Inspectorii antifrauda au identificat- in urma analizelor de risc si a verificarilor documentare- o firma care a produs un prejudiciu de cca 8,3 milioane de lei. Compania, Brennan Research & Consultant, impreuna cu un grup de 7 societati au format un lant de tranzactionare cu scopul de a eluda plata taxelor si a impozitelor, 6 dintre acestea fiind furnizori directi ai Brennan Research & Consultant, au transmis joi reprezentantii Directiei Antifrauda. Conducerea firmei nu a putut fi contactata de reporterul HotNews pentru a exprima un punct de vedere, toate cele 3 telefoane de contact fiind inchise.

Masini ale Directiei Generale Antifrauda Fiscala - DGAFFoto: DGAF

BRENNAN RESEARCH & CONSULTANT SRL a desfasurat activitate efectiva constand in colectare date, marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi pentru beneficiari din diverse domenii de activitate (retail, financiar-bancar, telefonie mobila).

Achizitiile inregistrate de BRENNAN RESEARCH & CONSULTANTS SRL de la cei 6 furnizori directi nu au fost efectuate in realitate, iar facturile au fost folosite de catre reprezentantul legal al societatii in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale.

Din analizele de risc a reiesit urmatoarea tipologie a modului de functionare a societatilor comerciale care au fost utilizate de BRENNAN RESEARCH & CONSULTANTS SRL in schema de evaziune:

- nu functioneaza la sediul social/domiciliul fiscal declarat

- nu detin puncte de lucru sau sedii secundare in care sa-si desfasoare efectiv activitatea

- sediile sociale sunt declarate, in principal, la adrese de cabinete de avocat sau apartamente de bloc

- reprezentanti legali neindentificabili, care nu s-au prezentat la solicitarea organelor de control sau care nu cunosc niciun fel de date in legatura cu activitatea desfasurata de societate

- lipsa salariatilor incadrati legal

- lipsa mijloacelor tehnice si umane necesare desfasurarii activitatii de servicii colectare si prelucrare date

- majoritatea societatilor sunt, in prezent, inactive ca urmare a neindeplinirii obligatiilor declarative

- au declarat TVA de plata, dar nu au achitat contravaloarea acesteia

- au declarat livrari in declaratia informativa 394 privind livrarile/ prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, dar acestea nu au fost declarate in decontul de TVA, cu implicatii asupra TVA de plata datorat de catre societate

Subliniem faptul ca, in analizele de risc efectuate de inspectorii antifrauda, se acorda o atentie deosebita aspectelor mentionate mai sus.

In acest caz au fost sesizati procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti care au deschis un dosar de urmarire penala, mandatele de aducere si de perchezitie domiciliara fiind puse in aplicare de politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.