Legislatia referitoare la TVA este mult prea complicata pentru antreprenori si IMM-uri si, din pacate, folosim legea pentru a pedepsi contribuabilul in loc sa-l consiliem, a atras atentia, luni, Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), citat fiind de Agerpres, la Forumul de Investitii Romania - Elvetia.

Gabriel BirisFoto: Hotnews

'Trebuie sa intelegem ca ideea potrivit careia majoritatea contribuabililor, antreprenorilor si companiilor, pentru a-si maximiza profiturile fac evaziune fiscala este gresita. Majoritatea contribuabililor se conformeaza si vor sa respecte legislatia si sa-si plateasca darile. Legislatia referitoare la TVA este mult prea complicata pentru antreprenori si IMM-uri. Noi vrem sa servim contribuabilul cinstit si care vrea sa respecte legea. Acum, din pacate, folosim legislatia pentru a pedepsi contribuabilul si cream o povara suplimentara. Cerem contribuabilului sa dea tot felul de declaratii. De ce? Este un consum foarte mare de resurse in interiorul ANAF si in loc sa acordam consiliere ne ocupam de pedepsire. Trebuie sa intelegem ca suntem toti in aceasta situatie. Toti suntem interesati sa lucram impreuna cu autoritatea fiscala, pentru ca vrem sa producem valoare adaugata mai mare. Un lucru important pe lista mea este relatia dintre contribuabili si administratia fiscala. Ne axam pe eficienta administratiei fiscale pentru a remodela serviciile pe care ANAF le ofera contribuabililor', a spus Biris.

Oficialul MFP a adaugat ca procesul de implementare a proiectului privind casele de marcat fiscale este accelerat si va urma sa se incheie in urmatoarele luni.

'(...) am accelerat implementarea proiectului privind casele de marcat fiscale, intarziat pana acum. Procesul este accelerat si speram ca, in urmatoarele luni, vom incheia implementarea acestui sistem care va duce la cresterea eficientei impozitului folosind instrumentele IT. Croatia a implementat un sistem oarecum similar in urma cu cativa ani, iar Cehia va introduce acest sistem in curand. Neconformarea ar fi periculoasa pentru ca verificarea se va face in timp real. Astfel, s-a redus numarul de controale din partea ANAF', a subliniat secretarul de stat din MFP.

Camera de Comert Elvetia ¬ Romania organizeaza, luni, la Bucuresti, Forumul de Investitii Romania ¬ Elvetia, eveniment in cadrul caruia sunt abordate teme precum: "Viitorul economiei in Romania", "Provocari si oportunitati pentru investitori" si "Reforma sistemelor educational si fiscal".