Primele liste cu 2.672 contribuabili mari si mijlocii care au restante fiscale pot fi accesate si descarcate, a anuntat marti Agentia Nationala de Administrare Fiscala. 186 de mari contribuabili, cu restante mai mari de 100.000 lei, inregistreaza obligatii fiscale totale de 2,60 miliarde de lei, din care 1,92 miliarde de lei obligatii de plata principale si 684 milioane de lei obligatii accesorii. Pe primele locuri la mari contribuabili sunt EUROPEAN FOOD, Societatea Romana de Televiziune, Complexul Energetic Hunedoara, Public Games SRL si Metro CASH & CARRY ROMANIA SRL

Dragos Doros, presedinte ANAFFoto: NNDKP

In cazul firmelor mijlocii, topul este dominat de Oana Management, O firma cu un singur angajat este pe locul trei in topul celor mai mari datornici. Inspectorii de la Fisc trebuie sa recupereze aproape 100 de milioane de euro, doar obligatii principale. Potrivit Digi 24, sediul oficial nu exista in realitate, iar la numerele de telefon declarate nu raspunde nimeni.

Din total, 417 milioane de lei reprezinta obligatii de plata contestate.

Pe segmentul firmelor mijlocii, 2.486 de companii, cu restante mai mari de 50.000 lei, au obligatii fiscale restante in cuantum total de 3,80 miliarde de lei, din care obligatii de plata principale in suma de 2,85 miliarde de lei si obligatii fiscale accesorii in suma de 950 milioane de lei. Din total, suma de 316 milioane de lei reprezinta obligatii de plata contestate.

Deoarece in saptamana 25-29.04.2016 a crescut foarte mult numarul contribuabililor care au decis sa isi stinga datoriile, sau sa isi clarifice situatia fiscala, si pentru a asigura publicarea unor informatii cat mai corecte,in zilele imediat urmatoare va fi publicata lista debitorilor mici contribuabili, institutii publice, persoane fizice cu obligatii fiscale restante rezultate si din activitati economice independente sau profesii libere, cu restante mai mari de 10.000 lei si persoane fizice cu restante mai mari de 1.500 lei.

Sunt exceptate de la publicare obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, cele a caror executare este suspendata si cele care au termene de plata stabilite in planul de reorganizare judiciara.

Lista este publicata pe date.gov.ro in format accesibil, reutilizabil si redistribuibil, fara restrictii de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control (open data).

Utilizarea datelor deschise (open data), permite cetatenilor sa identifice, sa descarce si sa utilizeze seturi de date publice generate sau detinute de catre administratia publica. Fondat pe principiile transparentei, participarii si colaborarii, portalul urmareste modelele similare intreprinse in Statele Unite ale Americii si in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

Lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante se publica in baza art. 162 din Codul de procedura fiscala, aprobat prin Legea nr. 207/2015. Cuantumurile de la care obligatiile fiscale restante fac obiectul publicarii pe pagina de internet a ANAF si Procedura de publicare a listelor debitorilor si cuantumul obligatii fiscale restante inregistrate au fost aprobate prin OPANAF nr. 558/2016. Contribuabilii cu restante fiscale inregistrate au primit notificari prealabile si li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificarii situatiei fiscale.