Esti PFA sau SRL cu sediul acasa? Cum iti calculezi impozitul pe locuinta? Chemi sau nu evaluatorul? Ce ramane valabil si ce se schimba? Consultantul fiscal Cristian Rapcencu a discutat online despre modificarile normelor Codului Fiscal

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 24 martie 2016, 11:55 Economie | Finanţe & Bănci


Cristian Rapcencu
Foto: Hotnews
Chemam sau nu evaluatorul?  Cum calculam impozitul datorat pentru locuinta? Cu o intarziere de cateva saptamani, a aparut in sfarsit  in Monitorul Oficial HG 159/2016 care modifica Normele de aplicare ale normelor cu privire la modul in care calculam impozitul datorat pentru locuinte, mai ales atunci cand gazduim si sedii sociale de firma. Miercuri, Guvernul a decalat cu doua luni termenul de depunere a declaratiei privind destinatia cladirii. Desi modificarile normelor ar fi trebuit sa clarifice regimul aplicabil acestor cladiri, forma finala lasa loc interpretarilor, spun consultantii fiscali. Cristian Rapcencu va sta de vorba online cu cititorii HotNews si ai StartupCafe despre modificarile Normelor, incercand sa clarifice orice nelamurire cu privire la cazurile care pot fi intalnite in practica.

Cristian Rapcencu este lector universitar la Departamentul de Contabilitate si Audit din cadrul ASE Bucuresti. De asemenea, este expert contabil autorizat CECCAR si expert contabil judiciar. De asemenea, este consultant fiscal activ, membru CCF. Detine titlul de doctor, absolvind Scoala Doctorala, specializarea Contabilitate. El a publicat o serie semnificativa de studii, proiecte si articole si a participat la numeroase sesiuni de comunicari stiintifice nationale si internationale axate pe domeniul Contabilitate.

 • Pune intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Nu adresati mai mult de doua intrebari
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Damian Doina

  Desfasor activitate economica din 2013. Sediul social este la domiciliu, dobandit in februarie 2010. Am contract de comodat delimitat ca si suprafata. Nu am dedus niciodata cheltuielile aferente utilitatilor pe firma.

  Este cazul sa fac evaluare?

  Se plateste impozit majorat daca nu am dedus nici o cheltuiala dar in contract este delimitatata o camera cu suprafata de 16m.p?

37746 vizualizari

 • intrebari (Joi, 24 martie 2016, 13:46)

  Xorciser [utilizator]

  In modificarea recenta din 21.03 apare formula "atunci cand suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential rezulta din documentatia cadastrala".

  1. Ce inseamna "rezulta din documentatia cadastrala" in sensul normelor de aplicare?

  2. Ca exemplu- majoritatea celor care au sediu acasa s-au dus la ONRC cand au inregistrat sediul de firma cu o schita cadastrala unde au hasurat o camera (sa zicem) unde considera sediul activitatii economice. Totusi in cartea funciara a imobilului nu este inregistrata nici o mentiune cu contract de comodat sau chirie. In cazul acesta- suprafata folosita in scop nerezidential rezulta din documentatia cadastrala si trebuie facut raport de evaluare sau nu?

  Multumesc.
  • r (Vineri, 25 martie 2016, 13:54)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Xorciser

   Documentatia cadastrala inseamna planul cadastral al fiecarui imobil...se merge si pe ideea de extras de carte funciara....
   Modificarile aduse normelor de aplicare prin HG 159/2016 publicata in 21 martie in Monitorul Oficial introduce mai clar faptul ca suprafetele sunt considerate delimitate daca acest fapt rezulta din documentatia cadastrala...
   In mod normal, daca intr-un apartament figureaza sediul unei societati "intr-o camera" prin contract de comodat...dar modificarea nu a fost facuta si la Cadastru, inseamna de fapt ca suprafetele NU pot fi delimitate....adica, imobilul va fi considerat cu destinatie rezidentiala si impozitul se va calcula ca si in anii trecuti.

   2. Daca in cartea funciara a imobilului nu este inregistrata nici o mentiune cu privire la sediu, in mod normal suprafetele NU sunt delimitate si practic nu mai este nevoie de raport de evaluare...

   Problema este ca in practica...de la localitate la localitate...de la sector la sector in Bucuresti..tratamentul aplicat este diferit...
   Legea ramane in continuare neclara din acest punct de vedere....Eu as considera totusi ca in cazul expus de dvs, cladrirea este rezidentiala pt ca nu s-a facut mentiune si in cartea funciara dar nu va pot garanta ca si in sectorul in care locuiti cei de la Directia de taxe locale vor proceda la fel...

   La sectorul 1 in Bucuresti se tine cont de extrasul de carte funciara...la alte sectoare nu...Multe persoane au semnalat ca lista cu documentele solicitate de catre personalul de la taxe locale nu este uniforma...
 • comodat si cadastru (Joi, 24 martie 2016, 13:46)

  Iulian [anonim]

  Buna ziua,

  In cele mai multe cazuri intre PF si PFA exista un contract de comodat in care nu se specifica exact numarul de metri patrati ci doar ca se foloseste o camera din trei(un exemplu).

  Totusi in formularea din HG 159/2016 scrie "atunci când suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial rezultă din documentația cadastrală".

  Avand in vedere ca PFA n-a dedus si nici nu deduce utilitati, nu exista o inscriptionare cadastrala pentru PFA, sa inteleg ca locuita va fi declarata de tip rezidential si impozitul va fi acelasi ?

  Mersi,
  Iulian
  • e (Vineri, 25 martie 2016, 14:01)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian

   In cazul dvs, domiciliul fiscal al PFA-ului este "intr-o camera din cele trei", adica nu ati individualizat exact suprafata alocata desfasurarii activitatii.
   Astfel, avand in vedere si faptul ca utilitatile nu intra in sarcina dvs iar surpafetele nu pot fi delimitate, cladirea va fi considerata rezidentiala.
   Atentie! Nu uitati ca desi cladirea va fi considerata rezidentiala, dvs aveti obligatia depunerii acelui Formular la Directia de taxe locale pana pe 31 mai 2016, impreuna cu o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulta ca utilitatile nu sunt in sarcina PFA-ului...Va recomand sa va interesati la Directia de taxe locale din localitatea sau sectorul in care locuiti si ce alte documente va mai sunt necesare pentru a evita deplasarile repetate la ghiseu...
   Concluzia: cladirea va fi integral cu destinatie rezidentiala.
 • Locuinta inchiriata catre persoana fizica. (Joi, 24 martie 2016, 14:01)

  Johanis [utilizator]

  Isi patreaza caracterul rezidential un imobil aflat in proprietatea unei persoane fizice si inchiriat catre alta persoana fizica?

  Daca veniturile din chirii sunt suficient de mult impozitate (12% la prima proprietate inchiriata + 5,5% CAS pe venitul din chirie) considerati ca mai era nevoie si de o majorare a impozitelor?

  Nu este mai simplu, pentru a evita aceasta majorare a impozitului, sa incluzi in chirie contravaloarea facturilor de utilitati?
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 14:07)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Johanis

   Daca ati inchiriat unei persoane fizice, se merge pe ideea ca va fi folosit pentru locuit, astfel incat cladirea va fi considerata cu destinatie rezidentiala...
   Sa nu acceptati alta solutie din partea inspectorilor de la Taxe locale, deoarece mai sunt semnalate cazuri prin tara in care exista abuzuri in acest sens.

   ca o mica observatie, vedeti ca din acest an, cota de cheltuieli forfetare pentru veniturile din chirii a crescut de la 25% la 40%, astfel incat impozitul real nu este de 12%, ci de 9,6% (16% x 60%), adica impozitul datorat pe veniturile din chirii incepand cu 1 ianuarie 2016 va fi mai mic fata de anii precedenti.

   Concluzia: Avand in vedere ca vorbim de un chirias persoana fizica, cladirea va fi rezidentiala.
   Fiind rezidentiala, nici nu trebuie sa completati formularul pentru impozitul pe cladiri, deoarece au aceasta obligatie persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale sau cu destinatie mixta.
 • Cheltuieli deductibile (Joi, 24 martie 2016, 14:15)

  Florin [anonim]

  In lege este stipulat faptul ca nu se pot deduce cheltuielile cu utilitatile. Daca se cumpara un scaun, produse pentru curatenie sau se realizeaza o renovare, aceste cheltuieli pot fi deduse?
  Multumesc!
  • r (Vineri, 25 martie 2016, 14:17)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   In primul rand astfel de achizitii (scaun, produse pentru curatenie) NU intra in categoria utilitatilor...
   HG 159/2016 care modifica Normele aprobate initial defineste utilitatile ca fiind:
   - cheltuieli comune aferente imobilului;
   - cheltuieli cu energia electrică, gazele naturale, cheltuieli de termoficare, apă şi canalizare...ATAT

   Observati ca nici macar telefonia fixa sau abonamentul la TV si internet nu intra in categoria utilitatilor.

   ATENTIE! O mentiune am aici care este valabila si pentru alte intrebari.
   In lege nu se analizeaza daca societatea sau PFA-ul respectiv "isi deduce utilitatile". Formularea este daca utilitatile sunt "în sarcina" persoanei care desfăşoară activitatea economică....Deci, nu trebuie sa ne referim doar la societatile care efectiv isi deduc acele utilitati...Poate sunt microintreprindere, cheltuielile pentru mine nu sunt deductibile deoarece achit impozit pe venit...insa sunt in sarcina mea deoarece asa am mentionat in contractul de chirie sau de comodat...Nu trebuie sa mergem pe ideea de "a deduce" utilitatile.

   Concluzia: atat timp cat produsele achizitionate de dvs au legatura cu activitatea desfasurata de catre societate, le puteti cumpara pe societate, le puteti deduce, fara a afecta in vreun fel conditia legata de utilitati.
 • Impozit/taxa pe concesiuni, inchirieri (Joi, 24 martie 2016, 14:18)

  But Robert [anonim]

  Cabinet medical individual ia in chirie spatiu de la institutie publica pentru desfasurarea activitatii de stomatologie. Spatiul este delimitat, deduce utilitatile, in acest caz datoreaza taxa pe cladire ?
  Pana in 2015 , fiind persoana fizica, CMI nu datora aceasta taxa. Cine este obligat sa faca reevaluarea ?
  Va multumesc.
  • d (Vineri, 25 martie 2016, 14:23)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui But Robert

   In primul rand, afirmati ca ati luat cu chirie spatiul de la o institutie publica. Practic, nu dvs sunteti proprietarul ceea ce inseamna ca nu aveti nicio obligatie din punctul de vedere al taxei pe cladiri.

   Conform legii, locatorul trebuie să depună la organul fiscal local acea declaratie si sa suporte taxa pe cladiri...Daca aceasta suma va fi inclusa sub forma mascata in valoarea chiriei, depinde de institutia respectiva.
   Dvs nu aveti nicio obligatie de a depune vreo declaratie la Directia de taxe locale si nici sa achitati in mod direct vreo taxa pe cladire.

   Evaluarea cladirii intra in sarcina proprietarului, nu a dvs.
 • ONg (Joi, 24 martie 2016, 14:23)

  Delicatu [utilizator]

  Buna ziua. ce se intampla daca "acasa: isi are sediul un ONG (Asociatie). Multumesc!
  • r (Vineri, 25 martie 2016, 14:29)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Delicatu

   In general, s-a mers pe ideea ca fiind ONG nu desfasoara activitati economice, ceea ce inseamna ca acel imobil va fi cu detinatie rezidentiala...

   Din pacate, spun "in general" deoarece de la localitate la localitate, interpretarile pot fi diferite...Desi legea este una singura...

   ATENTIE: Asa cum rezulta din HG 159/2016 care a modificat Normele de aplicare la Codul fiscal, depun declaraţii şi persoanele fizice care au în proprietate clădiri cu destinaţie mixtă la adresa cărora nu se desfăşoară nicio activitate economică.
   Nu uitati sa depuneti acel formular aferent impozitului pe cladiri pana pe 31 mai 2015, cladirea fiind in continuare rezidentiala. Dar aveti obligatia depunerii acelui formular
 • cum sa scriu contractul de comodat (Joi, 24 martie 2016, 14:32)

  Mona [anonim]

  1. Este ok daca refac contractul de comodat, si scriu in el `comodantii....pun la dispozitie, comodatarului, cu titlu gratuit.......tot apartamentul, cu suprafata de .....mp, pentru o perioada nelimitata, incepand de la...........`.
  Sunt PFA cu activitate in apartament, si nu mi-au primit actele la directia de taxe (vreau sa renunt la deducerea utilitatilor), pe motiv ca am activitate si suprafetele pot fi delimitate.
  Deci intrebarea mea este, cum sa fac ca suprafetele sa nu poata fi delimitate?
  2. Cat ar costa impozitul pentru un apartament de 2 camere la bloc, aproximativ 55 mp, daca as chema evaluatorul? (Aproximativ)
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 14:38)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mona

   Daca alocati intreaga suprafata a apartamentului, exista riscul ca apoi sa se considere toata cladirea ca fiind cu destinatie nerezidentiala, desi la adresa respectiva presupun ca locuiesc si proprietarii...Astfel, in loc sa platiti impozit majorat doar pentru o camera, puteti ajunge in situatia de a plati impozit majorat pe intregul apartament...O astfel de abordare mi se pare riscanta.

   In mod normal, asa cum rezulta si din modificarile aduse normelor, suprafetele se considera ca pot fi delimitate daca acest lucru reiese din DOCUMENTATIA CADASTRALA, adica dintr-un extras de carte funciara...Problema este ca foarte putine Directii de taxe locale tin cont de aceasta prevedere....

   Apoi, chiar daca modificati acum contractul de comodat...Ati vazut ca in Codul fiscal se face mentiunea "daca la 31 decembrie a anului precedent cladirea era cu destinatie mixta"....
   Stiti ca incepand cu acest an, impozitul pe cladiri, masini, terenuri se achita pe intregul an de catre persoana care le avea in proprietate la 31 decembrie a anului precedent.
   Astfel, vi se poate refuza acel act aditional deoarece este incheiat ulterior datei de 31 decembrie...De asemenea, este riscant sa antedatati un astfel de document, intrand deja poate in sfera penalului.

   2. Aici cel mai in masura sa va raspunda ar fi un evaluator autorizat ANEVAR. Incepand cu acest an, evaluarile se fac dupa un nou standard de evaluare "GEV 500" si nu se tine cont de valoarea de piata a imobililui ci de aspecte tehnice....Conteaza in ce localitate e apartamentul, rangul localitatii, zona, anul constructiei...Sunt mai multi factori de care se tine cont si nu vreau sa va derutez prin prezentarea unei valori care apoi s-ar dovedi neconforma cu realitatea.
   Daca se prezinta raport de evaluare, cota va fi intre 0,2% - 1,3%, in functie de ce a decis Consiliul local din localitatea unde este situata cladirea.
 • Locuinta in comodat PFA (Joi, 24 martie 2016, 14:32)

  Mona [anonim]

  1. Daca intr-un apartament de 2 camere, in camera 1 isi desfasoara activitatea un PFA cu norma fixa de venit conform CUI, dar nu deduce nici un fel de cheltuiala (imposibil altfel datorita tipului de PFA) trebuie sau nu trebuie sa depuna declaratia si daca da, mai trebuie facuta evaluarea?
  2. Cu ce se deosebeste un PFA care desfasoara activitatea intr-un imobil "nedelimitat" si care nu deduce cheltuieli fata de un PFA care isi desfasoara activitatea intr-un imobil "delimitat" care nu deduce cheltuieli? Acest aspect mi se pare neclar si discriminatoriu, avand in vedere ca si intr-un caz si in celalalt nu sunt deduse cheltuielile.
  Multumesc
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 14:49)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mona

   1. Daca se cunoaste suprafata alocata PFA-ului si este mentionata si in cartea funciara, atunci se merge pe scenariul ca suprafetele sunt delimitate si in aces caz NU se mai pune problema utilitatilor.
   Declaratia se depune oricum pentru ca acea cladire este cu destinatie mixta si in conditiile de mai sus si daca detineti apartamentul de mai mult de 5 ani va fi nevoie si de raport de evaluare.
   Daca ati cumparat apartamentul in ultimii 5 ani, veti prezenta la Taxe locale actul de proprietate si valoarea de impozitare va fi cea mentionata in contract....Daca ati construit in ultimii 5 ani, valoarea din procesul verbal de receptie finala a lucrarilor va fi valorea care se va impozita.

   Daca detineti de mai mult de 5 ani (dinainte de 1 ianuarie 2011) si nu faceti evaluare, atunci impozitul va creste foarte mult, fiind de 2% din valoarea calculata ca si cum cladirea ar fi rezidentiala...

   Daca insa ati alocat o camera PFA-ului, dar nu ati specificat exact care camera si ce suprafata, atunci suprafetele nu sunt delimitate. Veti depune si in acest caz Formularul la Taxe locale pana in 31 mai 2016, veti da o declaratie pe propria raspundere ca utilitatile NU sunt in sarcina PFA-ului si cladirea va fi rezidentiala si veti plati impozit "normal", ca si in anii trecuti

   2. Aveti perfecta dreptate. Si subsemnatul si alti colegi am tras semnale de alarma in acest sens dar degeaba. Nu este corect ca eu, daca am delimitat suprafete alocate unei firme si vecinul care are sediul unei firme in locuinta sa dar nu a identificat exact suprafata sa platim impozit diferentiat. In ambele cazuri proprietarul suporta utilitatile, dar pentru ca in prima situatia se stiu suprafetele, trebuie raport de evaluare, impozitul pe suprafata nerezidentiala va fi mai mare, iar in al doilea caz, pentru ca nu se stiu suprafetele, cladirea e rezidentiala in intregime si nu mai trebuie raport de evaluare.
   NU ESTE CORECT deloc, dar asta e forma finala a legii...
 • Impozit apartament cu sediu social firme (Joi, 24 martie 2016, 14:46)

  Ilie [anonim]

  Punctual ce acte se depun:
  1.Sediu social firma in care contractul comodat specifica decontarea cheltuielilor (nu sunt specificate suprafete de folosire), dar Nu s-a aplicat niciodata acesta, cheltuelile sunt suportate de propietar.
  2.PFA fara decontarea cheltuielilor utilitatilor si tot fara specificatia suprafetei aferente.
  Multumesc
  • e (Vineri, 25 martie 2016, 14:56)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ilie

   1. Din pacate pentru dvs, daca prezentati contractul de comodat celor de la Taxe locale, ei vor lua de bun clauzele continute...Ar fi bine sa modificati acest contract de comodat si sa eliminati acea prevedere referitoare la decontarea utilitatilor, actul aditional sa fie anterior datei de 31 decembrie eventual...
   Altfel, exista un risc ca acel imobil sa fie considerat cu destinatie nerezidentiala.
   ATENTIE! In cazul decontarii utilitatilor, nu se pune oricum problema daca in anul 2015 sau alti ani precedenti ele au fost in sarcina firmei care are sediul acolo, ci daca ele vor intra in sarcina comodatarului in 2016.

   2. Suprafetele nefiind delimitate si utilitatile fiind in sarcina proprietarului, cladirea va fi rezidentiala.

   Precizez ca in ambele cazuri, proprietarul are obligatia sa depuna Formularul ITL 001 pana in 31 mai 2016, deoarece ambele cladiri sunt cu destinatie mixta, numai ca nestiindu-se suprafetele alocate domiciliilor fiscale si utilitatile fiind in sarcina proprietarului, imobilele in final vor fi considerate ca fiind rezidentiale.
 • Facturi de utilitati ??? (Joi, 24 martie 2016, 14:52)

  Elena [anonim]

  Sunt necesare facturi de utilitati (daca da, se refera la anul 2015 sau 2016), sau pur si simplu declar ca nu deduc utilitatile pe anul 2016.
  • g (Vineri, 25 martie 2016, 15:00)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elena

   Nu va cere nimeni sa depuneti la Taxe locale facturi de utilitati sau daca se intampla asa ceva, inseamna ca este un exces de zel din partea inspectorului respectiv.
   Prevederea referitoare la utilitati este strict pe anul 2016...Nu conteaza daca anii trecuti au fost suportate de societatea sau PFA-ul care are domiciliul fiscal la acea adresa.

   Va trebui sa dati o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca, in anul 2016, cheltuielile cu utilităţile nu sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică (chirias sau comodatar firma, PFA)
 • Sediu social SRL (Joi, 24 martie 2016, 14:59)

  Cosmina [anonim]

  In cazul in care exista contract de comodat incheiat intre PF si SRL, cheltuielile nu se deduc, insa in contract este specificata "camera 1", sa zicem, fara a specifica si suprafata acesteia (insa la Registrul Comertului se indica despre ce camera este vorba, prin hasurarea suprafetei respectivei camere) se poate considera ca suprafata este delimitata si in consecinta se va plati impozit pt suprafata respectiva a camerei ca impozit datorat pt cladiri nerezidentiale?

  Ce facem in acest caz? Schimbam sediul de pe camera respectiva si il mentionam pe tot imobilul doar pt a nu plati pt scop nerezidential?
  In acest caz este dezavantajata societatea si chiar persoana fizica proprietara care au fost de buna credinta si au indicat un birou pt inregistrarea sediului social - fara deducere cheltuieli. Nu considerati acest fapt discriminatoriu?
  Este evident in ambele cazuri faptul ca o camera este folosita de catre societate, il penalizezi tot pe cel care a indicat respectiva camera si nu pe cel care a fost neglijent si s-a inregistrat pe toata suprafata apartamentului?!
  Multumesc!
  • j (Vineri, 25 martie 2016, 15:07)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cosmina

   Aici este o problema in sensul ca am intalnit cazuri in care suprafata fiind hasurata in actul depus la Registrul Comertului inspectorii au mers pe ideea ca suprafetele pot fi delimitate.
   Legea insa (HG 159/2016) prevede ca suprafetele ar trebui sa poata fi delimitate din documentatia cadastrala...adica un extras de carte funciara...Ori in cazul dvs, daca solicitati eliberarea unui asfel de extras mai mult ca sigur ca nu reiese ca in acea camera are sediul un SRL...

   Prin modificarile care au fost aduse Normelor de aplicare, Pct 44 introdus se bate cap in cap cu pct Pct 45.....La pct 44 se face trimitere la documentatia cadastrala...La pct 45 se prevede

   "Delimitarea suprafețelor pentru stabilirea impozitului, în funcție de destinația rezidențială sau nerezidențială, rezultă din documentul anexat la declarația depusă de contribuabil la organul fiscal local care poate fi, după caz: contractul de chirie, de comodat, autorizatia, documentatia cadastrala etc...

   Aceste doua articole din norme ne deruteaza in practica si duce la aplicarea unor tratamente diferite de catre Directiile de taxe locale din tara.

   Asa cum am prezentat si intr-un raspuns anterior, exista aceasta DISCRIMINARE intre cei care au alocat o suprafata afacerii si cei care nu au identificat exact suprafata alocata activiatii economice desfasurate la acea locatie.

   Am sperat ca prin modificarile aduse normelor va disparea acest tratament discriminatoriu, insa din pacate nu s-a intamplat acest lucru
 • cum sa fac sa platesc impozit rezidential (Joi, 24 martie 2016, 15:12)

  gheorghe [anonim]

  Am o profesie libera (neinregistrat la Registrul Comertului) cu domiciliul fiscal in apartamentul mamei mele si imi desfasor activitatea tot acolo. In ultimii 5 ani nu mi-am dedus utilitatile si nici nu mi le deduc.
  1. Sa inchei un contract de comodat in care sa scrie ca am la dispozitie tot apartamentul, ca sa fie suprafata nedelimitata? Stiu ca prin lege nu ar trebui sa se ceara contractul la Directia de Taxe a primariei.

  2. Pe formularul ITL-001 completez doar prima pagina, iar pe a doua pagina nu bifez nimic, in schimb dau o declaratie pe proprie raspundere in care zic ca desfasor activitatea acolo dar nu deduc/platesc eu cheltuielile cu utilitatile?
  Va multumesc
  • h (Vineri, 25 martie 2016, 15:15)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gheorghe

   1. In contractul de comodat sa mentionati ca aveti domiciliul fiscal in camera 1, de exemplu...fara sa identificati sau sa precizati in vreun fel despre ce camera este vorba sau suprafata acesteia....Din actul de proprietate nu va rezulta care din toate acele camere este "Camera 1", ceea ce inseamna ca suprafetele nu pot fi delimitate. Tinand cont si de faptul ca utilitatile nu sunt in sarcina dvs ci le suporta proprietara (mama dvs), atunci impozitul va fi calculat ca si cand cladirea ar fi rezidential...Adica la fel ca si in anii trecuti.

   2. Este corect cum ati prezentat...Mama dvs (proprietarul) va completa Punctul IV din formular, cel aferent cladirilor rezidentiale, veti da acea declaratia ca utilitatile sunt in sarcina proprietarului si impozitul se va calcula ca si in anii trecuti.

   In Sedinta de Guvern de miercuri, 23 martie a fost adoptata o Ordonanta de Urgenta, iar termenul de 31 martie a fost prelungit. Astfel:
   Termen de depunere a formularului: 31 mai 2016
   Termen de plata: 30 iunie 2016

   Stiti ca puteti achita pana la 30 iunie 2016 jumatate din impozit, iar cealalta jumatate pana pe 30 septembrie 2016, insa daca achitati tot impozitul pana pe 30 iunie 2016 veti beneficia de acea bonificatie (reducere) de 10% care se acorda.
 • Plecare firma din casa (Joi, 24 martie 2016, 15:14)

  MikePort [utilizator]

  Buna ziua,

  Sunt proprietarul unei case inchiriate unei firme din 2014, casa fiind sediul social/punct de lucru pentru aceasta firma. De asemenea toate cheltuielile se deconteaza pe firma.
  In urmatoarea luna firma isi va schimba locatia(impreuna cu sediul social si punctul de lucru) iar casa va fi locuita in continuare de persoane fizice. In acest caz cum declar scopul imobilului? Mai chem evaluator? Cum voi plati impozitul?

  Multumesc.
  • d (Vineri, 25 martie 2016, 15:22)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui MikePort

   Din pacate pentru dvs, daca la 31 decembrie 2015 firma avea sediul acolo (si il avea conform mentiunii dvs), atunci cladirea este considerata nerezidentiala si veti plati impozit majorat....
   Daca ati inchiriat firmei doar o parte din imobil, atunci pentru partea din imobil inchiriata veti plati impozit majorat, iar pentru cealalta impozit "normal". Daca insa ati inchiriat firmei tot imobilul, atunci veti plati impozit majorat pentru toata casa...

   De abia din anul 2017 cladirea va fi considerata rezidentiala si veti plati impozit normal pe acea casa.....De la 1 ianuarie 2016, impozitele locale sunt suportate pe ani intregi de catre cei care detineau bunurile la 31 decembrie anul precedent.

   De exemplu, daca am un apartament si vi-l vand dvs astazi, 25 martie 2016, tot eu voi plati impozit pe acel apartament pentru intreg anul 2016, iar dvs veti suporta impozitul pe cladiri din 2017 incolo, cu conditia sa il detineti la 31 decembrie 2016. Daca sa zicem pe 28 decembrie 2016 il vindeti altei persoane NU veti suporta niciun impozit pe aceil imobil, desi ati locuit aproximativ 9 luni la acea adresa...

   Acelasi rationament se aplica si spetei dvs....Chiar daca in luna urmatoare firma isi muta sediul, ideea este ca la 31 decembrie societatea avea sediul la adresa dvs, si veti plati in acest an impozit majorat.
 • Cladire dest.mixta fara delim. si utilitati prop. (Joi, 24 martie 2016, 16:18)

  Aniag [utilizator]

  Sunt proprietarul unui apartament in care isi are sediul social o firma.
  In contractul de comodat este scris ca se cedeaza "o parte din apartament" fara delimitari de camere sau mentionare de suprafete, iar utilitatile sunt platite de proprietar.
  Am fost vinerea trecuta si din nou astazi la Directia Taxe Locale Sector 3 la doua dintre sedii, respectiv Sf.Vineri si Gheorghe Petrascu unde mi s-a spus ca ei nu stiu de nicio modificare.
  Cum procedez pentru a depune totusi declaratia?
  Multumesc
  • kj (Vineri, 25 martie 2016, 15:27)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Aniag

   Offf... Iarasi, desi legea este una singura se gasesc unii inspectori care sa interpreteze dupa bunul plac.

   Invocati HG 159/2016, publicata in MOf nr 208 din 21 martie 2016...Acum, termenul de depunere a formularului a fost prelungit pana la 31 mai 2016. Ca sfat, v-as zice sa mai asteptati macar pana spre finalul lunii aprilie si poate vor mai primi si cei de la Taxe locale indicatii precise de la Ministerul de Finante...

   In niciun caz sa nu vi se impuna de catre acei inspectori sa faceti evaluare a imobilului. In niciun caz!

   Veti depune acel formular ITL-001, o declaratie pe propria raspundere ca utilitatile sunt in sarcina proprietarului, iar impozitul va fi calculat ca si cand cladirea este rezidentiala....La fel ca in anii trecuti
 • Firma cu activitate zero (Joi, 24 martie 2016, 16:22)

  Bittick [utilizator]

  Buna ziua,
  Am din 2005 o firma de consultanta al carei sediu social este in apartamentul proprietate personala, in care locuiesc cu familia. Nu am desfasurat niciun fel de activitate comerciala sau de productie in locatia respectiva, nu am dedus niciodata nicio cheltuiala si din 2012 firma e pe zero. Trebuie sa depun vreo declaratie sau alt document pentru a plati in continuare impozit rezidential? Multumesc.
  • h (Vineri, 25 martie 2016, 15:33)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bittick

   Avand in vedere ca in acel apartament are sediu o firma, aveti obligatia sa depuneti Formularul ITL-001 pana la 31 mai 2016.

   Veti da o declaratie pe propria raspundere ca societatea nu desfasoara activitati economice la sediu (eventual daca aveti activitatea suspendata la Registrul Comertului, prezentati si acele dovezi)...Probabil vi se va solicita si certificat constatator de la Registrul Comertului al societatii respective.

   Desi in norme (Pct 171 modificat prin HG 159/2016) se precizeaza documentele care ar trebuie atasate acelui Formular, in practica de la localitate la localitate se mai pot cere si alte documente suplimentare...Nu exista un tratament uniform din pacate.

   Concluzia: Impozitul va fi calculat conform cladirilor rezidentiale, insa aveti obligatia depunerii acelui Formular ITL-001 pana in 31 mai 2016.
 • Curs euro in contract de vanz-cumpa (Joi, 24 martie 2016, 16:36)

  Simona S. (Iasi) [anonim]

  Regim mixt, delimitat spatiul pentru cabinetul de contabilitate, activitate economica, contract de vanzare cumparare in euro din anul 2013 pe PF.

  La predarea declaratiei la finantele locale Iasi mi-au spus ca fie aduc evaluare in lei fie fac un act aditional la contractual de vanz cump in care stabilesc pretul in lei. E correct asa avand in vedere ca au inregistrat deja contractual in primarie cu o valoare in lei, si vechimea contractului e mai mica de 5 ani?
  • k (Vineri, 25 martie 2016, 15:36)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Simona S. (Iasi)

   Normal ca nu este corect!!!
   Prima data, in 2013, cand ati cumparat imobilul si ati fost la Taxe locale sa il inregistrati cum de au stiut sa calculeze in lei si acum nu mai stiu??? Este incredibil..

   In contract, cam toti notarii publici trec cursul de schimb valabil in ziua respectiva, in scopul calcularii taxelor notariale si a impozitului pe venit...

   Concluzia: Fiind dobandit in anul 2013 NU trebuie sa faceti evaluare...Va incadrati in perioada de 5 ani prevazuta de lege....
   Sustineti-va cauza pana la capat...Incercati sa vorbiti cu alt inspector, cu cineva din conducere, dar sa nu renuntati:)
 • Deducere utilitati (Joi, 24 martie 2016, 16:56)

  Dragos [anonim]

  Sunt in situatia in care PFA este si proprietar de apartament, deci nicio posibilitate (contract comodat etc.) de diferentiere a spatiilor.
  Daca PFA a dedus in trecut utilitati pe apartamentul in cauza, dar acum nu le va mai deduce pentru 2015, atunci cum se va considera pentru 2016? Va fi considerat destinatie rezidentiala?
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 15:39)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

   Puteti deduce utilitatile inclusiv pentru 2015....
   Important este sa nu le deduceti in anul 2016....Ceea ce ati facut anii trecuti NU conteaza...

   Astfel, sunteti in situatia in care desfasurati activitate economica, suprafetele nu pot fi delimitate, iar utilitatile sunt in sarcina prioprietarului...

   Concluzia: Veti depune Formularul ITL-001 pana pe 31 mai 2016 la Directia de taxe locale, veti da acea declaratie ca utilitatile sunt in sarcina proprietarului, iar impozitul va fi calculat ca si cum cladirea este rezidentiala.

   Acest tratament este valabil avand in vedere precizarile dvs, in sensul ca in contractul de comodat nu exista delimitari ale suprafetelor.
 • Monumente istorice (Joi, 24 martie 2016, 17:03)

  Daniel [anonim]

  Buna ziua,
  As dori sa stiu care este regimul de impozitare dupa noile norme pentru apartamentele in cladiri monument istoric.
  In municipiul Sibiu, porprietarii de cladiri declarate monument istoric sunt scutiti de plata impozitului local.
  Daca un SRL, PFA sau II are sediul social intr-o astfel de cladire poate deduce cheltuieli cu utilitatile fara ca regimul de impozitare sa fie afectat?
  • e (Vineri, 25 martie 2016, 15:42)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel

   Chiar daca in acel imobil aveti sediu de firma, PFA, II, chiar daca va deduceti utilitatile, chiar daca se cunosc suprafetele sau nu....Cladirea este monument istoric si este scutita de impozit pe cladiri...Acest aspect primeaza

   Concluzia: Regimul de impozitare nu este afectat, chiar daca in acel imobil se desfasoara activitati economice, deoarece cladirea este declarata monument istoric si este practic scutita de impozit pe cladiri.
 • impozit (Joi, 24 martie 2016, 18:15)

  adrian [anonim]

  am un depozit de materiale de constructii folosesc doar spatiul din gradina si o anexa gospodareasca de 25mp.
  casa fiind rezidentiala iar utilitatile platite pe P.F.I-IMI ESTE AFECTAT REGIMUL DE IMPOZIT?
  • r (Vineri, 25 martie 2016, 15:48)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian

   Dvs desfasurati activitate efectiv in gradina si in acea anexa gospodareasca....
   Dar sediul social figureaza totusi in acea casa presupun...Aici este discutabil si depinde exact daca aveti cumva activitate si la sediul social (facturare, evidenta stocuri etc)....

   Exista aceste prevederi in Normele de aplicare ale Codului fiscal:

   "(1) Clădirile-anexă sunt clădiri care servesc ca dependințe ale clădirilor rezidențiale, situate în afara clădirii de locuit, cum sunt: bucătăriile, cămările, pivnițele, grajdurile, magaziile, depozitele, garajele și altele asemenea.

   (2) Clădirile menționate la alin. (1) nu sunt considerate clădiri-anexă dacă sunt utilizate pentru desfășurarea de activități economice."

   Astfel, acea anexa va fi considerata cu destinatie nerezidentiala, avand in vedere ca dvs desfasurati activitati economice acolo.

   Astfel, ar trebui depus Formularul ITL-001 pana in 31 mai 2016, insa ar trebui sa va interesati exact la Directia de taxe locale din localitatea dvs ce acte suplimenare ar trebui sa mai atasati.
 • Asociatie non profit (Joi, 24 martie 2016, 18:51)

  TfkMeerkats1 [anonim]

  In cazul in care la respectiva proprietate , se afla sediul unei Asociatii non-profit, care este procedura? Se considera ca este o societate comerciala sau dimpotriva, in acest caz impozitul va fi calculat ca si pana acum, pe proprietate pivata locativa?
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 15:51)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui TfkMeerkats1

   Asa cum am raspuns si la o intrebare anterioara, fiind asociatie non-profit, se merge pe ideea ca nu desfasoara activitati economice, iar impozitul va fi calculat ca si pana acum, ca si cum cladirea este rezidentiala.

   Atentie! Chiar daca exista sediul unui ONG, sa depuneti Formularul ITL-001 pana in 31 mai 2016, asa cum rezulta din HG 159/2016 - modificarile aduse normelor de aplicare a Codului fiscal:

   "Depun declaraţii şi persoanele fizice care au în proprietate clădiri cu destinaţie mixtă la adresa cărora nu se desfăşoară nicio activitate economică"
 • Impozit spatiu CMI (Joi, 24 martie 2016, 19:22)

  Pele Cristian [anonim]

  Cabinet medical individual, medicina de familie, punct de lucru contractual cu CAS. Proprietate personala a spatiului, contract de comodat. Conform Ordonantei Guvernului 124/1998 (republicata prin Legea 629/2001)CAP. 1Dispozitii generale ART. 1(1) Cabinetul medical este unitatea cu sau fara personalitate juridica, furnizoare de servicii publice de stat sau private, de asistenta medicala umana preventiva, curativa, de recuperare si de urgenta. Codul fiscal : ART. 456 – Scutiri h) clădirile unităților sanitare publice, cu excepția încăperilor folosite pentru activități economice. Sunt scutit de impozit pe spatiu sau nu ?. Multumesc.
  • h (Vineri, 25 martie 2016, 15:55)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pele Cristian

   NU sunteti scutit de impozit... Sa va uitati atent in formularea din lege...
   Sunt scutite cladirile unitatilor sanitare PUBLICE...

   Dvs nu sunteti unitate publica...Sunteti furnizoare de servicii medicale, dar nu sunteti unitate PUBLICA.

   Aplicati regulile pe care le-am descris si in raspunsurile precedente...Ati alocat o suprafata cabinetului medical care este precizata clar in contractul de comodat sau suprafetele nu pot fi delimitate?

   Dar ca sa raspund strict la intrebarea dvs, NU sunteti scutit de impozit pe cladirea respectiva.
 • Suntem abuzati prin aceea ca trebuie sa declaram (Joi, 24 martie 2016, 20:35)

  deval [utilizator]

  pe propria raspundere fara sa intelegem ce ?
  In privinta utilizarii(caci destinatia e data de cartea cladirii, autorizatia de constr) mixte :
  1 In ce conditii credeti ca se poate pretinde ca orice spatiu din lumea asta "nu se poate delimita" macar (daca vorbim de ex de o garsoniera) ...se foloseste in proportie de 20% pentru activitatea...
  2 respectiva "delimitare"care are ca rezultat determinarea metrilor patrati destinati activitatii re/nerezidentiale .."rezultata din documentatia cadastrala" credeti ca se refera la faptul ca ei nu recunosc decat o delimitare insotita de un cadastru si nu se refera la schitele necadastrale depuse la Registrul Comertului la inregistrarea firmelor/pfa-si in sensul asta suprafetele nu se pot delimita credibil din punctul lor de vedere ?
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 16:00)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui deval

   In mod normal, daca ar fi sa luam legea asa cum este scrisa, trebuie sa rezulte din documentatia cadastrala...efectiv sa reiasa dintr-un plan de cadastru, extras de carte funciara...

   Insa, in practica, abordarile inspectorilor de la Taxe locale sunt diferite....Probabil acum, daca termenul de depunere al Formularului ITL-001 a fost prelungit pana la 31 mai 2016, vor urma instructiuni mai clare si precise din partea Ministerului de Finante catre Directiile locale....dar ramane de vazut....

   Oricum, sa stiti.....Mai bine ies persoanele in cazul carora suprafetele nu pot fi delimitate...Deoarece in cazul lor, daca utilitatile sunt in sarcina proprietarului, nu este nevoie de raport de evaluare (care costa cateva sute de lei), cladirea fiind rezidentiala.

   In cazul in care suprafetele pot fi delimitate, chiar daca utilitatile sunt in sarcina proprietarului, suprafata alocata firmei sau PFA-ului pentru activitati economice va fi considerata nerezidentiala...Raport de evaluare, impozit majorat etc
 • Ong fara activitate (Joi, 24 martie 2016, 20:42)

  Ana M [anonim]

  Asociatie non profit-fara activitate de aproape 10 ani...cu sediul intr-un apartament.Acest apartament a fost vandut la o persoana fizica.Fostul proprietar nu mai locuieste in Romania.Proprietarul actual,are de platit impozit in plus?Multumesc
  • r (Vineri, 25 martie 2016, 16:03)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana M

   Avand in vedere ca in acel apartament are sediul o asociatie non-profit, impozitul va fi calculat la fel ca si in anii trecuti.

   Atentie insa....Proprietarul are obligatia ca pana la 31 mai 2016 sa depuna la Taxe locale Formularul ITL-001 si sa dea o declaratie pe propria raspundere ca acea asociatie nu desfasoara activitati economice
 • HG 159/2016 (Joi, 24 martie 2016, 21:19)

  petre [anonim]

  Suntem un SRL - Editura, cu sediul social intr-o camera din propriul apartament. Nu avem activitate mare, doar efectuare de facturi si livrari postale de carti si reviste editate.
  Care este procedura cea mai simpla si termenul de a intra in legalitate fata de HG 159/2016?
  Va multumesc!
  • v (Vineri, 25 martie 2016, 16:09)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui petre

   Nu conteaza daca volumul activitatii este mic sau mare...Se merge pe ideea ca desfasurati activitate economica in acel spatiu...

   Acum problema este daca sediul este identificat clar: in ce camera, care este suprafata acesteia?
   sau doar sediul este "intr-o camera", fara a se sti exact suprfetele alocate....

   Daca se stiu suprafetele, atunci discutam de cladire mixta cu impozit calculat prin insumarea pe suprafata rezidentiala cu cel aferent suprafetei nerezidentiale...
   Daca detineti de mai mult de 5 ani, vi se cere raport de evaluare pentru a se stabili valoarea impozabila a cladirii...

   Daca suprafata acelei camere nu se cunoaste pentru ca nu ati identificat exact despre ce camera este vorba, atunci se pune problema daca utilitatile sunt in sarcina proprietarului sau a societatii...

   In acest caz, in masura in care se poate, eu v-as recomanda ca utilitatile sa le lasati in sarcina proprietarului si astfel cladirea sa fie rezidentiala...Depinde totusi si de valoarea utilitatilor..Este o decizie pe care dvs trebuie sa o luati facand o analiza. Ce este mai rentabil:
   - firma sa suporte utilitatile si impozitul pe cladire sa fie mai mare;
   - proprietarul sa suporte utilitatile si astfel impozitul pe cladire sa fie ca in cazul celor rezidentiale.
 • PFA norma de venit (Joi, 24 martie 2016, 21:36)

  Gabriel [anonim]

  Buna ziua,

  sunt PFA cu norma de venit. Am contract de comodat (cu parintii) pentru intreg apartamentul (in care si locuiesc si care e si sediu social). Avand norma de venit, nu imi deduc cheltuielile. Am depus deja formularul si ma asteptam sa fie bifata rubrica spatiu mixt cu suprafete ce nu pot fi delimitate (asa cum, de altfel, am si trecut in declaratia pe proprie raspundere). In schimb, doamna care a introdus datele si a generat formularul mi-a spus ca impozitul ramane rezidential, prin urmare nu e nevoie sa ma treaca la categoria mixt.

  Intrebarea e daca in cazul unui control risc sa am ceva probleme (mie normal mi s-ar fi parut sa fiu incadrat la spatiu mixt cu suprafete ce nu pot fi delimitate - rubrica VII punctul a de pe formularul ITL 001).

  Multumesc
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 16:13)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel

   Nu riscati nimic....Impozitul se calculeaza ca in cazul cladirilor rezidentiale....S-a procedat corect...

   Punctul VII a este pentru acele persoane care nu desfasoara activitati economice la acea adresa. Dar dvs desfasurati activitati, numai ca nu suportati utilitatile pe PFA...

   Desi Normele de aplicare au fost modificate prin HG 159/2016, publicata in Monitorul Oficial in 21 martie 2016, formularul NU a fost modificat...Ar fi trebui ca la punctul VII din Formularul ITL-001 sa apara o noua rubrica c)...dar nu s-a intamplat si din cate se pare nu se va intampla asta...

   Concluzia: Doamna de la Taxe locale a procedat corect, avand in vedere structura formularului.
 • Impozit clădire și teren (Vineri, 25 martie 2016, 0:51)

  George2017 [utilizator]

  1. SRL cu punct de lucru altul decât sediu social. Nu voi deduce cheltuielile la punctul de lucru , în schimb va trebui sa fac un nou contract cu firma de salubrizare, contract separat de persoana fizica de la care am în comodat clădirea.

  Voi plăti impozit rezidențial sau nerezidential?

  2. Cum se calculează impozitul pe terenul luat în comodat (nu am ce cheltuieli sa deduc)
  • w (Vineri, 25 martie 2016, 16:21)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George2017

   Normele de aplicare la Codul fiscal precizeaza la pct 5 de la Titlul IX "Impozite si taxe locale":

   (3) Clădirile sau spațiile din acestea unde se înregistrează sedii secundare și puncte de lucru se consideră că sunt folosite în scop nerezidențial.

   Astfel, nu conteaza daca va deduceti sau nu cheltuielile la acea adresa, cladirea este considerata nerezidentiala si astfel si impozitul va fi mai mare..

   Logica este urmatoarea...Prin lege, esti obligat sa detii ca SRL un sediu social...Poti merge pe ideea ca desfasori activitati economice la acel sediu sau nu....Dar daca o firma isi deschide un punct de lucru se merge din start pe ideea ca acolo se desfasoara activitati economice...Nu erai obligat prin lege sa ai puncte de lucru...Dar daca ai deschis asa ceva, se presupune din start ca ai activitati economice la acea adresa.

   2. Doar la cladiri exista delimitarea: rezidentiale, nerezidentiale sau cu destinatie mixta....
   La terenuri, impozitul este calculat conform grilelor care se regasesc in Codul fisal (in functie de categoria de folosinta si de zona din localitate unde este situat terenul) si este suportat de catre proprietar....Nimic schimbat aici fata de anii precedenti...

   Totusi, ca o mica paranteza, ar trebui subliniat un aspect la impozitul pe teren in general. Incepand cu anul 2016 datoram impozit si pe terenul aferent unei suprafete construite...Adica platim impozit si pe cladire si pe terenul aferent cladirii...Pana la 31 decembrie 2015, acest teren era scutit de impozit.
 • despre impozit (Vineri, 25 martie 2016, 7:54)

  Marian [anonim]

  Buna ziua,
  Am un SRL-D care este inregistrat cu sediul social intr-un spatiu obtinut printr-un contract de comodat. Persoana fizica care detine acel spatiu trebuie sa faca declaratii suplimentare la primarie? Se va plati un impozit mai mare?
  Multumesc
  • r (Vineri, 25 martie 2016, 16:25)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian

   Va rog sa va uitati pe raspunsurile de mai sus...Nu are relevanta daca sunteti SRL-D la calculul impozitului pe cladiri.

   Este clar faptul ca proprietarul este obligat sa depuna pana la 31 mai 2016 Formularul ITL-001 la taxe locale, daca la 31 decembrie 2015 exista sediul acelei societati la adresa respectiva.
   Daca firma s-a infiintat in anul 2016, nu va depune acum niciun formular, urmand ca in anul 2017 sa faca acest demers.

   Daca firma avea sediul la 31 decembrie 2015 n acel imobil, trebuie sa vedeti daca suprafetele sunt delimitate sau nu. Apoi, daca suprafetele nu pot fi delimitate, daca utilitatile le suporta proprietarul sau nu...

   Sa va uitati va rog pe raspunsurile oferite mai sus, deoarece informatiile se repeta.
 • Apartament cu PFA inregistrat ca domiciliu, (Vineri, 25 martie 2016, 8:19)

  xrogo [utilizator]

  activitatea PFA-lui nu se desfasoara in el si in plus beneficiez de scutire de impozit pe apartament,fiind in gradul I de handicap,mai trebuie sa depun formularul ITL-002?
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 16:27)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui xrogo

   Avand in vedere ca sunteti scutit de impozit pe apartament, NU veti mai depune niciun formular...Chiar daca aveti si domiciliul fiscal al PFA in acel imobil, se tine cont in prima faza de regimul persoanei....

   Avand grad I de handicap (pentru care imi exprim regretul), sunteti scutit de impozit pe apartament
 • Loc de parcare subteran (Vineri, 25 martie 2016, 8:34)

  Voicu Mihai [anonim]

  Sunt cladiri nerezidentiale conform definitiei codului fiscal. Ar trebui evaluate, altfel creste impozitul .... ???

  Alta anomalie ....:(((
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 16:33)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Voicu Mihai

   Conform definitiei din Norme, clădirile-anexă sunt clădiri care servesc ca dependințe ale clădirilor rezidențiale, cum sunt: bucătăriile, cămările, pivnițele, grajdurile, magaziile, depozitele, garajele și altele asemenea.

   Aceste clădiri nu sunt considerate clădiri-anexă dacă sunt utilizate pentru desfășurarea de activități economice.

   In cazul dvs, presupun ca nu folositi acel loc de parcare subteran pentru activitati economice...Adica nu aveti o spalatorie auto deschisa la subteran, un service auto sau alta activitate....

   Daca pur si simplu folositi acel loc de parcare doar pentru a parca un mijloc de transport, el este in mod normal Cladire-anexa si urmeaza regimul cladirii rezidentiale....

   Concluzia: Nu trebuie evaluate, impozitul ramane normal, ca si in anii prcedenti
 • Impozit claditi (Vineri, 25 martie 2016, 8:38)

  Dumitrescu Violeta [anonim]

  Persoana fizica ce detine un aparatament in care are sediul social o firma, fara a desfasura activitate economica acolo si totodata contract de comodat cu un ONG, ce deduce utilitatile.
  Suprafetele nu sunt delimitate.
  Declar la taxe locale, destinatie mixta, iar impozitul va fi pentru cladiri nerezidentiale?
  Trebuie sa depun Raport de evaluare?

  Multumesc.
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 16:39)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dumitrescu Violeta

   Daca suprafetele nu sunt delimitate si ONG-ul suporta utilitatile, atunci cladirea este nerezidentiala....

   Daca l-ati cumparat dupa 1 ianuarie 2011, valoarea impozabila este valoarea din actul de proprietate, pe care il veti depune in copie odata cu Formularul ITL-001 pana in 31 mai 2016.
   Daca detineti apartamentul dinainte de 1 ianuarie 2011, atunci va trebuie raport de evaluare....

   In acest ultim caz, asa cum am mai precizat, NU sunteti insa obligata sa faceti evaluare....Dar daca nu faceti evaluare, veti plati un impozit si mai mare...
   Recomandabil ar fi in acest caz totusi sa faceti evaluare, pentru ca acest raport va fi apoi valabil o perioada de 5 ani
 • impozit (Vineri, 25 martie 2016, 8:55)

  fratica1122 [utilizator]

  Cum se poate delimita LEGAL un spațiu destinat unei firme? În funcție de activitatea declarată funcționarii de la primărie aleg ei răspunsul pe sprânceană... Un criteriu legal mi se pare schimbarea de destinație... Pe alta parte impozitarea unor categorii gen traducător etc mi se pare total imparțială cât și favorabilă/favorizată situația. Dacă ai firma si desfășori activitatea ori te impozitez ori nu , situația fiind după părerea mea discriminatorie. Ori suntem impozitați ori nu mai suntem...
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 16:45)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui fratica1122

   Va inteleg perfect...Sun cazuri in care legea este aplicata in mod diferit..
   De exemplu, sunt PFA cu domiciliul la mine acasa si am activitate de taximetrie....Poate cineva sa afirme ca desfasor activitate economica la adresa imobilului?? Plimb clientii cu masina prin sufragerie??? In mod normal nu..Dar au fost cazuri in care tratamentul celor de la Directiile de taxe locale din tara au fost diferite..

   Sau sunt PFA sa zicem cu activitate "Servicii de intretinere, reparatii instalatii sanitare"... Ma deplasez la domiciilie clientilor si repar instalatiile sanitare....

   Din pacate, legea este in continuare neclara si astfel si solutiile functionarilor de la primarie difera de la o localitate la alta....Clar nu este normal sa se intampla, insa sunt multe aspecte in Codul fiscal unde sunt lasate anumite prevederi neclare, la interpretarea fiecaruia.
 • Impozitare cladire cu regim mixt (Vineri, 25 martie 2016, 9:23)

  SURDU FLORENTINA [anonim]

  Intr-un apartament cu doua camere se afla sediul unei firme infiintata in 2004.Proprietarul casei este si patronul firmei. La ONRC nu este specificat in ce camera din imobil se afla sediul. Firma nu desfasoara activitatea la sediu (are punct de lucru declarat la ONRC).
  In 2015, fiica proprietarei infiinteaza o firma cu sediul in acelasi apartament in baza unui contract de comodat cu titlu gratuit si in care se specifica ca se aloca Camera nr.1(firma desfasoara activitate la terti).
  Niciuna din cele doua firme nu deduce chelt.cu utilitatile, acestea fiind platite de proprietarul apartamentului.
  Avand in vedere ca:
  - pentru una din firme exista delimitare in contractul de comodat si este specificat Camera 1 pe certificatul de inmatriculare,
  - cele doua firme nu desfasoara activitate in apartament,
  - nu deduc chelt.cu utilitatile,
  -cele doua camere sunt folosite ca o locuinta obisnuita de proprietara si fiica acesteia, am doua intrebari:
  1.Ce impozit se va plati?
  2.Ce punct din declaratia ITL se va completa?
  • y (Vineri, 25 martie 2016, 16:50)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui SURDU FLORENTINA

   Ceea ce conteaza foarte mult in acest caz este faptul ca niciuna din cele doua societati NU desfasoara activitati economice la sediile sociale. Vedeti ce documente vi se solicita pentru a demonstra acest lucru..cel mai probabil Certificate constatatoare eliberate de Registrul Comertului din care sa rezulte ca activitatea se desfasoara la terti, respectiv la punctul de lucru.

   1. Impozitul suportat va fi cel aferent cladilor rezidentiale...adica, va fi calculat la fel ca si in anii trecuti

   2. Veti completa Punctul IV si VII a....si binenteles prima sectiune a formularului cu pri vire la datele de identificare ale proprietarului.

   Temen depunere formular: 31 mai 2016
 • Impozitare casa (Vineri, 25 martie 2016, 9:38)

  Mihai Chirita [anonim]

  Sotia mea are PFA facut cu sediul la adresa parintilor mei, de aproximativ 2 ani nu se desfasoara nici o activitate comerciala. Exista riscul majorarii impozitului pe acea casa? Exista posibilitatea legala de a scapa de majorare in cazul in care ea va exista si va genera o crestere mult prea mare pentru a fi sustinuta?
  • e (Vineri, 25 martie 2016, 16:57)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai Chirita

   Trebuie sa demonstrati celor de la Taxe locale ca practic dvs NU desfasurati activitati economice in acel imobil, iar in acest caz impozitul va fi aferent cladirilor rezidentiale...La fel ca si pana acum

   Vedeti daca se accepta o declaratie pe propria raspundere in acest sens sau ce alt document doresc functionarii de la Directia de taxe locale pentru a dovedi ca FA-ul respectiv nu obtine venituri de la acea adresa...

   Sa va sustineti ferm punctul de vedere si sa nu acceptati o reincadrare a imobilului in categoria celor nerezidentiale sau cu detinatie mixta si sa vi se ceara raport de evaluare...In niciun caz.

   Sa depuneti acel Formular ITL-001 pana pe 31 mai la taxe locale si veti completa Punctul IV si eventual VII a.
 • Sediu PFA in locointa (Vineri, 25 martie 2016, 9:48)

  Banu Nicolae [anonim]

  Buna ziua,
  Detin un PFA pentru activitati de testare si analize tehnice desfasurate in totalitate la sediile clientilor inclusiv intocmirea de documente .
  Sediul PFA sa afla in com,Dragomiresti Deal, Ilfov la locuinta fiicei mele , eu avand adresa fiscala in sct.2.
  Cum sa procedez sa fiu in legalitate ?

  Cu stima ,
  Nicolae Banu
  • e (Vineri, 25 martie 2016, 17:01)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Banu Nicolae

   Proprietarul cladirii este obligat sa completeze Formularul ITL-001 si sa il depuna la Taxe locale pana pe 31 mai 2016...

   Va da o declaratie conform careia PFA nu isi desfasoara activitatea la acea adresa, avand in vedere si specificul obiectului de activitate si impozitul va fi calculat ca si pana in acest an, cladirea fiind rezidentiala.
   Trebuie sa va interesati daca Directia de taxe locale mai soicita si alte documente suplimenare in acest sens....

   Veti completa Punctul IV si Punctul VIIa din Formular.
 • impozit pe locuinta (Vineri, 25 martie 2016, 9:52)

  simona bucur [anonim]

  Bună ziua,

  Vă adresez rugămintea de a clarifica următorul aspect:

  Sunt persoană fizică, dețin un apartament pe care l-am închiriat unei firme.

  Firma deduce cheltuielile cu utilitățile, prin urmare impozitul meu este mai mare.

  Întrebarea mea este dacă nu sunt taxată de 2 ori pentru faptul că am apartamentul închiriat, având în vedere faptul că plătesc și impozit pe venitul din chirie, iar acum am și impozitul pe locuință majorat.

  Vă mulțumesc.
  • r (Vineri, 25 martie 2016, 17:05)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui simona bucur

   Intr-un fel, aveti dreptate sa va simtiti nedreptatita....Daca discutam din punct de vedere "etic" nu este corect sa platiti impozit si pe venitul din chirie si impozit suplimentar pe cladire...

   Daca ne referim strict conform legii, unul este un impozit pe venit administrat de catre ANAF si tine de Bugetul de stat...celalalt este un impozit pe proprietate, administrat de Taxe locale si care tine de Bugetul local.

   Vedeti daca puteti negocia cu chiriasul majorarea chiriei astfel incat sa cuprinda si aceasta crestere a impozitului pe cladiri....Chiriasul poate accepta sau refuza..Nu il puteti obliga in acest sens.

   Va inteleg frustrarea, insa aceasta este legea din Romania.
 • domiciliu f.la care nu se desfasoara activitate ec (Vineri, 25 martie 2016, 10:39)

  Albu Voicu [anonim]

  1.Care sunt elementele de verificare ca la "domiciliul fiscal nu se desfasoara nici o activitate economica: vezi Art.459/...a) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457
  2.Se vor cere documente justificative/formulare depuse oficial undeva pentru a dovedi ca nu ai activitate la acel domiciliu fiscal?
  3. Declari ce ai in acte la registrul comertului pentru acel domiciliu fiscal s-au starea efectiva legata de desfasurarea activitatii economice ?
  4.In domiciliu fiscal - intra si punctele de lucru?

  Sunt multe situatii cind numai prin documente indirecte poti dovedii ca nu prestezi "efectiv" nici o activitate la acel domiciliu fiscal.
  De exemplu:
  a)O societate comerciala de "n" ani nu mai are venituri si cheltuieli , dar nu i s-a suspendat activitatea- si in plus chitantele de plata a intretinerii si factura de energie sunt pe numele persoanei fizice a apartamentului rezidential ;
  b)Societatea la infintare s-a declarat intr-un apartament , aceasta nu mai are activitate ( venituri/cheltuieli= 0 ) iar in ultimi ani acel apartament este inchiriat oficial -declarat la ANAF;
  c) la o cladire rezidentiala receptionata situata intr-o zona turistica - deschizi un punct de lucru pentru a incepe pregatirea autorizarii ca unitate de primire si cazare ( avize ISU, ANSVA, Primarie, Turism , etc). Inexistenta unei autorizati de functionare , este dovada ca acolo ai declarat un punct de lucru , dar acesta este fara activitate;
  d) etc.
  Lipsa unei definitii , ce inseamna " nu se desfasoara nici o activitate economica" poate conduce la abuzuri si hartuiri la bunul plac a unor functionari - mai ales daca vor avea si bonusuri pentru descoperirea declaratiilor incorecte.
  • e (Vineri, 25 martie 2016, 17:12)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Albu Voicu

   Iarasi sunt pus intr-o pozitie neplacuta....Din cauza legii care nu este clara, nu pot garanta 100% pentru raspunsul acordat....In unele cazuri se cere Certificat constatator, in alte cazuri e suficienta o declaratie pe propria raspundere in acest sens...Normal ca in practica apoi va fi greu de demonstrat ca se desfasoara sau nu activitati economice la acea adresa...

   In norme scrie foarte clar: clădirile sau spațiile din acestea unde se înregistrează sedii secundare și puncte de lucru se consideră că sunt folosite în scop nerezidențial.

   Intr-adevar, dvs prezentati exemple foarte bune....Intrebarile dvs sunte retorice...De multe ori ajungem la interpretarea functionarilor pentru ca legea lasa loc speculatiilor.
 • it-ist la bloc, pfa (Vineri, 25 martie 2016, 11:23)

  cris tian [anonim]

  Sunt it-ist, programator, la mine acasa, la bloc am sediul ca pfa. Nu deduc nimic, ce am de facut?
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 17:14)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cris tian

   Sa va uitati pe raspunsurile de mai sus va rog...
   Se stie suprafata alocata domiciliului fiscal al PFA-ului din planul cadastral sau nu?

   Presupun ca fiind si PFA, aceasta suprafata nu este cunoscuta. Astfel, dvs va incadrati in cazul ca suprafetele nu sunt delimitate, utilitatile nu le treceti pe PFA, astfel incat veti plati impozit ca la cladirile rezidentiale...Adica, la fel ca in anii precedenti..

   Chiar daca impozitul se va calcula ca in anii trecuti, trebuie sa depuneti Formularul ITL-001 la Taxe locale pana pe data de 31 mai 2016 .
 • impozit imobil (Vineri, 25 martie 2016, 11:34)

  mihaela andrei [anonim]

  Buna ziua,

  Detin o casa cu 3 camere din care 1 camera inchiriata unui PFA . PFA -ul imi plateste chirie iar cheltuielile cu utilitatile mi le achit in nume propriu.
  Din moment ce firma nu deduce cheltuielile cu utilitatile:
  1.trebuie sa platesc impozit majorat?
  2.trebuie sa fac raport de evaluare?

  Va multumesc
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 17:19)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaela andrei

   Daca se stie exact despre ce suprafata este vorba si reiese din documentatia cadastrala, atunci nu mai conteaza utilitatile....
   Iar ajungem la acest termen "documentatia cadastrala".....Care de la organ fiscal local la altul este interpretat diferit....

   Oricum ar fi, trebuie sa depuneti Formularul ITL-001 pana pe 31 mai 2016.
   Daca suprafetele sunt delimitate si detineti casa de mai mult de 5 ani, va trebui si raort de evaluare..
   Daca suprafetel nu sunt delimitate si tinand cont si ca utilitatile le platiti dvs, proprietarul, atunci nu este nevoie de raport de evaluare si impozitul va fi calculat ca si pana acum...

   Sfatul meu este sa mai asteptati pana mai spre inceputul lunii mai 2016, poate mai apar lamuriri de la Ministerul de Finante cu privire la delimitarea suprafetelor.
 • impozit apartament (Vineri, 25 martie 2016, 11:36)

  ion ionescu [anonim]

  Buna ziua,
  in apartamentul in care locuiesc isi are sediul, in baza unui contract de comodat, o firma (s.r.l.).
  nu se desfasoara niciun fel de activitate (sunt 2 certificate constatatoare - cred ca asa li se spune - in care se specifica faptul ca nu se desfasoara activitati la sediul firmei, si chiar asa este si in realitate), nu sunt decontate niciun fel de facturi (utilitati, energie electrica etc.). am depus declaratie pe propria raspundere la primarie, impreuna cu copii dupa certificatele constatatoare si dupa contractul de comodat. acolo, desi am solicitat si un raspuns scris, nu se stie daca va trebui, sau nu, platit un impozit suplimentar fata de cel solicitat pentru o locuinta rezidentiala (pe care l-am si achitat pentru anul 2016). nu-si ia nimeni raspunderea sa dea un raspuns clar, cel primit in scris e foarte ambiguu, spune ca se va respecta legea. le e teama ca, in cazul unui control de la curtea de conturi sa nu se hotarasca perceperea unui impozit chiar in conditiile pe care le-am expus mai sus. dumneavoastra ce parere aveti? va trebui sa fie platit impozit suplimentar si in cazul meu? intreb acest lucru pentru ca, in cazul in care raspunsul este afirmativ, trebuie sa stau de vorba cu administratorul firmei care isi are sediul in apartamentul meu, sa vad daca este de acord sa achite contravaloarea impozitului, iar daca nu, sa fac demersurile necesare pentru rezilierea unilaterala sau de comun acord a contractului de comodat.
  va multumesc!
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 17:22)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion ionescu

   daca aplicam strict legea, 100% veti suporta impozit ca si pana in acest an...similar cladirilor rezidentiale...

   practic dvs ati demonstrat prin acele Certificate constatatoare ca la sediu nu se desfasoara activitati economice....Nici nu mai conteaza in acest caz utilitatile in sarcina cui sunt....

   Concluzie: Chiar daca le este teama celor de la Taxe locale sa va ofere un raspuns concret, 100% cladirea este rezidentiala si veti plati impozit calculat ca si in anii trecuti...Orice alta solutie reprezinta o incalcare a legii din partea organului fiscal local.
 • cum comentati (Vineri, 25 martie 2016, 11:55)

  anghelson [anonim]

  As dori sa stiu cum comenteaza dl. Rapceanu aceasta politica fiscala care pune presiune pe proprietari, chiar si in situatia in care nu au nici un avantaj din faptul ca gazduiesc o firma in spatiul detinut. Sunt destule situatii (nele redate chiar in intrebarile de aici) in care un parinte sau un bunic pune la dispozitia fiului/nepotului o parte din apartament pentru ca acesta sa inceapa o afacere. Daca firma nu isi deduce cheltuieli si nu plateste chirie proprietarului, de ce trebuie taxat in acest caz proprietarul?
  Tentatia acestuia va fi ori sa perceapa bani de la firma (pentru a isi recupera impozitul platit suplimentar) fie sa renunte la a o mai gazdui. Firma in sine va inregistra cheltuieli care vor reduce profitul (deci va plati taxe mai mici) sau se va inchide daca nu va gasi alta solutie convenabila de spatiu.
  pur si simplu nu inteleg cine are de castigat dintr-o asemenea politica.
  • y (Vineri, 25 martie 2016, 17:32)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anghelson

   Anul trecut, cand s-a anuntat ca de la 1 ianuarie 2016 va intra in vigoare un Nou cod fiscal, intentia legiuitorului de a face diferenta intre destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si nu in functie de proprietar (persoana fizica sau juridica) a fost salutata de catre toti specialistii....

   Pana la urma ar trebui sa se tina cont de folosinta efectiva a cladirii si nu de tipul proprietarului....

   Numai ca de la intentie pana la forma efectiva a textului legii cale lunga a mai fost.....si nu s-a delimitat clar pentru ce tipuri de cladiri ar trebui sa se aplice....Faptul ca ai sediul unei firma la tine acasa nu ar fi trebuit sa fie amestecat aici...

   Sunt persoane fizice care detin sa spunem spatii comerciale la parterul blocurilor pe care le inchiriaza magazinelor alimentare, bancilor etc....Acolo intr-adevar, impozitul ar trebui majorat...

   Dar doar pentru detinerea unui sediu intr-o locuinta sa introduci raportul de evaluare si toate celelalte proceduri....nu este normal....
   dar nu sunt astazi aici sa analizez daca legea este buna sau nu (clar, are multe lipsuri)...ci cum se aplica..

   Sunt si cazuri in care modificarile sunt binevenite...De exemplu, daca esti persoana juridica dezvoltator imobiliar, locuintele respective sunt considerate rezidentiala si impozitul scade foarte mult.....In Bucuresti, de la 1,5% la 0,2%...de peste 7 ori....
   Sau esti societate si detii locuinte de serviciu pentru angajatii din alta localitate...De asemenea, cladirile sunt rezidentiale si impozitul scade...

   Dar persoanele fizice au mai mult de pierdut in urma acestor prevederi noi referitoare la impozitul pe cladiri.
 • impozit apartament (Vineri, 25 martie 2016, 12:07)

  bogdan [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt divortat de 4 ani, iar fosta sotie are in apartamentul in care stau sediul social al unei firme. Firma ii apartine si a fost facuta pe vremea cand eram casatoriti. N-a existat si nu exista niciun fel de activitate comerciala in apartament, nu s-au dedus cheltuieli sau alte asemenea lucruri (contracte de comodat, inchirieri camere, etc).
  Mai trebuie in cazul acesta sa chem evaluatorul?

  Va multumesc
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 17:33)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   NU trebuie sa apelati la evaluator...

   Veti depune Formularul ITL-001 pana pe 31 mai 2016 si veti declara ca firma respectiva nu desfasoara activitati economice la acea adresa...

   Impozitul va fi calculat ca si in anii trecuti....vedeti insa ce documente va sunt solicitate pentru a dovedi ca nu desfasurati activitati economice ...
 • impozit si contributii expert judiciar (Vineri, 25 martie 2016, 13:11)

  Dorel Nicolae [anonim]

  Buna ziua,

  Exercit profesia liberala de expert tehnic judiciar pentru care sunt inregistrat cu CIF la Finantele Locale (nu la Registrul Comertului) si doresc sa va adresez 2 intrebari,:

  1. Avand in vedere ca am un contract de comodat cu un tert incheiat pentru sediu care are in sarcina sa plata utilitatilor, iar activitatea mea se desfasoara doar formal la acest sediu, se datoreaza impozit majorat?

  2. Ce obligatii fiscale sau contributii datorez in urma desfasurarii (prin cumul la functia de baza) a acestei activitati, pe langa cota de 10% retinuta de MJ (impozit, cas, cass)?
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 17:41)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dorel Nicolae

   1. Asa cum rezulta din definitia activitatilor economice, dvs desfasurati astfel de activitati:

   Extras din definitie mai jos:
   "activitatea economică se referă la orice activitate care constă în furnizarea de bunuri, servicii și lucrări pe o piață și cuprinde activitățile de producție, comerț sau prestări de servicii, inclusiv activitățile extractive, agricole și activitățile profesiilor liberale sau asimilate acestora"

   Daca se cunoaste exact suprafata alocata domiciliului fiscal al profesiei liberale, atunci proprietarul va plati impozit majorat pe suprafata alocata dvs si probabil va trebui sa apeleze si un evaluator pentru un raport de evaluare.

   Daca nu se stiu suprafetele alocate, avand in vedere ca utilitatile sunt in sarcina proprietarului, atunci impozitul va fi calculat ca si in anii trecuti..

   In ambele cazuri, Formularul ITL-001 trebuie depus pana pe 31 mai 2016...In functie de cazul in care va incadrati, veti completa anumite puncte din Formular.

   2. Vedeti ca de la 1 ianuarie 2016, Codul fiscal a elimiat aceasta prevedere referitoare la retinerea de 10% de catre MJ.
   Dvs aveti obligatia sa aveti contabilitate in partida simpla si sa depuenti Declaratia 200 in fiecare an si sa suportati 16% si 5,% din venitul net....
   Incepand cu acest an, sa vedeti daca datorati si contributia la pensie (CAS de 10,%), in functie de nivelul venitului net obtinut......
 • activitate economică sporadică (Vineri, 25 martie 2016, 13:36)

  FFF T [utilizator]

  Ce fac în situația în care am activitate economică sporadică la sediul social (consultanță). Să zicem că odată la 3 luni lucrez 3 zile pentru prestarea unor servicii?
  Impozitul local se calculează ținând cont de această situație sau eu trebuie să plătesc ca și cum aș munci acolo full time, 8 ore/zi, 5 zile pe săptămână?

  (și nu mi se pare normal să nu pot deduce cheltuielile! vreau o legislație echitabilă pentru astfel de situații).
  Mulțumesc.
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 17:43)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui FFF T

   Nu conteaza daca desfasurati activitati economice 3 zile pe trimestru sau zilnic....Conform legii, desfasurati activitati economice si aplicati procedura de la impozit pe cladiri in functie si de celelalte criterii...

   Se cunosc sau nu suprafetel alocate ....Sa urmariti va rog raspunsurile si la celelale intrebari de mai sus....

   Dar ideea e la dvs ca nu conteaza volumul de ore in car efectiv prestati serviciile..
 • Intrebare (Vineri, 25 martie 2016, 13:47)

  g.g [anonim]

  Buna ziua,daca nu depun documentatia pentru impozitare locuinta nerezidentiala sunt pasibil de amenda si obligat sa platesc impozitul ? De unde stie administratia locala ca eu am inchiriat locuinta catre o firma ? Multumesc!
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 17:47)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui g.g

   La prima vedere, nu stiu cei de la Directia de Taxe locale daca ati inchiriat unei firme sau nu...

   CIne stie cum vor fi corelate insa in viitorul apropiat sau mai indepartat bazele de date ale ANAF cu informatiile de la Taxe locale si se vor face si astfel de corelatii....

   Si practic, daca se constata peste 3-4 ani ca ati inchiriat acel imobil unei firme, veti plati impozit pe cladiri nerezidentiale, plus majorari de intarziere pe cei 3-4 ani...

   Deci este un "joc" riscant....Dvs decideti daca va riscati sa nu depuneti Formularul ITL-001 pana la 31 mai 2016...
 • Neclaritate (Vineri, 25 martie 2016, 13:53)

  Laurentiu LAZAR [anonim]

  Mi se pare ca in continuare ramane neclara situatia cand propriatarul apartamentului este diferit de asociatul societatii. O camera este oferita in contract de comodat societatii, societatea nu plateste utilitatile si nu este clar ce se intelege prin desfasurarea activitatii economice (cand realizezi de exemplu aplicatii software, le poti realiza si cu notebookul in parc, sau stand la masa intr-o cafenea)
  • t (Vineri, 25 martie 2016, 17:52)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laurentiu LAZAR

   NU are nicio legatura cine este proprietarul si cine este asociatul societatii....
   Conteaza daca intr-un apartament are domiciliul fiscal o societate sau vreun PFA, II, profesie liberala care desfasoara activitati economice.....Ca in acea firma asociat este chiar proprietarul sau ca firma nu are legatura cu prorpietarul, chiar nu este un criteriu.

   Legat de activitati economice, intr-adevar pot sa apara in practica tot felul de obiecte de activitate unde exista interpretari...Cum am zis si eu ceva mai sus la alt raspuns servicii de taximetrie, de reparatii instalatii sanitare.....

   Puteti incerca sa depuneti declaratia si sa "va aparati" cu obiectul de activitate si sa sustineti ca efectiv prestati la terti, la sediile clientilor...Eventual vi se va cere o declaratie pe propria raspundere in acest sens...
 • spatiu delimitat ? (Vineri, 25 martie 2016, 14:06)

  Ion [anonim]

  1. Daca intr-un comodat scrie ca: sunt folositi de catre firma 10mp dintr-o camera mai mare, doar de luni pana vineri, 8ore pe zi, fara sarbatorile legale - se considera suprafata delimitata ??

  2. Este legal un comodat unde sa scrie ca firma foloseste o camera dintr-un apartament, fara sa se treaca suprafata ? Sau exista alta formulare legala care sa se potriveasca la "spatiu ne-delimitat "?

  3. Un act aditional la comodat in care se schimba suprafata utilizata trebuie inregistrat la Reg. Com sau este act intern al firmei?
  • 5 (Vineri, 25 martie 2016, 17:58)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion

   1. Nu conteaza ca doar de luni pana vineri....Ideea este ca suprafata este delimitata....10 mp....Dar iarasi fac mentiunea pe care o gasiti si in alte raspunsuri mai sus....Conform modificarilor aduse prin HG 159/2016, se pune problema daca se tine cont ca aceasta delimitare sa existe in documentatia cadastrala sau in contractul de comodat....
   Punctele 44 si 45 din Normel de aplicare se contrazic...

   2. In mod normal ar trebui identificata exact camera alocata domiciliului fiscal unei firme sau PFA...dar se accepta si varianta in care nu se trece suprafata..

   In cazul sediilor de firma este mai greu, pentru ca Registrul Comertului solicita aceasta delimitare , avand in vedere modificarile aduse in anul 2010 Legii 31/1990 a societatilor comerciale....
   Dar la PFA-uri nu ar trebui sa existe acest "impediment".

   3. Daca actul initial a fost inregistrat la Registru si actul aditional ar trebui...Totutsi, aici ar fi bine sa va consultati si cu un jurist sau un avocat pe comercial.
 • PFA si SRL cu sediul la aceasi adresa (Vineri, 25 martie 2016, 16:13)

  emic [anonim]

  Buna ziua
  In cladire la parter (un garaj amenajat) desfasoara activitatea o SRL care deduce cheltuielile. Pe contractul de comodat scrie parter, pe actele de cadastru sunt separat schitate parterul si etajul, dar in carte funciara nu este specificat acest lucru. De asemenea, in aceasi cladire are sediul social un PFA, suprafata nedelimitata - nespecificata in comodat in nici un fel, nu deduce cheltuieli. Probabil ca trebuie declarate ambele societati. Nu am facut evaluare.
  Ce documente ar trebui depuse si cum se va face separarea - etaj rezidential si parter nerezindetial?

  Multumesc
  • r (Vineri, 25 martie 2016, 18:05)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui emic

   Iarasi...din cauza tratamentului diferit aplicat de Directiile de Taxe locale din tara, raspunsul meu nu poate fi unul cert....Legea lasa loc interpretarilor cu acea prevedere referitoare la "documentatia cadastrala"...

   Daca in cartea funciara nu este specificata aceasta delimitare, atunci in mod normal ar trebui sa ne aflama in cazul in care supraftele nu sunt delimitate...dar acest caz NU va avantajeaza pentru ca SRL suporta utilitatile, suprafele nu sunt delimitate inseamna toata cladirea sa fie nerezidentiala...

   Astfel, eu as insista sa se tina cont de acele acte de cadastru unde sunt schitate separat parterul si etajul si atunci parterul va fi nerezidential si etajul rezidential...

   Daca detineti cladirea de mai mult de 5 ani (dinainte de 1 ianuarie 2011) ar trebui si raport de evaluare...

   Daca ati construit-o sau cumparat-o dupa 1 ianuarie 2011 valoarea impozabila se stabileste din proesul verbal de receptie finala, respectiv din actul de proprietate
 • PFA fara activitate (Vineri, 25 martie 2016, 16:26)

  dada sasa [anonim]

  Nu am activitate pe PFA de aproape 7 ani de zile.
  O tin in stand-by pentru eventuale activitati.

  1. Trebuie sa platesc impozit diferentiat?
  2. Ce solutie imi recomandati?
  • g (Vineri, 25 martie 2016, 18:07)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dada sasa

   Veti depune Formularul ITL-001 pana pe 31 mai 2016, numai ca nedesfasurand activitati economice, veti plati impozit ca si pana acum

   Completati punctele IV si VIIa sin Formular si vedeti ce alte acte va mai sunt solicitate pentru a demonstrra ca nu desfasurati activitati economice in acel imobil.. Lista de acte solicitate difera de la localitate la localitate (desi nu ar fi trebuit in mod normal)
 • calculare impozit (Vineri, 25 martie 2016, 17:00)

  Cristian [anonim]

  In casa tatalui meu de 500 mp am inchiriat la Intreprinderea mea individuala un spatiu de 200 mp pt. desfasurarea activitatii de inchiriere camere in scop turistic.Si eu si tatal meu avem domiciliul in imobilul respectiv fiind singura proprietate.este in mediul rural.Are rost o evaluare a imobiluli?Si daca DA se poate face decat la suprafata in care se desfasoara activitatea comerciala fiind bine delimitata prin contract de comodat(inchiriere)?
  Va multumesc.
  • n (Vineri, 25 martie 2016, 18:11)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian

   Suprafetele sunt delimitate, se desfasoara activitati economice, astfel incat veti plati impozit diferentiat pe cel doua suprafete:
   - 300 mp destinatie rezidentiala
   - 200 mp destinatie nerezidentiala.

   Daca detineti de mai mult de 5 ani acea casa, ar trebui sa apelati la un evaluator, deoarece in lipsa unui raport de evaluare impozitul datorat va fi mai mare...Si raportul de evaluare este valabil apoi 5 ani
 • Anul 2015 nerezidential, in 2016 rezidential (Vineri, 25 martie 2016, 17:32)

  Alexandru [anonim]

  PFA cu sediul in apartament, cu contract de comodat in care nu este specificata suprafata folosita nerezidential de catre PFA.
  Daca in anul 2015 PFA-ul a dedus o cota din cheltuielile cu utilitatile apartamentului atunci exista vreo restrictie in a alege ca pentru anul 2016 sa nu mai deduca cheltuielile cu utilitatile?
  • h (Vineri, 25 martie 2016, 18:12)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru

   Nu exista nicio restrictie....Nu conteaza ce ati facut in anii trecuti...
   Important e ca in anul 2016 utilitatile sa nu intre in sarcina PFA-ului..Veti da o declaratie in acest sens, veti completa Punctul IV din Formularul ITL-001 si le veti depune pana pe 31 mai 2016.
 • sedii secundare in proprietati rezidentiale (Vineri, 25 martie 2016, 17:43)

  voicu [anonim]

  La un raspuns de mai sus ati afirmat ca "In norme scrie foarte clar: clădirile sau spațiile din acestea unde se înregistrează sedii secundare și puncte de lucru se consideră că sunt folosite în scop nerezidențial"

  Eu nu am gasit un asemenea articol. Daca punctul de lucru -sediu secundar este intr-o proprietate a unei persoane fizice care conform autorizatiei de constructie , procesului verbal de receptie si inregistrarii cadastrale - este locuinta ( spatiu rezidential) , acesta trebuie sa intre la aceleasi articole - 457, 458 si 459.
  Puteti sa ne dati exact articolele care fixeaza interpretarea data mai sus?
  • k (Vineri, 25 martie 2016, 18:16)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui voicu

   este vorba de Punctul 5, alin (3) din Normele de aplicare aferente Titlului IX.....
   Sa va uitati ca scrie acolo acest lucru...Nu inventez de la mine:)

   Chiar daca din cadastru rezulta ca e regim de locuinta, fiind punct de lucru deschis se merge pe ideea ca e nerezidential....
   Doar sa aiba firma activitatea suspendata si sa dovediti celor de la Taxe locale ca efectiv nu desfasurati activitati economice...Dar altfel, nu.
 • taxe 2016 (Vineri, 25 martie 2016, 17:49)

  Laurentiu [anonim]

  Firma noua microintreprindere. Casa construita in 1961. Proprietar casa diferit de proprietar firma. Contract de comodat. Obiect de activitate firma servicii IT - care se desfasoara la sediul clientului - nu sunt activitati economice in casa. Cum se va plati impozitul
  • h (Vineri, 25 martie 2016, 18:22)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Laurentiu

   Daca nu se desfasoara activitati economice la sediul social, cladirea este rezidentiala si se va datora impozit ca si in anii precedenti..
   Vedeti ca de regula personalul de la Taxe locale solicita un certificat constatator al firmei din care sa reiasa ca activitatea se desfasoara la terti...

   Faptul ca proprietarul casei e diferit de proprietarul casei sau anul constructiei nu au nicio relevanta in aceasta clasificare dintre rezidential, nerezidential sau mixt.

   Proprietarul va avea obligatia depunerii Formularului ITL-001 pana pe 31 mai 2016 si va completa punctul IV + Declaratie din care sa rezulte ca firma respectiva nu desfasoara activitati economice.
 • firma suspendata (Vineri, 25 martie 2016, 17:51)

  dan [anonim]

  Buna ziua
  O întreprindere individuala cu activitatea suspendata din 2014. Contract de comodat pentru un spațiu numit Atelier. Fara utilități pe firma. Cum completez declarația? Se încadrează la rezidențial?
  Va mulțumesc.
  • h (Vineri, 25 martie 2016, 18:25)

   Cristian Rapcencu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Proprietarul va completa declaratia....si avand in vedere ca activitatea este suspendata din 2014 inseamna ca nu se desfasoara activitati economice in acel imobil...

   Veti completa Punctul IV din Formularul ITL-001 si vi se va cere o declaratie pe propria raspundere ca II-ul nu desfasoara activitati economice plus acte doveditoare in acest sens.

   Concluzia: Cladirea se incadreaza la rezidential.
 • evaluare in caz de contract de inchiriere (Vineri, 25 martie 2016, 19:10)

  silviu [anonim]

  Bună ziua.
  Sunt proprietarul unui apartament pe care l-am închiriat în anul 2015, cu contract înregistrat la finanțe, unei firme. Firma respectivă desfășoară activități de consultanță la adresa respectivă dar sediul său social a fost declarat anterior, la înființare, la o altă adresă. De asemenea, nu se deduc cheltuielile aferente utilităților. Apartamentul meu este înregistrat la cadastru ca fiind rezidențial.
  Este cazul să mai fac evaluarea?
  Cum procedez cu impozitul dacă firma solicită pe parcursul acestui an rezilierea contractului?
 • Contract comodat PFA apartament (Vineri, 25 martie 2016, 20:52)

  Alexandru [anonim]

  Pentru un PFA inregistrat in anul 2008 in apartamentul parintilor, pe atunci nu se cerea contract de comodat.

  Este ok daca exista o un contract de comodat facut cu parintii pentru folosirea spatiului din apartament pentru PFA dar nu este inregistrata la notar sau altundeva?

  Stiti cumva daca in anul 2016 comparativ cu 2015 s-a redus/extins drepturile PFA-ului de a deduce cheltuieli cu utilitatile?

  Va multumesc.
 • ce e de facut (Vineri, 25 martie 2016, 21:29)

  tudor [anonim]

  casa cu un etaj , la parter activitate comerciala la etaj casa , acelas propietar si administrator de firma
 • "evidentiate distinct" (Vineri, 25 martie 2016, 21:59)

  basti [anonim]

  buna seara.
  1.cf = casa, proprietar cu domiciliul la alta adresa, inchiriaza 1 camera sediu firma care si desfasoara aici activitate, contract comodat pe " imobil situat la adresa, inscris in cf,.." , fara deducere utilitati.exista releveu pt.camera. este necesar raport?daca proprietarul ar avea domiciliu aici?
  2. pfa, dovada sediu cu cf ffind proprietate personala, fara comodat, fara utilitati. spatiu clar "delimitat" in incinta imobilului(o camera amenajata pt.atelier). trebuie raport?mentionez ca nu exista planuri cadastrale la nici unul din imobile.
 • impozit cladire (Vineri, 25 martie 2016, 22:27)

  Damian Doina [anonim]

  Desfasor activitate economica din 2013. Sediul social este la domiciliu, dobandit in februarie 2010. Am contract de comodat delimitat ca si suprafata. Nu am dedus niciodata cheltuielile aferente utilitatilor pe firma.

  Este cazul sa fac evaluare?

  Se plateste impozit majorat daca nu am dedus nici o cheltuiala dar in contract este delimitatata o camera cu suprafata de 16m.p?
 • doar pt. editori (Vineri, 25 martie 2016, 23:01)

  Andrei Stefanut [anonim]

  unde l-ati gasit pe "desteptu" asta?!
 • evaluare spatiu pentru impozitare (Sâmbătă, 26 martie 2016, 3:03)

  Gizi [anonim]

  Sunt coafeza din 2002 - PFA la norma de venit - nu deduc nici o cheltuiala. Coafura functioneaza intr-o uscatorie care acum va fi notat in cartea funciara ca si coafura ( spatiu commercial). Este amlasat in scara unde locuiesc (la parter) si este proprietatea mea (transformarea a fost facuta cu autorizatie).
  As dori sa stiu daca este necesara evaluarea spatiului in vederea platii impozitului pe cladire ca nu pot deduce nici o cheltuiala , nici utilitati fiind PFA la norma de venit si nu in system real.
  La inceputul anului am achitat taxa de autorizare si chiria calculate a fot de 25 lei. Cand am intrebat daca se va modifica impozotul mi-au facut automat impunerea de 2% la 492 lei prin schimbarea in spatiu comercial. Daca este spatiu proprietate personala nu cred ca este nevoie de contract de comodat.
  Multumesc pentru raspuns.
 • impozit pentru chiosc (Sâmbătă, 26 martie 2016, 21:38)

  vladrian [anonim]

  Sunt propietarul unui teren pe care am instalat un chiosc pentru care nu platesc impozit pe cladiri ,si in care se desfasoara o activitate economica .
  Ce declaratie trebue sa completez si daca se modifica impozitul pe teren.
 • Impozit cladire Mixt (Duminică, 27 martie 2016, 10:18)

  Buruiana Ioan [anonim]

  Buna ziua,
  Sunt persoana juridica Romana si detin pe aceasta un imobil cu destinatia locuinta conform autorizatiei de construire. Detin extras de C.F pentru intabulare imobil din care rezulta componenta imobilului. Am raport de evaluare depus in termen legal la serviciul de impozitare cladiri, valabil din 01 ianuarie 2015 si stiu ca este valabil 3 ani. Sediul social al firmei este in propriul imobil al firmei (S. totala =434 mp) in camera 2, (conform certificatului de inmatriculare) si are S=7,9mp. Doresc ca in acest an sa inchiriez etajul1 cu S=174mp. Cheltuielile cu utilitatile sunt pe P.F, deci, nu le deduc. Ambele suprafete nerezidential/rezidential sunt extrase din Memoriul de arhitectura. Am depus declaratia mixta ITL002 si mi se cere alt raport de evaluare pentru departajarea suprafetelor rezidential/nerezidential invocandu-se art.460 al C.F. De ce nu este valabil raportul de evaluare depus? din balanta de verificare reies clar valorile celor 2 tipuri de suprafete ca si din fisa mijlocului fix, valori calculate de serv. contabilitate in baza raportului de evaluare depus la 01. ian. 2015. Multumesc anticipat. Cu deosebita consideratie, Ioan Buruiana
 • impozit cladire (Duminică, 27 martie 2016, 14:41)

  adi neacsu [anonim]

  Am pfa profesie liberala, sediul profesional este declarat la domiciliul parintilor, in certificatul constator anexa la certificatul de inregistrare fiscala se stipuleaza clar ca activitatea se desfasoara la beneficiari si/sau in afara sediilor profesionale proprii. Nu am proprietati pe pfa. De ce ar trebui sa port parintii pe drumuri sa completeze fel de fel de declaratii pentru cladirea lor proprietate in care locuiesc si eu, daca acest lucru reiese clar din actele de inregistrare fiscala. Nu are nici o importanta, din punctul meu de vedere, daca deduc sau nu cheltuielile cu utilitatile (eu nu le deduc, altii da) acest lucru nu ar trebui sa conteze pentru impozitul pe proprietati ci doar in ceea ce priveste impozitul pe venit. Impozitul pentru cladiri cu destinatie mixta trebuie sa fie intr-adevar diferentiat respectiv rezidentiala (locuinta) si nerezidentiala (activitate economica). Doar asta ar trebui sa conteze:starea de fapt ca acolo se desfasoara activitate economica care schimba destinatia si nu ca acolo e declarat sediul sau ca se deduc utilitatile sai mai stiu eu ce!!! Impozitul pe proprietati este una si impozitul pe venituri este alta!!! Dar la noi le amestecam pe toate!!!
 • Nu exista saptiu nedelimitat ! (Duminică, 27 martie 2016, 20:06)

  oana [anonim]

  NU exista spatiu nedelimitat conform codului civil !!! Un cabinet STOMATOLOGIC isi desfasoara activitatea intr un SPATIU NEIDENTIFICABIL, inseamna ca e tot IMOBILUL , CF -ul ?! hihihihihihihihihihihihi unul zicea ca garsionera e nedelimiata , atunci plateste pe toata suprafata , apare in acte !! GARSONIERA are 20 mp e DELIMITAT ca si pereti comuni, hihihihihihihi !
 • impozit apartament (Luni, 28 martie 2016, 8:29)

  Adriana Veresiu [anonim]

  Apartamentul in cauza figureaza ca sediu social pentru un SRL care nu a desfasurat niciodata activitatate si este inregistrat in prezent cu activitate suspendata.
  Din anul 2012 spatiul este inchiriat (cu contract de inchiriere prelungit prin acte aditionale pana in prezent, deci si pentru 2016) unui Cabinet individual de...., care nu are inregistrat nici sediul la aceasta adresa (are alt domiciliu fiscal) si nici nu deduce cheltuielile cu utilitatile.
  In prezent se plateste Impozitul pe apartament calculat ca a "n" - a proprietate si, bineinteles, impozitul pe chirie.
  Care sunt obligatiile mele conform noilor reglementari ? Multumesc
  P.S. As putea primi raspunsul la adresa de mail mentionata ?
 • Reevaluare cladire pers juridica (Luni, 28 martie 2016, 16:20)

  ioana [anonim]

  Buna ziua
  am o cladire pe firma pt care am facut evaluare la 31.12.2012 pentru taxe si impozite valabila din 2013
  Prin modificare lege HG1/2016 si simplificarea "valoarea prinsa in contabilitate la Dec. 2015" mai este necesar sa fac reevaluarea doar pt taxe si impozite PT 2016?
  Sau mergem pe aceeasi valoare DE LA DEC.2015?
  Multumesc frumos
 • impozitul/taxa pe teren (Marţi, 29 martie 2016, 15:54)

  Anca [anonim]

  Vreau sa va intreb o chestiune care ne macina pe noi CFR-istii din economic.Terenurile pe care sunt liniile si garile sunt ale statului si noi ca utilizator suntem scutiti cf art. 464 lit.i si m din Codul Fiscal coroborat cu art.29 pct.4 din OG 12/1998. Deci nu platim impozit. Dar daca o parte din terenuri sunt inchiriate pt un chiosc intre linii sau langa linii, sau ca faneata, Trebuie sa platim impozit pentru acestea din urma? Nu sunt tot scutite avand in vedere ca fac parte din zona de protectie a caii ferate?Si cum le declaram? ca per total sunt scutite. Doar o parte f mica este inchiriata.
  Si daca s-a prelungit si termenul de declarare a terenurilor?
 • impozit pe casa (Luni, 2 mai 2016, 4:11)

  Roșală C [anonim]

  Ca urmare a diverselor lămuriri solicitate de cetățeni, Direcția Fiscală Locală Sibiu face următoarele precizări:AU OBLIGAȚIA SĂ DEPUNĂ DECLARAȚIA FISCALĂ PENTRU STABILIREA IMPOZITULUI
  1. persoanele care dețin în proprietate un imobil utilizat ca spațiu de locuit, dar și ca sediu de firmă. În aceasta cetățeanul va preciza suprafața utilizată în scop economic și suprafața utilizată pentru locuit, impozitul urmând să se calculeze diferențiat.
  Declarația va fi însoțită de următoarele documente:
  - Raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, precum și dovada înregistrării în baza de date gestionată de ANEVAR; sau
  - Procesul-verbal de recepție finală, din care să reiasă valoarea clădirii, în cazul unei clădiri finalizate în ultimii 5 ani; sau
  - În cazul unei clădiri dobândite în ultimii 5 ani, actul de dobândire a dreptului de proprietate (contract de vânzare-cumpărare sau donație, etc) din care să reiasă valoarea clădirii.
  2)persoanele fizice care dețin în proprietate un imobil utilizat ca spațiu de locuit, dar și ca sediu social, sediu secundar, punct de lucru al unei societăți comerciale, PFA, cabinete activități liberale, etc. CHIAR DACĂ NU DESFĂȘOARĂ ACTIVITATE ECONOMICĂ LA RESPECTIVA ADRESĂ. În cadrul formularului cetățeanul va declara pe proprie răspundere că nu desfășoară activități economice la acea adresă și că utilitățile sunt suportate de proprietar și nu de agentul economic înregistrat. În acest caz, impozitul va fi calculat conform cotelor prevăzute pentru clădirile de locuit, adică 0,08% din valoarea de impozitare.

  3. persoanele fizice care dețin în proprietate un imobil cu orice altă destinație decât cea de locuit (ex: spațiu comercial, ATELIER, manufactură, pensiuni, spălătorii auto, etc)

  EU SUNT IN SITUATIA 3 DEOARECE IN SCHITA DE LA PRIMARIE APARE ATELIER PE O SUPRAFATA DE CASA/ DIN SCHITA ,IN 1974 a existat o vulcanizare, IAR IN EXTRASUL CF ESTE SCRIS PE SCURT CASA SI TEREN ce trebuie sa fac?
 • Evaluarea cladirilor nerezidentiale/mixte (Miercuri, 11 mai 2016, 23:59)

  Cristian [anonim]

  Este adevarat ca exista un proiect de lege (link: https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=19701&pos=0&NR=b124&AN=2016 ) care prevede, printre altele, modificarea art. 458 din legea 227/2015 si anume:
  "Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0.2-1.3% asupra valorii care poate fi:
  a) valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat
  b) valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi
  c) valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite."
  Apoi,
  "Valoarea cladirilor nerezidentiale se actualizeaza anual de catre autoritatea publica locala."

  Daca proiectul de lege va fi aprobat (termen 13 mai 2016) eu inteleg ca se elimina vechimea de maxim 5 ani a raportului de evaluare precum si obligativitatea unui raport de evaluare pentru cladirile mai vechi de 5 ani. In acest caz valoarea cladirilor este actualizata de autoritatea publica locala pornind de la valoarea din actul prin care se transfera dreptul de proprietate.

  Intrebarea in cazul meu este: cladirea a fost cumparata in anul 1992 la pretul de 1.000.000 (lei vechi). Daca proiectul de lege se aproba, ar trebui ca autoritatea publica locala sa actualizeze valoarea de 1.000.000 din actul de vanzare-cumparare pentru stabilirea impozitului, nemaifiind nevoie sa apelez la un evaluator imobiliar. Am dreptate?

  Multumesc anticipat.
 • impozit casa (Duminică, 22 mai 2016, 10:46)

  Iulia [anonim]

  Buna ziua,

  Am un cabinet de Psihologie deschis din vara anului trecut. Am sediu social la adresa de domiciliu si am facut contract de comodat cu parintii pentru a-mi da in comodat o camera. In contractul de comodat apar urmatoarele:
  "Subscrisa comodatar, Z. I“Cabinet individual de Psihologie”, prin administrator, declara ca a luat la cunostinta de prevederile art ... Cod Civil urmand a se ingriji de conservarea bunului imprumutat ca un bun proprietar, si de cele ale art ... Cod Civil, urmand a suporta cheltuielile necesare folosintei si intretinerii bunului, neavand dreptul de a cere resituirea acestor cheltuieli"
  Mentionez ca nu am dedus nicio cheltuiala pana acum si nici nu o sa imi deduc. Mai mult, pana acum nu am avut activitate economica pe cabinet (nu am avut nicio factura eliberara, neavand inca clienti).
  La Colegiul Psihologilor am depus o schita a locuinte unde am hasurat o camera, holul si baia pentru ca asa ne cerea cei de la Colegiu. Pe actul constitutiv am trecut doar sediul social la adresa de domiciliu, necompletand punctul de lucru pentru ca nu este unul fix. Dar in anexa de la Colegiu imi apare punct de lucru la adresa, fara sa specifice o suprafata.


  In acest caz, cum ar trebui trecuta locuinta?

  Multumesc!
 • Infintare firma 2016 (Miercuri, 27 iulie 2016, 1:06)

  Catalin [anonim]

  Buna Ziua,

  Daca am infintat o firma (SRL-D) in aprilie 2016, ce declaratii trebuie sa depun pentru plata impozitelor si pana la ce data. Sediul social este trecut intr-o garsoniera (am depus o copie dupa cadastru la infintarea firmei si am marcat camera ca fiind folosita pentru firma). Mentionez ca nu lucrez de la sediul social (fac subcontractare si lucrez direct de la sediul beneficiarului), desi in certificatul constatator scrie ca desfasor activitate la sediul social (o sa ma duc la registrul comertului sa depun o noua declaratie cum ca nu desfasor activitate). Din nefericire nu am depus pana in prezent nici o declaratie la directia de taxe si impozite (cred ca am depasit deja niste termene) si doresc stiu ce declaratii trebuie sa depun. Garsonierea este detinuta de parintii mei cu care am un contract de comodat.

  Multumesc !
 • se deduce impozitul pe cladire la PFA (Marţi, 30 august 2016, 22:59)

  ami [anonim]

  Ca persoana fizica platesc impozit pe cladirea proprietate personala, insa desfasor activitate economica intr-un spatiu delimitat din acea cladire. Pot deduce impozitul aferent spatiului destinat activitatii economice, adica este cheltuiala deductibila?
 • impozitare locuinta sediu social si profesional (Sâmbătă, 24 septembrie 2016, 14:44)

  Tudor [anonim]

  Buna ziua,

  Se schimba impozitul unui apartament daca acesta este sediu social si profesional in acelasi timp?

  Multumesc anticipat.
 • decontare cheltuieli sediu fiscal SRL (Joi, 1 decembrie 2016, 16:13)

  Marria [anonim]

  Buna ziua,
  Am un SRL cu sediul fiscal in cladirea in care locuiesc. Am decontat o serie de cheltuieli cu amenajarea sediului fiscal (birou, fotolii, centrala termica, calorifere etc.), cheltuieli pe care un inspector fiscal mi le-a considerat nedeductibile si le-a trecut pe dividende. Cum trebuia sa procedez corect?
 • impozit apartament-nerezidential (Luni, 14 ianuarie 2019, 15:05)

  ANA [anonim]

  Buna ziua,
  Am un cabinet de psihologie, deschis in 2017, care functioneaza in apartamentul meu (proprietate), pt.care mi-am facut un contract de comodat.Eu locuiesc la alta adresa.
  Primaria m-a incadrat la nerezidential, si ma obliga pt.anii 2017 și 2018 sa platesc niste sume f.mari pe care eu la cabinet nici macar nu le-am obtinut ca venituri. Asta pt.care nu am stiut ca trebuie sa declar la primarie ca apartamentul a devenit sediul cabinetului și am platit impozitul anual ca fiind rezidential; si pt.ca nu stiam ca trebuia sa fac evaluarea apartamentului atunci in 2017/2018.
  Va rog sa-mi spuneti dacă este legal sa platesc in jur de 5500 lei impozit pt.acest apartament pt.2 ani din urma! multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by