Leul s-a depreciat cu 0,2% vineri si cu 0.23% marti, cotatia medie calculata de Banca Nationala fiind de 4.4875 de lei pentru un euro dupa ce in cursul diminetii au exoistat doua episoade in care moneda nationala se tranzactiona dincolo de pragul de 4.49 unitati pentru un euro. In timp ce participantii la piata locali au lipsit luni, a doua zi de Pasti, perechea s-a miscat spre 4,4900, nivel langa care a si deschis marti. Probabil ca presiunile de depreciere asupra monedei romanesti se vor mentine inaintea iaplicarii efective a legii darii in plata la jumatatea lunii. Astfel, in pofida calendarului linistit de astazi, EUR/RON ar putea testa nivelul de 4,50. Pentru saptamana care urmeaza, perechea s-ar putea tranzactiona intr-un interval de 4,48-4,53, scriu intr-un raport economistii unei banci comerciale. Reamintim ca in ziua anterioara votarii legii darii in plata, paritatea euro/leu era la 4.46.

Preturile productiei industriale au crescut in martie cu 0.4% fata de luna anterioara fiind in acelasi timp cu 3.4% mai mici fata de cele din martie 2015. Cresterea lunara a fost determinata de preturile din sectorul extractiv, mai mari cu 1.4% si de cele din industria prelucratoare, in crestere lunara cu 0.5%. Preturile in sectorul energetic au scazut cu 0.3% fata de februarie iar cele din distributia energiei si salubritate au fost constante.

Dolarul a continuat sa piarda teren fata de celelalte valute majore, atingand un minim al ultimelor 18 luni fata de yen si un minim de noua luni fata de euro. In jurul pranzului, dolarul se tranzactiona fata de moneda unica la USD 1.1590/EUR. Monedele Europei emergente se tranzactioneaza diferit fata de euro marti dimineata.

PIATA TITLURILOR

Evolutiile din ultima vreme au facut ca preturile titlurilor suverane denominate in lei sa devina atractive pentru investitori, usoara tendinta de cumparare impingand usor curba randamentelor in jos.

METALE PRETIOASE

Preturile metalelor pretioase au continuat sa creasca pe seama scaderii dolarului. Aurul se tranzactioneaza in apropierea maximului ultimelor cincisprezece luni atins ieri la 1,303.60 dolari pe uncie, pretul argintului este peste nivelul 17.60 dolari pe uncie, platina a urcat la 1,089.70 dolari pe uncie iar paladiul fluctueaza in jurul a 620.00 dolari pe uncie.