Comisia de buget, finante si banci din Camera Deputatilor va face, in sedinta de marti, audieri legate de Panama Papers, la care vor lua parte sefii ANAF si ai Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), a declarat, miercuri, deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu, citat de Mediafax.

Gheorghe IalomiteanuFoto: gov.ro

Saptamana viitoare in Comisia de buget, finante din Camera Deputatilor vom avea o discutie cu presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) si cu presedintele ANAF pe problema paradisurilor fiscale din Panama, privind conturile si tranzactiile financiare care s-au facut prin firmele din acest paradis fiscal si sa vedem ce masuri intreprind aceste institutii. Trebuie sa avem o reactie mai ales pentru ca sunt persoane din Romania care au infiintat firme in Panama si sunt convins ca multe tranzactii s-au derulat prin acele firme si nici Fiscul roman si nici Oficiul nu stiu de aceste tranzactii. S-ar putea sa fie vorba despre evaziune fiscala, spalare de bani", a anuntat liberalul.

Gheorghe Ialomitianu a afirmat ca, potrivit legii, impozitarea profiturilor se face in tara in care se obtine profitul, nu acolo unde firma este inregistrata.

"Spunea o persoana care a deschis o firma in Panama ca voia sa plateasca impozite mai mici. Problema este a transparentei, pentru ca s-ar putea ca multe tranzactii pe care le-a derulat prin (firma-n.r.) din Panama sa nu fi fost declarate in Romania, iar Fiscul roman sa nu-si fi luat impozitul. Orice activitate care se desfasoara in Romania trebuie impozitata aici, nu in Panama. Infiintarea (acestor offshore-uri-n.r.) este legala, dar problema este sa desfasori activitatea in tara respectiva, nu sa desfasori activitatea economica in Romania, iar inregistrarea veniturilor sa se faca in firma din paradisul fiscal, pentru ca orice activitate care se desfasoara in Romania se impoziteaza in Romania, asa este legea romana si la nivel european legislatia spune la fel, impozitarea profiturilor se face in tara in care obtii profitul, nu unde detii firma", a mai spus Ialomitianu.

Deputatul PNL a precizat ca trebuie vazuta care este provenienta banilor si daca acestia au fost transferati legal sau ilegal in Panama.

"In momentul in care nu platesti impozit in Romania, inseamna ca ai facut evaziune fiscala. Sa vedem provenienta banilor, daca au fost transferati din Romania in mod ilegal, lucrurile acestea trebuie cercetate", a subliniat liberalul.

Gheorghe Ialomitianu a recomandat institutiilor ablitate infiintarea unui grup de lucru comun la nivelul UE pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale sau a spalarii de bani.

"Fac o recomandare institutiilor, sa faca demersuri ca la nivelul UE sa se formeze un grup de lucru si sa actioneze in comun pentru ca individual nu vom avea mare succes in prevenirea si combaterea evaziunii fiscale sau a spalarii de bani. Avem legislatie europeana care se refera la constituirea de grupuri pentru a combate si preveni fie evaziunea fiscala, fie spalarea banilor. Trebuie sa face aceste demersuri, rezultatele vor fi reduse daca fiecare tara va actiona individual", a conchis Ialomitianu.

Premierul Dacian Ciolos a declarat marti ca nu a discutat cu seful ANAF despre dosarele Panama si a precizat ca inspectorii agentiei nu au nevoie de dispozitie de la primul-ministru pentru a-si face treaba daca ei considera ca s-a incalcat legea.