In ciuda unor anunturi pozitive privind indicii PMI in zona euro si climatul de afaceri in Germania, moneda unica a pierdut teren fata de celelalte monede majore afectata de incertitudinea ce a urmat exploziilor din Bruxelles. Euro a scazut in fata dolarului pana la USD 1.1187/EUR si pare a se afla in continuare sub presiune. Monedele Europei emergente s-au tranzactionat in intervale inguste fata de euro. Leul a deschis la 4.4700/EUR si s-a mentinut in zona 4.4687 – 4.4720/EUR. Ne asteptam ca RON sa inchida in usoara crestere, se arata intr-o nota transmisa marti investitorilor de economistii Piraeus Bank.

Conform Markit, activitatea in zona euro a crescut in martie mai repede decat asteptarile pietei, dar inca ezitam sa acordam creditul pentru aceasta evolutie masurilor de relaxare monetara luate de BCE. Citirea preliminara a indicelui compozit PMI indica o crestere la 53.7 puncte de la minimul ultimelor cincisprezece luni inregistrat in februarie la 53.0 puncte si deasupra estimarilor ca acesta va ramane constant in 3M16. Cum PMI ofera indicii solide privind evolutia PIB, se asteapta ca in 1Q16 sa se inregistreze o usoara crestere a economiei regiunii.

PIATA MONETARA

Cum ne apropiem de sfasitul perioadei curente de rezerva, segmentul maturitatilor scurte al curbei randamentelor implicite a coborat marti dimineata sub 0.15% iar segmentul 1M-3M a alunecat in zona 0.30% - 0.50%

PIATA TITLURILOR

Ministerul Finantelor a imprumutat conform asteptarilor un miliard de lei in certificate de trezorerie cu maturitate de un an, acceptand, in linie cu estimarile noastre, un randament mediu de 0.68% si un randament maxim de 0.72%.

METALE PRETIOASE

Metalele pretioase au redus marti dimineata din pierderile recente, dar cresterile de preturi au fost limitate de asteptarile ca Fed va relua masurile de inasprire a politicii monetare in aceasta toamna. Aurul se tranzactioneaza cu putin sub nivelul de 1,250.00 dolari pe uncie, pretul argintului a ajuns peste 15.90 dolari pe uncie, platina a crescut la 980.00 dolari pe uncie iar paladiul este cotat in apropiere de 590.00 dolari pe uncie.