Dragoş Doroş (43 de ani), tax director în cadrul KPMG, a preluat oficial functia de presedinte ANAF dupa ce premierul Ciolos a semnat decretul de numire care a aparut in Monitorul Oficial de vineri. Doros, unul dintre cei mai buni specialisti in dreptul fiscal, a activat in principal in mediul privat, (EY, NNDKP, KPMG), dar a avut si o perioada scurta in care a ocupat functia de secretar de stat la Finante in Guvernul Mihai Razvan Ungureanu (in 2012). Postul de sef al Fiscului era vacant de la inceputul lunii februarie, cand premierul l-a demis pe Gelu Stefan Diaconu.

Dragos Doros, presedinte ANAFFoto: NNDKP

ANAF, vazuta ca una dintre cele mai birocratice institutii, are nevoie de o reforma consistenta. Potrivit unui proiect de reforma a institutiei, in urmatorii ani s-ar putea sa avem un ANAF condus de un board de specialisti cu prestigiu recunoscut, dupa modelul Fiscului american.

Deocamdata, institutia este vazuta de reprezentantii mediului de afaceri ca pe o veritabila masina de tocat hartii si timpul la cozi, desi in ultima perioada numirile in posturi cheie au vizat oameni tineri, venind din zona privata.

In planul eficientei, ANAF a intrat pe o traiectorie buna, veniturile bugetului general consolidat fiind in 2015 de 233,6 miliarde de lei, adica 33,1% din PIB, cu 9% mai mari in termeni nominali fata de 2014, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor.

"Numirea are la bază criterii strict profesionale și aptitudini de coordonare a unei activități foarte ample. ANAF este una dintre instituțiile cheie din Guvernul României, de aceea reforma începută cu Banca Mondială trebuie nu doar continuată, ci și accelerată. Instituția trebuie să fie una modernă, care lucrează pentru și în favoarea contribuabililor, care are ca prim rol asistența și încurajarea conformării voluntare și abia apoi colectarea de creanțe fiscale de la cei ce nu se conformează. Consider că strategia ANAF trebuie să aibă în vedere nu doar cifrele pe colectare, ci și o colectare care să pună accent pe respectarea drepturilor contribuabililor", a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, intr-un comunicat transmis vineri, la cateva ore de la numirea lui Doros ca sef al ANAF.

A reprezentant România în Comisiile de specialitate din cadrul Uniunii Europene și la OECD. De asemenea, Dragoș Doroș a coordonat negocierile şi procesul de aplicare a Convenţiilor de evitare a dublei impuneri și activităţile specifice legate de procedurile amiabile prevăzute de convenţiile de evitare a dublei impuneri şi a Directivelor Europene, se mai arata in comunicatul MFP.

"ANAF este o instituție de o importanță crucială, care se află într-un amplu proces de restructurare, menit să răspundă cerințelor și exigențelor actuale. Vom continua implementarea programului cu Banca Mondială, care ne va permite să creăm o organizație modernă. Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare și plată a impozitelor și taxelor și pe o interacțiune cât mai facilă cu plătitorii de taxe și impozite. Unul dintre exemple este chiar formularul 088, avem în vedere o aplicare mai puțin anevoioasă a acestuia.

Vom fi parte activă a procesului început odată cu inițiativa guvernamentală «comisia pentru tăiatul hârtiilor». ANAF trebuie să fie o organizație puternică, pregătită să reacționeze prompt și cu profesionalism în toate situațiile", a declarat noul președinte al ANAF.