Patru avertismente  ale lui Mugur Isarescu la adresa  Guvernului Ciolos si Parlamentului

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 7 aprilie 2016, 14:21 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Agerpres
Patru avertismente clare a transmis joi Guvernatorul Isarescu Guvernului Ciolos si Parlamentului, in cadrul Raportului privind stabilitatea financiara. Toate cele 4 avertismente exprima ingrijorari grave care se pot materializa relativ usor. Printre cele mai serioase avertismente este cel privind o posibila recesiune (a carei probabilitate depaseste 50%, se arata in Raportul asupra stabilitatii) in cazul depasirii tintei de deficit in conditiile unei datorii publice la limita pragului de alerta.

Iata cele 4 avertismente lansate joi:

 • Primul avertisment: Vrea Romania adoptarea euro sau nu? Hotarati-va!

"Avand in vedere dinamica probabila a evenimentelor- separarea Uniunii Europene in doua zone conceptual diferite-  deciziile vor fi necesare mai devreme decat se estima anterior", se arata in Raportul publicat joi de BNR.

"Ar fi de dorit ca Romania sa faca o alegere clara privind strategia sa pe termen lung: fie ca membru al nivelului interior, integrat (atunci cand va fi suficient de pregatita pentru aceasta), fie ca membru al nivelului exterior, independent", se mai spune in Raport.

O decizie in sensul integrarii, care parea evidenta in urma cu cativa ani, a devenit mai dificila din cauza problemelor cu care se confrunta zona euro. Totusi, considera autorii documentului, punand in balanta argumentele economico-financiare, geostrategice, psihologice etc., optiunea continuarii integrarii europene pare, in continuare, mai atractiva pentru Romania decat optiunea unui drum separat.

"Daca asa stau lucrurile, atunci ar fi indicat ca Romania sa semnalizeze in mod clar organismelor europene dorinta sa de continuare a integrarii, inclusiv prin adoptarea la un moment dat a monedei euro, chiar daca starea eurozonei nu este actualmente dintre cele mai bune. Iar ca o preconditie la aceasta, Romania ar putea sa faca o optiune clara privind participarea (sau nu) la Uniunea Bancara. Alegerile de mai sus (pro sau contra integrarii continue; pro sau contra adoptarii euro; pro sau contra intrarii in Uniunea Bancara) nu sunt imperative.

"Devine necesara conturarea unei pozitii de tara cu privire la optiunea Romaniei: (i) de a face parte din grupul statelor euro cand va fi pregatita, dar demarand procesul de aderare prin pregatirea unei foi de parcurs, sau (ii) de a ramane in grupul statelor non-euro care au obligatia de aderare la zona euro pe termen lung, dar care nu realizeaza demersuri in viitorul apropiat. Decizia este in primul rand politica si abia apoi economica si tehnica", mai spun autorii Raportului BNR.

 • Al doilea avertisment: Intrucat anul 2016 este un an electoral, probabilitatea de a aparea initiative similare darii in plata sau conversiei creditelor este ridicata.
In ultimele 6 luni s-au intensificat initiativele legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar-bancar prin interventia retroactiva in contractele incheiate intre banci si clienti. Legea privind darea in plata este cea mai cunoscuta initiativa de acest gen; dupa aprobarea ei de catre Parlament in decembrie 2015, a fost trimisa spre reexaminare de catre Presedintie si se afla in dezbatere la Camera Deputatilor. In forma adoptata initial, aceasta lege creeaza risc sistemic, reduce disciplina la plata, induce hazard moral pentru ca nu distinge intre cei care nu mai vor sa plateasca si cei care nu mai pot sa plateasca, limiteaza accesul la creditare pentru populatia tanara si pentru cei cu venituri reduse, afecteaza profitabilitatea si solvabilitatea bancilor si pune in discutie garantia suverana a statului. In cursul lunii martie toate agentiile de rating au emis avertizari privind impactul adoptarii acestei legi asupra ratingului Romaniei; daca aceste avertizari se vor materializa, costul finantarii datoriei publice va creste, afectand direct bugetul public.

Banca Nationala a Romaniei s-a exprimat clar impotriva acestei legi, iar dupa solicitarea de reexaminare de la Presedintie, a formulat o serie de amendamente care, daca vor fi adoptate, vor reduce implicatiile sistemice ale legii, o vor face aplicabila doar persoanelor vulnerabile, identificate prin criterii sociale clare, si vor elimina programul Prima Casa din sfera de aplicare a legii. Intrucat anul 2016 este un an electoral, probabilitatea ca alte initiative similare sa apara pe parcursul acestui an este ridicata. Banca Nationala a Romaniei spijina identificarea si aplicarea unor solutii pentru cazuri sociale, in care serviciul datoriei pentru anumite familii a devenit prea impovarator ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile si incurajeaza bancile comerciale si debitorii sa gaseasca solutii bilaterale, prin negociere directa. In cursul anului 2015, peste 27.000 credite in franci elvetieni - reprezentand circa o treime din totalul creditelor in franci elvetieni - au fost renegociate direct cu succes (din care peste 17.000 au fost convertite in lei, iar peste 10.000 au fost restructurate in franci). Spre deosebire de solutiile colective impuse prin lege, solutiile bilaterale agreate de parti nu afecteaza dreptul de proprietate si nu lovesc in functionarea economiei de piata.

 • Al treilea avertisment: Deficitul bugetar se va apropia de 4% din PIB in anul 2017, ceea ce va determina reintrarea Romaniei in procedura de deficit excesiv

Riscul de revenire pe plan intern la politici fiscale prociclice este in crestere, el materializandu-se deja partial prin adoptarea bugetului pentru anul 2016 cu un deficit de 3% din PIB, de peste doua ori mai mare decat cel realizat in anul 2015, semnalizand inversarea tendintei de consolidare fiscala din perioada 2010-2015. Mai mult, in ipoteza in care nu apar politici fiscal-bugetare noi, deficitul bugetar se va apropia de 4% din PIB in anul 2017, ceea ce va determina reintrarea Romaniei in procedura de deficit excesiv.

Un deficit bugetar care depaseste 1,5% din PIB va avea drept consecinta depasirea pragului de alerta al datoriei publice in urmatorii trei ani, iar probabilitatea de a inregistra o incetinire a cresterii economice sau chiar o recesiune depaseste 50%.

 
Consolidarea politicilor bugetare responsabile, prin asigurarea unei previzibilitati sporite in materie de reglementare, precum si evitarea unui comportament prociclic al mix-ului de politici macroeconomice sunt elemente esentiale pentru mentinerea echilibrelor economice si sprijinirea stabilitatii financiare in perioada urmatoare.

Astfel, riscul de modificare rapida a sentimentului investitorilor ramane unul semnificativ. Evolutia activitatii economice la nivel mondial continua sa fie marcata de incertitudine, un avans economic modest fiind anticipat inclusiv in cazul Uniunii Europene. Contributii importante la reducerea proiectiilor evolutiei activitatii economice globale provin din ajustarile importante ale economiei Chinei, coroborate cu corectiile inregistrate pe pietele emergente, cu mentinerea incertitudinilor privind evolutia economica in statele europene cu probleme in finantarea sectorului public si cu acutizarea crizei imigrantilor.
 • Al patrulea avertisment: Stimulati  alte motoare de crestere, nu consumul!
Avansul economiei a fost important, dar s-a datorat in special majorarii consumului, pe fondul cresterii veniturilor salariale. Aceste dinamici pot semnala un risc al revenirii la un model de crestere economica bazat preponderent pe consum. Datele provizorii indica pentru anul 2015 o crestere de 3,7%, preprezentand una dintre cele mai mari rate la nivel european. In lipsa unor politici economice care sa asigure o crestere economica sustenabila, riscul unei supraincalziri a economiei devine important. In aceste conditii, o conduita coerenta a politicii fiscale si continuarea programului de reforme care sa asigure un mediu favorabil investitiilor sunt prioritati importante pentru perioada urmatoare.

De altfel, in Raportul privind mecanismul de alerta pentru anul 2016 Comisia Europeana identifica sustenabilitatea fiscala ca principala vulnerabilitate pentru Romania, alaturi de pozitia externa si competitivitate. Dintre cele 18 state monitorizate de Comisia Europeana in cadrul Procedurii privind dezechilibrele macroeconomice, Romania este clasificata insa in grupa tarilor care nu se confrunta cu dezechilibre semnificative1 (alaturi de Belgia, Estonia, Ungaria si Marea Britanie).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22049 vizualizari

 • +9 (43 voturi)    
  Oricum (Joi, 7 aprilie 2016, 14:37)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Cand va muri va fi imbalsamat ca Lenin si tot va ocupa postul de Guvernator BNR .

  Pentru DP:
  Parca o economie creste sanatos atunci cand isi exploateaza resursele proprii si pe ale altora si evident produce bunuri si servicii competitive .
  Mugur Isarescu in 2013
  "Eu am o invatatura. Este cam pesimista. Deci eu nu vreau sa mai creasca rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru ca sunt superstitios. De cate ori am trecut peste 100 de tone Romania a patit ceva. De data asta sa ramanem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone".
  Chiar mai are rost sa citezi avertismentele unui anti-roman cu muuulte schelete in dulap?
  • +13 (17 voturi)    
   resursele... (Joi, 7 aprilie 2016, 15:39)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   O economie creste sanatos atunci cind cresterea e bazata pe indiustrie/agricultura, care aduce dupa ea crestere in serivcii si in consum. Cum crestem industria? Prin infrastructura (rutiera, legislativa, informatica, etc) buna si prin invatamant de calitate si dozat dupa cerintele pietei. Asta cu exploatarea resurselor e de scurta durata si nu e tot timpul benefica maselor. Daca e sa comparam cum o duce elvetianul, austriacul, neamtul cu resurse naturale nu foarte multe, fata de toata zona golfului care pluteste pe petrol, cred ca nu mai incape discutie care e calea spre bunastare.
   • -1 (9 voturi)    
    Economia (Joi, 7 aprilie 2016, 18:49)

    Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Industria, educatia din ce le platesti/cu ce garantezi? Desigur sub tutela tatucului /vizionarului Isarescu putem imprumuta iarasi miliarde garantate cu mica rezerva de aur a BNR ( daca mai este la BNR) si evident garantam si cu ce este in scoarta terestra. Astfel ajungem in situatia Italiei cu 1.8 trilioane $ datorie la care platim 120 miliarde /an dobanda.
    Cat despre Germania si restul tarilor gasesti informatii destule cat au acumulat tarile astea si cum si- au finantat prosperitatea .

    " În ianuarie 2013, banca centrală a Germaniei ( Deutsche Bundesbank ) a anunțat planurile de a repatria 300 de tone de 1500 de tone de aur din SUA și de 374 de tone din Franța până în 2020 , în scopul de a avea o jumătate ( 1,695.3 tone ) din rezervele sale oficiale de aur stocate în Frankfurt"
    (Sursa:https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gold_repatriation)
    Asadar reiese ca Germania ar avea 3300 t de aur o cantitate deloc neglijabila si necesara dezvoltarii.
    FMI garanteaza imprumuturile sale cu o rezerva de ~2000 tone de aur.
    • 0 (2 voturi)    
     ?!? (Vineri, 8 aprilie 2016, 14:14)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

     Industria n-o platesti, vine ea singura daca simte conditii propice. De exemplu in IT statul n-a facut nimic inafara de scutirea de impozit si au venit firme imperialiste de au angajat from 60-70.000 de ingineri cu salarii de 1000-3000 de euro, poate si mai mult. Si asta doar pentru ca in IT nu e nevoie de autostrazi ca sa transporti produsul finit iar forta de munca locala e suficient de competitiva incit sa merite efortul de a deschide o filiala aici. Daca vre poti sa studiezi si cum am ajuns exportator net in industria auto. Si exemplele pot continua.

     Educatia... asta intra-devar trebuie s-o platesti, dar asta facem si acum. Doar ca acum platim nemunca, lipsa de valoare, smenul, nota zece pe baza pregatirii in particular cu proful de la ora, etc, etc. Cu aceiasi bani dar fara nepotisme si smenuri de partid, se poate creste semnificativ nivelul educatiei.

     In rest... aurul nu ajuta decit ca si garantie. daca vrei sa vezi de ce o duc bine nemtii, uita-te la ce procent din populatie are studii universitare, uita-te ce salarii mici au comparativ cu restul europei nordice, pune peste asta seriozitatea germana, si vei vedea de unde vine bunastarea. Daca nu-ti place Germania, poti incerca sa vezi Coreea de Sud cum si-a cladit o tara de prima mina prin investitii masive in educatie. Nu in aur, nu imprumutind, cin reformind sistemul de invatamant. Si bineinteles avind infrastructura de nota 10.
     • 0 (2 voturi)    
      Economia (Vineri, 8 aprilie 2016, 21:13)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Resurse>Educatie>Industrie (bunuri si servicii)
      Elon Musk 2016: " Am construit o fabrica de baterii ce va absorbi toata productia de Litiu din lume" vezi unde e problema si guess what.unde se afla cele mai importante zacaminte de minerale rare? Aaafffgggg...stan..aha
      Pt tine poti sa ai mama datoriilor atata timp cat dispui de resurse pentru a produce bunuri si servicii nu vei da niciodata faliment..
      Salariile alea de care vorbesti in IT sunt mizilicuri..iar profitul Dacia pleaca in Franta

      P.S Probabil economia in Romania este predata de aghiotantii lui Mugurel .La Londra iti explica mai clar cum functioneaza economia reala
      • 0 (0 voturi)    
       ieconomia (Marţi, 12 aprilie 2016, 12:19)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

       Confunzi bogatia statului cu cea a poporului. Cu ce te incalzeste fabrica aia de baterii daca angajatii ei vor avea salarii de rahat iar profitul va fi portat de patron spre paradisuri fiscale?!? Uita-te cit de bine o duce populatia in toata zona araba care pluteste pe o mare de petrol, uita-te cit de bine o duce populatia in Rusia, care e iarasi mare detinator de resurse, si uita-te cit de bine o duce populatia in nordul europei, cu sensibil mai putine resurse. Sau uita-te cum o duce lumea in Juaponia sau in Coreea de Sud, unde chiar nu prea exista resurse. Ce au in conum toate aceste tari?!? Populatie mult mai educata decit in celelalte zone. Populatie care genereaza multa valoare adaugata...
  • -4 (24 voturi)    
   place sau nu place... (Joi, 7 aprilie 2016, 16:03)

   AnderT [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   spune adevarul, problema este ca acest guvern nu este imputernicit de catre popor, sa ia decizii asa de importante cum ar fi adoptarea monezii unice europene dar la ce popor de analfabeti politici suntem cred ca nu conteaza cine ia decizii pentru noi, doar pana acum asa s-a intamplat...
  • +3 (7 voturi)    
   nu-ti fa griji (Joi, 7 aprilie 2016, 19:55)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   va fi transferat la Antipa! :)
  • +2 (4 voturi)    
   Demisia!! (Vineri, 8 aprilie 2016, 9:44)

   tonne [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   http://www.petitieonline.com/signatures/demisia_lui_isarescu_-_conducatorul_mafiei_politico-financiare/
 • +12 (40 voturi)    
  isarescu patruns de griji... (Joi, 7 aprilie 2016, 14:39)

  jackalphonse [utilizator]

  1. Romania vrea de mult si indeplineste conditiile, Mugur Isarescu blocheaza acest proces prin vesnica expresie "adoptarea euro nu este o tinta fezabila" si nu va fi fezabila cat va fi Isarescu sef BNR (adica cat traieste, pentru ca pe tronul lui se sfarseste...)
  2. Legea darii in plata nu este o lege populista, este o lege necesara, care blocheaza aberatiile bancilor din contracte, astfel incat incat nu doar clientul risca sa piarda atunci cand banca face abuz sau economia se deterioreaza. la mai multe de acest fel, numai BNR se teme de o lege ca asta. Pacat ca a trebuit sa fie an electoral ca cetateanul sa castige un drept al sau.
  3. Deficitul bugetar nu este ceva pe care BNR sa l fi reglat vreodata. este un avertisment bun in an electoral, isarila a contribuit la deficitul asta rpin mai multe mecanisme, asa incat sa si-l dea si lui.
  4. asta este chiar distractiv. avertismentul este bun, dar am putea sai spunem lui Isarila sa incurajeze bancile sa castige bani si prin imprumuturi de investitii nu numai prin majorarea dobanzilor la imobiliare...
  • +5 (23 voturi)    
   vreți în euro? întrebați-i pe greci (Joi, 7 aprilie 2016, 15:49)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   N-am învățat nimic din lecția Greciei. Euro este o monedă pentru țările cu putere financiară, ca Franța sau Germania.
   • +3 (5 voturi)    
    ca si munca de altfel. (Joi, 7 aprilie 2016, 19:57)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

    cum sa -ti fie garantat locul de munca la stat prin Constitutie !?
 • 0 (22 voturi)    
  ...pai cum asa ? (Joi, 7 aprilie 2016, 14:51)

  Jupanu1970 [utilizator]

  De ce la adresa guvernului Ciolos ? Guvernul aplica legile aprobate de camerele prostilor...vroiam sa scriu legislative.
  Singurul lucru prost la legea darii in plata este ca se aplica retroactiv, In rest e OK.Aplicarea retoactiva este prost gaidita sipoate fi demontata in instanta. Dar cum in Romania avocatii corporatisti sunt de calibrul lu alde ponta si sova ..atunci merge si asa.
  • +9 (21 voturi)    
   Reply... (Joi, 7 aprilie 2016, 15:29)

   DanielMelinte [anonim] i-a raspuns lui Jupanu1970

   Stimate domn, legea DIP a fost gandita taman creditelor in derulare, pentru a fost creeata. Pentru cele ce se semneaza din acest moment, exista directiva 17. Rog ducumenteaza-te.
   • -1 (7 voturi)    
    pai asa... (Vineri, 8 aprilie 2016, 6:39)

    Jupanu1970 [utilizator] i-a raspuns lui DanielMelinte

    ..asta spuneam eu ...ca e prost gandita. Cum poti sa schimbi printr-o lege, si repet : LEGE, un contract de business.
    Domnule daca eu iti vand bolovani la pret de aur printr o tranzactie acoperita de un contract semnat de ambele parti in deplina cunostinta de cauza, asta inseamna ca tu poti sa mi dai bolvanii inapoi si eu sa ti dau banii inapoi cind vrei tu ? Bineinteles ca nu.
    Asa si cu creditele ipotecare. Eu inteleg ca au fost facute in avantajul bancilor dar totul a fost transparent. Nu banca te a obigat sa sa te imprumuti la ea. Daca nu ti convenea nu te imprumutai si gata. Vezi ca pe la noi pe aici in nord America businessul e business.
    Eu zic...mai documenteaza te amice.
 • +9 (27 voturi)    
  devierea atentiei de la "panama papers"?! (Joi, 7 aprilie 2016, 14:56)

  jackalphonse [utilizator]

  Acum cand vad cat au fost de mediatizate niste avertismente despre niste riscuri care uneori nu exista, alteori le stiam pana si eu ca nespecialist (deci banalitati), imi vine sa spun ca incearca sa faca o furtuna intr un pahar cu apa ca sa abata atentia de la faptul ca au declarat deschis ca nu vor sa deschida nicio ancheta-verificare a bancilor noastre in cazul "panama papers", desi BRD a fost nominalizata prin Societe Generale.

  Din cate vad seful unei banci austriece a demisionat deja. se pare ca bancile europene erau adanc bagate in problema asta.
 • +12 (16 voturi)    
  "modelul de crestere pe consum" (Joi, 7 aprilie 2016, 15:11)

  athos64 [utilizator]

  Exista aceasta dihotomie care se reia mereu - crestere pe consum, crestere pe investitii. Daca vorbim de pericolul asa zisei cresteri pe consum, pericolul este de fapt in cu totul alta parte, dar este trecut cu vederea.
  In ultima instanta, orice crestere este sustinuta - sau nu - de consum. Problema apare atunci cand consumul este stimulat artificial - prin credite sau mariri de salarii care nu au in spate venituri reale. Este cazul veniturilor bugetare, de exemplu, care atata timp cat fondurile directe sunt deficitare, presupun creditul guvernamental pentru acoperirea deficitului. Prin urmare, problema se creeaza prin modul in care se finanteaza cresterea consumului, si nu cresterea in sine.
  • +6 (16 voturi)    
   exact (Joi, 7 aprilie 2016, 15:45)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui athos64

   cresterea salariului minim in x trepte, scaderea TVA, cresterea salariilor diverselor categorii de bugetari cu 10-20-30%, toate astea stimuleaza consumul facut pe datorie (deficitul de anul asta va ajunge undeva la proximativ 5 mld de euro, bani care se adauga la datoria deja existenta si pentru care inceoind cu anul viitor trebuie platita dobanda.

   Am experimentat o data modelul cresterii pe consum in epoca tariceanu, dar se par ca nu ne-a ajuns. Dupa ce am suferit citiva ani si am dus deficitul spre 0, acu iar arhncam finantele tarii in aer pe motiv de an electoral.
 • +11 (35 voturi)    
  Isarescu si avertismentele.... (Joi, 7 aprilie 2016, 15:14)

  DanielMelinte [anonim]

  Iar a iesit "cucul" din strada Doamnei? Demisia Isarescu, ne-am dat seama de intentiile tale.
  Daca citeste vre-un papitoi de la BeNeReu, sa-i transmita macro-prudentialului aceste intrebari, legate de retroactivitatea pe care tot el o ridica in reportajul de mai jos privind aplicarea legii darii in plata:

  1. Ordonanta 50 pt sistemul bancar s-a aplicat tuturor contractelor de credit sau doar celor viitoare?
  2. Rata interna de finantare a fost inlocuita cu ROBOR/EURIBOR/LIBOR in contractele in derulare sau doar cele viitoare?
  3. Clauzele abuzive au fost scoase din contractele in derulare sau doar cele viitoare?

  Afara Isarescu, ne-am prins de jongleriile tale. E ultima zvacnire a ta. Ai adus popul acesta la sapa de lemn. Singura temere personala, este ca d-stra, domnu Mugur, inca mai sunteti pe scaunul principal de la benereu.
  • -4 (16 voturi)    
   confunzi termenii (Joi, 7 aprilie 2016, 15:49)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui DanielMelinte

   1. ordonanta 50 a avut ca scuza alinierea la normele europene
   2. schimbarea modului de calcul a dobanzii s-a facut in mod benevol de catre banca, nu prin lege
   3. clauzele abuzive e normal sa se aplice creditelor in derulare atit timp cit erau declarate ilegale de catre instanta.

   De aici pina la darea in plata este insa cale lunga. Darea in plata schimba prin lege contractele dintre doua entitati private.
   • +1 (17 voturi)    
    Cat mai rabda tastatura? (Joi, 7 aprilie 2016, 16:38)

    Radiu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Nu ti-e rusine de raspunsurile astea la niste intrebari logice si la niste concluzii adevarate? La ce banca esti angajat? Lasa-ne, ca ni s-a acrit zilele astea de postaci!
    • 0 (4 voturi)    
     voi astia cu capsa pusa pe banci... (Vineri, 8 aprilie 2016, 14:17)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Radiu

     ...puteti sa va faceti o noua religie :) Sunteti mai fundamentalisti decit statul islamic. Si bineinteles, oricine nu crede in convingerile voastre e vindut imperialismului finantei mondiale care subjuga bravul popor roman, cel mai destept, cel mai frumos si cel mai devreme-acasa.
 • +4 (16 voturi)    
  Vrea Romania ? (Joi, 7 aprilie 2016, 15:39)

  aramisadrian [utilizator]

  1. Vrea Romania adoptarea euro sau nu?
  DA, si daca ar fi sa ne luam dupa spusele dvs. domnule Isarescu de acum cativa ani, trebuia sa avem deja moneda euro ...avem doar preturile de afara(energie electrica,gaze,benzina,mancare,etc...dar salariile de la noi ,de 10 ori mai mici...
  Romania a vrut mereu,dar nu ati vrut voi smecherii...
  2. Intrucat anul 2016 este un an electoral, probabilitatea de a aparea initiative similare darii in plata sau conversiei creditelor este ridicata.
  Ce treaba are asta?Ne manipulati ? Intrebarea este daca aceste legi sunt corecte,si romanii cred ca da!
  Ce are S_ La cu prefectura?
  3. Un deficit bugetar care depaseste 1,5% din PIB va avea drept consecinta depasirea pragului de alerta al datoriei publice in urmatorii trei ani, iar probabilitatea de a inregistra o incetinire a cresterii economice sau chiar o recesiune depaseste 50%.
  Domnule ce crestere economica? Bateti campii?Poate pentru voi ! Omul simplu o duce din ce in ce mai rau! In ce tara traiti?
  4.Stimulati alte motoare de crestere, nu consumul!
  Ce motoare?Dupa ce ati distrus economia!
  Consumul l-ati stimulat dvs. cu creditele cu buletinul!
  Va bateti joc de inteligenta romanilor !
  • -5 (9 voturi)    
   Tara lui Andrei (Joi, 7 aprilie 2016, 22:54)

   Vasi67 [utilizator] i-a raspuns lui aramisadrian

   Ba noi traim in tara in care salariul mediul al celor care au invatat bine salariul ajunge si la 1,000 euro pe luna. Du-te si tu pe la Cluj sau da o raita prin Bucuresti, Barbu Vacarescu sau Foreasca si o sa vezi tineri cu carte care castiga salarii adevarate.
   Poate daca ati lua mai multi BAC-ul ati avea si bani.
   Sau in loc sa va vaitati ati invata o meserie cu care sa-ti faci un drum in viata.
   M-am saurat sa tot citesc ca de vina e BNR-ul sau Ciolos sau mai stiu eu cine ca noi nu putem sa facem nimic.
   Duceti-va la Cluj si veti vedea un oras in care duduie economia, in care vin firme de peste tot din lume si nu gasesc suficienti salariati.
   • +4 (6 voturi)    
    Mai Vasilica... (Vineri, 8 aprilie 2016, 8:49)

    aramisadrian [utilizator] i-a raspuns lui Vasi67

    Mai Vasile, nu stii nimic !
    Dar inteleg ca tie iti place cum se traieste in Romania,crezi ca esti un om cultivat si crezi ca ai un job adevarat ,cu toate ca daca as baga in seama ce spui ai mintea unui copil de maxim 6 ani!
    Inca nu ai cei 7 ani de acasa!
    Tu esti un fel de Gigi contra,vad ca iei la misto pe toata lumea de pe site.
    Iti doresc succes si sa iti mearga la fel de bine ca pana acum !
   • +3 (5 voturi)    
    avem si pensii speciale de peste 6000 euro (Vineri, 8 aprilie 2016, 11:03)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Vasi67

    La generali. daca tu faci partea din categoria "celor care invata bine" si remunerat corespunzator (angajat al guvernului?), nu inseamna ca restul de 90% fac parte din aceeasi categorie.
    Am fost in cluj si nu duduie nimic. Merge mai bine, dar nu duduie. Nivelul salarial este mai mic decat in Bucuresti, iar Bucurestiul nu crapa de bogatie...
 • +9 (23 voturi)    
  Specimenul Isarescu... (Joi, 7 aprilie 2016, 15:44)

  Cataleya [utilizator]

  ...a fost si continua sa fie mai nociv pt Romania decat au fost Iliescu, Constantinescu, Basescu si Johannis la un loc!
 • +5 (19 voturi)    
  Tradator (Joi, 7 aprilie 2016, 15:59)

  Radiu [utilizator]

  de neam si de tara.
  • -7 (11 voturi)    
   Radiu - un roman adevarat (Joi, 7 aprilie 2016, 23:04)

   Vasi67 [utilizator] i-a raspuns lui Radiu

   Uite unde statea romanul drept si corect. Cu cat ai luat mai BAC-ul?
   Acum ambaleaza-te si varsa veninul de oropsit al sistemului bancar, al lui Isarescu, al lui Basescu, Iliescu etc. Ca se stie ca tot raul din lume vine de la tradatorii astia de tara.
   Noi, romanii adevarati, muncim de ne sar capacele si nu vine banul din cauza agenturilor straine, dobitocilor care au venit si si-au investit banii pe aici. Ca de ne lasau in pace noi departe eram.
   • +2 (4 voturi)    
    Vasi67 - un postac adevarat (Vineri, 8 aprilie 2016, 9:55)

    Radiu [utilizator] i-a raspuns lui Vasi67

    N-ai nimerit-o cu Bac-ul. Am avut nota mare de tot. De atunci am mai facut facultati si alte studii. Te rog, fa-mi un hatar. Spune-mi cu cat esti platit pentru astfel de comentarii? Nu ti-e jena uneori de tine insuti?
 • +4 (22 voturi)    
  rusine sa va fiei Bnr (Joi, 7 aprilie 2016, 16:10)

  Krysty [utilizator]

  Pentru cati oameni exista riscul sa isi piarda casele si sa ramana cu popriri pe salarii pentru toata viata? Asta nu spui camatar nenorocit!
  Da o banca faliment? Dar cati consumatori au dat faliment si li s-au luat casele si au fost vindute la preturi de nimic si acum au si poprire de 1/3 din salariu sau sunt in pragul falimentului , asta nu spuneti camatari nenorociti ce sunteti. Pai daca acea banca sau bancile stau in bani pe care ii incaseaza din rate dublate din cauza devalorizarii francului si al euro precum sau cu ajutorul clauzelor abuzive inseamna ca sunt niste banci zombii si trebuie sa dispara. Adica ei traiesc pe suferinta noastra! Sa murim noi oamenii sa traiasca o banca! Rusine sa va fie si sper sa ajunga macar unul dintre voi la puscarie. Sper sa ajunga si Isarescu sa stea cu fiuso si norasa si cu un nepot intrun apartaement de 2 camere cum stau eu acumla 33 tot la parinti. Ne-ati distrus viata si sanatate nenorocitilor si nici acum nu ne lasati sa traim. Rusine si la puscarie cu voi. La noi nu exista risc sistemic ca nu mai putem platii si ca am ajuns la un grad de pauperizare pe care nu il mai suportam si s-ar putea sa va dam in cap pe strada. Luati apararea bancilor dar cand a dat faliment Bancorex si multe altele unde ai fost camatarule?
  • -5 (11 voturi)    
   Prostie cat cuprinde (Joi, 7 aprilie 2016, 22:48)

   Vasi67 [utilizator] i-a raspuns lui Krysty

   Romania sufera nu din cauza lui Isarescu ci din cauza timpitilor care la 33 ani nu reusesc decat sa vada vinovati in cei din jurul lor.
   Mai uita-te ma si la tine in ograda. Te-ai dus ca dobitocul si te-ai indatorat la maxim cat puteai pe salariu, ca sa faci asta ai muscat din creditul in franci elvetieni fara sa te gandesti ca nu e fix cursul valutar. Ti-ai pus intrebarea ce se intampla daca se majora cursul cu 30%, de unde plateai rata? Nu, ca daca gandeai aveai mai multa scoala si nu mai stateai cu parintii la 33 de ani. Gasea-i si tu un job ca lumea.
   Dar lasa ca la hoti vine parlamentul si va baga in buzunar iertarea si de rate si de casa. Pacat ca nu veti deveni mai destepti si nici mai bogati. Stati cu mana intinsa la parlament. Noroc ca si acolo sunt tot "muncitori" ca tine.
 • 0 (12 voturi)    
  macar (Joi, 7 aprilie 2016, 16:15)

  Point [utilizator]

  a spus lucrurilor pe nume:
  ''separarea Uniunii Europene in doua zone conceptual diferite''
  care UE care euro?aia au hotarat de mult pt noi.noi putem sa stam si in cap
 • +1 (17 voturi)    
  Lasa-ne domnule Isarescu. Pensia te asteapta. (Joi, 7 aprilie 2016, 18:18)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Ne-am saturat de pozitiile astea pro-banci si anti-populatie.
  Suntem cei mai saraci din UE, avem venituri mizerabile. Toti ne tratateza ca pe o colonie si dumneata iti faci probleme ca consumam prea mult.
  E an electoral, asta e. Nu ai inventat dumneata apa calda.
  Vedeti-va de farfuriile poleite cu aur, pe care le-ati achizitionat acum vreo doi ani, si de jeep-urile alea scumpe. Nu intelegeti nimic din ce se intampla in realitate in tara asta. Stiti de ce domnule Isarescu ?
  Pentru ca traiti inconjurat de cifre si statistici. De aia.
  Cand ati fost ultima oara cu metroul sau autobuzul prin zona Bucur Obor ? Si sa va opriti la piata, sa vorbiti cu oamenii. sa vedeti domnule cum se face foamea, cum nu sunt bani de medicamente. Normal ca nu stiti. Ca la BNR e lux si eventual pe la mosie, unde sigur e bine, racoare.
  Sunteti un bun profesor dar aveti clasa goala domnule.
  Ar fi cazul sa luati in calcul o pensiuta, ceva frumos. Sa va uitati la Las Fierbinti, ca stim ca va place serialul, si sa beti un vin de-al dumneavoastra.
  Avem nevoie de oameni curajosi nu de fricosi.
  • -5 (9 voturi)    
   Socialismul si acolitii lui (Joi, 7 aprilie 2016, 23:11)

   Vasi67 [utilizator] i-a raspuns lui Comentatorul-x

   Eu zic sa-i arestam pe toti astia care au bani si salarii marii. Mama lor de nesimtiti. Sa mearga domne cu metroul ca sa fie si ei romani adevarati.
   Vezi nu cumva sa sa le spui nepotilor sa invete ca cine stie, castiga salarii mari si nu mai merg nici ei cu metroul. Si ce se alege de Romania asta, tarisoara noastra sfanta. Unde ajungem dupa aia?

   Traiasca Ceausescu si toti acolitii lui in frunte cu Comantatorul-x. Ce ne-am face fara ei.
 • +5 (5 voturi)    
  Avertismentul #1 este gresit (Joi, 7 aprilie 2016, 19:02)

  antrax [utilizator]

  Pentru ca Romania trebuie sa adopte EURO la un moment dat, ne-am angajat la asta in momentul in care am intrat in UE.
  Hotararea nu e DACA adopta, ci CAND! Iar eu astept asta deja de vreo 8 ani. In 2008 se vehicula un 2015/2016 pt trecerea la EURO. Anul trecut se pomenea de 2019. Anul asta...?

  Pacat ca in acordul de aderare nu era stipulat si un timp maxim pentru a trece la EURO, asa macar stiam cat dureaza "pana la sf asteapta"! Altfel...aparent ai obligatia dar poti amana pe termen nelimitat, daca e sa ma iau dupa avertismentul de mai sus?
 • +3 (9 voturi)    
  Dar ceva, (Joi, 7 aprilie 2016, 19:37)

  Non.e [utilizator]

  o sugestie, cât de mică, despre cum să se facă un lucru bun în țara asta, poate să ne spună guvernatorul?
  Nu știu, poate despre soiurile de viță de vie, poate despre regulile din piața bancară făcute exclusiv de și pentru bănci ( cum pot fi ele îndreptate?), poate despre vreo măsură care să facă băncile să finanțeze industria, cercetarea și agricultura, poate despre vreun curs de alfabetizare a românilor in domeniul bancar, ținut de domnul Vasilescu ori de domnul Olteanu.
  Adică vrem altceva decât veșnicele avertismente și ridicări neputincioase din umeri, altceva decât eterna aruncare a pisicii moarte in curtea vecinilor care, și din această cauza dar și din vina lor, se schimbă la patru ani.
 • -1 (3 voturi)    
  Degeaba Phonta did a good job (Joi, 7 aprilie 2016, 19:48)

  Parzivall [utilizator]

  A facuit economia de nu o sa-si revina o decada.
 • -1 (1 vot)    
  test (Joi, 7 aprilie 2016, 20:22)

  cu5clase [utilizator]

  test
 • +5 (5 voturi)    
  atentionari ? (Joi, 7 aprilie 2016, 23:01)

  TRABI [utilizator]

  Ce mai ...... guvernatoriul acesta face atentionari de zeci de ani si tot praful s-a ales de tara ...
  Poate vine cu o propunere reala de a aduce Romania in randul tarilor cu stare buna economica si civilizate ..ca doar este guvernatorul bancii mama a Romaniei.
  La atentionari si pareri suntem buni fiecare dintre noi ...in Romania cei mai tari sunt soferii - ei dau impresia ca le stiu pe toate . Pardon , sa nu-i suparam si pe cei care bat faianta si gresie.....
 • -4 (10 voturi)    
  Darea in plata (Vineri, 8 aprilie 2016, 8:43)

  mircea_cjn [utilizator]

  Tot vad pe unii , cu darea in plata , ca si bancile trebuie sa piarda bani, nu numai aia care au imprumutat sa-si faca vile.
  Adica cum?! Eu , sa spunem, am niste economiii. Sa zicem 15.000 de euro. Si ii pune la banca, sa fie in siguranta , cu o dobanda nu prea mare, dar dobanda.
  Pe mine si pe altii ca mine se bazeaza banca, banii bancii de fapt sunt banii acestor deponenti.

  Si ce cer astia care s-au imprumutat fara cap? Ca noi deponentii sa suportam pierderile lor??!! Pai de ce?
  Banca chiar are OBLIGATA fata de deponenti sa aiba grija fata de banii lor. Nu sa vina acum, dupa legea propusa de sotul doamnei de la Antena 3 si sa converteasca banii deponentilor in caramizi si termopane.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by