Legea darii in plata - care vizeaza stingerea unui credit ipotecar prin cedarea catre banca a dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat - ar putea perturba imbunatatirea performantei sectorului bancar romanesc, se arata intr-o analiza a Fitch, citata de Mediafax. "Consideram ca legea va fi negativa pentru activitatea bancilor pe mai multe fronturi daca va trece in forma actuala. Creditele ipotecare de retail ar putea fi puse sub presiune in conditiile in care bancile isi vor inaspri normele de creditare si vor cere avans mai mare pentru a se proteja impotriva disciplinei de creditare mai slabite", se arata intr-un raport al Fitch publicat la Londra.

In plus, potrivit raportului, programul guvernamental Prima Casa, driver-ul principal al creditarii de retail de la criza incoace, va fi cel mai probabil "terminat".

"Impactul ar putea fi substantial intrucat 20% din totalul creditarii de retail se afla sub incidenta programului de la lansarea acestuia din 2009 si pana in prezent", se precizeaza in documentul oficial.