Cu pasi marunti, leul isi continua deprecierea. Finantele au vandut joi obligatiuni mai putine fata de plan.Cererea slaba, probabil, o consecinta a adoptarii legii darii in plata (raport)
Leul a inchis joi putin mai slab, langa 4,4740/EUR. In pofida apetitului pentru risc la nivel global, pastrarea incertitudinilor interne privind legea darii in plata, adoptata saptamana aceasta de Parlament, au dus la lichidari de detineri de obligatiuni suverane in lei, care par sa continue, impingand EUR/RON in sus, mai noteaza autorii raportului.
In opinia autorilor, demisia Ministrului muncii reprezinta un avertisment cu privire la posibile stiri negative pe plan fiscal. "Decizia a venit in contextul in care guvernul negocia cu sindicatele o noua lege a salarizarii bugetare, care ar fi dus la cresterea medie a salariilor cu 5% (cu majorari mai mari ale veniturilor mici). Masura putea fi acoperita de buget, conform ministrului de finante. Legea a fost retrasa la presiunea sindicatelor, probabil sprijinite de partidele politice in contextul alegerilor de anul acesta. Sindicatele vor cere probabil mai mult. Avand in vedere spatiul bugetar limitat (deficitul pentru 2016 este deja prognozat la -3% din PIB) , vedem riscuri in crestere pentru derapaje fiscale mari, mai ales in 2017. Presiunile tot mai mari asupra guvernului tehnocrat sa implementeze o agenda populista ridica si riscuri serioase pentru declansarea de alegeri anticipate (nu este scenariul nostru de baza). Totusi, partidele politice se chinuie sa isi gestioneze problemele istorice, investigate acum de catre principala institutie anti-coruptie, DNA. Pentru moment, credem in continuare ca noul guvern rezultat dupa alegerile de la finalul anului va demara un proces de consolidare fiscala. Totusi, exista posibilitatea ca deficitul prognozat sa fie prea ridicat la acel moment, fapt ce ar duce la nevoia adoptarii unor decizii dureroase", se mai arata in raport.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Tu stii care e rolul BNR? Ai auzit de ERM II?
adica cresc ultimele doua zecimale din 4 si iei deja trag concluzia asta?
hai ca e trasa rau de par, ne cred prosti.
E momentul ca activitatea bancara sa fie corecta ,fara clauze abuzive ,la fel ca in celelalte state UE !!!
O sa beneficieze de ea exact 0.001% din cei care au luat credite: baietii destepti care au comandat-o. Legea asta nu s-a facut degeaba. S-au luptat mult pentru ea. Insa o sa sufere o intreaga generatie de tineri care nu o sa mai poata strange 30% avans si o sa stea in chirie.
Romanii nerezidenti (capsunarii) si strainii cetateni EU vor cumpara case direct cu cash. Legea asta limiteaza tocmai romanii care traiesc in Romania si vor credite, deci nu e nici macar populista.
Adica tu insisti sa ne faci sa credem ca bancile vor da credite cu 30% avans?
Hai sa o luat pe-ndelete:
- oamenii care nu mai vor apartamentul il dau inapoi si vor fi multi (doar de aia le e frica bancilor, de aia e un risc sistemic, de aia plangi si tu)
- oferta de apartamente creste rezultand in scaderea pretului imobiliarelor. Unii din reprezentantii bancilor vorbesc de 20% scadere de pret
- bancile vand bani nu case. ei vor incerca sa scape cat mai repede oferind la vanzare casele primite inapoi -> presiune pe scaderea pretului
- cererea, daca bancile aplica amenintarile, scade -> si mai mare presiune pe pret. de ce? pentru ca cei carora vor ei sa vanda casele primite inapoi sunt exact cei carora le solicita 30% avans. daca nu le dau credit, nu vand casa.
Pretul "mare" despre care vorbesti este cel al imobiliarelor care a ajuns din nou la nivelul din 2007 ajutate si de un nou val de creditare fara limite.
Daca chiar vor fi banci care vor ridica avansul acestea sigur vor avea un avans redus la apartamentele pe care le detin. Pentru ca mai bine dai apartamentul si sa primesti o rata decat sa stai cu el fara sa-ti produca nimic.
Dar mai e mult pana departe. Acum trebuie sa vedem care politician isi risca pielea pentru niscaiva banuti de la banci. Lobby domnle ca nu se pune problema de trafic de inflienta sau mita.
Raiffeisen are deja 35% avans la lei şi la 40% la euro. Bankpost 33% avans la lei şi la 43% la euro. Unicredit se pregateste cu 25% pentru cumpararea primei locuinte si la 35% pentru cumpararea unei noi proprietati.
Nu ma plang de risc sistemic am spus de nenumarate ori. Bancile nu vor pierde. Si chiar daca se ajunge acolo, bancile prin scrisoarea deschisa au avertizat pot da statul in judecata la curtile de arbitraj internationale si in plan european si platim toti.
Nu cumpara numai cetateni romani rezidenti case in Romania si nu o sa scada preturile. Casele o sa se vanda la straini iar romanii o sa le plateasca chirie.
Pretul mare al imobiliarelor e cauzat de 5 miliarde de euro anual (doar oficial) care intra de la nerezidenti (diaspora) si sunt investiti in fiecare an in imobiliare. Neoficial pot fi si 10 miliarde de euro anual. Si asta nu include strainii care au acces la finantare externa.
Daca ar fi sa intre Romania in default, n-ar da bancile asa multe credite, cum a crescut creditarea anul asta , ... ar sti ca in curand ar fi multi in imposibilitate de plata, nu ? . Sunt tot felul de intoxicatii de la BNR si banci, toate pentru profituri si mai mari. Unii de peste hotare poate chiar cred porcariile.
Legea asta nu este retroactiva! Ai facut un credit cu ipoteca. Nu poti plati creditul, pierzi ipoteca. Simplu!
Ca banca vrea sa te urmareasca sa iti ia tot ce mai ai acum si in viitor nu ti se pare la fel de problematic ca "retroactivitatea" ta?
Unde este riscul bancii? Sau pentru banca nu ar trebui sa existe vreun risc?
Cand bancile intra in default pentru ca risca banii pe care nu ii au cine plateste? Canta la alta masa te rog.
Bancile sunt prea ocupate sa dea credite de consum cu 9-10% dobanda, sau credite prima casa(risc mic, garantat de stat). Nu se uita pur si simplu la obligatiuni. O faceau pana acum in functie de cata lichiditate lasa/arunca BNR-ul in piata. Raspunsurile sunt la BNR si nu la efectele unei legi ca "darea in plata".
Aici e frumusetea smecheriei, iesi tu in față și combate bine ca să profit eu..
Nimeni nu-si va vinde locuinta (dupa ce a mai platiti si jumatate) ca sa stea in strada. In schimb rechinii isi permit sa scape de imprumuturile speculative.
Daca sunt prosti, sa plateasca! Si eventual sa se intoarca impotriva evaluatorilor care au gresit pentru recuperarea banilor.
Stiu ca in 2006-2007 era o adevarata "meserie" sa fii evaluator pentru banci. Nici nu veneau sa vada apartamentul. Cat ai nevoie nenicule? 60.000? Il evaluam la 80 sa fie bine, sa te incadrezi la cat ai nevoie. Si nenea evaluator era al bancii care era ahtiata sa dea creditul. Ce conteaza reglementarile la noi se face sa fie bine.
Te intreb pe tine: tu daca ai 10.000 EUR ii dai cuiva care iti da ca si garantie o bicicleta? Doar intreb...
Parerea celor de la MF care este fata de aceata situatiune? SAU ei nu au opinii???
Important este de vazut ce vor face:
1. membrii gubernului si cum vor modifica bugetul - poate il scot de tot din tatani din acest an...
2. ce vor face cei care ar putea sa beneficieze de legea darii in plata
3. ce vor face bancile atunci cand legea darii in plata va intra in actiune...
Mai multe necunoscute si doar un rezultat - continua depreciere a leului...