"Afacerea" Sarbatorilor Pascale le poate aduce comerciantilor peste un miliard de euro, arata datele unui studiu IRES, care analizeaza intentiile de cumparare ale celor care sarbatoresc Pastele. Interesant este ca fata de anul trecut, romanii declara sume disponibile pentru cheltuielile de Paste mai mici ca medii ponderate decat in anii trecuti. Asta in ciuda consumului care creste in ritm de doua cifre.

HotNews.roFoto: Hotnews

Practic, romanii ortodocsi, cei care serbeaza teoretic Pastele, sunt potrivit recensamantului, in numar de 16,3 milioane (81% din populatia tarii), din care cei de peste 18 ani sunt circa 14 milioane.

Iata mai jos intentia privind cheltuielile de Pastele Ortodox, asa cum apar ele in 2016, dar si in anii trecuti.

Daca facem o repartitie statistica si calculam mediile ponderate ale cheltuielilor proiectate pentru Paste, suma totala cheltuita urca la 1.169.798.658 euro (la un curs al euro de 4.47 pentru un leu).

Perspectiva financiara cu privire la sarbatorile pascale din acest an este una destul de optimista: 44% dintre participantii la studiu spun ca din banii pe care i-au alocat acestei sarbatori vor reusi sa cumpere toate cele necesare, in timp ce alti 32% dintre ei spun ca banii le sunt suficienti, cu mici restrangeri. 15% declara insa ca vor fi nevoiti sa renunte la multe produse, in timp ce 7% sustin ca bugetul pe care il au nu le va fi suficient nici pentru strictul necesar.

De altfel, mai bine de o cincime dintre respondenti (22%) spun ca vor avea pentru masa de sarbatorile pascale din acest an un buget de peste 600 de lei, 19% dispun de sume cuprinse intre 401 si 600 de lei, 10% de un buget intre 201 si 400 de lei, iar 14% de pana la 200 de lei. 2% declara ca nu vor cheltui nimic pentru masa de Sarbatori din acest an, iar 20% afirma ca nu si-au stabilit inca bugetul.

Ce mai arata rezultatele studiului IRES:

  • Aproape trei sferturi dintre romanii chestionati sustin, insa, ca in regiunea din care provin nu exista  obiceiuri traditionale de Paste si doar o cincime spun ca acest fel de traditii exista, acestia fiind cu precadere din regiunea Transilvaniei si a Banatului si din zona Moldovei.
  • Printre traditiile mentionate ca fiind specifice sarbatorilor pascale, cei mai multi mentioneaza: mersul la "udat"/ "stropit" (12%), mersul la biserica (9%), mersul copiilor dupa oua rosii (8%), mersul la cimitir (7%), sfintirea bucatelor la biserica (6%) sau vopsitul oualor (6%).

  • 45% dintre participantii la studiu sunt de parere ca anul acesta vor cheltui aceleasi sume pentru cumparaturile de Paste ca in anul trecut, in timp ce 27% sustin ca vor cheltui mai putin, iar 21% afirma ca vor cheltui mai mult decat in 2015.
  • Doar 12% dintre cei care sarbatoresc Pastele ortodox spun ca vor primi prime cu aceasta ocazie, un procent mai ridicat regasindu-se printre respondentii care locuiesc in Transilvania si Banat. Dintre ei, 64% cred ca primele vor fi similare cu cele primite in anii precedenti, 13% cred ca acestea vor fi mai consistente, in timp ce 22% cred ca vor fi mai modeste.

Ce consuma romanii de Paste:

  • In timp ce 40% dintre respondentii care sarbatoresc Pastele ortodox spun ca intentioneaza sa cumpere carne de miel pentru aceste sarbatori, aceeasi proportie spun ca nu au aceasta intentie. 36% dintre persoanele care cumpara carne de miel au un buget intre 101 si 200 de lei, 27% aloca cel mult 100 de lei, 12% intre 201 si 300 de lei. Alti 6% spun ca vor cheltui peste 300 de lei pentru carnea de miel.

  • 4 din 10 persoane intentioneaza ca cumpere oua pentru sarbatori, alti 54% nu vor cumpara pentru ca au in gospodarie sau si le procura din surse diverse.
  • 95% dintre cei care sarbatoresc Pastele ortodox vor vopsi oua. Culorile preferate pentru ouale de Pasti sunt: rosu (88%), galben (29%), verde (27%), albastru (26%), iar 18% spun ca le vopsesc cu coji de ceapa. 55% vor vopsi intre 10 si 30 de oua, iar 41% aleg sa vopseasca peste 30 de oua pentru aceste sarbatori.
  • Prajiturile facute in casa raman preferate de cei mai multi dintre romanii care sarbatoresc Pastele ortodox: 64% dintre cei chestionati spun ca vor face in casa prajiturile pentru aceasta sarbatoare, procentul mai ridicat fiind inregistrat in cazul respondentilor care locuiesc in Moldova si in randul celor cu varsta intre 51 si 65 de ani. 18% declara ca le vor cumpara, iar alti 11% declara ca vor face si in casa, dar vor si cumpara.

Cum isi petrec romanii sarbatorile de Paste:

  • In acest an, prima zi a sarbatorii Pastelui ortodox coincide cu 1 Mai, Ziua Internationala a Muncii, zi declarata nelucratoare in mod obisnuit. 64% dintre participantii la acest studiu cunosc acest lucru, 25% nu stiu sa spuna ce se mai sarbatoreste la 1 Mai, iar restul respondentilor ofera alte raspunsuri la aceasta intrebare. 84% dintre cei chestionati cred ca este potrivit ca Ziua Muncii sa fie nelucratoare, in timp ce doar 13% declara ca nu este potrivit acest lucru.
  • 65% dintre respondenti vor petrece acasa sarbatorile de Paste. 22% vor ramane acasa, dar vor face vizite, in timp ce 9% vor pleca intr-o minivacanta. Tinerii intre 18 si 35 de ani sunt cei care declara, intr-o masura mai mare, ca vor pleca in minivacanta cu ocazia sarbatorilor. Mai mult de jumatate dintre cei care vor pleca in minivacanta au ales sa mearga in Romania, 39% isi vor petrece minivacanta la o pensiune sau la un hotel din Romania, 26% au ales o alta varianta tot in Romania, in timp ce 17% au optat pentru o destinatie din strainatate. Dintre cei care au ales sa isi petreaca minivacanta la un hotel sau la o pensiune din Romania, 73% au optat pentru o destinatie de la munte, 22% pentru o statiune balneara si 5% pentru mare.
  • Bugetul alocat pe familie pentru minivacanta de Paste-1 Mai este de maxim 500 lei pentru 19% dintre cei care vor avea o astfel de vacanta, 24% vor avea la dispozitie intre 501 si 1000 lei, 9% au alocat intre 1001 si 1500 de lei, 21% vor avea peste 1500 lei, iar 21% spun ca  nu au stabilit inca acest aspect.