Moneda romaneasca a inchis vineri usor mai slaba, langa 4,4760/EUR. Celelalte valute din regiune s-au tranzactionat diferit fata de euro luni dimineata. Leul a deschis la 4.4810/EUR si s-a intarit pana la 4.4770/EUR." Ne asteptam ca RON sa inchida in usoara scadere azi", scriu economistii unei banci comerciale intr-un raport.

HotNews.roFoto: Hotnews

Euro a castigat ceva teren fata de dolar la inceputul unei saptamani in care investitorii asteapta ca BCE sa pastreze neschimbata politica monetara la sedinta de joi. Perechea s-a mentinut aproape de 1.1300. Deteriorarea apetitului pentru risc global, precum si incertitudinile locale ar putea continua sa apese pe leu, care s-ar putea tranzactiona mai degraba sub presiuni de depreciere.

Din punct de vedere al evenimentelor economice, saptamana aceasta este relativ linistita. Sedinta de joi a BCE va fi principalul eveniment extern, iar analistii nu se asteapta la vreo schimbare a ratelor. Pietele vor urmari cu atentie retorica pentru indicii privind masurile viitoare, iar un sondaj Bloomberg arata ca se anticipeaza extinderea stimulilor la sedinta din 8 septembrie.

Legat de Romania, nu ne asteptam la vreo modificare de la evaluarea Moody’s de vineri, insa am putea vedea ceva avertismente care ar putea prefata retrogradarea perspectivei la stabil (mai ales in contextul politicilor fiscale expansioniste si a incertitudinilor legale). Legea darii in plata, adoptata saptamana trecuta de Parlament, va fi trimisa presedintelui pentru promulgare, care va avea un termen limita de 10 zile pentru acest lucru. "Noi inca inclinam marginal in favoarea unui scenariu in care guvernul sau presedintele vor sesiza Curtea Constitutionala in privinta legii (probabilitate de 60%), ceea ce inseamna ca in versiunea finala a actului normativ s-ar rezolva problemele de hazard moral. Totusi, aceste incertitudini ar trebui sa continue sa puna presiune pe moneda romaneasca. Astfel, pentru aceasta saptamana, EUR/RON ar putea trece de pragul superior al intervalului recent de 4,46-4,48, posibil tintind 4,50", mai noteaza economisti ai altei banci comercile.

Ne asteptam ca licitatia de astazi pentru obligatiuni de 200 milioane lei, scadente in 2027, sa inregistreze un randament mediu apropiat de nivelul bid de vineri, de 3,95%, iar nivelul maxim sa fie cu cel mult 5 puncte de baza peste. Daca ofertele vor urmari randamente peste 4%, credem ca exista riscul fie pentru o alocare partiala, fie pentru respingerea tuturor ofertelor. Riscul este mai degraba orientat pentru un asemenea scenariu, mai ales dupa licitatia slaba de saptamana trecuta (tot pentru titluri cu scadenta lunga), in care MF a emis mai putin decat a planificat. Incertitudinile locale dupa adoptarea legii darii in plata au afectat datoria suverana saptamana trecuta. Altfel, panta curbei de randament a titlurilor de stat in lei a continuat sa creasca vineri, cu randamentul obligatiunilor la 10 ani urcand cu 4 puncte de baza la nivel de sedinta si cu 13 puncte de baza la nivel de saptamana. Randamentul pe termen foarte scurt a ramas langa 0,25%, in timp ce segmentul 1M-3M a fost cotat la 0,45-0,55%