Donatiile pentru achizitia "Cuminteniei Pamantului" vor fi deduse din impozitul pe profit
"S-au definit cateva elemente extrem de importante, pentru ca la jumatatea lunii aprilie sa poata incepe aceasta campanie (de subscriptie publica). In primul rand, prin aceasta donatie se pot deschide conturile de donatie, in gestiunea Ministerului Culturii. Apoi s-au facut o serie de derogari in Codul fiscal prin care contribuabilii pot sa-si deduca aceste donatii pe care le fac pe baza acestei ordonante din impozitul pe profit, e vorba atat de persoanele juridice, cat si de persoanele fizice, contribuabili care isi stabilesc venitul in sistem real", a spus Dan Suciu.
Aceste derogari au scopul de a incuraja procesul de donatie si de a se ajunge la suma de 11 milioane de euro, pe care statul roman s-a angajat sa o plateasca mostenitorilor operei de arta, respectiv 5 milioane de euro de la buget, iar 6 milioane de euro din acest proces de subscriptie publica.
Potrivit lui Dan Suciu, s-a stabilit si mecanismul prin care, daca sumele donate nu vor acoperi suma de 6 milioane de euro, sa poata fi returnate persoanelor care le-au donat.
"Daca procesul de subscriptie, de donatie pentru a ajunge la suma respectiva nu va fi unul de succes, vom da banii inapoi, conform tuturor donatiilor primite. Mecanismul pe care il preconizam tine cont doar de achizitia acestui bun cultural extrem de important si mizam foarte mult pe mecanismul de solidaritate si de interes public si de datorie culturala pe care il avem cu totii fata de mostenirea lui Brancusi", a mai spus Dan Suciu.
Acesta a adaugat ca in urmatoarele doua saptamani vor fi facute publice toate detaliile campaniei.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Totul merge bine in tara asta de trebuie sa ne concentram pe cultura?
Am uitat, suntem tara crestineasca si trebuie sa vad in fiecare zi cum se construieste catredrala prostimii neamului, in timp ce directoare de gradinita bat copii fara aparate si oameni mor prin spitale. Se pare ca asta e soarta romanului, sa aiba biserici aurite si statui in timp ce suntem rupti in fund si ne cacam in spatele curtii. Bine ai venit Romania in secolul 21. Speram sa ramaneti la noi, noi, restul lumii ne indreptam spre viitor.
Probleme in sanatate si educatie samd. vor exista INTOTDEAUNA; putem sa le reducem insa niciodata ele nu se vor rezolva 100%. In ideea asta ar insemna sa nu mai cheltuim pe chestii "de cultura" (sau "de lux", daca vrei sa-i zici asa) DELOC?? Pai, daca asteptam pana se rezolva probleme "esentiale", ramanem niste robotei mereu zbatandu-ne sa ne ridicam de la "coada vacii".
NU e ok! Din cand in cand, atat oamenii (indivizi) cat si societatea trebuie sa-si permita lucruri "inutile" - dar lucruri care te fac sa te simti "altceva" ;)
Nu stiu daca EU am sa fac o donatie pentru asta - insa consider ca incercarea nu e un lucru rau! Ne poate "apropia" ca societate, e un "proiect comun". Ne poate ajuta sa ne reamintim ca suntem "un popor" si ca avem o cultura de aparat si de pus in valoare ;)
Pacat macar stiam unde se duc banii