indarjirea asta impotriva legii, dar asta ca e rau ca romanii sunt proprietari nu e adevarata. Atat timp cat esti proprietar ai un activ monetizabil, poti sa-l inchiriezi sau sa te imprumuti in baza lui. Plus valoarea in timp a banilor. Daca nu ai acel activ dar ai nevoie de el, va trebui sa-l inchiriezi (cash-flow negativ, cost de oportunitate) sau sa-l cumperi (tot mai greu). E foarte bine ca romanii sunt proprietari, sunt sigur ca si vesticii ar vrea sa fie, numai ca din pacate pentru ei preturile apartamentelor lor au devenit obscen de scumpe.

     In orasele mari de la noi (Bucuresti, Cluj) o sa continue sa creasca preturile, chiar daca bancherii trambiteaza ca o sa scada si vine apocalipsa. Pentru ca o sa vina tot mai multi oameni aici, iar ritmul constructiilor noi nu tine pasul. Cei care au cash o sa cumpere in vederea inchirierii, ceilalti o sa faca pe dracu-n patru sa plateasca avansul marit.

     Bancile de ce accepta sa vanda creditele de consum cu pierderi de 90% dar nu accepta darea in plata? Sa-mi explice asta un bancher priceput.
     • -1 (5 voturi)    
      Bancile (Vineri, 4 martie 2016, 11:17)

      luci094 [utilizator] i-a raspuns lui benicio

      Eu nu sustin ca proprietatea e rea, din contra. Dar faptul ca o parte dintre romani nu vor mai putea sa devina proprietari deoarece se vor mari avansurile, va fi tot o problema a bancilor: cu un avans mai mare, clientii eligibili vor fi mai putini si vor trebui sa gaseasca alte solutii de creditare. Poate in sfarsit se vor orienta si catre economia reala, nu doar economia "de bula".

      Foarte buna intrebarea ta de la sfarsitul comentariului, la care eu as continua: de ce bancile vand catre entitati externe credite care nu au nici o problema de rambursare si sunt in grafic?
     • 0 (4 voturi)    
      Vanzarea creditelor (Vineri, 4 martie 2016, 11:57)

      luci094 [utilizator] i-a raspuns lui benicio

      Stii de ce bancile vand creditele cu pierderi de 90%?

      Pentru ca vor inregistra aceste pierderi in Romania, iar apoi profitul produs de vanzarea "la pachet" a acestor credite neperformante va fi inregistrat inafara tarii. O fi externalizarea legala a profitului?
   • 0 (6 voturi)    
    legatura dintre nivelul de trai si valoarea casei (Vineri, 4 martie 2016, 10:30)

    zambara [utilizator] i-a raspuns lui O_parere1

    Conteaza cat creste sau scade valoarea casei dupa ce ai cumparat-o ca sa locuiesti toata viata in ea? Iti creste nivelul de trai daca iti valoreaza casa cu 20.000Euro mai mult?
    Conteaza doar daca iti cumperi casa ca so o revinzi altfel e irelevant.
    Si cum cel putin 95% din cumparatorii de case o cumpara ca sa locuiasca in ea (si sa o lase mostenire) nu vad care ideea privitul in ansamblu.
    • 0 (4 voturi)    
     Privirea de ansamblu (Vineri, 4 martie 2016, 12:32)

     O_parere1 [utilizator] i-a raspuns lui zambara

     Sa presupunem ca un apartament cu 3 camere ar valora peste 10 ani 35.000 euro si unul cu 2 camere 25.000 euro, fata de sa zicem acum: 70.000 de euro, respectiv 50.000 de euro. In cazul in care veniturile si-ar mentine un ritm de crestere de 3% pe an, salariul mediu ar ajunge undeva la 650 de euro fata de 500 de euro acum.
     Sa presupunem ca vrei sa te muti intr-un apartament cu 2 camere (au crescut copii, vrei sa faci economii, etc.). Diferenta cu care ramai este de 15 salarii medii, fata de 40 salarii medii in prezent.
     95% intradevar iau casa sa stea in ea, dar poate ca o data in viata se gandesc sa o si vanda si atunci valoarea ei conteaza.
     • 0 (0 voturi)    
      Imi face placere... (Duminică, 6 martie 2016, 3:18)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui O_parere1

      ... sa citesc si discutii sincere, fara interese ascunse.
      Sper sa nu va suparati pe mine, dar dvs, pareti sa va numarati exact printre cei care, cu ani in urma, au cazut victime acestor smecherii legale practicate de banci - oameni de buna credinta, care lupta din greu sa-si faca o viata mai buna pentru ei si copiii lor, dar se intampla sa nu fie suficient de cunoscatori intr-ale finantelor...
      Dar asta n-ar trebui sa fie o problema. Nu e normal sa ai pretentia ca toti oamenii sa poata discuta de la egal la egal cu un bancher - iar daca nu poate, atunci e cat se poate de normal, si onorabil, si legal ca banca sa-l jupoaie la sange.
      Inchid paranteza.
      In opinia mea @zambara a explicat foarte bine care-i situatia cu valoarea de intrebuintare a unui bun - ea poate diferi extrem de mult de valoarea de piata.
      Bunaoara, eu conduc un harb de masina - veche ca numar de ani, dar putin si grijuliu rulata si prin urmare in stare foarte buna. Nu dau doi bani pe ce spune piata despre ea - merge ceas, e ieftina in exploatare si (aici e esentialul) de vreme ce nu intentionez s-o vand, de ce mi-ar pasa cat zic samsarii ca valoreaza???
      Am inteles si exemplul dvs. cu "downshifting-ul". Insa astfel de situatii sunt mult mai rare decat cele de upshifting. Iar pe de alta parte, acelea, putine cate sunt, implica de cele ami multe ori aranjamente mai complexe, care includ familia largita, copiii, nepotii etc. Adica situatia nu se prea incadreaza la "privire de ansamblu", ci mai degraba "caz special".
      Doi, ca sa va consolez intrucatva, ganditi-va ca totusi ati "uzat" acel bun vreme de 10 ani, asa ca nu e chiar in regula sa va asteptati ca valoarea lui sa ramana neschimbata.
      Trei, nu va speriati prea tare de eventuala si discutabila scadere a preturilor din cauza DIP. Va fi un efect temporar si limitat, in 10 ani preturile oricum variaza mult mai mult de-atat din 1001 motive etc.
    • -1 (3 voturi)    
     nu conteaza?... (Vineri, 4 martie 2016, 12:46)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui zambara

     spune-le asta si celor care si-au vandut locuintele in 2007-2008.

     in caz ca nu v-ati prins ce se intampla atunci cand o proprietate este subevaluata priviti cu atentie la ce s-a intamplat in agricultura - au venit strainii si au cumparat toate terenurile agricole bune cand au vazut ca sunt de 20-30 de ori mai ieftine ca la ei.

     ideea cu "mostenirea" este hilara. speranta de viata in mediul urban sare de 80 de ani, deci o sa iesi la pensie inainte sa mostenesti locuinta. oricum, blocurile comuniste au fost contruite sa reziste ceva mai mult de 50 de ani, din care au trecut 30-40. deja infrastructura este la pamant si tevile de apa si gaze ar trebui inlocuite peste tot. cand va veni urmatorul cutremur mai serios, si stim cu totii ca va veni, se vor evapora multe sperante de "mostenire".
   • 0 (4 voturi)    
    Este o avere virtuala (Vineri, 4 martie 2016, 10:59)

    RicaZice [anonim] i-a raspuns lui O_parere1

    Si supraevaluata!

    Daca un numar semnificativ s-ar repezi sa-si vanda locuintele nu ar mai valora nimic.

    Venitul mediu in Romania este undeva la 2000 de ron - sa zicem 400 de eur. - mai este mult pana la media occidentala - dar preturile in medie sunt cam pe la media occidentala - si nu numai la case.

    Preturile in imobiliare in 10 ani (2001 -2010) au crescut speculativ de vreo 10 ori. Suna bine? Te bagi clav pe viata la un credit pentru asa ceva?
    • +3 (5 voturi)    
     media occidentala. (Vineri, 4 martie 2016, 12:52)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui RicaZice

     hai sa vedem, pe cifre. Bucuresti, ~1000-1500 euro/mp. numeste tu macar 3 orase "occidentale" care au acelasi pret!?

     http://www.globalpropertyguide.com/Europe/square-meter-prices
     • 0 (2 voturi)    
      Evolutia preturilor (Vineri, 4 martie 2016, 14:00)

      RicaZice [anonim] i-a raspuns lui pehash

      http://www.globalpropertyguide.com/real-estate-house-prices/G#germany


      Urmareste evloutia: la nemti preturile au crescut cam cu vreo 20 la suta pana in 2008, la noi cu peste 800 la suta.
      Asta se numeste bula speculativa.
      • +3 (3 voturi)    
       bula.. (Vineri, 4 martie 2016, 14:54)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui RicaZice

       pretul este echilibrul dintre cerere si oferta.

       cine a creat aceasta "bula speculativa"? ala care a acceptat sa plateasca un pret umflat de la o zi la alta crezand ca va creste in continuare...

       dar pornisem de la afirmatia ta ca preturile sunt "la media occidentala". tot nu m-ai lamurit de cum ai ajuns la concluzia asta.
       • -1 (1 vot)    
        Cine-a creat aceasta bula speculativa? (Duminică, 6 martie 2016, 3:23)

        Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        Nu stiu.
        Dar cine-a finantat-o si astfel a facut-o posibila???
  • -5 (15 voturi)    
   pai eu de cand tot zic acelasi lucru :) (Vineri, 4 martie 2016, 9:25)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui RicaZice

   desi bancile par a fi baietii buni care pledeaza pentru mentinerea liberalizarii conditiilor creditarii tot bancile pledeaza pentru nemodificarea programului prima casa care sustine la un nivel artificial valoarea locuintelor. Altfel spus creditarea sa fie lasata libera dar pe alte piete trebuie sa intervenim ca sa putem noi bancile acorda credite mai mari :)
 • +7 (23 voturi)    
  Apocalipsa (Vineri, 4 martie 2016, 9:07)

  Al_de_sus_Et_III [utilizator]

  Asta ne paste daca se voteaza aceasta lege in camera.
  La ce de amenintari sunt enumerate, ma astept ca bancile sa vina in curand cu metode de recuperatori, cu degete taiate.
 • +3 (23 voturi)    
  Niste ticalosi (Vineri, 4 martie 2016, 9:09)

  vodatepes [utilizator]

  bancile comerciale, pentru ca vor fi afectati viitorii clienti, mediul de business, deponentii si debitorii care, chiar cu eforturi, au reusit sa isi plateasca ratele la banca, sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Sergiu Oprescu. Deci escroci astia amenita ca vor trasfera toate pierderile pe seama celor care si au platit cu effort ratele. Niste jigodi. Alo protectia consumatorului auzi? Escorci astia in loc sa isi reduca cheltuielile si bonusurile vor sa arunce gruel pe alti.
 • +4 (22 voturi)    
  e groasa... (Vineri, 4 martie 2016, 9:18)

  demaGOGU [utilizator]

  ...ieri economistii-sefi, azi ceo-ii, maine greucenii din bancile-mama.

  motivul nu poate fi decat unul singur: piperea i-a ars serios la bani!
  • +7 (17 voturi)    
   stai linistit (Vineri, 4 martie 2016, 9:25)

   O_parere1 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Ca nu i-a ars Piperea pe ei la bani. O economie ca sa se dezvolte are nevoie de bani, iar daca astia sunt scumpi gandeste-te cine va ajunge sa suporte costul lor. Iti dau cateva idei:
   - noi, prin salarii mai mici
   - noi, prin preturi mai mari

   Daca firmele au costuri mai mari de finantare ca sa reziste pe piata trebuie sa reduca costurile si asta o vor face fie prin salarii mai mici, fie prin preturi mai mari, fie prin reducerea profitului. Ce crezi ca vor alege?
   • +2 (2 voturi)    
    Salariie sunt deja mici (Vineri, 4 martie 2016, 11:01)

    RicaZice [anonim] i-a raspuns lui O_parere1

    Nu-i vorba, pot fii si mai mici, intotdeaun este loc de mai bine pentru altii.
  • 0 (14 voturi)    
   In sfarsit cineva pune punctul pe i (Vineri, 4 martie 2016, 9:32)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Asta e adevaratul motiv.
   Scaderea in viitor a valorii creditelor, si marjelor de profit.

   Avand in vedere ca piata sta pe un munte de bani, si ca BCE ii taxeaza negativ sa tina banii over-night, bancherii sunt disperati sa nu li se diminueze sursele de venit
 • +6 (24 voturi)    
  6.7.8 (Vineri, 4 martie 2016, 9:24)

  rochiri [utilizator]

  Sfarsitul lumi! Amin.
  Multumim Hotnews pentru obiectivitatea cu care a tratat subiectul! Evident glumesc...s-a vazut clar ca sunteti cu bancile!
 • +4 (20 voturi)    
  Mda (Vineri, 4 martie 2016, 9:27)

  Qwertz [utilizator]

  Vrajeala a "marelui economist" DP! Eu chiar ma mir cum lumea mai da click la prostiile scrise aici de DP.
  1. scumpirea avansului la creditele ipotecare noi ?!!? Cum sa se scumpeasca avansu? Ca doar nu aduci X% avans si banca iti mai cere Y comision pe avans. Poate marirea avansului. Omule avans mare inseamna dobanda mai mica. Daca bancile romanesti nu coreleaza avansul la dobanda nu o sa supravietuiasca. Tu de unde sa stii cum functioneaza lumea cand cineva de plateste sa scrii prostii in care nici tu nu crezi?
  2. Legea va afecta dezvoltatorilor imobiliari -> Care dezvoltatori? Omule sunt aprox 4,5 milioane locuinte la 17-18 mil locuitori. E nevoie sa se construiasca si cererea nu se va diminua. Nu toti cumpara pe credit, si stai linistit ca, creditul nu va disparea. Nu mai vorbi prostii.
  3. Prima casa va disparea -> Si ce e rau in asta? Piata nu s-a prabusit in 2009 cum era normal tocmai din cauza interventiei statului prin programul prima casa care a setat pretul minim la valoarea maxima a primei case.
  4. Punctul 4 - manipulare media.
  5. deponentii vor avea de suferit - aici chiar te-ai facut de ras. Esti nebun omule? Daca ataci economiile populatiei populatia te mananca. Isi scot oamenii banii din banca si o sa ai problemele din Grecia/Cipru aici. Cine e atat de idiot sa atace economiile?
  Acum spune-ne te rog cine te-a platit sa scrii treaba asta? Care banca? BRD?
 • +7 (21 voturi)    
  garantie (Vineri, 4 martie 2016, 9:36)

  Sky999 [anonim]

  Intr-o lume normala o astfel de lege nu ar trebui sa existe. Pt ce trebuie sa existe o lege care sa explice ce inseamna garantie... nu e dex pt asta?
  Daca bancile te urmaresc oricum pana la recuperararea totala a datoriei (chiar si dupa executarea gantiei), atunci pt ce mai este necesara garantia imobiliara?
  Si acum iata raspunsurile la cele 5 consecinte pe care bancile le rastalmacesc:
  1. Da, avansul creditelor imobiliare se va mari, asa e si normal sa fie. Daca ai doar 5% inseamna ca nu(ar trebui sa) iti permiti acea proprietate.
  2. Da preturile vor scadea si coroborat cu punctul 1 se va plati mai mult avans cu acceasi bani IAR VALOARA CREDITULUI VA SCADEA DRAMATIC si asta NU LE CONVINE BANCILOR.
  3. Irelevanat daca dispare prima casa atata timp cat preturile vor reveni la valori realiste si de bun simt.
  4. FALS. Daca ai platit deja o parte din valoarea proprietatatii nu ai nici un interes sa o pierzi.
  5. FALS Deponentii vor fi ca si pana acum platiti conform dobanzilor pe care si le-au asumat la semnarea colaborarii cu banca.
 • +3 (9 voturi)    
  Ratele, băncile, golănia, Isărescu (Vineri, 4 martie 2016, 9:37)

  neagoe [utilizator]

  EXCELENT!

  http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/ratele-bancile-golania-isarescu/
 • +2 (22 voturi)    
  la campania aia... (Vineri, 4 martie 2016, 9:39)

  Gicu2 [utilizator]

  ... cu "sunt taran si imi dau cu parerea doar despre ceea ce stiu" ar trebui sa adere si comentatorii de mai sus, care habar n-au ce inseamna banca, dar comenteaza despre comisioane, riscuri, curatare de portofolii etc folosind informatii si judecati de scara blocului... nu mai vorbim de precaritatea limbajului in unele cazuri.
  din pacate din mijlocul lor apar persoane ca senatoarea foamei, care in Romania anului 2016 voteaza legi.
  Nu domnilor, bancile NU vor pierde. Tot voi veti plati. Nu va imaginati ca va poate proteja cineva de taxe si comisioane. Nu va bucurati la raul altuia pentru ca oricum se va intoarce asupra intregii societati (financiar vorbind).
  Inca ceva... renuntati la opinia ca "bancile o sa dea credite oricum, pentru ca nu au ce sa faca cu banii". ponderea creditelor ipotecare este mica la nivel de sistem. Intotdeauna bancile vor avea unde sa plaseze banii.
 • -2 (20 voturi)    
  Prosti, dar multi (Vineri, 4 martie 2016, 9:46)

  oxbridge [utilizator]

  Sa se inlocuiasca in textul de mai jos Motoc cu "bancile".
  Asta e nivelul borfasilor care au propus, au votat si sustin legea tepei. Rusine si lor, si majoritatii tacute care permite acestor infractori / golani financiari sa retrimita Romania in lumea a treia.


  — Am rămas săraci! — N-avem bani! — Ne i-au luat toți Moțoc! — Moțoc! Moțoc! — El ne belește și ne pradă! — El sfătuiește pre vodă! Să moară!

  — Moțoc să moară! — Capul lui Moțoc vrem! Acest din urmă cuvînt, găsind un eho în toate inimile, fu ca o schinteie electrică. Toate glasurile se făcură un glas și acest glas striga: „Capul lui Moțoc vrem“.
  • -1 (1 vot)    
   Dimpotriva!. (Duminică, 6 martie 2016, 3:36)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui oxbridge

   Cei care se opun acestei legi sunt niste hoti
   Argumente?
   Exact ca si-ale dvs. - adica niciunul. Asa zic eu si gata, asa este si nicicum altcumva, cam asta-i nivelul...
 • +7 (11 voturi)    
  Fabula (Vineri, 4 martie 2016, 9:54)

  EugenEugen1 [anonim]

  Lupul catre cioban: ai prea multi caini, nu vezi ca oile sunt stresate din cauza asta? O sa distrugi stana, iti spun asta ca un prieten ...
 • +5 (13 voturi)    
  FALS FALS FALS - nu mai induceti in eroare oamenii (Vineri, 4 martie 2016, 10:22)

  Park3r [utilizator]

  " Legislatia Prima Casa permite bancilor sa incaseze garantia de stat de 50% din soldul creditului doar daca sunt indeplinite anumite conditii de forma, printre care si cea ca creditul sa fie restant mai mult de 60 de zile.

  Astfel, daca legislatia Primei Case nu este schimbata, bancile vor putea lua banii de la stat doar daca debitorul intra in default, nu si daca acesta da casa in plata inainte de a acumula restante la banca."

  Mai fals de atat nu se poate. Legea darii in plata stipuleaza clar ca datoriile se sterg doar pentru CONSUMATORI, adica persoana imprumutata care apeleaza la DIP iar datoria statului catre banca ramane (STATUL nu este CONSUMATOR). Prin urmare Banca primeste 50% de la stat, primeste imobilul inapoi plus avansul si toate ratele date de imprumutat.

  Unde e pierderea bancii aici?!
 • +2 (12 voturi)    
  Sfaturi de la banci... LOL (Vineri, 4 martie 2016, 11:07)

  pix [utilizator]

  1. Bancile au evaluat toate proprietatile pentru care au dat credit. BANCILE.
  2. Bancile au SUPRAEVALUAT toate imobilele. Toate creditele sunt asigurate la valoarea evaluata. BANCILE
  3. Pe langa asigurare bancile incaseaza comisioane de risc de la debitori. BANCILE.
  4. Bancile au gasit un rai financiar in Romania datorat coruptiei. BANCILE
  5. Bancile acum se lupta de fapt cu proprii evaluatori, care in anii de "boom" economic considerau ca o garsoniera din Ferentari face 80000 EURO.
  6. Sunt si alte state europene care au legi similare si nu se observa o "prabusire" a acestora.
  7. Daca banca a evaluat corect o proprietate atunci nu are motive de panica. Deci despre ce vorbim aici?
  8. Practic vorbind bancile manaca rahat cu basculanta, pentru ca scenariul lor apocaliptic este neverosimil. Probabil au calculat un scenariu in care 100% din debitori vor da imobilul in plata. Practic, cred ca vorbim de un procent infim.
  • 0 (4 voturi)    
   Ce prostie pe capul tau (Vineri, 4 martie 2016, 23:18)

   droox [utilizator] i-a raspuns lui pix

   De cand valorea unui bun este fixa toata perioada ? Te rog lamureste-ma ca sunt perplex la prostiile mentionate de tine . Suna dur dar te rog sa recitesti punctele ,poate iti revii la realitate si vei rade la ce aberatii ai scris.
 • +1 (7 voturi)    
  nu este nimic previzibil decat in mintea autorului (Vineri, 4 martie 2016, 11:08)

  jackalphonse [utilizator]

  articolului.
  Consecinta nr. 1. DA, dar asta este sutul necesar ca sa se iefteneasca casele. In plus, prefer sa se mareasca avansul decat sa mi amanetez toata viata, desi pe contrcat scrie ca mi amanetez casa. Este corect asa. Din cauza practicilor de pana acum am ajuns in criza, apropo de efecte.
  Impactul nr 2. "va afecta". Este normal sa afecteze. Pana acum "nu afecta", dar afecta cloientii care faceau imprumuturi fara cap din cauz aca bancile le luau capul prezentandu-le avantaje cu litere groase si mari si dezavantajele cu litere mici de subsol. este o perioada de tranzitie si modul in care afecteaza in viitorul apropriat nu are legatura cu modul in care se aseaza piesele pe termen lung. Repet, din cauza practicilor de pana acum am ajuns in criza, apropo de efecte.
  bla bla nr. 3. hai pe bune. ce ar fi daca ati scrie ca se modifica, nu dispare? Tot bancile vor avea grija sa nu dispara.
  blaaabla bla nr. 4. daca bancile ne spun ca pierdem si fac trafic de influenta sa dispara legea, este mai mult decat clar ca nu pierdem, decat daca se modifica legea in avantajul bancii.
  bla bla bla nr. 5. daca "Majoritatea tacuta" catiga de pe urma unor clienti fraieriti, este o anomalie, si anomalia este datorata bancii. Pe scurt, banca va trebui sa gaseasca si alte modalitati sa faca bani ca sa satisfaca "nmajoritatea tacuta" (investitii?) nu doar camatareala pe segment de imobiliare.
  Prin urmare acest articol nu contine nimic tehnic, soar este o gorneta a bancilor ca toate celelalte de pana acum.
  bla bla bla...asteptam si o parere avizata draga HN.
 • 0 (4 voturi)    
  Mai-mai sa ma convinga! (Vineri, 4 martie 2016, 11:54)

  BEDE [utilizator]

  Si totusi... Un aspect bun al legii este ca limiteaza "darea in plata" la credit acordat de pana la 150000EUR. Deci, daca un individ bogat se apuca sa faca credite mari, atunci la acest caz nu se aplica deloc.
  In schimb, 150000EUR ar fi cam cat ar costa o casa pt un om din clasa de mijloc.
  Si nu mi s-ar parea normal ca, dupa ce banca i-a luat toti banii unui om - asta nromal, ca doar trebuie sa plateasca cu tot ce are -, si i-a mai luat si casa - iarasi nromal -, sa il mai si urmareasca tot restul vietii, ba poate sa ii urmareasca si pe copii lui ca sa ia de la ei rice banut ar mai castiga.
  Deci, o lege tot trebuia sa fie. Nu am certcetat toate detaliile, dar, vazand ca se aplica pana la plafonul de 150000EUR nu mi se pare a fi chiar asa de rau.
  Da, sigur bancile or sa mareasca avansul. Dar, dupa un timp, s-ar putea si sa-l scada - de nevoie, ca doar, daca nu acorda credite, atunci nu el-ar mai ramane ca sursa de venituri decat comisioanele pt plati - si aici mi se pare ca multe banci au comisioane mari.
  Dar, daca nu se da aceasta lege, nu-i asa ca se creau conditii sa creasca si mai mult preturile la locuinte?
 • +2 (4 voturi)    
  The big picture (Vineri, 4 martie 2016, 11:59)

  Al_de_sus_Et_III [utilizator]

  Cum am spus-o de nenumarate ori aici pe site, partile omit voit sau din gresala esenta problemei: aceasta lege doreste sa echilibreze un pic raportul de forte pe piata financiara, intre creditori si clienti. Se doreste o responsabilizare a sistemului bancar, system care in acest moment se afla pe o pozitie de forta, dominant.
  De unde vine aceasta idee? Simplu: in anii 2000, bancile au avut mana libera pe o piata virgina, cu o populatie a necunoscatoare si ahtiata dupa consum.
  Va dau cateva exemple: comisioane de tot felul (unele mai exista si astazi), cel mai haios fiind Acela de depunere de bani. Da, veneai la banca sa iti faci un depozit si plateau commission ca depui bani. Asa ceva nu exista in afara, dar a mers intr-o tara de mana a doua.
  Credite: s-au dat credite pentru orice, pentru a atinge tinte incredibile. Semnai contractual pe loc, fara sa il citesti. Vrei asa bine, daca nu urmatorul.
  Nimenu nu vorbeste de angajatii din banci: salarii de 1300 de lei pentru casier, si 2000 pentru consilieri IMM, ore suplimentare etc.
  Aceasta lege nu face decat sa aduca un pic pe picior de egalitate consumatorul roman cu cel din vest. Si nu mai tot amintiti acel "risc de tara" ca e de ras. S-au mai schimbat lucrurile in ultimii 10 ani. Ne convine sa ne consideram inca o tara bananiera?
  Si da, am lucrat 9 ani in sistemul bancar romanesc, incepand cu 2004. Stiu ce vorbesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Pai da, dar... (Duminică, 6 martie 2016, 3:42)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Al_de_sus_Et_III

   Oti fi lucrat dvs. 9 ani in sistemul bancar, dar altii mai lucreaza si-acum...
   Frumos va sade???
 • +3 (7 voturi)    
  "Da" sau "nu" (Vineri, 4 martie 2016, 12:22)

  Onlinebp [utilizator]

  As dori ca adversarii legii darii în plata sa răspundă simplu prin "da" sau "nu" la următoarele intrebari:
  1. Este adevărat ca actuala lege lasă tot riscul evoluției creditului și a valorii garanției pe debitor, context în care banca nu are nici interes sa evalueze realist valoarea ipotecii, respectiv a imprumutului pe care ipoteca il garanteaza, ci doar sa o crească (fie si artificial) pt a plasa cât mai mulți bani cu împrumut ?
  2. Este adevărat ca în cazul executărilor silite banca nu e înteresată să obțină prețul coect pe apartament ci doar sa scape de el, pt a arata ca a îndeplinit o procedura, urmând sa se indrepte oricum ulterior asupra altor bunuri ale debitorului?
  3. Este adevărat că, mai ales în condițiile punctului 2, banca își neaga propria evaluare a ipotecii, acceptând sa vândă apt pe nimic? Context în care validează implicit și punctul 1?
  4. Este adevărat ca prin vânzarea pe nimic a apartamentelor singurii păgubiți sunt debitorii, se distruge valoare, iar o intreaga clasa de șacali ai licitațiilor, in strânsă colaborare cu băncile, se îmbogățește?

  Acum numărați câte răspunsuri de "da" exista si câte de "nu" și trageți singuri concluziile.
  • -2 (4 voturi)    
   Si raspunsul este .... (Vineri, 4 martie 2016, 23:11)

   droox [utilizator] i-a raspuns lui Onlinebp

   1 Nu
   2 Nu
   3 Nu
   4 Nu

   Am raspuns simplu :)), din pacate solicitarea ta nu imi permite sa elaborez raspunsul
   • 0 (0 voturi)    
    nota 4 stai jos (Sâmbătă, 5 martie 2016, 10:31)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui droox

    ne vedem la toamna
   • 0 (0 voturi)    
    Aveti dreptate (Duminică, 6 martie 2016, 3:44)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui droox

    Dar, judecand dupa scorul obtinut, pentru fiecare "Nu" de-al dvs, au existat trei "Da".
  • 0 (0 voturi)    
   da (Sâmbătă, 5 martie 2016, 10:37)

   Misu_G [utilizator] i-a raspuns lui Onlinebp

   1. Da, riscul variatiei valorii garantiei este la debitor asa cum e normal sa fie. Riscul de incapacitate de plata a debitorului este la banca.Asa cum este normal.
   2. Da. Si asta pentru ca pe banca nu o intereseaza decit sa-si recupereze banii. Asa cum e normal...de altfel nici tu nu pari prea interesat de situatiile cind bancile (sau alti agenti economici) pierd.
   3. Nu, pentru ca evaluarea nu e facuta de banca ciu de evaluatori independenti dupa o mertodologie clara.

   Mai trebuie punctat ca evaluarea imobiliara reprezinta estimarea valorii unui bun la un anumit moment de timp. In nici un caz nu se fac prognoze de evolutie.Cu alte cuvinte, evaluari facute in momente diferite vor produce rezultate diferite. E normal.
   4. Da, este normal. Astea sunt regulile jcului acceptate cind s-a luat creditul. Sa nu uitam ca vorbim de un contract acceptat de doua parti nu doar de una. Totusi, la acest punct, cred ca ar fi benefica realizarea unei legi care sa permita debitorilor sa-si vinda singuri propriatatea, evident cu rezultat financiar in favoarea bancii. Ar fi un proces de vinzare 100% corect. Asta cred ca ar fi o ideea mult mai buna decit legea asta stupida a darii in plata.
 • -2 (6 voturi)    
  Proprietatea e un moft, domnilor (Vineri, 4 martie 2016, 13:09)

  provest [utilizator]

  Legile sunt un moft, contractele sunt un moft.
  A spus-o batranul politruc si o haita intreaga de boi cu imunitate fac totul sa indeplineasca aceasta zicere "inteleapta".
  Bravo noua, inca un pas inainte!
 • 0 (2 voturi)    
  Exista mai multe consescinte (Sâmbătă, 5 martie 2016, 11:22)

  Rali [utilizator]

  1. Se echilibreaza puterea de negociere intre banci si creditati
  2. Dispare prima casa, foarte bine pt ca a tinut preturile artificial sus creand o cerere inexistenta in conditii normale. Daca nu ai decat 5% avans cum poti fi sigur ca esti capabil sa returnezi creditul, pt ca nu economisesti
  3. Cei care comenteaza pro banci, uita sau nu au trait anii cand nu existau credite. Eu mi-am luat garsoniera si apartamentul in care stau strangand bani 2-3 ani si mergand sa fac tranzactia cu 2 diplomate de cash fiind imprumutat de la parinti si cunostinte.
  4. Cand ii acuzi pe cei care au luat credite in 2006-2008 uiti ca in 2003 cand a inceput creditarea imobiliare in Buc. un ap. 3 camere era 15.000$ si in 2006 - 60.000 euro ajungand in 2008 150.000 euro. Adica de 10 ori mai mult! La creditele imobiliare iti cereau avans 30%. Scumpirile erau de 5.000 euro/luna cel putin, ca urmare luai azi ca maine nu se stie cat dai!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by