Mai mult de trei sferturi dintre romani (77%) considera ca in situatia in care ar exista o lege care obliga banca sa preia casa, atunci de aceasta lege ar trebui sa beneficieze numai cei care nu pot plati si nu cei care pot plati dar nu mai vor, se arata in sondajul "Opinia romanilor despre Legea darii in plata" realizat de IRSOP Market Research & Consulting. Majoritatea respondentilor s-au pronuntat impotriva ca beneficiarii legii sa fie cei care si-au cumparat mai multe case/ terenuri si au dificultati, fiind indicati ca beneficiari ai legii numai cei care au o singura casa (81%). Vezi in atasament sondajul integral.

De altfel, 89% dintre romani considera ca este bine sa existe o lege care sa ajute persoanele fizice care au luat un credit si se afla in dificultate financiara.

Comunitatea bancara din Romania reitereaza ca se impune devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice. Avantajul major al legii privind procedura insolventei persoanelor fizice fata de legea privind darea in plata este ca dupa insolventa debitorul persoana fizica de buna credinta poate ramane in posesia bunului imobil care este adus in garantie, pe cand darea in plata inseamna pierderea locuintei de familie/ terenului.

Aproximativ 94% dintre romani opteaza pentru negocierea unei solutii in buna intelegere cu banca si pastrarea locuintei, in situatia in care au dificultati financiare la plata creditului, in timp ce doar 6% dintre romani doresc o lege care sa prevada desfiintarea unui contract semnat cu banca si renuntarea la casa (Legea privind darea in plata), se arata in sondajul "Opinia romanilor despre Legea darii in plata".

Studiul "Opinia romanilor despre Legea darii in plata" a fost comandat de Asociatia Romana a Bancilor si s-a realizat la nivel national pe un esantion de 1.016 de respondenti, acesta fiind reprezentativ pentru intreaga populatie adulta a Romaniei. Persoanele intervievate au fost selectionate in 433 localitati urbane si rurale distribuite aleatoriu pe intreaga suprafata a tarii. Sondajul a fost realizat pentru Asociatia Romana a Bancilor in perioada 28 martie - 1 aprilie 2016, iar marja de eroare este +/- 3%.