
Daca ne uitam la volumul capitalurilor firmelor din Romania, bani care provin din paradisuri fiscale, situatia arata ca in graficul urmator (datele sunt exprimate in mii de dolari):
.

Global vorbind, estimarile arata ca circa 8% din banii lumii sunt depozitati in paradisuri fiscale. In Africa, estimarile privind ponderea bogatiei financiare "parcata" in offshore-uri este in jur de 30 %. In Rusia si in tarile bogate in petrol din Orientul Mijlociu (probabil regiunile cele mai inegale din lume, ponderea bogatiei financiare offshore, pare a depasi 50%. In Statele Unite, cota banilor offshore e mult mai mica, insa nu din cauza corectitudinii americanilor fata de restul lumii ci din cauza reglementarilor legale orientate catre descurajarea rularii banilor prin paradisuri fiscale. Europa, cu cele 2600 de miliarde de dolari depusi in paradisuri fiscale pare a fi campioana
Vezi aici o lista a paradisurilor fiscale existente in 2015.
Istoria paradisurilor fiscale este plina de mituri si de legende.

Mituri legate de paradisurile fiscale:
- Bancherii elvetieni sunt cei care au inventat conturile bancare secrete pentru a proteja bunurile evreilor de nazisti. Fals.
- Al doilea mit, vehiculat de unii economisti liberali, ca si de unele institutii respectabile ca FMI (Cassard 1994) sau OECD (1998), este ca paradisurile fiscale au aparut ca raspuns la cresterea taxarii din unele tari in perioada anilor 1960. Fals.
- Al treilea mit, promovat chiar de economiile considerate paradisuri fiscale este ca ei sunt jucatori onesti care incearca sa atraga capital strain si ca nu e vina lor ca reusesc. Intr-o lume in care financiarizarea a ajuns tot mai sofisticata iar liderii lumii incearca sa elimine aceste "oaze" de evaziune fiscala, a sustine ca esti un spectator pasiv, exploatat de lacomia unor imbogatiti este putin exagerat.
2600 miliarde de dolari de pusi de Eurola in paradisuri fiscale in ti p ce FMI vine si spune sa strangem cureaua.
Si ne mai miram ca apar partide extremiste si neomarxiste.
Asa ca daca nu ai bani, si nici nu stii sa ii faci, este normal sa fii indignat. Mai domol deci cu indignarea, ca daca ai fi un om de afaceri caruia statul ii ia 80% din profit sub forma a nenumarate taxe, impozite si alte asemenea angarale, ai fi la fel de indignat. Daca.... daca in schimbul acestor taxe exorbitante, statul iti asigura sprijin, cum este cazul in tarile nordice, atunci lucrurile se mai schimba, dar daca doar te cocoseaza fara a-ti da nimic in schimb, cum este cazul cu draga noastra tarisoara, atunci evaziunea fiscala legala este singurul mod de SUPRAVIETUIRE.
Taxele sunt pentru fraieri.
Unele state, vezi Ungaria, au impus condiții corporațiilor străine, ca să mai reducă din scurgerea de profit în paradisuri fiscale ( de exemplu obligarea rețelelor de supermarketuri să aibă produse ungurești la raft). Noi românii ne vindem până și terenurile agricole de proști ce suntem.
Adica eu ca PF muncesc si platesc jdemii de taxe ptr ce? Daca am nevoie de ceva merg si cumpar, nu e nevoie sa fiu taxat inainte ptr asta (taxe sociale de ex).
Ptr anumite servicii ca armata e OK sa platesc o mica taxa, dar in rest nu.
De ce sa platesc de ex taxa pe proprietate? Adica eu muncesc, imi cumpar casa si apoi trebuie sa platesc impozit pe cladire ... de ce? Este exact ca o taxa de protectie luata de mafioti.
Fa-ti un partid si atrage-ti votanti spunand ca nu mai vrei taxe pentru scoli, pentru pensii, pentru spitale, pentru politie, pentru drumuri, pentru salubritate (tu poate vrei dar poate vecinul nu vrea), dai doar un pic pentru armata si-n rest ca-n VEstul Salbatic.
Da' ai grija sa dai macar liber la port arma.
O lege cu trei paragrafe rezolva problema.
Plus ca se poate interzice operarea firmelor din paradisuri fiscale, transferul de bani din bancile din Romania(sau UE) catre paradisuri fiscale.
Dar cine sa o dea?
Dupa cum se vede politicienii din intreaga lume sint cei care au creat aceste paradisuri fiscale tocmai ca sa ascunda averi ilicite. Chestia cu evitarea taxelor e doar paguba colaterala.
..aici afli ca sunt 2500 de firme care... nu fac nimic, in afara faptului ca ofera unor indivizi sansa sa se joace de-a Monopoly , distrugand in proces industrii, comunitati, cariere , sperante... si asta in timp ce multora li se pare absolut normal sa existe genul asta de paradisuri fiscale unde opacitatea si secretomania ("confidentialitate" dupa unii) fac imposibila discernarea intre venituri legale si cele ilicite.