"G20 Finance, care reuneste ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din cele mai puternice 20 de state din lume, vrea o lista neagra a paradisurilor fiscale, potrivit unui proiect de comunicat vazut vineri de AFP. Astfel, tarile bogate si cele emergente din G20 vor sa se doteze cu mijloace de a sti cine se ascunde in spatele societatilor off-shore, aflate in miezul scandalului Panama Papers.

Reuniti la Washington, reprezentantii grupului de 20 de tari vrea, de asemenea, sa identifice pana in iulie paradisurile fiscale non-cooperante si sa ia "masuri de restrictive" fata de ele, potrivit documentului.

Acesta este primul raspuns international la unde de soc provocata de "Panama Papers|, care a revelat un vast sistem de evaziune fiscala facuta prin intermendiul unor companii de fatada care disimuleaza identitatea adevaratilor beneficiari.

In comunicatul facut public, ministrii de Finante din G20 sustin ca "imbunatatirea transparentei privind beneficiarii (...) este vitala pentru a proteja integritatea sistemului financiar international si pentru a preveni utilizarea unor astfel de entitati in scopuri de coruptie, evaziune fiscala".