Marile companii americane au depus 1.400 de miliarde de dolari în paradisuri fiscale (studiu)
In acelasi timp, aceleasi intreprinderi au fost totusi 'principalele beneficiare de sprijinul contribuabililor' americani, ele fiind destinatarele a 11.000 de miliarde din fondurile publice prin garantii asupra imprumuturilor sau ajutoare federale directe, indica raportul.
'Imensele sume pe care marile companii le-au acumulat in paradisuri fiscale ar fi trebuit sa fie utilizate pentru combaterea saraciei si reconstruirea infrastructurilor in SUA si nu sa fie disimulate in centre offshore ca Panama, Bahamas sau Insulele Caiman', afirma Raymond Offenheiser, presedintele Oxfam America, citat intr-un comunicat.
Potrivit raportului, Apple figureaza in fruntea intreprinderilor celor mai avide de evaziune fiscala si ar fi stocat 181 de miliarde in paradisuri fiscale, urmata de General Electric (119 miliarde), Microsoft (108 miliarde), Pfizer (74 de miliarde) s.a.
Multe dintre aceste intreprinderi au fost deja criticate in SUA pentru ca au utilizat un mecanism care sa le permita sa-si puna la adapost pe termen nelimitat o parte din beneficiile lor in strainatate pentru a evita sa platesca impozitul asupra societatilor in SUA, care este cel mai ridicat intre tarile industrializate (35 %).
Potrivit cifrelor citate in raportul Oxfam, evaziunea fiscala a companiilor multinationale ar costa 111 miliarde de dolari finantele publice americane si priveaza de asemenea tarile sarace de 100 miliarde din incasarile fiscale.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Dincolo de strada totusi, un McDonalds luxos, cu caldura, piatra pe jos, vinde cu 5 lei hamburgherul. Ei consuma 1 leu pe materie prima, 3 lei pe salariu, 1 leu pe locatie si energie, salariile sunt platite prin Panama cu zero impozit si impozitul pe profit este zero.
Deci asta este "capitalismul". Castiga cine-i mai jigodie?
Acum, ca corporatistii detin tari de fapt, nationalismul si valorile traditiei au fost transformate in "fascism". ca sa vezi, dispare si bruma aia de democratie. De dreptate nu mai zic, n a existat niciodata.
Obama vrea sa le taxeze din nou in momentul cand
aduc banii in America.
Aceste companii nu sunt de acord cu dubla taxare.
Aceste companii nu sunt "Putin & Co." care depun banii furati de la gura poporului in paradisuri fiscale.