Romania se imprumuta, in prezent, la costuri minime atat de pe piata interna cat si de pe pietele externe, insa primeste intrebari de la investitori, inclusiv cu privire la initiativa legislativa privind darea in plata, din care reiese un potential de ingrijorare, a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Enache Jiru, citat de Agerpres. Recent am avut o redeschidere de emisiune de obligatiuni. In procesul de due diligence, in general, Romania primeste intrebari care se reflecta in actualizarea prospectului. (...) Si, in intrebarile primite, simtim un potential de ingrijorare referitor la ce se intampla cu legea darii in plata. Nu ne-am dori ca aceste ingrijorari sa se reflecte in costurile cu datoria publica", a explicat Jiru in cadrul unei conferinte pe teme de dezvoltare regionala.

Enache Jiru, consilier al lui Mugur IsarescuFoto: MFP

"Romania are o mare incredere din partea investitorilor, insa as atrage atentia sa nu stricam ceva ce deja am construit si este bine construit, pentru ca toate se vor repercuta in bugetul de stat prin cresterea costurilor cu datoria publica. Trebuie sa ne gandim la orice risc oricat ar fi de mic. Ceea ce percepem noi este ca parcursul acestei initiative privind darea in plata poate manifesta un risc destul de mare asupra statului. (...) ", a mai spus Jiru

El a reamintit ca, in 2007, statul se imprumuta la o dobanda medie de 7%, iar in perioada de criza, 2008 ¬ 2009 dobanda la o luna urcase peste 14%, adica o dublare a costurilor. "Din cauza faptului ca Romania nu mai avea acces la finantare externa, s-a apelat la programul cu FMI, CE si BM si abia in martie 2010 a iesit pe pietele externe si s-a imprumutat la o dobanda surprinzatoare de 5%", a mai spus oficialul MFP.

Potrivit acestuia, increderea este esentiala pentru un stat atunci cand vrea sa se imprumute, avand in vedere ca obligatiunile suverane nu au alte garantii in spate. "Cine cumpara obligatiuni suverane cumpara cuvantul acelui stat. Prospectul este foarte important, in acela investesc investitorii, pentru ca obligatiunile suverane nu au garantii in spate", a subliniat secretarul de stat.

Jiru a mai spus ca Romania are una dintre cele mai reduse datorii publice, ca procent in PIB, de 39%, cu care ocupa locul 5 in Uniunea Europeana. Un alt indicator important este cel referitor la necesarul anual de imprumut al unei tari care, pentru a arata o situatie stabila, trebuie sa fie sub 10% din PIB. "Am reusit asta in 2014, si o sa reusim si anul acesta. Ne aflam la 9,4%. Am reusit asta avand in permanenta in strategia noastra extinderea scadentelor. Sa ne imprumutam pe perioade cat mai lungi. In euro am reusit sa ne imprumutam pe 20 de ani, iar in dolari pe 30 de ani. Asta ne-a permis sa avem o medie a scadentelor mai mare, astfel incat an de an ne vin la scadenta mai putini bani", a subliniat Enache Jiru.

Oficialul MFP a reamintit ca, in urma cu cativa ani, media scadentelor era de 1,6 ani, iar acum s-a ajuns la 3,4 ani.

In plus, Jiru a vorbit si despre rezervele pe care statul le constituie pentru situatia in care piata devine adversa si nu ar permite imprumuturi decat la costuri foarte mari. "Acestea acopera o nevoie de finantare de 4 luni, au un cost, dar este ca o polita de asigurare care trebuie platita de catre stat pentru a-si asigura continuitatea finantarii nevoilor", a adaugat secretarul de stat din MFP.