
Bugetele institutiilor publice pot fi verificate pe o
platforma electronica lansata vineri la sediul Ministerului de Finante de ministrul Anca Dragu, in prezenta premierului Dacian Ciolos.Platforma a fost realizata cu fonduri europene- costurile fiind de circa 7,8 milioane de lei, iar debutul proiectului a avut loc in 2013, a declarat pentru HotNews managerul de proiect, Valentin Mavrodi. Institutiile bugetare sunt obligate sa incarce in mod transparent pe respectiva platforma informatii complete despre cheltuielile efectuate si veniturile incasate, a explicat vineri Anca Dragu. Baza de date cuprinde toate cele 13.700 institutii publice, pana la nivel de gradinita.
Poti urmari mai jos un scurt material video despre aceasta platforma:
Si degeaba vedem rapoartele de executie daca nu vedem si contractele de achiz publice, cui i se atribuie, la ce preturi unitare, etc, cu ce ma incalzeste sa aflu ca dintr-un miliard de euro s-au contractat 999 milioane euro, de ex?!?! vreau sa vad cele 999 mil euro cui i s-au atribuit, cum, pe ce valori fiecaruia, care sunt val unitare si asta imediat ce s-a semnat contractul, sau chiar de la atribuire, ca sa apuc sa vad cand se da 300 lei/panseluta si sa pot ataca aberatia asta pana se semneaza contractul sau pana apuca sa le si comande!!!
Praf in ochi (si pe milioane de euro din fonduri UE).
Astea vor ajuta doar teoreticienii macro,,,
Iar partea cu "si pe milioane de euro din fonduri UE" e complet nefondata. Ai idee cat a costat sa faca site-ul? Sau de ce spui ca e pe milioane? Si din fonduri UE...
un site de upload de fisiere si metadate despre institutii publice...
fooaaaarte eftin!
Rad tinandu-ma cu mana de burta - ma doare rau de tot de atata ras!!!
cam prin 2005 tocmai ce MF schimbase un pic sistemul de raportare pentru unitatile publice - aveam in implementare proiecte cu fonduri europene si mergem la institutiile publice - nu poci spune ce suspine au fost cand s-a trecut la noul sistem de raportare, si cum am ajutat o sarmana amploiata de la primarie din cucuietii din deal - de dimineata pana spre sfarsitul de program sa faca transferul de date... Daca mie, care mai pricep ceva IT si finante/ contabilitate mi-a luat atata - altora cat le-o fi luat??? Vorbim de unitati mici, unde nu tot neamul este priceput in folosirea calculatoarelor, nu peste tot este apa si wc in casa - mai sunt si altfel de localitati in ro - si acolo ce te faci???
O sa vedem in implementare - dar pot sa rad de pe acuma de problemele care o sa apara ...Nu pentru ca sunt un om rau, ci pentru ca astia care ne conduc cred ca nu stiu inca pe cine conduc... S-a vazut la ultimul concurs de ocupare a locurilor in nu stiu ce sistem de institutii publice unde au picat toti directorii...
HAHHAHA - am ras si o sa mai rad!
Ca nu putem sa fim toti isteti si devreme acasa!
Romanica este tara unde domeste inca prostia!
Se vede cu ochiul liber, iar aia distepti par ca nu ii vad pi astia prosti... Si sunt multi omule, multi rau de tot!
Un aparat bugetar enorm! Si foaret greu de supravegheat! Cine supravegheaza cheltuielile acestor institutii? Numai Curtea de Conturi!
Acum nu cred ca pot sa fie puse multe date/ se incarca sistemul. Dar sunt de acord ca este posibil sa urce lista cu contractele de achiztii publice si mai ales rapoartele lor ref. implementarea - stiu ce vorbesc...
in SEAP ai info despre achizitie. nu despre contracte.
si oricum nu sunt corelate cu diviziunile bugetare. (in sEAP)
avem ordonatorii de credite, cu planul lor anual de achizitii - vezi ca tot in SEAP il gasesti, daca stii sa il cauti - si dupe, ca un om care stie sa faca conexiuni legi contractul de entitatea/pozitia bugetara/ si fericit ajungi si la diviziunea bugetara...
In fapt construiesti tu o mini baza de date...
Not big deal - sau este?
Fiecare roman care va dori sa afle concret cati lei a costat panseluta in orasul lui in anul 2015 de ex, treb sa devina reporter de investigatie, nu?
Not big deal, dar nu e job-ul meu asta! Daca dumneata somezi sau au prea mult timp liber, o faci, dar eu nu am timp sa fac asemenea operatiuni.
PS: sa imi spui tu care AC se tine de PAAP 100 % ! Poate citesti rap CC care arata ca asta oricum nu se intampla. Asa ca fa tu linistit baze de date cu conexiuni intre PAAP si contracte si diviziuni bugetare, pt ca e ca diferenta intre planificat si REAL. Si in Romanika e uriasa.
Multumesc pentru trimiterea la raportul CC si tie ca esti atent cu toate. Mai ales tie pentru ca esti atent cu timpul meu. Mai rar un asa om care sa se gandeasca la unul dintre cei aproape lui...
Cred ca peste tot, la orice serviciu, nu ai intotdeauna datele la indemana - mai trebuie sa sapi dupe ele, sa te consulti cu unii cu altii - this is life! Dar apreciez preocuparea ta fata de timpul ocupat de fiinta mea. Multumiri.
Pentru ca imi trimise Ciolos o scurta prezentare a sapatamanii anterioare am vazut ce a spus in conferinta dna Ministru de Finante - si dansa ne-a dat sperante ca in 2 luni o sa vedem si acele date.
Deci - pupa mana dreapta a dnei Ministru!
Insa pana cand si doar daca speranta aceasta se pierde in noapte - mergi pe calea nefericita a propriei investigatii -
Sigur ca este diferenta in planificat si REAL - ai scris tu si am scris si io.
Asta este viata, dar cel putin ar trebui sa stim care este cararea planificata si mai apoi cea realizata.
Zise Dna Ministru ca datele sunt numai cele executate - adicalea realizatul...
Tot degeaba!
O sa ne uitam ca prostii la site daca nu stim planificatu' - poate o sa poti sa faci comparatii cu realizatul anterior - dar asta este doar supozitia mea si nu stiu daca ceva reala in afirmatia mea..
Fii fericit! - oricum ai cel putin doua cai de cercetare - esti mare omule!
No, amu omule cred ca esti fericit si poti merge linistit mai departe la slujba matale!
Nimic nu este gratis!
Totul costa!
La Munca!
Trebuie sa stii ca sunt raportate implementarile contractelor de achizitie si atunci sa vezi distractie...
Una targuiesti si alta platesti - cu mici-mari diferente ca asa este la stat...
- pentru banii astia ma asteptam la mult mai mult. Dincolo de designul nereusit, sper ca informatiile viitoare, modul in care sunt actualizate acestea sa fie atat de bine pus la punct incat sa merite cei peste 1.7 milioane euro. Este o suma enorma pentru un site, dar tinand cont de ce ar putea face daca se vrea, poate ca merita banii.
- sa fie tinut in viata si folosit. Sunt o gramada de site-uri facute pe bani foarte multi care nu sunt actualizate, nu au inclus in pret suport tehnic etc.
- sa fie construit si gandit pentru cetateni, nu pentru specialisti, iar rapoartele descarcate nu sunt prea de ajutor, modul de cautare este stangaci iar informatiile sunt vagi. Cum spunea si cineva mai sus, vrem sa stim cand s-a platit panseluta cu 300 de lei si balansoarul cu 12.000 de lei inainte ca cei de la Curtea de Conturi sa faca verificari.
- sa fie verificata corectitudinea informatiilor publicate din partea institutiilor si acolo unde exista erori, sa fie corectate rapid.
Va fi o intreaga "distractie" cand se vor publica informatiile despre companiile de stat, dar cat timp acestea sunt ascunse sub diverse denumiri generice sau sumele nu sunt corecte, incomplete sau vechi, site-ul asta este doar o alta gaura neagra. Faptul ca a fost facut din fonduri europene nu are nicio relevanta, nimic nu este gratuit, oricat am vrea sa credem asta.
Ma bucur totusi ca s-a trecut de la secretizarea sumelor la afisarea lor, este un pas firesc chiar daca apare foarte tarziu, dar mai bine decat niciodata.
Daca a facut, zicem ca n-a facut bine.
Si tot asa.
Frate, e un inceput. Da, platforma e greoaie. Dar tot e mai bine decat nimic.
Ce conteaza e sa construim in jur si sa lucram si mai mult la transparenta, nu, una-doua, sa ne apucam sa criticam.
Nu pot sa cred ca tu crezi ca trebuie sa fii modest - progresul vine numai daca esti tanar si cam nelinistit!
Daca iti place linistea - somn usor!
Daupa cinci luni totul va fi dat uitarii si uite asa transparenta despre care vorbiti cu bale la gura se traduce in cea mai mare obscuritate informationala pentru cetatean. La munca enoriasilor tuva crucea voastra de putori.