"Am elaborat peste 25 de ordine care vin sa completeze noile reglementari comunitare", a declarat miercuri directorul general al DGV, Claudiu Ardeleanu, in cadrul unei conferinte organizate de Pwc pe tema noului cod vamal care intra in vigoare de la 1 mai anul acesta. Codul introduce "dreptul de a fi ascultat", care prevede ca inaintea luarii unei decizii nefavorabile pentru o firma, autoritatile vamale sa comunice reprezentantilor firmei motivele din care s-a luat decizia respectiva si sa ii acorde termene rezonabile pentru remedierea deficientelor.

Imagine din cadrul conferintei de miercuri a PwCFoto: Hotnews

Documentul, care are circa 1000 de pagini, redefineste si notiunea de exportator. Potrivit noului cod vamal, exportatorul este acea persoana "stabilita pe teritoriul UE si care are drept de dispozitie asupra marfurilor".

O alta modificare priveste otiunea de agent economic autorizat care beneficiaza de proceduri simplificate la vama, insa in acest moment, in Romania, numarul acestora este foarte redus.

Pe de alta parte, seful Vamii sustine ca este foarte importanta interpretarea unitara a termenilor utilizati in reglementarile vamale. Ardeleanu admite ca in 80% din controalele ulterioare desfasurate de vamesi, problema era de interpretare a legii nu de frauda.

Incepand cu 1 mai 2016, Codul Vamal al Uniunii Europene si actele sale de implementare (Regulamentul Delegat si Regulamentul de aplicare al Comisiei) vor fi aplicabile in intregime in Romania. Aparitia noului Cod Vamal reprezinta un pas important in procesul de modernizare a legislatiei vamale la nivelul tuturor celor 28 de state membre, prin crearea unei infrastructuri IT care sa permita un acces facil pe cale electronica, fara a mai fi necesara utilizarea formularelor pe suport de hartie.

Specialistii PwC au prezentat miercuri in cadrul unei conferinte cele mai importante modificari aduse de Codul Vamal al Uniunii Europene, prin prisma impactului acestora asupra companiilor din Romania si a modului in care aceste companii vor trebui sa reactioneze si sa se adapteze schimbarilor.

Alaturi de consultantii PwC Romania, la eveniment au participat si reprezentantii Directiei Generale a Vamilor, precum si liderul serviciilor de consultanta vamala pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa din cadrul PwC - Ruud Tusveld, care a participat la discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene pe marginea acestui pachet legislativ.

"Necesitatea coordonarii celui mai important bloc comercial din lume, a colectarii taxelor vamale, care reprezinta aproximativ 15% din bugetul total al UE, precum si procesarea anuala a aproximativ 280 de milioane de declaratii vamale, implica un amplu proces de modernizare al autoritatilor vamale din cele 28 de state membre. O parte importanta a acestei modernizari o reprezinta si vama electronica (e-customs), de la care se asteapta o mai buna cooperare dintre vama si fisc, o crestere a colectarii si a luptei impotriva fraudei si, nu in ultimul rand, un parteneriat cu operatorii de buna credinta care sa faciliteze comertul", a declarat Ruud Tusveld.

"Din perspectiva predictibilitatii si a aplicarii practice a noului pachet legislativ de baza, care in prezent are aproximativ 1.000 de pagini, la care se vor adauga si un numar ridicat de ordine ale ANAF care urmeaza sa fie emise in perioada imediat urmatoare. Tocmai de aceea, am propus constituirea unui grup de lucru intre reprezentantii mediului de afaceri si cei ai vamii romane", a adaugat Daniel Anghel, Lider Impozite si Taxe Indirecte, PwC Europa Centrala si de Est.

Pe parcursul conferintei s-a abordat si nevoia de coordonare dintre legislatia privind preturile de transfer si cea privind valoarea in vama, avand in vedere ca legea din Romania permite contribuabililor romani angajati in tranzactii intra-grup sa solicite autoritatilor fiscale emiterea de acorduri de pret in avans.

"In problematica preturilor de transfer si a valorii in vama este important ca operatorii economici sa poata beneficia de o abordare unitara, care sa aiba la baza punctele de vedere exprimate de autoritatea fiscala si cea vamala. Spre exemplu, se impune o astfel de abordare inaintea emiterii unui Acord de Pret in Avans", a precizat Daniela Dinu, Director, Consultanta Fiscala, PwC Romania.

In noul Cod vamal, regimurile vamale vor fi reorganizate intr-o noua structura. Unele dispar, iar altele vor continua sub o alta denumire. Astfel, dupa 1 mai 2016 va fi necesara si o corelare a prevederilor din Codul fiscal cu noile regimuri speciale prevazute de Codul Vamal al Uniunii Europene.

"Un aspect important pe care dorim sa-l aducem in atentia companiilor se refera la redevente si drepturi de licenta, care, incepand cu 1 mai 2016, vor trebui sa fie incluse mai des in valoarea in vama" a declarat Lorina Darmanescu, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania.

"Astfel, companiile din Romania trebuie sa realizeze o radiografie interna prin care sa stabileasca modul in care aceste schimbari in materie vamala le afecteaza activitatea si sa se pregateasca in mod corespunzator. De asemenea, avand in vedere numarul mare de schimbari prevazute de Codul Vamal al Uniunii Europene si actele sale de implementare, precum si faptul ca aceste schimbari, prin natura lor, au condus la o serie de interpretari, consideram ca este necesar ca Directia Generala a Vamilor sa reactioneze si sa emita clarificarile necesare care sa confere operatorilor economici din Romania o intelegere cat mai buna asupra noilor modificari", a conchis Daniel Anghel.