In luna februarie 2016, salariul mediul net a fost de 1950 lei, in usoara crestere fata de luna precedenta cu 7 lei (0,4%), au transmis miercuri oficialii Institutului National de Statistica. Cele mai mari salarii s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (5148 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1154 lei).

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 115,8%.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  cu 32,3% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 11,4% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii);
  • intre 4,5% si 6,5% in activitati de editare, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), activitati profesionale, stiintifice si tehnice, transporturi pe apa, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura);
  • intre 2,5% si 4,5% in telecomunicatii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cercetare-dezvoltare, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea echipamentelor electrice.

Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in sectorul economic ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte/proiecte), a acordarii de premii ocazionale in lunile precedente, dar si angajarii de salariati cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 10,7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport;
  • intre 4,5% si 6,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate;
  • intre 2,5% si 4,0% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati extractive, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tranzactii imobiliare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-0,7%), respectiv invatamant (-0,2%). In administratia publica castigul salarial mediu net a avut aceeasi valoare ca si in luna precedenta.