Here we go. Legea darii in plata va pleca spre votul din plen intr-o forma care ii multumeste si pe bancheri si pe initiatori, desi mai corect este ca intr-o forma care ii nemultumeste atat pe unii cat si pe ceilalti. De un an de zile de cand se discuta, legea a dus la limita isteriei reprezentantii ambelor tabere, niciuna nefiind dispusa la compromisuri. Bancherii au avertizat ca e o lege neconstitutionala, cerand modificari pe care initiatorii le considerau neconstitutionale. Intr-un final, dezbaterile s-au incheiat, darea in plata urmand sa fie trimisa cel mai devreme miercuri 6 aprilie, dar mai probabil miercurea urmatoare (13 aprilie) plenului Parlamentului.

Imagine din timpul discutiilor de marti din Comisia JuridicaFoto: Hotnews

Deputatii din Comisia juridica au dezbatut marti pentru a treia oara legea darii in plata (prima data inainte de re-trimiterea ei in Parlament de catre Presedinte si a doua oara saptamana trecuta), punandu-se cu greutate de acord asupra punctelor-cheie de discutie. HotNews a transmis LIVE TEXT cele mai importante declaratii din timpul dezbaterilor din comisie. In sala sunt prezenti atat reprezentantii initiatorilor, ai clientilor bancari, cat si ai BNR si ai sistemului bancar

Principalele puncte de disensiune

  • 1. Daca sa existe un plafon pana la care legea se va aplica si daca da, care sa fie acela. In final, Comisia a votat un amendament prin care legea sa se aplice doar pentru creditele mai mici de 250.000 de euro. Propunerea s-a votat cu o singura abtinere.
  • 2.Daca legea sa se aplice retroactiv, inclusiv la cei  care au fost deja executati silit sau in curs de executare silita. Dupa discutii de circa 20 de minute pe marginea unui amendament in acest sens, s-a decis ca darea in plata sa se aplice si celor aflati in executare silita si celor la care executarea silita s-a incheiat.
  • 3. Legea se va aplica doar pentru creditele avand ca destinatie locuinte sau pentru orice fel de credite garantate cu ipoteca? In final, legea se  va aplica doar in cazul in care creditul a fost folosit pentru cumpararea unei locuinte sau a unei bucati de teren pe care sa se construiasca o locuinta. Propunerea a fost votata in unanimitate.

Reamintim ca impotriva formei initiale a legii darii in plata nu au fost doar bancherii ( y compris BNR) ci si Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, agentiile de rating, Consiliul Investitorilor Straini, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (pana si- intr-un registru aproape comic- Asociatia "Salvati Copiii"), in vreme ce parlamentarii, organizatiile de sprijin a consumatorilor si o buna parte dintre cei care imprumutati in valuta (in special in chf) au sprijinit acest demers legislativ.

Mai spunem ca practica mondiala in materie de "datio in solutum" este subtire, dar majoritatea tarilor in care o asemenea lege este in vigoare, cel care ia un imprumut de la banca spune din start daca ia in calcul darea in plata- caz in care dobanda bancii este mai ridicata.

sau

Bancile au fost reprezentate la sedinta Comisiei de catre Steven van Groningen, Mihai Bogza, Florin Danescu, Sergiu Oprescu. Din partea BNR au luat loc la masa discutiilor viceguvernatorii Florin Georgescu, Bogdan Olteanu si Liviu Voinea. In sala a venit si Enache Jiru, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor, alaturi de Stefan Nanu.

Cele mai importante declaratii de marti:

Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei:

Rog invitatii din sala sa nu vocifereze. Nu cred ca sunt observatii asupra textului legii. Se discuta pe articole.

Reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor vine cu o propunere, dar nu si-o asuma niciun parlamentar, asa incat propunerea cade.

Deputatul Nicolicea propune sa se discute doar amendamentele propuse de membrii Comisiei.

Bogdan Ciuca: Eu cred ca se pot face amendamente si in timpul discutiilor , dar procedura ma obliga sa supun la vot propunerea d-lui Nicolicea. Propunerea deputatului se voteaza de majoritatea parlamentarilor din Comisie.

Cienti bancari, prezenti la lucrarile Comisiei Juridice de marti ( foto de jos):

Catalin Zamfir, initiator: In legatura cu Prima Casa v-as ruga sa imi permiteti sa formulez un amendament: Amendamentul suna asa: dispozitiile prezentei legi nu afecteaza garantiile Statului Roman acordate pentru Prima Casa. Doresc sa asiguram prin acest amendament continuarea programului Prima Casa.

Enache Jiru, secretar de stat MFP:Garantiile Statului se emit irevocabil si neconditionat. Riscam sa ajungem doi coproprietari ai acelui imobil:Statul si banca...

Bogdan Ciuca: Dar nu vad unde este din punct de vedere juridic! Dar asta nu inseamna ca sunt de acord cu opinia d-lui Zamfir.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator: In opinia noastra, garantia Statului este afectata. Creste avansul solicitat de banci, se scumpeste creditul iar perioada de asteptare pentru a obtine un imprumut va creste.

Bogdan Olteanu: Inteleg ca se doreste ca Fiscul sa nu mai fie in masura sa-l urmareasca pe debitor. Lucru cu care suntem de acord, chiar daca acest lucru va presupune exceptii de la aplicarea Codului Fiscal.

Catalin Zamfir: Nu pot sa nu consemnez ipocrizia din aceasta sala. Am explicat de atatea ori ca aceasta lege nu omoara Prima Casa. Prin acest amendament noi spunem ca Pamantul e rotund si ca se invarte. BNR se temea ca va disparea Prima Casa. Am introdus special acest amendament ca sa lamurim aceasta treaba. Riscul bancii in acest program este zero. Noi vrem ca si cetateanul care e in Prima Casa.... Daca acesta da in plata, ANAF il va urmari pentru suma pe care Statul o plateste pentru el. Noi practic vrem un echilibru social.

deputatul Vasile Dragusanu: Sustin amendamentul domnului Zamfir

Se supune la vot amendamentului care presupune exceptarea din lege a Programului Prima Casa. Propunerea se voteaza cu majoritate de voturi.

Se propune un amendament prin care legea sa se aplice doar pentru creditele mai mici de 250.000 de euro. Propunerea se voteaza cu o singura abtinere.

Se propune un amendament prin care legea sa se aplice doar in cazul in care creditul a fost folosit pentru cumpararea unei locuinte sau a unei bucati de teren pe care sa se construiasca o locuinta. Propunerea e votata in unanimitate.

Mate Andras, deputat.: D-le presedinte, pot exista situatii in care un cuplu care si-a cumparat deja o locuinta, se muta la parinti si da in chirie locuinta tocmai pentru a putea plati rata la banca. Ar trebui ajutati si acei tineri..

Se discuta un amendament prin care legea sa nu se aplice persoanelor care au fost condamnate" printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea prezentei legi". Se voteaza cu doar doua voturi impotriva.

Se discuta amendamentul prin care legea sa se aplice si celor aflati in executare silita si celor la care executarea silita s-a incheiat. Dupa discutii , se supune la vot si trece cu unanimitate.

Legea are in continuare inconsistente, dar despre ele vom scrie cu alta ocazie, tema fiind mult prea vasta pentru a o epuiza in acest articol.

"Legea darii in plata a trecut cu bine de Comisia juridica a Camerei deputatilor. Acum mai avem nevoie doar de vant in panze", a scris pe Facebook dupa sedinta de marti prof Gheorghe Piperea, initiatorul legii. "Incredibil!!! Am reusit!!! Am scos o lege buna de care va beneficia majoritatea covarsitoare a celor care au luat credite cu ipoteca! Practic nu se mai poate intampla nimic in plen!", a notat si Daniel Zamfir, cel care a propus proiectul legii.