Impozitul pe cladiri descurajeaza investitiile in cladiri de calitate, in forma in care exista acum, a declarat, miercuri, Gabriel Biris, secretar de stat in cadrul Ministerul Finantelor Publice (MFP), intr-o conferinta de specialitate, fiind citat de Agerpres. "Prin impozitul pe cladiri asa cum este acum descurajam investitiile in cladiri de calitate. Daca ne e clar chestia asta ne e clar si ce avem de facut. Am avut acum un scandal si a trebuit sa prorogam termenul de depunere a declaratiilor pentru ca au trebuit facute foarte multe evaluari. De ce trebuie sa evaluam ca sa calculam impozite? Nu este mai bine sa dam baza impozabila fixa prin lege asa cum avem acum un sistem care functioneaza la persoane fizice?", a spus Biris.

El a precizat ca autoritatile locale au practicat cote diferite la spatiile rezidentiale in functie de proprietar, iar Ministerul Finantelor vrea sa modifice acest lucru.

"Daca ne uitam la cotele aplicate pentru rezidential persoane fizice, rezidential persoane juridice, vedem ca la rezidential cotele sunt egale ca si ecarturi. Ce au facut autoritatile locale? Probabil pentru ca firmele nu voteaza, au aprobat in limita ecartului spre cota minima pentru persoane fizice si spre cota maxima pentru persoane juridice. Nu s-a gandit niciunul dintre noi, care am participat la consultari, si nici cei care au redactat legea, ca autoritatile locale o sa mearga pe cote diferite la spatiile rezidentiale in functie de cine este proprietar. Este ca si cum nu ar prea vrea venituri. In momentul in care pe spatii comerciale faci diferenta asa de mare adica 0,2% pe persoane fizice si 1,9% pentru persoane juridice e clar ca interesul tau nu tine de o corecta asezare a impozitarii, ci de o corecta asezare a votantilor. Am constatat, vedem ce se poate face, si o sa propunem modificari", a mai afirmat secretarul de stat.

Guvernul a decis, in 23 martie, printr-o ordonanta de urgenta, ca primul termen de plata a impozitelor si taxelor pe cladiri si mijloace de transport sa fie prorogat de la 31 martie pana la 30 iunie.

Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, in cazul persoanelor care au in proprietate cladiri cu destinatie mixta pentru care suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct, daca proprietarul depune declaratia privind destinatia mixta a cladirii, insotita de o declaratie pe propria raspundere prin care se atesta faptul ca 'nici una din cheltuielile cu utilitatile nu este inregistrata in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica' se va datora impozitul pe proprietati utilizate in scop rezidential.

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 ¬ 1,3% asupra valorii care poate fi determinata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta sau care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta. De asemenea, cota se poate aplica asupra valorii finale a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, arata Codul Fiscal.