EUR/RON a inchis marti sedinta de tranzactionare marginal mai sus, langa 4,4920 iar miercuri la pranz, BNR a calculat o medie a tranzactiilor de 4.49 lei pentru un euro, nivel neatins din 9 februarie. Economistii cred ca e o chestiune de zile pana cand bariera de 4,5 lei pentru un euro va fi atinsa. Moneda romaneasca s-a ieftinit si fata de celelalte valute principale. Fata de francul elvetian leul a urcat la 4.09 lei iar fata de dolarul american leul a depasit pragul de 3.91 unitati.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vanzarile in comertul cu amanuntul de bunuri nealimentare si carburanti au scazut in martie 2016 fata de luna precedenta, in timp ce datele pentru februarie 2016 au fost revizuite in jos. Aceste informatii creeaza unele ingrijorari cu privire la consumul din T1 2016, care s-ar putea sa nu fi crescut atat de mult pe cat credeam, in pofida relaxarii fiscale. Desi vanzarile cu amanuntul totale au urcat cu 18,4% in ritm anual (fata de 16,8% in februarie 2016), rezultatul ramane puternic influentat de raportarea mai buna pe componenta alimentara pe fondul reducerii evaziunii fiscale si nu reflecta chiar atat de clar cheltuielile de consum, in opinia noastra. Datele de astazi ne fac sa

credem ca riscurile pentru estimarea noastra de crestere economica in T1 2016 de +1,1%/+3,8% in ritm trimestrial/anual, date care vor fi publicate saptamana viitoare, sunt mai degraba in jos, in pofida startului bun al anului". se arata intr-un raport al unei banci comerciale.

De joi, randamentul titlurilor la 10 ani a scazut constant, pierzand peste 10 puncte de baza si inchizand langa 3,57.% Acestea fiind zise, nivelul ramane destul de de departe de minimele din aprilie. Scaderea puternica a randamentelor titlurilor de stat din piete dezvoltate in contextul temerilor privind economia mondiala ar putea crea un context favorabil pentru datoria suverana in lei pe termen apropiat.

Randamentul pe termen foarte scurt s-a mutat mai jos, langa rata dobanzii la facilitatea de depozit a bancii centrale, de 0,25%, in timp ce segmentul 1M-3M a ramas neschimbat la 0,40-0,50% valori mid.