In Monitorul Oficial de marti, 22 martie 2016, a fost publicat ordinul ANAF prin care se adauga in nomenclatorul impozitelor si taxelor platite la buget doua noi taxe din zona jocurilor de noroc. Cu aceasta ocazie se reactualizeaza si formularul 100 privind impozitele declarate la buget respectiv formularul 710 Declaratie rectificativa. In acest moment, nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat ce se achita in contul unic cuprinde un numar de 71 de taxe si contributii.

Ordinul Presedintelui ANAF de care ne ocupam azi se evidentiaza prin suplimentarea impozitelor si taxelor achitate in contul unic si prin reaprobarea urmatoarelor doua declaratii: a) formular 100 privind declararea obligatiilor de plata la bugetul de stat; b) declaratie rectificativa formular 710.

  •  Ca element de noutate, regasim in acest nomenclator mai multe taxe datorate pentru organizarea si exploatarea jocurilor de noroc cum ar fi taxele de obtinere a licentei, taxele de obtinere a autorizatiei si taxa de acces la jocurile de noroc. Apar si doua taxe noi in legatura cu jocurile de noroc, respectiv taxa de viciu si taxa de videoloterie.
  • Se regasesc, de asemenea, si celelalte impozite datorate la bugetul de stat printre care cele mai uzuale sunt impozitul pe profit, impozitul pe venitul microintreprinderii, accizele, impozitul pe dividend, impozitul pe venitul din salarii etc.
  • Cu aceasta ocazie sunt reafirmate prevederile normative privind termenul de depunere al declaratiei 100 conform numerotarii din noul Cod fiscal.
  • In esenta, la o prima analiza nu am observat modificari de termene, acestea fiind aceleasi cu termenele de depunere a declaratiei prevazute anterior.
  • Eventualele erori in impozitele si taxele declarate prin formularul 100 se pot rectifica in baza declaratiei rectificative 710.
  • Aceasta se depune cand contribuabilul considera ca sunt erori aferente impozitelor datorate la bugetul de stat sau in cazul in care instantele de judecata stabilesc venituri sau diferente de venituri de salarii.
  • Desigur, pot fi rectificate numai acele impozite declarate initial.
  •  Ambele formulare se pot depune la autoritatea fiscala competenta intr-unul din urmatoarele moduri: a. la registratura organului fiscal; b. electronic, prin transmitere la distanta. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.