​AUDIO Isarescu: Aceasta tara nu are nevoie sa repete in mai putin de 10 ani o noua corectie/ Nu cred ca suntem pregatiti sa intelegem ce inseamna sustenabilitatea cresterii economice

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 9 mai 2016, 12:59 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
"Si in 2007 si 2008 ne preocupa sa avem crestere economica rapida fara sa ne gandim la durabilitatea, la sustenabilitatea ei. Si atunci, ca si acum, aceste cuvinte suna putin pasareste.
Corectiile dureaza cateva cicluri electorale. Nu cred ca societatea romaneasca s-a pregatit suficient pentru a intelege substanta acestei dezbateri. O crestere economica nesustenabila, mai devreme sau mai tarziu va fi corectata. Ori de catre piata-prin mecanisme brutale- ori de inversari de politici. Sunt urmate de reprosuri care nu se termina intr-un singur ciclu electoral", a spus luni Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la o conferinta organizata de FMI.

Asculta mai jos pasajul discursului Guvernatorului:


Ce a mai spus Isarescu,luni:
 • Suntem stabili financiar, avem o rezerva internationala solida
 • Nu s-a dat niciun ban de la FMI pentru salvarea vreunei banci, cum existau unele perceptii. Si stiti ca uneori perceptia domina realitatea.
 • Are loc o incetinire a convergentei din cauza scaderii fortei de munca activa. 8 din 10 migranti romani sunt din forta de munca activa
 • Aceasta tara nu are nevoie sa repete in mai putin de 10 ani o noua corectie
 • Tema convergentei romaniei, tema care ar putea uni natiunea. BNR sprijina pe toate caile ideea unui proiect de tara. Unde am avut comentarii se refera la calitatea acestui proiect de tara. Vrem un proiect consistent si solid.
 • Dar nu unul care sa sustina de pilda o crestere de 7%. Am mai avut asemenea cresteri si dupa aia au venit corectiile. Vrem un proiect de tara bazat pe o crestere economica durabila, bazata pe productivitate. Nu exista substitut la politicile economice sanatoase.Eista un calcul pe care il regasim si in raport. Acesta arata ca daca productivitatea totala a factorilor ar creste cu 1% peste media UE in urmatorii 25 de ani putem ajunge la 80% din media nivelului de trai din UE.

Asculta mai jos fragmentul din discursul Guvernatorului referitor la acest subiect: • Banca Nationala a colaborat intotdeauna bine cu reprezentantii FMI, in interesul Romaniei. In acest context, doresc sa reiau o informatie pe care am anuntat-o in urma cateva luni, dar care a trecut atunci neobservata in spatiul public: in luna ianuarie 2016 BNR a platit ultima transa din imprumutul luat in 2009 de la FMI de 12 miliarde euro. Vreau sa reamintesc acest lucru, nu pentru a face un titlu de glorie si nici pentru a spune „trebuie sa rasuflam usurati, toti acesti 12 miliarde au fost rambursati”. Nu, ci pentru a face cateva precizari, in primul rand, ce inseamna ajustare, pentru ca acel imprumut a fost luat pentru a finanta o ajustare si problema este legata de tema pe care o discutam astazi, si anume cresterea economica, dezvoltare, convergenta si sustenabilitatea cresterii economice.
 • Si in 2007-2008 ne preocupa acelasi lucru, sa avem crestere economica rapida, fara sa ne gandim sau sa judecam cum trebuie la durabilitatea, sustenabilitatea acestei cresteri. Si atunci, din pacate si acum, aceste cuvinte, durabilitate, sustenabilitate suna putin pasareste si nu cred ca societatea romaneasca s-a pregatit suficient pentru a intelege substanta acestei dezbateri: o crestere economica nesustenabila, mai devreme sau mai tarziu, va fi corectata.
 •  Ca va fi corectata de piata prin mecanisme brutale, ca va fi corectata prin inversari de politici, pana la urma este corectata si are efecte in timp. Ne-a luat cativa ani buni dupa corectii pentru a reveni la nivelul de PIB, de dezvoltare sa spunem, de dinaintea acestei ajustari si in ceea ce priveste cresterea economica, nici nu ne mai gandim sa avem, ca in anii 2007-2008, niveluri de 7-8% pe an.
 • Suntem mult mai calmi, iar daca gandim o crestere economica, de data asta, probabil ca o gandim in termeni mai echilibrati. In plus, cred ca este momentul sa judecam si cum s-a rambursat acel imprumut, repet, nu pentru a ne acoperi de glorie, ci pentru a vedea in toata dimensiunea lui un proces de ajustare, acesta nu este niciun substitut adevarat si de durata la politici economice coerente. Momentul in care, intre politicile fiscale, de restructurare, politicile monetare se aseaza dizarmonia, ca sa spun asa, corectiile sunt de asemenea inevitabile si dureaza. Sunt de multe ori urmate de reprosuri care nu se termina nici intr-un ciclu electoral, trec peste cateva cicluri electorale.
 • Mai mult, dupa ce am achitat imprumutul, cu tot cu dobanzi, rezerva internationala a BNR este cu peste 6 miliarde euro mai mare decat era inainte de accesa acel imprumut. Nici un ban de la FMI nu s-a dus pentru salvarea vreunei banci. Tara este astazi stabila din punct de vedere financiar, cu o rezerva internationala solida, si cu un deficit de cont curent foarte mic, care impune un necesar de finantare scazut.
 • Revenind la raportul pe care FMI il lanseaza astazi in Romania, felicit echipa condusa de Anna Ilyina, care este si sefa Diviziei de Studii Regionale pentru Economiile Emergente in cadrul FMI. Alaturi de dumneai sunt astazi alti doi autori ai materialului, Jiri Podpiera, economist la Departamentul European al FMI, si fost director in Banca Nationala a Cehiei, si Ara Stepanyan, economist senior la FMI.
 • Daca in 2013 tema raportului regional era finantarea cresterii viitoare, iar in 2015 tema a fost gasirea echilibrului dintre consolidare fiscala si crestere, tema de anul acesta are legatura cu viteza si calitatea cresterii economice, cu capacitatea acesteia de a ajuta tarile din regiune sa recupereze decalajul de dezvoltare. Tema cresterii economice este recurenta, dar faptul ca acum ea este pusa in context european este datator de speranta si de orizont.
 • Astazi, este 9 mai Ziua Europei. Romania a inregistrat progrese remarcabile in directia convergentei cu Uniunea Europeana, atat inainte cat si dupa aderarea la aceasta. Felicit Ziarul Financiar care, intr-un material publicat chiar astazi, a sintetizat remarcabil aceasta convergenta: „In 1999-2000, cand s-a luat decizia acceptarii Romaniei in UE, PIB-ul era de 40 miliarde euro, soldul investitiilor straine directe era de 5 miliarde euro, exporturile nu depaseau 10 miliarde euro, salariul mediu se invartea in jurul la 100 euro. Dupa 16 ani, PIB-ul este de 160 miliarde euro, exporturile depasesc 50 miliarde euro, soldul investitiilor straine a ajuns la 70 miliarde euro, iar salariul mediu este de 450 euro.” Aderarea la Uniunea Europeana a reprezentat pentru Romania declansatorul unui proces de durata de convergenta reala si catalizatorul unor transformari structurale care nu pot fi negate.
 • Totusi, nu orice crestere economica asigura convergenta. Raportul avertizeaza asupra incetinirii procesului de convergenta, inclusiv pentru Romania. Unul dintre factorii care au contribuit la incetinirea procesului de convergenta il reprezinta, in opinia autorilor, scaderea fortei de munca, atat din cauze demografice naturale, cat si din cauza emigratiei. De altfel, dupa prezentarea raportului vom gazdui, intr-un cadru mai restrans, si o masa rotunda in care se va dezbate o alta lucrare a FMI privind impactul economic al emigratiei din Est asupra tarilor de origine, in care se arata si ca 8 din 10 migranti din Romania sunt din forta de munca activa (intre 15-64 de ani).
 • O lucrare recenta a Bancii Centrale Europene arata ca procesul de convergenta nu a accelerat nici in interiorul zonei euro; de altfel, raportul prezentat astazi include si doua tari din zona euro, Slovacia si Slovenia. Mai mult, o analiza publicata recent de Rezerva Federala din St. Louis arata ca, la scara ultimei jumatati de veac, sunt doar cateva tari care au reusit in procesul de convergenta, trecand de la statutul de economii in curs de dezvoltare la statutul de economii dezvoltate. Economiile dezvoltate de azi au crescut constant decenii la rand; sunt si exceptii, in special tari asiatice care au avut rate accelerate de crestere, dar in conditii de substitutie a importurilor care nu sunt posibile in piata unica europeana.
 • Capcana venitului mediu, pe care si unele tari europene o cunosc bine, risca sa se instaleze si in Europa Centrala si de Est. Ea se refera la un nivel al venitului care nu mai poate fi depasit in pofida cresterii investitiilor, din cauza alocarii ineficiente a resurselor, lipsei diversificarii si inovatiei, obstacolelor de pe piata muncii, limitarii productivitatii. Faptul ca toate tarile din regiune se afla substantial sub frontiera posibilitatilor tehnologice ne arata atat riscurile de stagnare, de crestere fara dezvoltare, cat si existenta totusi a unui potential pentru convergenta, care asteapta sa fie valorificat. Asadar, teoria economica a lui Solow mai are nevoie de niste ingrediente, de cateva variabile cu precadere institutionale.
 • Raportul FMI recomanda continuarea reformelor structurale, in special in ceea ce priveste: imbunatatirea protectiei drepturilor de proprietate si a sistemului legal; cresterea eficientei guvernarii; cresterea accesului la servicii financiare (in special pentru IMM-urile productive); imbunatatirea infrastructurii; cresterea sperantei de viata prin cresterea calitatii serviciilor medicale.
 • O recomandare pentru toata regiunea este aceea ca prima linie de aparare in fata unei cresteri economice scazute ar trebui sa fie politica monetara acomodativa. Totusi, in opinia mea situatiile sunt diferite de la tara la tara. In Romania, de exemplu, rata inflatiei inregistreaza valori negative in principal ca urmare a influentei politicii fiscale (scaderea TVA), dar acestea sunt tranzitorii. Cresterea economica este peste potential, deficitul de cerere agregata inchizandu-se in cursul acestui an. Rata dobanzii de referinta este deja la un minim istoric, iar rata dobanzii interbancare este chiar mai scazuta decat aceasta. Politica monetara nu poate si nici nu trebuie sa rezolve singura provocari economice provenite din tensiuni structurale sau din pro-ciclicitatea politicii fiscale.
 • In cartea sa intitulata “Liniile de ruptura” (Fault lines), Raghuram Rajan, fost economist sef al FMI si in prezent guvernator al Bancii Nationale a Indiei, scria ca una dintre aceste falii o reprezinta o anume incompatibilitate intre doua consecinte ale politicii monetare relaxate: incurajarea investitiilor si cresterii, pe de o parte, si sustinerea cresterii pretului unor active, fara fundament real, pe de alta parte.
 • Cred ca analiza in acest domeniu se cuvine aprofundata, atat din perspectiva impactului politicii monetare asupra cresterii economice, cat si a constrangerilor acesteia.
 • Tema convergentei ramane insa o tema care poate uni natiunea, un posibil proiect de tara pentru inca o generatie. Asa cum se arata in raport, daca productivitatea totala a factorilor va creste in Romania cu 1% peste ritmul din UE, in urmatorii 25 de ani, putem ajunge la peste 80% din media europeana a PIB pe locuitor. Poate parea o perspectiva indepartata, dar sa nu uitam progresele facute in precedentii 25 de ani.
 • Convergenta nu este un drum cu sens unic, si este important sa cladim pe fundatiile care s-au ridicat deja. Convergenta, mai ales in interiorul unei uniuni economice, este un efort colectiv. Rolul fondurilor europene, ca si al regulilor europene, nu poate fi subestimat. Daca putem sa mergem chiar mai repede in procesul de convergenta acest lucru este dezirabil, desigur, dar esentiale sunt pastrarea directiei bune si caracterul sustenabil al cresterii economice"

Potrivit raportului FMI pentru regiunea CESEE publicat vineri, economiile din Europa Centrala si de Sud Est trebuie sa faca reforme pentru a creste productivitatea, sa stimuleze investitiile si sa imbunatateasca oferta de mana de lucru pentru a accelera procesul de convergenta, scrie Agerpres. Dupa o crestere solida in 2015, regiunea Europei Centrale si de Sud Est se indreapta spre o perioada turbulenta. O crestere mai redusa in zona euro si SUA, inasprirea conditiilor financiare globale si slabiciunile din multe economii emergente creeaza turbulente. Cu toate acestea, pe termen scurt, cresterea este preconizata sa ramana robusta in majoritatea statelor din CESEE gratie unei cereri interne solide, precizeaza FMI.

"In Romania, se deruleaza o relansare ciclica, iar cresterea este preconizata sa se intareasca, sprijinita de majorarea salariilor, preturile reduse la combustibili si scaderea TVA", se arata in raport.

Insa, FMI avertizeaza ca, in pofida unei relansari ciclice, cresterea din CESEE ramane sub nivelul de dinaintea crizei, iar daca aceasta crestere mai redusa va deveni o normalitate acest lucru va insemna un ritm mai lent de convergenta cu Europa avansata.

De asemenea, FMI recomanda economiilor din CESEE sa stimuleze investitiile, pentru aceasta fiind necesara rezolvarea unei serii de chestiuni structurale pentru a stimula investitiile private. "Noi progrese ar putea fi necesare, in special in Romania si Bulgaria, unde ratele de economisire ale gospodariilor continua sa fie negative", avertizeaza FMI.

In consecinta, Fondul apreciaza ca politicile ar trebui sa se concentreze pe reformele institutionale ce reduc ineficientele si cresc randamentele investitiilor si economiilor private.

In ultimul sau raport "World Economic Outlook", publicat la inceputul lunii aprilie, Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere la 4,2% estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, de la 3,9% cat estima in luna octombrie a anului trecut. Conform prognozelor FMI, Irlanda este singura tara din Europa care va inregistra in acest an o crestere economica mai mare decat cea a Romaniei, de 5%, in timp ce pe ansamblu Europa va inregistra o crestere economica de 2%, iar Europa Emergenta, regiune care include Romania, va inr

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15195 vizualizari

 • +24 (48 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 mai 2016, 13:31)

  [anonim]

  • -3 (33 voturi)    
   BNR (Luni, 9 mai 2016, 14:07)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui

   Isar are niste teorii interesante despre crizele induse artificial in Romania ultimilor 26 de ani. Interesante de citit chiar daca nu trebuie crezute in totalitate. Daca te uiti la cum a evoluat impartirea PIB-ului intre munca si capital mai ca iti vine sa crezi ca exista crize induse artificial pentru a mari procentul care merge la capital.

   Bancile sunt foarte nervoase acum pentru legea darii in plata. Sper sa aiba exact rezultatele dorite. Sa previna pe viitor o noua bula imobiliara, cresterile aberante de preturi la case samd. Vad pe televizor si alte reclame ale bancilor care ma fac sa ma iau cu mainile de cap. Nu am invatat nimic din criza daca acum facem reclame cu "vii si pleci cu bani in punga". Dar chiar nimic.

   Ca Draghi e putin dus cu pluta si tipareste prea multi euro / prea repede e una dar economia Romaniei are crestere si fara bataia asta de joc. In mod normal BNR-ul ar trebui (cat mai avem inca RON) sa regleze veselia asta de pe piata creditelor / depozitelor din Romania pana nu e prea tarziu. Nu mi se pare normal sa sufere tocmai cei care sunt mai cumpatati si economisesc pentru ca altii sunt inconstienti.

   Cred ca dupa legea falimentului personal si legea darii in plata un alt pas important ar fi o lege care sa interzica acordarea unor credite in alta moneda decat cea a veniturilor pentru persoanele fizice (lege pentru protectie "antiprost"). La persoane juridice nu ca firmele mai importa o technologie din strainatate, mai cumpara niste materii prime si materiale samd. Dar la cei cu salariul in Ron da.
   • +7 (23 voturi)    
    Mai bine (Luni, 9 mai 2016, 14:32)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    Mai bine sa interzicem creditele de tot. Si sa raminem numai la leul nostru sfrifjit, dar national. In acest fel, vom fi out of Europe nu numai datorita coruptiei endemice, ci si din pdv financiar. (ca de o dezvoltare sustinuta nici nu poate foi vorba in anii urmatori cu mafiotii care isi dau legile pentru ei si clientela lor).
    • 0 (10 voturi)    
     Naivitate? (Luni, 9 mai 2016, 16:05)

     Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

     Oricum suntem cam "out of Europe" in caz ca nu iti dai seama. Suntem insa foarte buni la a importa crizele altora. Acum importam si prostia asta cu tiparnita de euroi. In caz ca nu ai citit (si nu cred ca ai citit) ce am scris eu exact acolo era vorba doar despre populatie nu si despre firme (cele care iti pot da dezvoltarea aia sustinuta despre care vorbesti). Sau poate vrei o dezvoltare "nesustinuta" bazata pe credite de consum cu buletinul (importuri de asemenea) sau pe ipoteci care alimenteaza bulele imobiliare.
     • 0 (0 voturi)    
      Dacă ar fi doar problema euro s-ar aprecia leul (Luni, 9 mai 2016, 21:13)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

      De ce nu crește leul în raport cu euro, dacă tot zici de tiparniță?
    • +3 (5 voturi)    
     Sa extrapolam putin (Luni, 9 mai 2016, 17:26)

     luptator_din_munti [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

     Ca sa intelegem si noi, singura modalitate in care activitatea bancara poate functiona in Romania este una abuziva? Pe acelasi principiu, singura modalitate in care piata muncii ar functiona eficient este raportul intre stapani si sclavi, nicidecum intre patronat si angajati? Pentru HN: de ce nu filtrati voturile si dupa IP? Foloseste cuiva ca un zanatec da cu minus de pe 20 de conturi? Este evident ca anumite comentarii de bun simt sunt scufundate in minusuri de un caz medical.
     • +2 (4 voturi)    
      Doar prin abuz ți se ia valoarea muncii viitoare (Luni, 9 mai 2016, 21:21)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui luptator_din_munti

      Piața muncii nu poate funcționa eficient din cauza taxării incorecte. Dacă angajatul ar primi salariul brut în bancă, să vadă cu ochii lui cât îi ia statul, s-ar revolta, dar ar exista o piață normală a muncii. Atât timp cât statul obligă angajatorul să suporte niște cheltuieli ale salariatului, piața este distorsionată.

      La fel și în cazul băncilor, cine ar plăti dobânzile și comisioanele din RO dacă piața ar fi normală? Pe o piață funcțională ar veni băncile și ”building societies” din UK, ar da credite ipotecare cu 3-4% dobândă pe an, iar Isărescu ar trebui să-și caute o muncă cinstită.
   • +7 (19 voturi)    
    Eu (Luni, 9 mai 2016, 15:06)

    HChifteluta [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    Tin minte ca in perioada de glorie a imprumutului pe franci si euro, Isarescu insista si facea deseori apel la populatie sa faca credite in lei. Il asculta cineva? Nu cred. Primii si-au luat-o cei cu euro dupa aia cei cu francii. Cine a mizat pe lei a iesit foarte bine. Si mai stiu pe cineva, unul ion iliescu care in anii '90 lauda caritasul lui stoica. Bancherii care tipau la populatie sa nu depuna bani acolo erau facuti prosti in direct de jurnalistii vremii. I-a ascultat cineva? Acum la fel. Vad ca toti suntem specialisti bancheri.
   • -3 (5 voturi)    
    Isar bate campii cu grație (Marţi, 10 mai 2016, 0:02)

    economist [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    Pe unde s-a dus l-au cam usuit.
  • +7 (33 voturi)    
   a fost un complot nu? (Luni, 9 mai 2016, 14:09)

   Gicu2 [utilizator] i-a raspuns lui

   s-au unit toate bancile si impreuna cu guvernatorul manevrat de occidentul veros care vrea sa ne transforme in piata de mana a 2a au marit preturile, nu?
   bine. culca-te inapoi.
   • -3 (29 voturi)    
    trezeste-te (Luni, 9 mai 2016, 14:33)

    gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Gicu2

    Mai sunt si unii care nu cred in coincidente ba cred ca e normal sa imparti toata viata venitul familiei cu bancherii doar ca ti-au dat voie sa stai intr-un cotet comunist vechi de 40 de ani facut de ceausescu pentru muncitorii de uzina, spor la rata.
    • +4 (14 voturi)    
     LoL (Luni, 9 mai 2016, 15:05)

     Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

     Spor la visat! Macar colegu are un cotetz comunist pentru care a muncit cinstit, tu ai doar vise. E bine sa fie si prosti pe lumea asta altfel cum ar trai desteptii?
     • -3 (7 voturi)    
      ti-ai inteles menirea (Luni, 9 mai 2016, 15:46)

      gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

      Macar ai inteles rostul tau, cu totii avem unul.
    • +2 (2 voturi)    
     banca nu ti-a dat voie (Marţi, 10 mai 2016, 11:00)

     Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

     ti-a dat banii. imparti banii familiei cu banca pt ca ai apleat la ei si ai vrut proprietate personala. cotetul tu l-ai cumparat ei doar ti-au dat banii. puteai sa faci o investitie buna si sa iei o casa care sa nu piarda atat de mult din valoare sau deloc. vrei sa te invete banca ce sa faci?...acesti bani (pe care nu ii aveai) trebuie sa ii dai inapoi. Nu e simplu?! Sau credeai ca banca e un fel de mama ranitilor?! din fericire multi invata acum educatie financiara. din pacate pretul e unul f mare... dar ce lectie e mai buna ca cea invatata pe propria piele : )))))
   • +2 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 mai 2016, 15:05)

    [anonim] i-a raspuns lui Gicu2

  • -2 (14 voturi)    
   putul gandirii (Luni, 9 mai 2016, 14:48)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui

   Adanc mai e putul gandirii la unii "oarecare" atat de adanc incat au cazut in el si nu pot sa mai iasa de acolo !

   Dupa el mai sarira cativa ( cu plusuri ), ca sa-l salveze dar n-au reusit decat sa-si dea si ei masura nepriceperii intr-ale economiei.

   E drept ca libertatea de exprimare permite tuturor sa-si dea cu parerea ,chiar daca nu se pricep.

   O vorba care-mi place zice ca :

   -Pentru a-ti da seama ca esti prost trebuie sa fii totusi inteligent !!
   • +6 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 mai 2016, 15:08)

    [anonim] i-a raspuns lui sile1

    • -2 (4 voturi)    
     @oarecare (Luni, 9 mai 2016, 17:34)

     sile1 [utilizator] i-a raspuns lui

     In primul rand ti-as recomanda sa citesti inca o data ce-ai scris in primul comentariu.
     Daca intelegi si crezi ca are logica ce-ai scris atunci nu mai e nevoie sa-ti argumentez nimic.

     In al doilea rand din multitudinea de subiecte importante abordate de Isarescu te-ai legat de problema cresterii preturilor la case.
     Mai mult ca sigur ca nu stii care este rolul Bancii Nationale si a Guvernatorului ei.
     Banuiesc ca esti in postura unuia care si-a luat credit fara sa se gandeasca ca trebuie sa-l mai si plateasca si acum dai vina pe altii ca n-ai fost in stare sa iei o decizie corecta
     .In viata trebuie sa inveti sa-ti asumi responsabilitatea faptelor tale.

     Ai inteles?
    • -1 (5 voturi)    
     @oarecare (Luni, 9 mai 2016, 19:34)

     sile1 [utilizator] i-a raspuns lui

     Te sfatuiesc sa mai citesti odata ce ai scris in primul comentariu si daca o sa intelegi si o sa ti se para logic ce spui atunci nu mai are rost sa-ti argumentez ceva.

     In al doilea rand din multimea de subiecte importante prezentate de Isarescu ti s-a pus pata sa comentezi problema preturilor caselor.
     Se vede clar ca nu stii care sunt atributiile Bancii Nationale si nici a Guvernatorului ei.

     Banuiesc ca faci parte dintre cei care au luat un credit pentru casa fara sa gandeasca daca pot sa-l si plateasca si acum ofteaza ca e greu sa o faca. Numai asa se poate interpretare comentariul tau.

     Ar trebui sa stii ca in viata trebuie sa-ti asumi responsabilitatea pentru faptele tale si sa nu dai vina pe altii atunci cand faci prostii.
   • +5 (11 voturi)    
    ... (Luni, 9 mai 2016, 15:16)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui sile1

    Bine, bine...
    Da' parerea ta care-i?
    Ca nu pari a avea una.
    Sau nu esti de acord cu ea?!?
    • -2 (4 voturi)    
     @pathfinder (Marţi, 10 mai 2016, 4:00)

     sile1 [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

     Desi nu prea arati ca unul care-si gaseste calea ,daca intelegi ce vreau sa spun,
     uita-te la rasounsul meu de mai sus si-ai sa vezi care-i parerea mea.
     • +2 (4 voturi)    
      ... (Marţi, 10 mai 2016, 9:25)

      pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui sile1

      1. You got it wrong.

      2. "Se vede clar ca nu stii care sunt atributiile Bancii Nationale si nici a Guvernatorului ei."

      Ai mai jos atributiile BNR si ale guvernatorului.
      Unde gasesti urmatoarele si am sa citez din Isarescu:
      - "crestere economica"
      - "8 din 10 migranti romani sunt din forta de munca activa"
      - "proiect de tara"
      - "Capcana venitului mediu"
      - etc, etc, etc

      Uita-te cu atentie la atributiile lui musiu, apoi la ce spune.
      Nu cumva confunda rolul prim-ministrului cu cel al guvernatorului?

      --------------------
      Principalele atribuţii ale BNR
      - elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb;
      - autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare;
      - emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României;
      - stabilirea regimului valutar şi supravegherea respectării acestuia;
      - administrarea rezervelor internaţionale ale României.
      (bnr.ro)

      Atribuţiile guvernatorului Băncii Naţionale a României
      (1) Guvernatorul Băncii Naţionale a României dispune măsuri pentru executarea dispoziţiilor legale, a hotărârilor consiliului de administraţie, precum şi a altor reglementări privind Banca Naţională a României. Guvernatorul poate delega prim-viceguvernatorului şi viceguvernatorilor unele dintre atribuţiile sale, în condiţiile stabilite de consiliul de administraţie.
      (2) Guvernatorul numeşte în funcţie personalul din aparatul central al Băncii Naţionale a României şi pe directorii sucursalelor şi ai agenţiilor.
      (3) Guvernatorul emite ordine şi decizii şi reprezintă Banca Naţională a României în relaţiile cu terţii, semnând, direct sau prin persoane împuternicite de el, toate tratatele sau convenţiile încheiate.
      (4) În numele consiliului de administraţie, guvernatorul prezintă Parlamentului, până la data de 30 iunie a anului următor, raportul anual al Băn
      • +1 (1 vot)    
       poti sa iti inchipui ca (Marţi, 10 mai 2016, 11:28)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

       BNR impreuna cu MF ar trebui sa mdea cresterea economica a unei tari ( politica fiscala impreuna politic monetara), deci are sens de zice Ixaresu

       remitantele + parte sin analiza pe care BNR o face ref balanta, adica iarasi are sens ce zice Ixarescu

       Proiect de tara + da, numai asa putem sa intram in EMU + atentie aici chiar are un rol extrem de important BNR + deci zice bine Ixarescu

       Capcana venitului mediu + si ici are sens....
       -------------------------------------------------------------------

       Extras din stattul BNR .... colaborarea cu alte institututii

       (3) Banca Naţională a României colaborează cu Ministerul Finanţelor Publice în vederea stabilirii indicatorilor macroeconomici în baza cărora se va elabora proiectul anual de buget.

       (4) Pentru necesităţile proprii, Banca Naţională a României elaborează studii şi analize privind moneda, cursul de schimb, creditul şi operaţiunile sistemelor de plăţi şi ale instituţiilor de credit.

       (5) Pentru îndeplinirea angajamentelor rezultate din acorduri, tratate, convenţii la care România este parte, Banca Naţională a României colaborează cu autorităţile din ţară şi din străinătate prin furnizarea de informaţii, adoptarea de măsuri corespunzătoare sau în orice alt mod compatibil cu prezenta lege.
       .........................

       Pampam!

       O zi buna!
      • +1 (1 vot)    
       @pathfinder (Marţi, 10 mai 2016, 13:34)

       sile1 [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

       Ai citat din atributii doar ti-a convenit ca sa-ti sustii punctul de vedere.

       Smecheria asta cu citate incomplete e doar o incercare de a prosti lumea.

       Uita-te la raspunsul dat de ...13 ,mai jos si-ai sa pricepi ce vreau sa spun !!
  • +1 (7 voturi)    
   o metoda si mai buna.. (Luni, 9 mai 2016, 19:17)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   sa puneti mana pe carte!...
   BNR a crescut RMO la valute la 35-40% in 2005-2006. Dar tu nu stii ce e aia RMO, nu? Altfel n-ai mai fi picat de fazan acum cand sustii ca BNR trebuia sa scrie legi in loc sa se foloseasca de intrumentele legale pe care i le permite parlamentul. FAZAN..
   • -2 (2 voturi)    
    si o parere si mai buna...... (Marţi, 10 mai 2016, 6:55)

    BigJ [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    De ce nu explici tu ce inseamna RMO? Pentru ca la o cautare pe net (varianta moderna a manualului tiparit...si sincer, chiar vroiam sa vad ce inseamna RMO)....am gasit urmatoarele variante:
    Replication Management Objects, Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, Resident Medical Officer, Responsible Management Office, Responsible Managing Officer...le-am listat numai primele acronime dintr-o serie de peste 60 de definitii. (sursa:http://www.acronymfinder.com/RMO.html)

    Nici una din ele (aplicate in context)....nu se poate "creste de catre BNR cu 35-40%"...deci recunosc ca sunt fazan. De ce nu ne explici tu (curcanule) ce inseamna "BNR a crescut RMO la valute cu 35-40% in 2005-2006"?
    O seara placuta-ti doresc:)

    PS: STF, PLM (sa traiesti fericit, plec la munca)....daca tot vrei sa vorbim in acronime.
    • +3 (3 voturi)    
     tot e un pas in directia buna.. (Marţi, 10 mai 2016, 9:58)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui BigJ

     data viitoare poti incerca "o cautare pe net" cu "BNR RMO". sa vezi surpriza pe fazan.. :)
    • +1 (1 vot)    
     esti pe calea cea buna (Marţi, 10 mai 2016, 11:35)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui BigJ

     Mai cauta!

     RMO este un instrument de baza in politica monetara.

     Uite si explicatie de pe site BNR
     Funcţiile principale ale mecanismului RMO constituite în lei sunt cea de control monetar (aflată în strânsă corelaţie cu cea de gestionare a lichidităţii de către BNR) şi cea de stabilizare a ratelor dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară. Rolul major al RMO în valută este acela de a tempera expansiunea creditului în valută.

     Nu te iau asa de tare, de fayan, pentru ca si dl. Olteanu nu stia când a urcat prin grija Parlamentului in BNR si altii care stiau cu ce se manca faceau sau fac jos de glezne pe margine.

     Rusine este sa nu zici ca NU STII si sa o tii langa ca stii...
     Cat traim invatam!
   • -2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 mai 2016, 8:29)

    [anonim] i-a raspuns lui pehash

 • +1 (29 voturi)    
  A se scuti (Luni, 9 mai 2016, 13:36)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  A se scuti de panseuri masonice si a se vedea dezastrul din Romania de care Isarescu nu poate fi strain. Cei care l-au lasat acolo atita timp, stiu ei de ce
 • +16 (16 voturi)    
  Investind numai in infrastructura (Luni, 9 mai 2016, 14:12)

  JafalSaleh [anonim]

  Investind in infrastructura o tara ca Romania nu poate sa aiba decait o crestere economica durabila si sanatoasa, aici este mare problema a Romaniei de 25 de ani?
 • +2 (18 voturi)    
  ... (Luni, 9 mai 2016, 14:31)

  pathfinder [utilizator]

  bla ... bla ... bla ...
  Ha?
  Bla! Bla!
 • 0 (8 voturi)    
  mda... (Luni, 9 mai 2016, 14:53)

  ..13 [utilizator]

  1. Bravo - acum mor toti dracii de ciuda ca s-au platit toate datoriile asumate legate de trecerea prin momentul de criza decisiv...

  2. Cresterea sustenabila - este o preocupare maxima si poate ca este momentul sa inteleaga si fraierii din tara de spre ce este vorba in acest subiect - poate mai multe dezbateri pe aceasta tema, mai multa deschidere din partea bancii nationale - scriu si eu ca sa scriu si nu ca dau cu batul in cineva...
  • -2 (8 voturi)    
   ... (Luni, 9 mai 2016, 15:17)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   "de spre"?!?
   Scrii ca sa scrii, intr-adevar!
 • -2 (26 voturi)    
  Corectia lui Isarexu (Luni, 9 mai 2016, 14:57)

  all23 [utilizator]

  Sa nu uite Isarexu , ca ne-a bagat in criza datorita incapacitatii sale de a tine bancile straine in frau .
  Le-a dat 13 mld de euro , in momentul in care Romania nu mai avea de unde sa ia bani . a gasit Isarexu o metoda prin care a amanetat viitorul Romaniei pe urmatorii 50 de ani , si ne-a vandut, ca sa aiba banii pentru banci.
  Bancile nu au investit in economie , nu doresc sa isi asume nici un risc, dar vor profiturile cele mai mari din Europa.
  Nu este vina celor care au luat credite ca nu le mai pot plati, ei reprezinta o mica parte din banii furati de angajatii bancilor, prin credite la persoane influente din Romania sau in cardasie cu interpusi. Banii sifonati astfel , ne sunt prezentati acum ca credite neperformante . BNR ar trebui sa ia toate dosarele de credit si sa aplice amnezi pentru toate creditele acordate fara ca documentatia specifica a bancii sa fie indeplinita ( evaluari false , venituri false declarate etc.)
  De ce trebuie sa platim noi pentru ce au furat angajatii bancilor, sau pentru neglijenta lor ?
  Ar fi bine sa taca un om care a facut atata rau Romaniei, a fost o carpa in fata intereselor bancilor de afara!
  RUSINE!
  • +3 (13 voturi)    
   ... (Luni, 9 mai 2016, 15:21)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui all23

   "Sa nu uite Isarexu..."
   Nu uita, da' nici ca-i pasa.
   Sau altfel spus, il doare fix in pix.
   • 0 (0 voturi)    
    ba cred ca i+a pasat (Marţi, 10 mai 2016, 11:40)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    ca s+au dus niste banuti in situatiunea de criza...

    (banii au intrat atunci când a fost mare nevoie si au fost returnati la FMI dar mai exista si o dobanda la acei banuti ca nimeni nu iti da degeaba...)

    era mai usor sa fie dati banutii aceeia pe altceva,

    daca cap nu e + guvern nu e + vai de picioarele sale , adicalea vai de oamenii din aceea tara...

    Tii + oare am invatat ceva din ceea ce s+a intamplat?
    Bag de seama ca NU CHIAR - de aceea si mesajul lui Ixarescu
 • +9 (17 voturi)    
  "contributia" lui isarescu in economie (Luni, 9 mai 2016, 15:44)

  gigi1 [utilizator]

  Schimbam apartamentele lui Ceausescu de la batrani la tineri, date pe gratis de Iliescu in 90 cu bani grei imprumutati de la europeni (bancile sunt aproape toate din ue acum) cu dobanzi si conditii fantastice, pur si simplu exportam bani in ue fara sa aduca vreun plus sau schimbare de orice fel in economie sau tara.

  Nu mai pui ca statul se imprumuta la fmi pentru pensii ca e deficit de ani de zile ba chiar mareste pensii speciale desi sunt bani pe imprumut, pe deasupra nu se baga nici un ban in industrie sau altceva de viitor.

  Concluzia e ca ne imprumutam extern foarte scump si degeaba, ajutati de securistii de neinlaturat din aparatul de stat.

  Si de platit inapoi o sa platim cu paduri si rosia montana pe care le dam gratis pentru niste imprumuturi fictive si asta fara ocupatie militara sau altceva, geniala schema.

  Cand o sa pice schema ponzi tara asta o sa fie un dezastru economic.
  • +1 (5 voturi)    
   corect...doar RM si padurile...si noi! (Luni, 9 mai 2016, 16:52)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   vom mai fi de "vanzare" in 10-20 ani cand va veni scadenta atator imprumuturi si vom intra precum Grecia in default (faliment). Macar ei mai au industrii, banci, porturi de privatizat. Noi nu le mai avem nici pe astea (deja). Asa ca a mai ramas si va mai ramane de vandut: RosiaMontana, padurile, apele, terenurile (inca nevandute) si noi (sclavi). Poate baterii , ca in Matrix....(visez...:)))))

   Aaa...si marea finanta, puternic conectata cu anumite cercuri ne va impune ce a impus si Greciei- casatoriile gay.
   Bonus, pt ca sunt si multi ortodocsi habotnici si vor schimba Constitutia, ca sa li se dea de tot peste nas, inclusiv adoptiile gay, zoofilia si toate spaimele lor irationale.

   Dar poate asta e planul Domnului pt a-i incerca pe crestinopatii de mucava de acum si din viitor. Sau de a-i pedepsi. Caci, daca ar fi cu adevarat crestini nu ar fi tolerat si nu ar tolera coruptia, incompetenta, nu ar fi vandut votul pe galeti, ulei si promisiuni false samd. Domnul e in toate, inclusiv in ce se pregateste acestui neam.
 • +3 (5 voturi)    
  despre convergenta (Luni, 9 mai 2016, 16:47)

  ..13 [utilizator]

  Nu cred ca numita convergenta uneste - pentru ca unii nu au inteles despre ce este vorba.

  Sa nu credem ca P$D va sprijini asa ceva...
  Mai traim ca sa vedem. P$D vrea un popor de asistati sociali si BASTA!
  Hai sa nu mai vorbim ca sa vorbim!

  Faceti o chestionare in randul populatiei si apoi o chestionare in randul P$D-ului...
  Nu cred ca se va intampla in aceasta viata desi sincer cred ca despre ca merita sa avem un astfel de proiect!

  Dar restul evropenilor nu stau pe loc - umbla si ei in sus, in jos, iar mintea romanului nu functioneaza inca ca se pare ca inca nu a vazut pragul de jos...

  Scriu, ca sa scriu!
 • -2 (8 voturi)    
  Alerta (Luni, 9 mai 2016, 16:49)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Atentie la exprimare " Aceasta tara.." ca si cum MI se afla in misiune
  • +2 (6 voturi)    
   Wow!!! (Luni, 9 mai 2016, 17:21)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   Mama, cata atentie si finete. Ar fi bine ca si francalaii analfabetissimi sa citeasca la fel de atent ceea ce semneaza. Micii lacomici au fost pacaliti de bancherii cu gulere albe insa acum nu ii mai poate manipula nimeni si sunt docenti in economicoase. Deci nu erau doar fabulatii..Jos masonul, sus francul, sus patria, hai sus!
   • -3 (5 voturi)    
    MI (Luni, 9 mai 2016, 22:49)

    Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    Este captiv la BNR, dar e o chestiune de timp pana cand DNA -ul ajunge la el..anii 90 90 90 90.
    • +3 (5 voturi)    
     Chiftea expirata (Luni, 9 mai 2016, 23:34)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

     Cine e captiv, ca ai uitat sa scrii subiectul. Te fugaresc gulerele albe, puisor, sau iti tremura mana din alte motive, motive, motive. De ce oare?
     • 0 (4 voturi)    
      Sondajul, vrem sondajul (Marţi, 10 mai 2016, 0:01)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

      Unde-i sondajul nenea? Isarescu obisnuia sa se mentina in primele trei locuri in preferintele lacomicilor francalailor analfabetissimi
  • 0 (0 voturi)    
   exprimarea este corecta! (Marţi, 10 mai 2016, 11:48)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   Pentru ca din turnul de fildes - BNR- MI vede altfel si ar vrea mai multe, pentru ca se poate!

   Dar nu are loc de fazani!

   Nu este pentru prima data când MI spune ca sa avem rabdare sa crestem constant -

   i-a mai zis si Boului ala de MOnta!
   Nu a inteles nimic nici el si nici consilierii lui - poate doar Daianu sa fie exceptia care intareste regula ...

   Deci Omul repeta si repeta - poate doar, doar inteleg aia de trebuie sa inteleaga!

   Repetitia este mama invaturii???
   Aceasta este întrebarea!
 • +2 (8 voturi)    
  In (Luni, 9 mai 2016, 18:52)

  Jar [utilizator]

  '91 mi-am cumparat garsonira,cu o rata de 1039 lei pe luna;in cateva luni,ma costau tigarile 1000 de lei pe zi.Asa s-a dus pe apa sambetei fondul de locuinte de stat,da' avea tot muncitorul proprietate.
  In '92,mi-am cumparat un motocultor Semanatoarea,credit pe 6 ani de 800 000 lei,adica 200 de salarii de stat. In '94 ,salariu meu ,tot de stat, era de 600 000 de lei,iar Semanatoarea, in loc sa incaseze de la mine 200 de salarii,a incasat unu' juma'te .Si uite asa s-a dus si industria romaneasca.
  In '94, cand inflatia era de 300%,d-l Isarescu a impus dobanzi la depozie de150-160%.Cei care aveau depozite in dolari si-si socoteau castigurile inmultind fiecare dolar,in fiecare seara,cu 10-15 lei,au inceput sa-l injure si sa-i spuna securist.Mai mult,cativa senatori PSDR,de alfel universitari ASE,cereau in gura mare demisia Guvernatorului.In acea perioada de dezvoltare prin inflatie-guvernarea Vacaroiu-,toata agoniseala de-o viata a romanilor s-a dus si ea...
  In 2007,cand tara era inundata de euroi trimisi de capsunari si Isarescu cumpara in draci valuta ca sa tina leul in echilibru,toti exportatorii il injurau.

  Nu stiu daca am fost foarte limpede ,dar Isarescu a tinut Romania pe umeri 26 de ani si inca o mai tine.
  Amin!
  • -1 (7 voturi)    
   Eroare (Luni, 9 mai 2016, 19:24)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Jar

   MI nu a facut decit sa inchida ochii la toti mafiotii. Nici acum nu stim lista securistiolor care au jefuit Bancorex ! In rest, banii securistilor s-au dus in strainatate, sub privirile lui blande. DEAZASTRUL DE AZI IL ARE CO-AUTOR.
   • +3 (5 voturi)    
    Ai (Luni, 9 mai 2016, 21:56)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    citit ce am scris eu?A fost alta evolutia acestei tari?
    PM Vacaroiu semneaza acord de imprumut cu FMI,in conditiile,printre altele,sa privatizeze Bancorex.Trage Vacaroiu cateva transe de la FMI,vin aia in control si suspenda acordu'.
    Devine PM Ciorbea,acord cu FMI,printre conditii, privatizarea Bancorex.Trage si Ciorbea ce trage,vin aia in control si suspenda iar acordu'.
    Ajunge PM Radu Vasile,vrea si el acord cu FMI,da' aia pun o conditie drastica:acord cu INCHIDEREA Bancorex.
    Cand s-a inchis Bancorex s-a vazut ca acolo se luau credite si cu dobanda mica si fara sa mai dea ceva inapoi.Or fi luat si securistii bani,da' au luat si multi altii,iar banii s-au papat in tara.Bine,asta nu ne incalzeste cu nimic....
    De aici tin eu cu FMI mai mult ca la tata ,Dumnezeu,sa-l ierte!
    Esti traitor in tara asta?Tu n-ai vazut astea...?
    • +2 (4 voturi)    
     Iar (Luni, 9 mai 2016, 22:08)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui Jar

     Isarescu a trebuit sa dreaga oalele sparte de altii.
 • -1 (7 voturi)    
  Romania - tara lipsita de securitate financiara (Marţi, 10 mai 2016, 6:21)

  Cremenarul [utilizator]

  Regret profund ca dl ISARESCU nu se preocupa de una din problemele fundamentale ale Romaniei: UNDE SI CUM AU DISPARUT TOATE BANCILE ROMANESTI ? Toate celelalte tari foste membre CAER si-au pastrat si dezvoltat bancile proprii si - in consecinta - nu au nevoie sa apeleze la FMI !
  Sub conducerea eterna a dlui ISARESCU Romania a ajuns cersetoare, la discretia speculantilor de pe piata financiara internationala.
  Nu se va putea asigura dezvoltarea Romaniei fara o politica de esenta LIBERALA, respectiv o politica menita sa asigure SECURITATEA FINANCIARA proprie.
  Dl ISARESCU a „supravegheat prudential” distrugerea/disparitia bancilor romanesti !
  Dl ISARESCU ar trebui sa-si incheie cariera de guvernator perpetuu prin dezvaluirea ilegalitatilor la care a recurs BNR pentru a asigura falimentarea bancilor romanesti de stat si particulare (Bankcoop, Banca Religiilor s.a.). Ne amintim cu durere si indignare ca pentru a distruge Banca Religiilor - spre exemplu - BNR-ul a dat un comunicat de presa prin care a creat panica in rândurile deponentilor si ale opiniei publice.
  Dl ISARESCU poate dormi linistit când stie foarte bine ca sistemul bancar romanesc a fost distrus sub guvernoratul Domniei Sale !?
  • +2 (4 voturi)    
   A, (Marţi, 10 mai 2016, 8:06)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Cremenarul

   tu esti dintre aia cu"nu ne vindem tara".Adica ,trebuia sa ramana proprietatea tot in mana statului,a intregului popor.
   Tu nu vezi ce bine merg intreprinderile care au mai ramas la stat?Oltchim,Rovinari,Semanatoarea,Tractorul etc.Pana si sanatatea merge atza.
  • +1 (3 voturi)    
   nemaipomenit (Marţi, 10 mai 2016, 9:19)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Cremenarul

   Deci nu neamul securistilor e vinovat de tzepele epocale de la BanKcoop si Banca Religiilor ci Isarescu. Asa cum tot Isarescu e de vina pentru "nu ne vindem tara".
   Careva mai sus sarea la gatul bancilor ca nu au sprijinit industria si au preferat sa dea credite populatiei. As ruga un astfel de destept sa se duca pe la banci si sa ii intrebe cat la suta din portofoliu este pe corporate si cat la popor. ZF zice ca in 2014 creditele catre populatie(incluzand imobiliarele) reprezinta 60% din total. E mult dar nu inseamna ca diferenta nu s-a dus in economie totusi. Dar suna bine sa acuzi bancile de toate tampeniile facute de politicieni.
  • +1 (1 vot)    
   Romania - tara lipsita de securitate financiara (Marţi, 10 mai 2016, 21:04)

   Cremenarul [utilizator] i-a raspuns lui Cremenarul

   Va rog sa aveti in vedere ca toate (REPET: T O A T E) tarile civilizate dispun atat de banci de stat, cat si de banci si particulare.
   Romania nu mai are nici banci de stat, nici banci particulare, exceptând CEC-ul - acesta este rezul\tatul devastator al guvernoratului dlui ISARESCU !?
   Romania este acum la discretia capitalului strain - acesta este rezultatul devastator al guvernoratului dlui ISARESCU !?
   Romania este acum sursa sigura de imbogatire a statelor civilizate care au reprezentante bancare in tara noastra. Aceste reprezentante exporta anual cca 2,5 mrd. E in tarile proprii, asigurând astfel cresterea bunastarii generale a cetatenilor lor, in detrimentul romanilor care saracesc continuu - acesta este rezultatul devastator al guvernoratului dlui ISARESC !?

   O TARA LIPSITA DE UN SISTEM BANCARO-FINANCIAR PROPRIU, FARA CAPITAL PROPRIU, ASA CUM ESTE ACUM ROMANIA, NU POATE AVEA PRETENTII LA DEZVOLTARE TRAINICA, LA BUNASTARE - ACESTA ESTE REZULTATUL GUVERNORATULUI DLUI ISARESCU !
 • -1 (3 voturi)    
  Suntem prosti !!,idioti nu pricepem nimic !!! (Marţi, 10 mai 2016, 9:36)

  andreesanu [utilizator]

  Multumesc dle Isarescu de calificative ,intradevar suntem prosti ,idioti si asta pentru ca te suportam ca si Guvernator al BNR .Stai ca si guvernator nu prin merite ci prin imprumuturile care le -ai luat de la FMI si BM si te lauzi ca le-ai dat indarat cu dobinda dupa ce le-ai tinut in banca sa faca purici !!!.
  N-ai sustinut dezvoltarea durabila ,n-ai sustinut investitiile in infrastructura ,ai mutat banii de la buget in plata dobinzilor !!!.
  Timpiti mai suntem noi astia care platim taxe ce se duc pe apa sambetii !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Suntem prosti ? Da, fiindca nu pricepem nimic !? (Miercuri, 11 mai 2016, 11:23)

   Cremenarul [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Aveti perfecta dreptate - dl ISARESCU nu a sustinut dezvoltarea durabila a tarii noastre. De altfel, el nici nu ar fi putut sustine o asemenea dezvoltare pentru ca Romania nu mai are sistem bancar propriu, nu mai are capital propriu. Nicio tara nu s-a putut/nu se poate dezvolta durabil pe baza imprumuturilor de la speculantii financiari internationali (FMI, BM s.a.).
   Sistemul bancar romanesc (banci de stat si particulare) a fost distrus sub guvernoratul dlui ISARESCU. Romania este singura tara membra a UE care nu mai are nicio banca de stat sau particulara (cu exceptia CEC-ului).

   CINE NE VA FACE SA PRICEPEM CUM S-A INTAMPLAT SI - MAI ALES - DE CE S-A INTAMPLAT CA AM AJUNS IN SITUATIA ACTUALA ?!
 • 0 (0 voturi)    
  nu se poate... (Marţi, 10 mai 2016, 11:54)

  ..13 [utilizator]

  Când RO s-a imprumutat au venit unii si au inceput sa urle ca tara se imprumuta si ca generatii o sa fie amanetate....

  Acu ca s-a rambursat pana la ultima picatura - iarasi nu este bine...
  Ca vezi doamne dobanda aceea ne-a uscat - oricum este un real progres fata de prima situatiune...

  Probabil ca aceasta tara merita sa moara pre limba ei atunci...

  Ca sa zic asa MI este contrazic de numeroasele comentarii care arata ca DA, unii vor repetarea scenetei de acum 10 ani. Mi-e rau de ceea ce am citit in comentariile de mai sus!
  • 0 (0 voturi)    
   n-ai inteles nimic !, a rambursat ce era in BNR ! (Marţi, 10 mai 2016, 13:20)

   andreesanu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Banii ce-i tinea el in BNR fara miscare i-a rambursat + dobinzi !!!.
   Cauta si vezi care-s datoriile Romaniei azi cand te-a pacalit Isarescu !
 • +1 (1 vot)    
  .. aceasta tara merita un Isarescu inca zece ani (Marţi, 10 mai 2016, 12:14)

  pakuxus1211377215 [utilizator]

  ..asadar, Isarescu nu vrea sa se laude cu rambursarea creditului de la FMI, aaa, nooo, departe de el un astfel de gand meschin, murdarel...dar, domnule Isarescu, jumatate din acel imprumut nu la BNR s-a dus??? ati luat 10 miliarde, nu trebuia sa-i si dati inapoi? pacat ca nu se aplica datio in solutum si pentru tari, ar fi fost misto sa dati "aceasta tara" pentru stingerea obligatiei...
 • 0 (0 voturi)    
  ZAU, ISARESCULE (Miercuri, 11 mai 2016, 12:09)

  jidanul [utilizator]

  " ... nu suntem pregatiti sa intelegem ce inseamna sustenabilitatea cresterii economice". dar tu, bai Isarescule, ai inteles ceva din abuzurile extrem de grave pe care le-au comis institutile financiare de creditare-depozitare asupra clientilor din Romania ? Poti tu sa cuprinzi Isarescule, amploarea distrugerilor care s-au comis asupra sigurantei financiar-economice a romanilor si a Romaniei, din cauza abuzurilor extrem de grave comise de banci, c.a.r.-uri si i.f.n.-uri ? Chiar nu vezi dezastrul pe care l-ai creat ? Esti orb, surd si mut ? Isarescule, din nefericire inca mai conduci Banca NATIUNII Romane, adica BNR-ul trebuia sa protejeze pe orice cale si in orice fel siguranta financiar-economica a fiecarui roman si a Romaniei impotriva oricaror abuzuri venite dinspre institutile financiare de creditare-depozitare asupra clientilor din Romania iar tu NU ai facut acest lucru. BNR-ul nu trebuia sa accepte creditarea in CHF in Romania, BNR-ul nu trebuia sa admita existenta unor clauze abuzive in contractele de creditare si a unor comisioane abuzive. BNR-istii trebuiau sa INTELEAGA si nu trebuia sa admita foarte multe lucruri, pentru a nu pune in pericol sub nicio forma si pe nici o cale siguranta financiar-economica a fiecarui roman si a Romaniei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by