Zece probleme cat se poate de reale si 5 solutii posibile. Politicile din zona pietei muncii si natalitatii trebuie reformate

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 17 aprilie 2016, 19:45 Economie | Finanţe & Bănci


Solutii la problemele demografice si la cele de pe piata muncii pot fi gasite
Foto: sxc.hu
Luni, Institutul National de Statistica va publica datele anuale privind ocuparea si somajul. Cifre seci, pe care putini le citesc cu atentie. Dar, e o buna ocazie de a confirma cateva din paradigmele Romaniei. Suntem tara cu contraste extrem de puternice intre urban-rural. Suntem tara cu contraste extrem de puternice intre Capitala si restul. Exista si inegalitati de gen, dar acestea pot fi usor explicate. Dincolo de paradigmele despre care vom discuta mai jos, o sa prezentam si cauzele pentru piata locala a muncii nu arata deloc bine, aratand  in premiera si emigrantii romani dupa tipul scolii absolvite.

 • 7 din 10 romani care au un loc de munca au statut de salariati, iar trei sferturi dintre joburi sunt in mediul privat. Spiritul antreprenorial nu este dezvoltat in tara noastra, ponderea patronilor fiind de numai 1,1% (insa fenomenul trebuie corelat si cu politicile fiscale si reglementarile legale din domeniul muncii)
 • Majoritatea locurilor de munca (56,2%) sunt ocupate de barbati, desi in Romania populatia  feminina este superioara, ca dimensiune numerica, celei masculine (51,1%).
 • Exista o tendinta de scadere a proportiei locurilor de munca din mediul rural (in totalul locurilor de munca) de la 47,3% in anul 2008 la 45,8%.
 • Daca scoatem locurile de munca din agricultura, avem 6,17 milioane de romani care au joburi, impartiti astfel: in industria prelucratoare, un sfert (25,8%), in comert circa 18 %, iar in constructii 10,4%. In localitatile de la tara, predominanta este agricultura -58,6% din locurile de munca, in timp ce la oras serviciile ocupa primul loc -61,2%.
 • Dramatic este ca lucratorii pe cont propriu si lucratorii familiali neremunerati reprezentau 31,0% din populatia ocupata si locuiau in proportie de 88,9% in mediul rural.
 • Exista apoi meserii in care barbatii predomina, asa cum exista si joburi preferate de femei. La nivel national situatia sta asa: 52,2% dintre salariatii din servicii sunt femei, in timp ce 66,2% dintre salariatii din industrie sunt barbati. In sectorul public ponderea cea mai mare o au persoanele salariate de sex feminin (52,5%), iar in sectorul privat salariatii de sex masculin sunt majoritari (58,4%). De asemenea, femeile reprezentau cea mai mare parte dintre lucratorii familiali neremunerati (69,3%). Dintre activitatile cu un pronuntat grad de feminizare a populatiei ocupate se evidentiaza : sanatatea si asistenta sociala (80,65), invatamantul (75,2%) si bancile (66,3%).
 • Patronii, dupa cum spuneam, detin o pondere mica in totalul populatiei ocupate (1,1%), activitatea preponderenta a acestora constituind-o comertul (44,4%).Din totalul patronilor, 11,9% se regaseau in constructii, 9,2% in industria prelucratoare, iar 7,8% in activitati profesionale, stiintifice si tehnice si 7,7% in transporturi si depozitare.
 • Fenomenul imbatranirii demografice are un efect direct de imbatranire a fortei de munca. Solutia ar fi mentinerea persoanelor varstnice in activitate, fie ca este vorba despre viata profesionala, fie de alte activitati in cadrul comunitatii in care traiesc, dar pentru asta e nevoie de bani, idei si initiative. Ultimele guverne nu au avut de niciunele. Imbatranirea activa este procesul prin care persoanele varstnice sunt incurajate sa ramana in campul muncii, dar sa si impartaseasca din experienta lor celorlalte generatii. Cei care au vazut de pilda filmul "Internul" cu Robert de Niro in rolul principal, stiu despre ce vorbesc. Mentinerea in activitate economica a persoanelor care au depasit varsta de pensionare trebuie sa tina cont de adecvarea unor programe de lucru (mai reduse/flexibile), pentru ca acestea sa poata contribui, prin efortul lor, la sustenabilitatea economica nationala.
 • In ultimii zece ani, populatia ocupata din Romania a suferit modificari majore. Tinerii care isi gasesc loc de munca sunt in scadere. Asta pe langa faptul ca ponderea acestor tineri a scazut la jumatate fata de nivelul anului 2004
 • Dezechilibre minore se inregistreaza pentru grupele de varsta extreme: populatia ocupata masculina de 15-24 ani este de 1,6 ori mai numeroasa decat cea feminina, in timp ce pentru grupa 65 ani si peste situatia este inversa, in sensul ca populatia ocupata feminina este de 1,2 ori mai numeroasa decat cea masculina.
 • Un alt fenomen cu impact negativ asupra fortei de munca este emigratia internationala. Acest fenomen are o dubla semnificatie: pe de o parte emigreaza persoane pregatite profesional, ceea ce a creeaza un deficit de forta de munca calificata in sectoarele economice in care profesau, iar pe de alta parte se poate vorbi de un neajuns pentru Romania, in sensul ca pregatirea profesionala a indivizilor a insemnat un cost pentru tara noastra, iar valorificarea ei se face in contul altei tari. Ponderea persoanelor cu studii superioare care au plecat din tara in strainatate, pentru o perioada de cel putin 12 luni a fost de 8,0%, in crestere fata de anii anteriori (5,3% in 2007).Domeniile de studiu cel mai frecvent intalnite in randul emigrantilor sunt domeniile specifice activitatii industriale (inclusiv constructiile), dar si programele generale.
Cresterea nivelului de educatie al populatiei, in general, al fortei de munca, in special, reprezinta o tema de interes national in toate tarile, din perspectiva dezvoltarii capitalului uman. In Romania, numarul persoanelor ocupate cu studii superioare a crescut continuu in perioada 2004-2014, ajungand in anul 2014 la 144,9% din numarul inregistrat in anul 2004. Cu toate acestea, ponderea populatiei ocupate cu studii superioare era in anul 2014 de 18,4%, majoritatea persoanelor ocupate avand studii medii (56,3%).


 • Ce e de facut?
Pornim de la faptul ca in Parlament avem oameni responsabili, maturi profesional, care vor sa dea legi utile acestei tari.
 • Prin urmare, infiintarea unor grupuri de lucru care sa faca mai intai o analiza a starii de fapt, dupa care sa vina sa propuna o strategie de imbunatatire a pietei muncii. Vestul se indreapta in viteza catre o cu totul alta structura a joburilor, iar Romania risca iar sa fie tara europeana in care exportam mere si lemn, iar de importat importam compot de mere si hartie. Renunta la o valoare adaugata pe care am fi putut-o obtine in interior, altfel spus.
 • O politica pro-natalista orientata eficient, cu masuri fiscale clare care sa incurajeze cuplurile sa aiba copii
 • Un sistem de invatamant ne-decuplat de piata reala a muncii, in care profesorii sa nu fie obligati sa-i treaca la examene pe elevii si studentii nepregatiti doar ca sa isi mentina ei posturile sau catedra.
 • In urmatorii 10 ani, populatia imbatranita a Romaniei va duce la nevoia de mecanisme sociale care sa o sprijine- camine pentru seniori, servicii pentru acestia samd. In Romania, exista cateva initiative private, dar sunt insuficiente. Statul ar putea prelua cu mai multa consistenta o parte din aceste nevoi ale seniorilor, in cadrul unor parteneriate cu sectorul privat, in care fiecare parte sa isi aiba partea de castig.
 • "Nu trebuie sa inventam noi roata", spune seful Statisticii romanesti, Tudorel Andrei. Franta, care sta mult mai bine decat Romania in privinta natalitatii si demografiei a aplicat 3 seturi de masuri care au scos-o din drama demografica. "Masuri fiscale adresate direct persoanelor care au copii, a doua categorie sunt masuri in natura, care privesc aceste familii -de exemplu dezvoltarea creselor, dezvoltarea stabilimentelor in care copiii pot fi educati si pot permite parintilor sa aiba o viata activa imediat dupa nasterea unui nou copil in familie. Mai este de asemenea o a treia categorie, asa numitele scutiri de impozite sau deduceri fiscale  pentru anumite categorii de familii. Este un sistem inchegat care nu are efect imediat, dar e sesizabil pe termen mediu si lung", spune Andrei
Daca s-ar dori, solutii exista. Dar, mai ales acum, cand urmeaza campanii electorale, ar fi bine ca oamenii politici sa incerce sa vina cu solutii cat se poate de reale la probleme cat se poate de dureroase. Asta daca nu cerem prea mult.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4369 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Franta este un esec (Duminică, 17 aprilie 2016, 20:07)

  Vlad-I [utilizator]

  Toate resursele statului trebuiesc intreptate spre al doilea copil. Primul copil toate familiile il fac si fara stimultente, deci trebuie sa fie stimulati sa faca 2 copii pt. fiecare femeie. (o populatie se regenereaza co doi copii pe familie) Pentru al treilea nu trebuiesc date multe stimulente, pe. ca populatia majoritara nu este interesata sa traiasca din alocatii si facem dezechilibre etnice. In Franta musulmanii fac mult copii iar francezii nu, dar clasa politica a ascuns mizeria si esecul sub pres, a interzis publicarea de statistici pe criterii etnice si religioase.
 • +1 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 17 aprilie 2016, 20:21)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   matematica asta ... (Duminică, 17 aprilie 2016, 22:38)

   dece [utilizator] i-a raspuns lui

   ce faci cu atatia it-isti?! Ii obligi sa plece din tara ca sa nu fie platiti prost? Daca it-istii devin multi, precum economistii sau inginerii, salariile lor vor fi din ce in ce mai mici! Ce te faci cu it-istii cand se rupe pantoful, se sparge geamul sau ochelarii se fac praf? Dar atunci cand ti se strica vreo masina? Dar atunci cand te imbolnavesti si ajungi in spital? Dar daca vrei sa iti construiesti o casa, ori sa o zugravesti?
   Ar trebui sa se reintroduca profesionalele, sa se plateasca medicii si profesorii de trei ori mai bine, sa se investeasca in autostrazi si sa renunte la aparatul birocratic imens, sa se renunte la sutele de mii de bugetari, sa se investeasca mult mai mult in cercetare si stiinte avansate - care sa ne ajute ca tara peste 20-30 de ani!
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 17 aprilie 2016, 22:56)

    [anonim] i-a raspuns lui dece

    • +3 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 17 aprilie 2016, 23:09)

     [anonim] i-a raspuns lui

 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 17 aprilie 2016, 20:38)

  [anonim]

 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 17 aprilie 2016, 20:47)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Exista in Romania vreun domeniu care nu mai (Duminică, 17 aprilie 2016, 21:57)

  ty [utilizator]

  trebuie reformat? Nici macar reformarea clasei politice nu suntem capabili sa o facem. Hai cu Vanghelie, cu Ontanu, cu Piedone . . .
  • -1 (1 vot)    
   Diy MA Batore ! (Duminică, 17 aprilie 2016, 23:28)

   Miky113 [utilizator] i-a raspuns lui ty

   Preluare din FEFE_LEAGA !!!

   Adica au murit fraierii, sau nu s-au nascut altii ?!
   Aceasta-i intrebarea ? TO BE, or not to be !

   Cu globalizarea asta suntem in K8(primele natii care vor disparea ).

   Tot o tineti dupa cires cu reforma; si va rezumanti la a schimba ministrul muncii !!! fass
   Doar daca mai faceti un program : "Decretzeii Editia a 4 revizuita", "Doi acasa 4", "singur la munca 5", "inchiderea bordelurilor 6", " planingul de orice fel 7", "decenta, cornu si laptele matern 8"
   ar fi de-o speranta !.
 • 0 (0 voturi)    
  diferentiere (Luni, 18 aprilie 2016, 2:58)

  VladBerliba1 [anonim]

  Parerea mea e ca trebuie identificate domeniile in care Romania poate fi competitiva in raport cu alte tari, precum si domeniile pe care le putem dezvolta pentru consumul intern.

  Consumul intern cuplat cu o retea de transport eficienta poate descuraja importurile de produse similare asigurand competitivitatea prin sporirea raportului calitate.
 • +2 (2 voturi)    
  Abramburica (Luni, 18 aprilie 2016, 8:47)

  termopan [utilizator]

  Pai sa ii multumim ecaterinei teodorescu ca ne-a desfiintat scolile profesionale.

  Asta cu programarea in scoli e frectie, nu toti sunt facuti pt asta si programarea se invata mai mult acasa decat in scoala. Scoala doar te invata sa gasesti raspunsuri dupa ce ai reusit sa iti formulezi intrebarile in tartacuta.

  Scolile profesionale ne ofereau si altfel de forta de munca nu doar vanzatori la forneti cu diploma de marketing. Halal tara halal conducere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by