Legea darii in plata, adoptata recent de Parlament, si posibile majorari salariale pentru bugetari in contextul alegerilor locale si legislative din anul 2016 reprezinta riscuri asupra economiei Romaniei, avertizeaza marti Comisia Europeana, in Prognoza de primavara 2016.

Cresterea economica in UE 2016 (clic pt a extinde)Foto: Comisia Europeana

"Riscurile asupra perspectivelor economice au crescut semnificativ din cauza incertitudinii cauzate de adoptarea unei legi de descarcare de datorii, de catre Parlamentul Romaniei, in 13 aprilie. Aceasta lege ar putea avea un impact negativ substantial asupra increderii investitorilor si a pespectivei de creditare, pe orizontul de prognozare (pana in 2017 - n.r.) si mai departe" - sustine Comisia Europeana, in analiza sa.

documente

Prognoza CE mai 2016

(3 Mai 2016) PDF, 36KB

Este a doua oara cand Comisia avertizeaza, in prognoza sa periodica, asupra legii darii in plata.

Reamintim ca in 13 aprilie Camera Deputatilor, ca for decizional, a adoptat Legea darii in plata, prin care persoanele care si-au cumparat locuinte pe credit ipotecar pot sa cedeze bancii imobilele respective, fiind astfel exonerate de datorie. In lege s-a introdus un plafon de de pana la 250.000 de euro pentru creditele carora li se aplica facilitatea. Legea a fost promulgata de presedintele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial, in ciuda protestelor bancherilor.

Executivul comunitar avertizeaza si asupra riscului majorarilor de cheltuieli bugetare in an electoral, care sa se adauge cresterilor salariale in sectorul public si scaderilor de taxe adoptate anterior.

"Principalul risc asupra perspectivelor fiscale rezida in initiative legislative suplimentare" de majorare a cheltuielilor bugetare "inainte de alegerile locale si parlamentare din anul 2016, inclusiv politica salariala in sectorul public", se mai arata in raportul CE.

De asemenea, dinamica salariala in ansamblu, incluzand majorarile din sectorul bugetar si cresterea salariului minim brut pe economie (la 1.250 de lei din 1 mai 2016) ar putea "eroda competitivitatea" Romaniei sin in sectorul privat.

"Majorarile salariale din sectorul bugetar si cea a salariului minim pe economie probabil vor cantari negativ asupra competitivitatii si vor domoli crearea de locuri de munca", sustine Comisia Europeana, care se asteapta la cresterea costului muncii in Romania.

In aceste conditii, rata somajului este astepata sa scada foarte lent, de la 6,8% in anul 2015 la 6,7% in 2017.

(Clic pentru a extinde)Principalii indicatori macroeconomici pentru Romania

Inflatia a ajuns la un minim istoric in martie 2016, de -2,4% fata de aceeasi perioada a anului 2015, ca urmare a reducerii TVA standard de la 24% la 20%. Comisia prevede ca inflatia din Romania va ramane in teritoriu negativ pana la jumatatea anului 2016, dar apoi va reveni la valori pozitive. In ansamblu, media anului 2016 ar urma sa fie de -0,6%, pentru ca inflatia medie in anul 2017 sa creasca la 2,5%, in ciuda taierii suplimentare a TVA standard cu inca 1 punct procentual din anul 2017.

In aceste conditii, deficitul bugetar al tarii ar urma sa creasca la 2,8% in anul 2016, potrivit progozei de la Bruxelles. Acest nivel depaseste tinta de 1,1% asumata de Romania prin MTO (medium term objectives - obiectivele pe termne mediu) la care sa se adauge o marja usoara, de 0,25 puncte procentuale, pentru cofinatarea proiectelor europene. Totusi, deficitul prognozat se inscrie in tinta asumata de Guvernul Ciolos prin legea bugetului de stat pe anul 2016, unde se prevede 2,95% din PIB (pe ESA).

In schimb, in anul 2017, deficitul ar rma sa creasca la 3,4% din PIB, peste limita de 3%, prevazuta de criteriile de la Maastricht, peste care se declanseaza procedura europeana de deficit excesiv.

Totusi, Comisia a imbunatatit extimarile privind deficitul bugetar al Romaniei, comparativ cu Prognoza de iarna 2016, emisa in luna februarie, in care estima un minus de 3% pe anul 2016 si 3,8% pe 2017.

In schimb, Romania se va bucura de a doua cea mai mare crestere economica procentuala din UE in anul 2016, de 4,2%, conform Prognozei de primavara a Comisiei Europene. Irlanda va avea cea mai mare crestere ecoomica procentuala: 4,9%.

In anul 2017, economia Romaniei ar urma sa cresca cu 3,7% fata de 2016.

In ansamblu, Economia Uniunii Europene este asteptata sa creasca cu 1,8% in anul 2016 si cu 1,9% in anul 2017.