VIDEO Isarescu: Mi-e greu sa spun care vor fi beneficiile legii darii in plata. Are un grad extrem de ridicat de imprecizie. Sunt pusi laolalta cei care nu pot sa plateasca cu cei care nu vor

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 5 mai 2016, 15:35 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Agerpres
"Legea (darii in plata- n.red) se remarca printr-un grad extrem de ridicat de imprecizie. Sunt pusi laolalta cei care nu pot sa plateasca cu cei care nu vor sa plateasca. Cu greu se poate face o evaluare corecta a impactului. Trebuie sa vedem reactiile diversilor debitori, reactiile bancilor. Mi-e greu sa spun care vor fi beneficiile acestei legi", a declarat joi Guvernatorul BNR Mugur Isarescu intr-un briefing de presa. Isarescu nu a exclus ca miscarile leului dincolo de 4,50 in fata euro sa fie unul din efectele acestei legi, desi a admis ca "analistii care leaga evolutia cursului de darea in plata inseamna ca stiu mai multe decat stim noi aici la BNR".

Ce a mai spus joi Guvernatorul:

 • Conform evoluţiei anticipate, valoarea negativă a ratei anuale a inflaţiei s-a accentuat în primul trimestru al anului curent (-3,0 la sută în luna martie față de -0,93 la sută în decembrie 2015), ca efect al reducerii cotei standard a TVA de la 24 la 20 la sută începând cu 1 ianuarie 2016 și al prețurilor scăzute ale materiilor prime pe plan global.
 • Rata medie anuală a inflaţiei IPC a coborât în luna martie la nivelul de -1,4 la sută, iar indicele armonizat al preţurilor de consum – indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – a înregistrat o rată medie anuală de -1,1 la sută.
Vezi mai jos briefingul de presa sustinut de Guvernator:

 • Creșterea anuală a PIB s-a accelerat în anul 2015 la 3,8 la sută, cea mai înaltă dinamică din perioada post-criză, susținută de avansul semnificativ al consumului și de consolidarea tendinței de redresare a investițiilor. Contribuția negativă a exportului net s-a accentuat, influența exercitată de creșterea rapidă a absorbției interne devenind vizibilă mai ales în ultima parte a anului 2015.
 • Cele mai recente date și sondaje de conjunctură semnalează continuarea expansiunii cererii de consum, pe fondul stimulilor fiscali și al creșterii veniturilor populației. În același timp se remarcă scăderea productivității muncii în industrie concomitent cu o dinamică anuală pozitivă a salariilor.
 • Condițiile monetare reale își păstrează caracterul stimulativ. Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat și-a consolidat traiectoria ascendentă, susținută de ritmul înalt de creștere a componentei în lei. Ponderea creditului în lei în totalul creditului neguvernamental a urcat la nivelul de 52,7 la sută în luna martie de la 51,7 la sută în luna precedentă (cea mai mare valoare înregistrată din 2007 până în prezent), asigurând premise pentru îmbunătățirea transmisiei politicii monetare și pentru atenuarea riscurilor la adresa stabilității financiare.
 • În ședința de astăzi Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția mai 2016. Raportul prezintă noua prognoză trimestrială, care anticipează prelungirea valorilor negative ale ratei anuale a inflației până în luna iulie 2016, ca urmare a manifestării efectelor tranzitorii ale reducerii cotei TVA și ale altor impozite indirecte, precum și a scăderii unor prețuri administrate (energie). Scenariul de bază prevede o revenire graduală a inflației în interiorul intervalului asociat țintei și plasarea în palierul superior al acestuia la finele orizontului de prognoză.
 • Riscurile asociate proiecției sunt generate de surse atât interne cât și externe, în condițiile unor incertitudini ridicate.
 • Pe plan intern, riscurile se conturează în sfera politicii fiscale și de venituri, precum și a efectelor adverse generate de modificări ale legislației în domeniul financiar.
 • Pe baza datelor disponibile în prezent și în contextul unor incertitudini sporite, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an și continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar. CA al BNR a hotărât totodată păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
 • Aceste decizii vizează asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu care contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. CA al BNR reiterează că un mix echilibrat de politici macroeconomice alături de reforme structurale sunt esenţiale pentru consolidarea economiei româneşti și întărirea capacității acesteia de a face față unor evoluții adverse pe plan internațional.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11380 vizualizari

 • +8 (46 voturi)    
  Fi atent... (Joi, 5 mai 2016, 15:38)

  taticutu [utilizator]

  Datoria ta este sa aperi interesele bancilor , nu pe sarantocii de romani... Deci, mare atentie sa nu te abati de la conduita ta de cateva decenii...
  • -4 (12 voturi)    
   Macar o sa scada preturile la apartamente (Joi, 5 mai 2016, 18:33)

   Dl Capsuna [utilizator] i-a raspuns lui taticutu

   Am inteles ca o sa scada preturile la apartamente odata cu aparitia Legii Darii in Plata. Este mai bine daca voi cumpara un apartament de 60.000 EUR la cursul de acum la 4,5 EUR/RON sau sa mai astept pana cand se va ieftini si o sa-l cumpar la pretul de 50.000 EUR la cursul de 5,5 EUR/RON?
   Proprietarul l-a cumparat in 2008 cu 80.000 EUR la cursul de 3,4 EUR/RON si a zis ca mi-l vinde la un pret foarte bun si ca el pierde 20.000 EUR fata de valoarea de achizitie din 2008.
   Mentionez ca traiesc in Romania si salariul meu este in RON.
   Ce ma sfatuiti?
   Sa mai astept pana se ieftineste?
   Sa plec din Romania?
   • -1 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 mai 2016, 19:34)

    [anonim] i-a raspuns lui Dl Capsuna

   • -5 (9 voturi)    
    speranta moare ultima, nu ? (Joi, 5 mai 2016, 19:52)

    chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui Dl Capsuna

    Astepti sa-ti spuna cititorii ce sa faci , sa pleci sau nu , sa astepti sau nu ?
    Cred ca esti singura persoana ce-ti poate raspunde.
    Apoi, legat de preturile caselor, acestea sunt strans legate de pretul terenului si al materialelor de constructii (ciment,caramida, fier beton , salarii si taxe)
    Ce crezi, sincer ? Ca or sa scada preturile ?
    Eu unul nu cred ca se va intampla asa ceva.
    De un lucru sunt convins, de acela ca suprafetele apartamentelor vor fi mai mici si calitatea materialelor folosite va fi mai slaba.
    Legea darii in plata este o lege proasta, nu trebuia sa apara o astfel de lege in Romania, iar cu timpul vei vedea ca am dreptate. Numai sa apara prin ziare povestea celor ce au vrut sa dea apartamentul inapoi bancii .
    Numai de gunoaie legislative nu duceam noi lipsa.
   • +4 (8 voturi)    
    nu ma pricep la economie dar (Joi, 5 mai 2016, 20:45)

    rochiri [utilizator] i-a raspuns lui Dl Capsuna

    dar cred raportul euro/leu este data de importuri/exporturi, nu de legea dari in plata!
    • -1 (1 vot)    
     Ar trebui luate masuri. (Vineri, 6 mai 2016, 9:57)

     icsulescu99 [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

     Probabil așa este în mod normal.
     Dar se știe că băncile pot să manipuleze cursul de schimb valutar si inclusiv LIBOR, EURIBOR, ROBOR de altfel patru mari banci au fost amendate cu 6 miliarde de dolari pentru aceste practici de manipulare.
     La noi Isărescu ar trebui să le amendeze, dacă este posibil să manipuleze cursul în urma intrării în vigoare a legii DIP. Practic le-a prins dar nu le sancționează, ci le lasă să-și bata joc de România.
     Triști conducători avem.
   • -1 (1 vot)    
    eu zic ca preturile nu vor scadea (Vineri, 6 mai 2016, 14:47)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Dl Capsuna

    in tot anul 2015 preturile la apartamente au crescut continuu (dar cu mici opriri), si in toate orasele. In prim trim din 2016 preturile au crescut in toate orasele, si in toate segmentele...In Buc sunt cam cu 9.4% mai mari fata de aprilie 2015.
    Economia isi revine, PIB-ul creste si el, asa ca eu nu zic ca preturile vor scadea. Eu cred ca vor creste, eventual nu vor mai creste asa tare.
    Daca vrei sa iti iei o casa, acum e momentul, in aceasta primavara. La toamna s-ar putea sa fie si mai scumpa.
    • +1 (1 vot)    
     de ce sa scada?.. (Vineri, 6 mai 2016, 17:17)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     cererea de locuinte ramane aceeasi, indiferent daca acestea sunt vandute sau inchiriate.
  • +1 (5 voturi)    
   De aia ii si spune banca nationala (Joi, 5 mai 2016, 21:25)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui taticutu

   De romani se ocupa parlamentul, presedintele oamenilor, guvernul, sistemul de sanatate, sistemul de invatamant, primarii, consilierii . . . .
 • +7 (33 voturi)    
  mai bine (Joi, 5 mai 2016, 15:40)

  Frank777 [utilizator]

  da cursul inapoi si nu mai face scenarii ca sa dovedesti ca ai spus ca se duce cursul si iata surpriza BN a stabilit cursul cat sa se dovedeasca ca s-a dus cursul
  • +7 (27 voturi)    
   cursul nu se duce datorita darii in plata (Joi, 5 mai 2016, 16:10)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Cursul se duce datorita cresterii consumului care a determinat cresterea importurilor, adica cresterea cererii de euro ( ca sa se achite acele importuri). Si, exact cum creste pretul la miel de paste, cererea crescuta de euro a determiat si cresterea cursului.
  • +2 (8 voturi)    
   ce sa dea? ca tocmai se joaca iar la (Joi, 5 mai 2016, 16:47)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   cursul euro/leu iar danseaza.
 • +11 (23 voturi)    
  In ultimul timp numai chifle... (Joi, 5 mai 2016, 15:50)

  Lucky1 [utilizator]

  De asta mai este capabil dl Isarescu.
  Ce trebuie sa faca precizia intr-un caz in care, asa cum se intampla in alte tari cu renume in materie - cum este SUA - Banca nu poate actiona debitorul peste limita valorii obiectului imobil subiectul ipotecii. Legea trebuie sa fie oarba si nu o inteligenta artificiala, asa cum incearca s-o croiasca legiuitorii romani obisnuiti sa lase tot felul de portite menite sa faciliteza interpretari subiective atunci cand au nevoie de asa ceva.
 • +12 (30 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 mai 2016, 15:59)

  [anonim]

 • +7 (27 voturi)    
  sarpele... (Joi, 5 mai 2016, 16:05)

  amycus [utilizator]

  cand il doare capu' iese la drum...

  ne arata el, mugurel, cum scade leul din cauza legii darii in plata.
  nu-i nimic, mugurele, pierdem cateva miliarde, dar stim cu cine avem de-a face:
  guvernatorul bancii nationale a Romaniei...
  sluga bancilor multinationale.
 • +11 (27 voturi)    
  Persuasivitatea interntiei este evidenta! (Joi, 5 mai 2016, 16:09)

  pedepsitorul [utilizator]

  Sunt pusi laolalta cei care nu pot sa plateasca cu cei care nu vor sa plateasca.

  Dar pe cei care vor plati in continuare (pentru ca mai au putin de plata) nu ii punem la socoteala?

  Dar pe cei care au Prima Casa, si daca vor maine duc cheile la Banca, pentru ca lor le-a garantat creditul Statul, nu se pune?

  Ce nu convine este avantajul dat clientilor care nu puteau nici-cum sa negocieze sau sa scape de datorie!

  Daca individual acesta face politici bancare... va dati seama ce atitudine are fata de protectia romanilor?
 • +10 (24 voturi)    
  The End (Joi, 5 mai 2016, 16:21)

  luavardna [utilizator]

  Incoltit de opinia publica, acuzat de legislativ, guvernatorul bancherilor isi pierde, odata cu dramul de credibilitate care i-a mai ramas, si sustinerea mediului bancar. Cum e sa te simti, dupa doua decenii si jumatate, ca ti-a expirat timpul? O lectie pe care din pacate nu a invatat-o M.I. in toata aceasta perioada, este aceea de a sti sa si pierzi. Cu deminitate. Frustrarea si penibilismul nu fac bine imaginii.
 • +1 (17 voturi)    
  Un protest (Joi, 5 mai 2016, 16:39)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Cu multe monezi aruncate pe treptele BNR
 • +13 (17 voturi)    
  :) (Joi, 5 mai 2016, 16:55)

  Paul_ [utilizator]

  Bancile se vor gandi de 2 ori inainte sa dea un credit, ceea ce va reduce speculatiile pe piata imobiliara. Eu cred ca este un mare beneficiu. Se pare ca au uitat toti de perioada 2006-2008.
 • +6 (16 voturi)    
  Incredibil (Joi, 5 mai 2016, 16:56)

  Radiu [utilizator]

  Omul nu-si da seama ca e expirat si ca nu mai are autoritate. Doar sclavii bancari nu vor sa recunoasca ca acest om actioneaza, vorbeste, gandeste si respira impotriva romanilor si in favoarea intereselor financiare din afara tarii. Dar istoria il va aseza la locul sau.
 • +3 (11 voturi)    
  adica (Joi, 5 mai 2016, 17:24)

  MConstantin [utilizator]

  puterea de negociere (poate da casa inpoi bancii fara a mai fi urmarit) pe care o are acum debitorul nu este un beneficiu?
  Acum debitorul poate da casa inapoi bancii si incepe un nou capitol in viata. Banca trebuie sa se multumeasca cu obiectul ipotecii, atit a cerut ipoteca la acordarea creditului, atit a primit acum.

  Intradevar, din pacate, aceasta lege va folosi doar citorva persoane. Oricum, nici un cunoscut de al meu nu vrea sa dea casa inapoi bancii chiar daca acum casa lui face mai putin decit valoarea creditului si si-ar putea lua alta casa mai ieftin. Macar poate negocia cu banca, dar multi nici asta nu vor face.
  • -2 (8 voturi)    
   te doare mintea (Vineri, 6 mai 2016, 5:18)

   VladSnow [anonim] i-a raspuns lui MConstantin

   "Poate da casa inapoi bancii". Bravo. Deci bancile in Romania vand case, dupa mintea ta. Bravo.

   Nu e vorba de dat "inapoi" casa, pentru ca nu a cumparat casa de la banca. De la banca a luat bani, banca asteapta bani inapoi. Nu case.

   Dar nu-i problema, probabil când cumperi o imprimanta care se defecteaza dupa 2 zile te duci la banca sa-ti ceri inapoi banii pe imprimanta, pe care ai platit-o cu cardul, nu la magazinul de la care ai cumparat imprimanta care nu mai valoreaza doi bani. Si eventual pe urma ii pui in brate functionarului de la banca imprimanta, pentru ca e vina bancii ca tu ai cumparat o imprimanta proasta de la o firma de rahat.

   Cam asta e si logica legii darii in plata, nu-i asa? Bancile sunt radacina raului, asa ca trebuie sa plateasca pentru orice greseala a clientilor. Because reasons.
   • +1 (1 vot)    
    ai facut (Vineri, 6 mai 2016, 8:40)

    nellino [utilizator] i-a raspuns lui VladSnow

    o analogie de toata crema cu cacao.

    una mai corecta este: eu cumpar o imprimanta, banca falimenteaza compania de electricitate care imi da curent, iar eu nu mai am ce face cu imprimanta. Asa ca ma duc sa le-o pun in brate alora din banca. Nu am o imprimanta stricata, ci banca m-a pus in imposibilitatea de a o folosi. Si nu a mentionat nimeni ca banca are de gand sa reguleze compania de electricitate. Eu a trebuit sa imi asum riscul ca in lumea asta dispar companii de electricitate solide...
 • +6 (16 voturi)    
  Efectele vor fi urmatoarele: (Joi, 5 mai 2016, 17:53)

  Comentatorul-x [utilizator]

  -bancile nu vor mai face profituri chiar atat de mari, dar vor ramane in continuare cu zeci de milioane de euro (tocmai s-au publicat rezultatele trimestriale, care arata frumos de tot)
  -oamenii normali nu vor da casele inapoi, ci vor renegocia cu bancile scaderea ratelor si ajustarea creditelor (bancile vor avea tot profituri de milioane de euro, no worries)
  -niste dezvoltatori imobiliari vor returna casele luate pe varf de bula imobiliara, si bancile vor marca niste pierderi formale
  -se va bloca piata imobiliara vreo 6 luni pana bancile vor realiza ca trebuie sa revina la avansuri de 10-15%, altfel vor avea afaceri zero pe acest segment
  -la BNR se va servi tot caviar in farfurii suflate cu aur (nu e gluma, chiar s-au facut astfel de achizitii) si se va merge tot cu masini de lux (si aici avem achizitii publicate)
  -vinul Casa Isarescu se va vinde cu 40-50 de lei sticla (incredibil de mult pentru un vin fara istorie, doar cu numele guvernatorului pe eticheta)
  As putea sa scriu pana maine, dar n-ar folosi la nimic.
 • +8 (12 voturi)    
  ... (Joi, 5 mai 2016, 18:14)

  a.nonim [utilizator]

  Poate ar fi mai bine sa facem o alaiza a cauzelor care au dus la aceasta lege. Daca BNR ar fi impus reguli mai stricte, care sa imparta riscul intre client si banca, nu sa-l lase exclusiv in seama clientului, n-ar mai fi fost nevoie de aceasta lege.
  Faptul ca riscul era doar in seama clientului, a facut ca bancile, in goana dupa cota de piata, sa acorde credite practic in orice conditii, profitand fara scrupule de naivitatea si lipsa de educatie a clientilor, si asta pentru ca indiferent de situatie nu aveau cum sa piarda. Cel mult sa nu obtina profit. Dar vinovatul moral pentru creditele neperformante nu era clientul, ci chiar banca.
  Daca ar fi avut macar o cota mica de risc, nu s-ar fi aventurat sa ofere credite cu buletinul, si nu s-ar fi ajuns aici.
 • -2 (8 voturi)    
  acum ca li s-a oferit prin lege aceasta portita (Joi, 5 mai 2016, 19:19)

  ..13 [utilizator]

  O sa vedem in urmatoarea perioada cine doreste sa puna cheile pe masa banci... - ca vrea sau ca nu poate, deja nu mai are relevanta.

  O sa vedem muschii incordati ai celor care VOR SA DEA bancii ceva ce nu isi doreste aceasta sa ia.

  Horror - este ca si cum nu mai operam prin liberul arbitru rational, nu incurajam responsabilitatea si responsabilizarea caci este ea legea care...

  Ceea ce a generat aceasta lege in cadrul juridic actual si in mediul financiar bancar, in opinia mea, este de neadmis.deh...

  Cat despre restul: inflatia low,i consumul up, importam mai mult, suntem mai scumpi, mai vrem mariri de salarii si se pare ca vrem sa continuam tot inainte, zic unii...

  Not good at all, but...
 • +1 (11 voturi)    
  Iobagi (Joi, 5 mai 2016, 21:55)

  luptator_din_munti [utilizator]

  In evul mediu iobagii prestau zile de munca in contul imprumuturilor pe care le facusera la grofi. Astazi iobagii moderni presteaza zile de munca in contul dobanzilor pe care le platesc la creditele intinse pe zeci de ani. Ieri grofii, astazi bancile. Istoria i-a condamnat pe primii. Fiecare om care citeste aici si are un credit sau mai multe la banca sa socoteasca cate zile pe luna iobageste in contul dobanzilor pe care le plateste bancii si sa judece cu mintea lui, nu cu mintea lui Isarescu sau a altor lobisti co-interesati.
 • +2 (8 voturi)    
  tratament (Joi, 5 mai 2016, 22:48)

  verdi [utilizator]

  pe asta - l vad acoperit in smoala si cu un strat de pene
  ce scarbe de oameni poate produce natia romana.
 • +5 (11 voturi)    
  Te rog taci (Joi, 5 mai 2016, 23:05)

  Jaj [utilizator]

  D-nu Isarescu, te rog frumos sa taci, dupa declaratii ca cunosti bancile care pot da faliment, stau prost, dar ne lasi pe noi sa ne tinem acolo banii (ca nu este bine bancilor ca noi sa aflam), dupa ce ati retinut multe informatii care erau de interesul populatiei (criza financiara, cursul eur si franc, etc...), dupa ce te prefaci ca clienti pf chiar pot negocia cu banca, dupa ce clauzele abuzive au fost folosite fara nici o consecinta, chiar nu stii de toate? fie esti prost fie minti, din nici una nu dorim.
 • +3 (5 voturi)    
  riscuri (Vineri, 6 mai 2016, 6:46)

  VladBerliba1 [anonim]

  Se vad efectele darii in plata, CEC-ul a marit avansul pentrul creditele ipotecare la 30%. Asta inseamna ca se produce o oarecare corectie, transferand o parte din riscuri dinspre clienti inspre sectorul bancar, asa cum de altfel e normal.

  Ideea e ca bancile comerciale si in speta Banca Nationala a Romaniei au prea putin rolul de agenti economici care sa obtina profit dand credite de consum cum sunt cele imobiliare. Rolul bancilor comerciale este sa creeze plus valoare in economie prin marirea masei monetare. Marirea masei monetare se realizeaza in procesul de creditare prin rezerva fractionara. Daca bancile dau credite de consum in primul rand ca nu se creeaza plus valoare favorizand bulele speculative, asa cum de altfel s-a vazut si in al doilea rand transfera riscurile crearii plus valorii catre populatie. Adica bancile s-au transformat incet, incet din institutii care sa constituie un motor al economiei, care ar fi trebuit sa ofere consultanta si expertiza de calitate in crearea plus valorii pe piata monetara, in institutii intretinute de populatie care, prin creditarea de consum, au preluat atat rolul economic cat si cel social al bancilor.
 • +1 (1 vot)    
  Razbunarea lui isarescu (Vineri, 6 mai 2016, 9:50)

  M.aura [utilizator]

  Abia incepe.
 • -1 (1 vot)    
  Penibilii (Vineri, 6 mai 2016, 18:11)

  Trezire [utilizator]

  Sincer cat mai putem sa ii suportam?
  In loc sa plateasca pentru asta ei arata cu degetul.Cat de penibil poti sa fi?

  Pe cand demisii la BNR?
  Cine raspunde pentru asta, poate si penal ?
 • 0 (0 voturi)    
  Avem legea creditului bancar ? (Duminică, 8 mai 2016, 19:15)

  a62 [utilizator]

  Avem legea darii in plata , dar avem legea creditului bancar ? Eu iau un credit si il garantez . Cu casa , masina si alte zece proprietati . Dcac nu returnez creditul , banca executa garantiile . Pe care le/a acceptat si a considerat ca acopera toate riscurile . Nu este problema mea daca acum garantiile nu acopera creditul . Este problema bancii , nu a mea .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by