Ce spune legea, pe scurt:
- Documentul aduce o modificare foarte importanta modului in care se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.
- Dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, valoarea indemnizatiei acordata parintelui ce intra in concediu de crestere a copilului este in procent de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului, fara a fi plafonata superior.
- Anterior, indemnizatia a fost plafonata la suma maxima de 1.200 lei pentru parintii ce au ales sa ramana 2 ani in concediu pentru cresterea copiilor si la suma maxima de 3.400 lei pentru parintii ce au decis sa ramana doar un an in concediu pentru cresterea copilului.
Veniturile luate in calcul pentru determinarea bazei de calcul mai sus amintite sunt urmatoarele:
- venituri din salarii si asimilate salariilor;
- venituri din activitati independente
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
Observam ca toate aceste venituri sunt supuse impozitului pe venit, contributiei la asigurari sociale de sanatate si contributiei la asigurari sociale - pensii sau, dupa caz, si pentru alte contributii in conditiile legii.
- In cazul in care sunt nasteri din care rezulta gemeni, tripleti sau multipleti, nivelul indemnizatiei se majoreaza cu 85% din salariul minim brut garantat in plata, pentru fiecare copil, incepand cu cel de-al doilea copil nascut dintr-o astfel de sarcina.
Foarte important: masuri similare de majorare a cuantumului indemnizatiei se aplica si pentru indemnizatiile platite in momentul actual la persoanele ce se afla deja in concediu pentru cresterea copilului.
Desigur, se au in vedere veniturile realizate anterior nasterii copilului ce au fost luate in considerare la stabilirea actualei indemnizatii.
- Persoanele ce se intorc in activitate inainte de terminarea perioadei de concediu de 2 ani beneficiaza de un stimulent de insertie. Sepram sa se clarifice mai exact prin normele de aplicare baza de calcul a acestui stimulent de insertie intrucat interpretarea la prima lectura este contradictorie. Respectiv, acest stimulent de insertie poate sa fie 50% din cuantumul indemnizatiei ce s-ar cuveni in functie de veniturile din perioada anterioara sau 50% din indemnizatia calculata la salariul minim pe economie.
- Daca in perioada concediului pentru cresterea copilului intervine o alta nastere, pentru acest din urma nou nascut se va acorda o indemnizatie de 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata.
- Perioada pentru care parintele beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului este considerata vechime in munca si in specialitate pentru acordarea drepturilor privind pensia si somajul.
1. Angajatorul are obligatia sa acorde concediul de crestere a copilului iar durata acestuia se stabileste de comun acord cu angajatul. O situatie normala de altfel pentru ca si angajatorul sa poata determina perioada contractuala pe termen scurt a salariatului ce va suplini persoana in cauza.
2. Apar cateva modificari punctuale si procedurilor de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului de catre persoanele cu dizabilitati ce beneficiaza si de alte drepturi specifice. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.
Articolul III
(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului,
de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul
şi
indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:
a)pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie,
precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează
pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la
împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b)pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei
lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;
Oricat de multe mame as vedea renutand sa alapteze, tot nu pot sa le dau dreptate sau sa fiu de acord cu ele.
Mamele care isi lasa copii fara lapte matern, exceptie facand situatiile in care problemele de sanatate au un cuvant de spus, nu pot sa le consider 100% mame.
Iar in anul 2, in general, copilul ori sta cu o bona ori merge la cresa.
eu stiu ca poti alapta si pana la 4 ani ani insa eu ziceam statistic... cauta date pe internet... sunt rare cazurile in care femile apateaza dupa varsta de 1 an.
Nu le-ar fi rusine acestor corporatiste care se intorc la munca, stiu eu, se intorc pt ca au orgasme cand platesc 40% din salariu statului.
Reiesita din creierasul ala micut, micusor al cretinutilor diminutivatorisori.
iar ciolos zicea ca asteapta rectificarea bugetara din iulie si ca poate face prorograre la aceasta lege
deci tind sa cred ca degeaba se dau legi in tara asta... aplicarea lor pare sa fie optionala
daca era vorba de dat bani la primari, pensionari de lux, revolutionari, handicapati inchipuiti... se gasea imediat solutia tehnica cat si banii
dar e vorba de copii nou-nascuti, adica de viitorul tari.. deci astia pot sa mai astepte, si asa n-au drept de vot nu ?