Romania nu mai apare in topul bancherilor europeni cu castiguri de peste un milion de euro pe an
In raportul publicat de EBA in primavara anului trecut pentru castigurile din 2013 figurau doi bancheri romani cu un castig anual de peste un milion de euro - unul din top management si celalalt din investment banking.
Pe aceeasi pozitie se afla Finlanda, iar Grecia era in top cu un singur bancher.
In 2010 Romania avea un singur bancher cu salariu de peste 1 mil. euro, in 2011 a lipsit din statistici, iar in 2012 figura cu un bancher.
Castigul bancherilor romani era de circa 83.000 de euro pe luna si 4.000 de euro pe zi. Acesta inseamna un castig de 200 de ori mai mare decat salariul mediu pe economie si de peste 20 de ori mai mare decat salariul de atunci al presedintelui si premierului Romaniei.
Bancherii continua sa fie printre cel mai bine platiti angajati din economia romaneasca, cu un salariu mediu lunar de peste 4.000 de lei. Bancile locale au platit anul trecut angajatilor o suma totala de 5 mld. lei (peste 1 mld. euro) in contul salariilor si bonusurilor de performanta. Cheltuielile cu personalul alaturi de cheltuielile administrative sunt cele mai mari costuri ale bancilor.
Anii de criza nu au adus o ajustare importanta a nivelului salariilor din banci. Desi sistemul a trecut prin restructurari masive in perioada de criza si a inregistrat pierderi nete agreate de 3 miliarde de lei in sase ani, castigul mediu al bancherilor nu a suferit corectari majore, ci, din contra, a crescut cu circa o treime din 2009 incoace.
Anul 2015 a adus un profit record de circa 4,9 mld. lei la nivelul intregului sistem bancar, comparabil cu cel din anul de boom 2008, cand economia si creditarea duduiau. Pierderile cumulate adunate de sectorul bancar dupa 2008 s-au apropiat de 8 miliarde de lei.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Propun sa facem o cheta.
Nu au fost trecuti in top, deoarece trebuiau pusi in capul listei, si pica destul de prost pentru ABE
Romania n-are ce cauta in top in niciun domeniu .
Topurile sunt pentru cei care le fac !
Asteptam plecarea lui M.Isarescu de la sefia BNR pt. a avea o piata cu reguli corecte de politica bancara !