Banca Comerciala Romana (BCR) mareste, incepand de luni, 9 mai 2016, avansul minim la creditele ipotecare / imobiliare Casa Mea la 35%. Odata cu noul context legislativ care permite clientilor sa renunte la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garantia creditului acordat in vederea stingerii datoriei catre banca, BCR modifica parametrii creditelor garantate cu ipoteca imobiliara, transmit oficialii institutiilor de credit.

Sergiu Manea, CEO BCRFoto: BCR.ro

"Ne afam intr-un context economic in care prioritatea noastra, a tuturor, trebuie sa ramana stabilitatea Romaniei prin atragerea permanenta de capital si prin cresterea resurselor de dezvoltare, iar bancile au rolul de a sustine producerea de valoare in societate, insa la fel ca intreaga societate, nu pot evolua intr-un cadru care restrange capacitatea de valorificare a potentialul de sustinere. BCR va monitoriza indeaproape piata si impactul legislatiei in vederea ajustarii adecvate a politicilor de creditare", a declarat Dana Demetrian, Vicepresedite Retail&Private Banking, BCR.

Modificarea avansului la 35% este insotita si de cresterea sumei minime care putea fi imprumutata de la 22.000 lei la 45.000 lei, dar si de scaderea perioadei maxime de rambursare a creditului de la 30 ani la 25 ani.

Conditiile si caracteristicile pentru creditul Prima Casa nu vor suferi nicio modificare.

Reamintim ca in urma cu cateva zile si CEC Bank a marit avansul, asa cum procedasera anterior si alte banci locale, ca reactie la promulgarea legii privind darea in plata. In urma cu putin timp, bankingnews.ro scria prima despre faptul ca BRD a decis sa majoreze avansul la creditele ipotecare in lei si sa renunte la finantarile imobiliare in euro. Alpha Bank, cea mai mare banca greceasca din Romania a inasprit si ea conditiile de acordare a imprumuturilor ipotecare, majorand avansul de la 15% la 30% pentru creditele in lei si de la 25% la 40% pentru cele in euro.

Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank, au marit si ele avansul pentru finantarile imobiliare in ultimele luni, la care se adauga UniCredit Bank care a testat intern un credit ipotecar cu optiune de dare in plata, produs ce presupune un avans si costuri mai mari fata de imprumutul ipotecar standard. Este de asteptat ca decizii similare sa fie luate si de Banca Transilvania, care nu a anuntat inca o asetfel de masura.