Cele mai mari 50 de companii americane - intre care Apple, Wall-Mart, General Electric s.a. - au ascuns circa 1.400 de miliarde de dolari intre anii 2008 si 2014 in paradisuri fiscale, cu scopul de a-si reduce plata impozitelor, afirma un studiu al Oxfam-SUA publicat joi si preluat de Agerpres, care citeaza AFP. Aceste sume au tranzitat printr-o retea 'opaca si secreta' formata din 1600 de filiale in paradisuri fiscale, sustine documentul publicat in plin scandal declansat de dezvaluirile din 'Panama Papers'. Citeste studiul in atasament

In acelasi timp, aceleasi intreprinderi au fost totusi 'principalele beneficiare de sprijinul contribuabililor' americani, ele fiind destinatarele a 11.000 de miliarde din fondurile publice prin garantii asupra imprumuturilor sau ajutoare federale directe, indica raportul.

'Imensele sume pe care marile companii le-au acumulat in paradisuri fiscale ar fi trebuit sa fie utilizate pentru combaterea saraciei si reconstruirea infrastructurilor in SUA si nu sa fie disimulate in centre offshore ca Panama, Bahamas sau Insulele Caiman', afirma Raymond Offenheiser, presedintele Oxfam America, citat intr-un comunicat.

Potrivit raportului, Apple figureaza in fruntea intreprinderilor celor mai avide de evaziune fiscala si ar fi stocat 181 de miliarde in paradisuri fiscale, urmata de General Electric (119 miliarde), Microsoft (108 miliarde), Pfizer (74 de miliarde) s.a.

Multe dintre aceste intreprinderi au fost deja criticate in SUA pentru ca au utilizat un mecanism care sa le permita sa-si puna la adapost pe termen nelimitat o parte din beneficiile lor in strainatate pentru a evita sa platesca impozitul asupra societatilor in SUA, care este cel mai ridicat intre tarile industrializate (35 %).

Potrivit cifrelor citate in raportul Oxfam, evaziunea fiscala a companiilor multinationale ar costa 111 miliarde de dolari finantele publice americane si priveaza de asemenea tarile sarace de 100 miliarde din incasarile fiscale.