Isarescu: Darea in plata descurajeaza cresterea economica iar efectul asupra creditarii va fi unul de atenuare

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 10 mai 2016, 11:52 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
 documente
(10 Mai 2016) PDF, 759KB
"Am fost nevoiti sa refacem proiectiile privind inflatia ca urmare a intrarii in vigoare a legii darii in plata. Pentru ca in Romania legile trebuie sa se aplice asa cum sunt. Noi ne mentinem opinia cu privire la aceasta lege repetand ca legea induce incertitudine. Iar asta inseamna descurajarea creditului. Ca urmare si cresterea economica va fi atenuata. Am efectuat revizuiri descendente datorate revizuirii in jos a deviatiei PIB ca urmare a efectelor probabile ale implementarii legii darii in plata. Trebuie sa asteptam sa vedem exact efectele, dar e clar ca efectul asupra creditarii va fi unul de atenuare a ei", a spus marti Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului privind inflatia.

Citeste integral Raportul in atasament.

"Societatile de audit au o pozitie comuna si ca multi se duc spre "loss event" (eveniment care ptoduce pierderi) si care necesita capital si provizioane. Multe banci se uita la Regulamentul 575 al UE. Bancile se vor uita care e portofoliul de credite afectate de lege si care va fi comportamentul debitorilor", a mai adaugat Isarescu.

Scenariul de bază prevede încetinirea marginală a creșterii economice în 2016 și 2017 față de anul 2015, pe fondul  unei evoluții anticipate încă alerte a cererii interne. Aceasta va fi susținută de expansiunea consumului și a investițiilor, a căror influență cumulată este însă de așteptat a fi atenuată de efectele implementării Legii privind darea în plată, se arata in Raportul privind inflatia lansat marti de BNR.

Față de februarie 2016, deviația PIB a fost revizuită la niveluri care implică presiuni inflaționiste mai puțin accentuate pe intervalul de prognoză. Revizuirea a avut în vedere, pe lângă actualizarea datelor istorice privind PIB, reevaluarea efectelor conduitei expansioniste a politicii fiscale și ale celei a veniturilor, reconfigurarea influenței condițiilor monetare reale, precum și estimarea, marcată însă inerent de incertitudine ridicată, a impactului implementării Legii privind darea în plată, potrivit Raportului.

O sursă suplimentară de risc este reprezentată de aplicarea Legii privind darea în plată, din perspectiva incertitudinii4 inerente asociate evaluării impactului acesteia asupra cadrului macroeconomic intern, mai mentioneaza Raportul.

N.Red.
Pe termen scurt PIB poate fi mai mare decat PIB potential, ceea ce implica acumularea temporara de presiuni inflationiste. Intrucat aceste presiuni devin cu atat mai mari cu cat productia creste fara ca preturile sa se modifice (sau cu cat ele se modifica mai lent decat productia), abaterea productiei de la PIB potential, denumita deviatia PIB, este utilizata drept masura sintetica a intensitatii presiunilor asupra preturilor acumulate in economie. O deviatie PIB pozitiva (unde PIB curent este mai mare decat cel potential) indica presiuni inflationiste.

Simetric, o deviatie PIB negativa indica presiuni deflationiste (in sensul scaderii preturilor). Pe termen lung, presiunile acumulate se elibereaza, preturile devin flexibile, iar deviatia PIB tinde totdeauna catre zero, aducand PIB la nivelul potential (de trend).

Intrucat presiunile inflationiste implica un PIB curent peste cel potential, iar PIB curent este egal cu cantitatea de bunuri si servicii solicitata de cumparatori la preturile in vigoare, o deviatie PIB pozitiva este denumita si exces de cerere. Excesul de cerere poate fi redus sau eliminat prin politici macroeconomice - monetare, fiscale, de venituri. Politica monetara poate actiona asupra excesului de cerere printr-o varietate de instrumente, o masura clasica fiind
aceea de majorare a dobanzilor.

 Aceasta urmareste sa creeze stimulente pentru cresterea economisirii, astfel incat o mai mica parte a veniturilor sa fie destinata cheltuirii in perioada curenta. In acelasi timp, dobanzile mai mari duc la cresterea costului indatorarii, temperand efectuarea de cheltuieli finantate prin credite. Incetinirea ritmului de cheltuire a veniturilor in perioada curenta duce la diminuarea presiunilor cererii asupra productiei, reducand sau eliminand deviatia PIB curent de la potential. Ca urmare, este inlaturata cauza potentialelor cresteri viitoare de preturi. Estimarea deviatiei PIB este o sarcina dificila, in primul rand pentru ca PIB potential este o variabila neobservabila. Astfel, cunoscand nivelul efectiv al PIB real, nu se poate determina direct ce proportie din acesta reprezinta PIB potential si, respectiv, exces de cerere. Estimarea excesului de cerere se face indirect, folosind atat metode statistice, cat si opiniile expertilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5912 vizualizari

 • +14 (28 voturi)    
  Usor, usor Isarescu se transforma in A3, (Marţi, 10 mai 2016, 12:05)

  Pseudokinegetikos [utilizator]

  inca putin si DIP impreuna cu Basescu vor purta vina a tot ce se intampla rau in Romania si de ce nu in toata lumea!! Urmeaza un Breaking news la Digi24 invitati Guran si celalalt economist cititor de prompter, imi scapa numele, care or sa ne explice cum e cu legile economice si gravitatia!
  • -5 (7 voturi)    
   darea in plata (Marţi, 10 mai 2016, 15:56)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Pseudokinegetikos

   Nu Isarescu e de vina aici, ci cititorii care cind zaresc "darea in plata", nu mai citesc si restul.

   Ceea ce zice el e ca intr-adevar darea in plata va atenua cresterea economica, dar asta pica cumva bine peste cresterea consumului peste cresterea productiei, lucru care genereaza totdeauna inflatie. Iar darea in plata frineaza cumva tendinta asta de crestere nesustenabila.
   • +5 (5 voturi)    
    ce tare, nu vrei sa fii tu capitanul nostru? (Marţi, 10 mai 2016, 18:27)

    Pseudokinegetikos [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    unde ti se pare tie ca zice ceva de bine? avem noroc ca balivernele guvernatorului nu sunt insotite de imagini apocaliptice, inundatii si multa zapada - "ÏADUL ALB si DIP au cuprins lumea"
    • -1 (1 vot)    
     pai... (Joi, 12 mai 2016, 11:34)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Pseudokinegetikos

     daca citesti si articolul, nu doar titlul si pozele, poate intelegi...
 • +30 (40 voturi)    
  Aferim (Marţi, 10 mai 2016, 12:06)

  Ricochet [utilizator]

  "Darea in plata descurajeaza cresterea economica "

  Desigur, stimabile, in schimb jefuirea clientilor reprezinta un puternic factor de crestere economic.
  Crestere economica a bancherilor, desigur.
 • -24 (38 voturi)    
  Corect! (Marţi, 10 mai 2016, 12:09)

  TheBlizzard [utilizator]

  Din pacate Isarescu va avea (din nou) dreptate. Dar asa suntem noi.. La fotbal, femei si macroeconomie se pricepe tot romanul... :)
  • +14 (20 voturi)    
   ... (Marţi, 10 mai 2016, 12:45)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui TheBlizzard

   Nu prea mie clar la ce NU te pricepi tu:
   1. la fotbal;
   2. la femei;
   3. la macroeconomie.

   Ce treaba are Isarescu cu macroeconomia?
   E prim-ministru cumva?
   Sau ministrul economiei?
   • -4 (12 voturi)    
    Huh (Marţi, 10 mai 2016, 14:46)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    Tu iti dai seama ce ineptii debitezi? Aia cu prim ministrul sau ministrul economiei?? Tu nici daca ti se sterge toata datoria in CHF si ti se da o casa cadou nu o sa iesi la liman vreodata din motive de neintelegere a lumii in care traiesti. Muta-te in Coreea de Nord sau macar in Rusia ca esti depasit rau, azi nu mai e suficient sa folosesti corect cratima.
    • +1 (7 voturi)    
     ... (Marţi, 10 mai 2016, 15:26)

     pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

     1. Vezi ca "ineptiile" alea au fost explicate astazi, aici. Uita-te mai jos si ai sa vezi care sunt atributiile lui musiu Iscailescu si ale BNR.
     Sunt foarte bine definite iar Iscailescu isi depaseste cu mult atributiile.

     2. N-am datorie in CHF.

     3. O casa cadou n-ar strica nimanui. Tie nu ti-ar place?

     4. "Neintelegerea lumii in care traiesti".
     Din nou, uita-te in josul paginii. Citeste!

     5. Ce treaba are Rusia sau Coreea de Nord?
     Io mi-s de dreapta si total scarbit de stanga europeana...

     P.S. Mai incearca, poate "debitezi" si ceva util si corect.
     • -5 (5 voturi)    
      Chiftea stricata (Marţi, 10 mai 2016, 17:36)

      transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

      Sigur ca esti de dreapta si in plus esti din clasa de mijloc. Asa se cred toti imprumutatii in franci elvetieni, fa un sondaj intre voi si o sa vezi ca am dreptate.

      Singura ta problema e ca nu prea faci diferenta intre politica fiscala (de aia bagi vrajeli cu premierul si cu ministrul) si politica monetara. In ceea ce priveste macroeconomia cred ca doar deputatul Zamfur te mai poate lumina.
      • +2 (2 voturi)    
       ... (Marţi, 10 mai 2016, 19:30)

       pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

       1. Tu ai o idee fixa cu francii elvetieni.

       2. Vezi ca am postat ieri care sunt atributiile BCR respectiv ale guvernatorului.
       Omu isi depaseste cu mult atributiile in iesirile astea ale lui.

       3. Nu-s economist deci s-ar putea sa ai dreptate cu macroeconomia.

       4. Domnu' econimist, asa-i ca ai prevazut criza din 2008 cu un an inainte?
       Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!
       • +1 (1 vot)    
        Da (Miercuri, 18 mai 2016, 11:15)

        TheBlizzard [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

        Eu am prevazut-o cu peste un an inainte. Si va anuntase si Isarescu. Ca acum. Dar unii nu inteleg si pace.
     • -1 (3 voturi)    
      N-ai datorie in CHF... (Marţi, 10 mai 2016, 18:00)

      transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

      ... ma faci sa rad ;-)

      Oricum, te supraestimasem. Ai scris putin si credeam ca doar la chestiile financiar economice est iliterat. Se scrie PLACEA nu place, o sa afli dupa ce iti faci pofta si dai casa bancii.

      " Tie nu ti-ar place?"
      • +1 (1 vot)    
       ... (Marţi, 10 mai 2016, 19:41)

       pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

       Am mai primit corecturi la chestia asta, nu-i nimic nou. E doar comoditate.

       Dar, daca tot ai aruncat manusa, uite aici:
       ""Majoritatea" la care te referi e majoritatea proasta, nu tacuta. Sunt extrem de vocali si de agresivi. Si chiar daca acum vor reusio sa arunce niste pierderi pe umerii alrtora de prostie nu ii salveaza nimeni. Ei tot prostiiu o sa faca pentru ca purt si simplu nu inteleg lumea in care traim."

       Te recunosti?
       Citeste cu atentie ... si nu ma refer la typos...
   • 0 (4 voturi)    
    Te-as trimite la (Marţi, 10 mai 2016, 15:33)

    alexpro [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    normele si legile de functionare a BNR, dar mi-e teama ca-mi pierd timpul
    • +2 (4 voturi)    
     ... (Marţi, 10 mai 2016, 15:44)

     pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui alexpro

     Legile le cunosc.
     Am si postat azi care-s atributiile BNR.
     Si ale guvernatorului.
     Deci da, ti-ai pierde timpul.
     • 0 (0 voturi)    
      Ma indoiesc (Miercuri, 11 mai 2016, 13:53)

      alexpro [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

      ca le si intelegi, de aici si intrebarea ta: "Ce treaba are Isarescu cu macroeconomia?"
  • +12 (20 voturi)    
   hmm (Marţi, 10 mai 2016, 12:45)

   rochiri [utilizator] i-a raspuns lui TheBlizzard

   Sub mandatul lui Isarescu au cam piert niste banci....!
   Nu stiu cat de specialist este Plus inca nu suntem in euro....!
  • +4 (6 voturi)    
   LoL (Marţi, 10 mai 2016, 14:41)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui TheBlizzard

   Dar cand a avut el dreptate?!? El e prim incompetentul tarii, din cauza dinozaurilor ca el oamenii incompetenti nu ajung in pozitie cheie, din cauza celor ca el se moare prin spitale de atata nepasare.
   • 0 (0 voturi)    
    Erata (Marţi, 10 mai 2016, 16:44)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

    *oamenii competenti nu ajung in pozitie cheie
  • +8 (8 voturi)    
   da, dar tot Isarescu se temea (Marţi, 10 mai 2016, 14:53)

   SaseCase [anonim] i-a raspuns lui TheBlizzard

   Tot Isarescu se temea anul asta de o cretere economica prea mare pe fondul creditarii. deci per total este buna aceasta temperare, nu?
 • +14 (20 voturi)    
  Incurajeaza (Marţi, 10 mai 2016, 12:09)

  xolv [utilizator]

  lacomia din 2007-2008 si imbogatirea baronilor locali si a a speculatorilor cu imobiliare rascumparate.
 • +20 (34 voturi)    
  Nene Isărescule (Marţi, 10 mai 2016, 12:15)

  Un cititor [utilizator]

  Chestiunea e încheiată. Știm că esti plătit ca să ții cu băncile și nu cu poporul a cărui limbă o vorbești. Știm și că nimeni nu-ți poate face nimic, chiar dacă ești trădător de țară. Dar măcar nu striga. Vorbește domol.
 • +21 (27 voturi)    
  Pana (Marţi, 10 mai 2016, 12:15)

  gigifisiune [utilizator]

  la darea in plata, auzeai de Isarescu la 2 luni. Acum iese zilnic si-si urla durerea bancherilor.
 • +21 (31 voturi)    
  un proverb romanesc zice (Marţi, 10 mai 2016, 12:20)

  mmmircea [utilizator]

  Sarpele, cand il doare capul, iese la drum.
  Nu trece vreo zi de la Dumnezeu fara ca dl guvernator sa nu iasa sa ne invinuiasca si sa ne ameninte din cauza esecului dumnealui de a stopa legea darii in plata.
 • +26 (32 voturi)    
  Pai (Marţi, 10 mai 2016, 12:23)

  _CK_ [utilizator]

  daca tot se preconizeaza o noua criza financiara la nivel mondial, oare nu este mai bine pentru Romania ca sa nu fie o tara plina de credite imobiliare ? Asadar, mi se pare o masura buna.
  • +22 (28 voturi)    
   ... (Marţi, 10 mai 2016, 12:47)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui _CK_

   Observatia e corecta.
   Poate cel mai bun efect al legii darii in plata este stoparea unei alte bule imobiliare.
   Da' asta nu vrea sa vada musiu Isarescu.
   El vede numai cu un ochi, asa...
  • +5 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 mai 2016, 12:49)

   [anonim] i-a raspuns lui _CK_

  • +15 (19 voturi)    
   Personajul asta incepe sa ma deranjeze vizibil (Marţi, 10 mai 2016, 13:18)

   gogu70 [utilizator] i-a raspuns lui _CK_

   Pai nu el de povestea de politici anticiclice, care stopeaza cresterea cind totul o ia razna si lumea cheltuie in draci...sa nu mai ajungem in situatia din 2008..bla, bla...Pa asta-i o masura anticiclica.....de ce nu-i place? ca economia a inceput sa se incalzeasca. Io cred ca astia voiau sa mai dea inca o teapa. Si cind te gindesti ca-l simpatizam odata...or s-a ticnit ori abia acum aflam cu adevarat cine-i el
  • +10 (14 voturi)    
   Corect... (Marţi, 10 mai 2016, 14:05)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui _CK_

   In 2008 capitalurile speculative venite din exterior erau blocate in investitii riscante in Romania (credite cu buletinul, ipotecare in CHF samd.) A trebuit ca tara sa se imprumute la FMI pentru ca bancile si alti speculanti sa isi poata lua banii repede inapoi (panicati de criza). Legea asta practic le spune acelorasi speculanti si banci in fata sa plimbe ursul cu fondurile lor cu tot. Tentatia e mare dar si cand isi vor banii inapoi peste noapte, iar ajungem la mana FMI.

   Pierderile sunt doar pe termen scurt, afecteaza in primul rand bancile care trebuie sa-si regandeasca modul de a face business (pe cine si in ce moneda finantam? de unde ne finantam noi? etc), pe rentieri si speculanti care traiesc din negotul de spatii locative si poate putin si segmentul constructiilor (dar e foarte multa infrastructura de construit in Romania, la fel e o problema de business model). In rest eu vad doar beneficii pentru toata lumea pe termen mediu si lung mai ales.
  • -1 (5 voturi)    
   in mod sigur. (Marţi, 10 mai 2016, 16:03)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui _CK_

   Problema legii e in primul rind retroactivitatea. Nici macar pierderile bancilor nu-s asha importante cit pierderea credibilitatii. Cind dai o lege care modifica contracte intre entitati private, arati tuturor ca nu ai cuvint, ca nu respecti intelegerile facute. Iar asta fugareste investitorii pe termen lung, aia care investesc azi ca sa scoata profitul in 30 de ani, si ramai doar cu aia care vin, dau un tun si fug.

   Fara partea de retroactivitate, legea chiar e buna, mai ales cind vorbim de un popor atit de iresponsabil precum cel roman.
   • +2 (4 voturi)    
    ti se pare retroactiva? (Marţi, 10 mai 2016, 16:51)

    SaseCase [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

    ti se pare retroactiva anularea comisionului de rambursare anticipata? si tot amestec intre entitati private, nu?
    hai sa-ti explic altfel. exista contracte pe care le semnezi dar au clauze ilegale (de exemplu, o parte poate sa notifice cealalta parte doar prin scrisoare recomandata iar cealalta parte notifica doar printr-un simplu e-mail). te adresezi apoi instantei si instanta corecteaza acele clauze (obliga partile sa accepte acceasi forma de notificare - prin email). ti se pare retroactivitate in asta? si amestec intre entitati private contractante?
    • -1 (5 voturi)    
     Aia e cu totul altceva (Marţi, 10 mai 2016, 16:59)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui SaseCase

     Ce treaba are darea in plata cu comisioanele abuzive???
     Aici nu e vorba de aplicat o lege in vogoare, ci de modificat legea existenta. Nu inteleg de ce amesteci lucrurile...
 • +22 (32 voturi)    
  Doar atat am de spus (Marţi, 10 mai 2016, 12:29)

  Eu123 [utilizator]

  M-am saturat de "iesirile" BNR pe tema darii in plata. Ajunge!!!! Sunteti penibili!!!

  Statutul BNR este foarte clar, nu aveti atributii legate de comentarea actului legislativ, mai precis, sa tie toata lumea BNR este:

  "Banca Naţională a României este o instituţie publică independentă, cu sediul central în municipiul Bucureşti şi poate avea sucursale şi agenţii atât în municipiul Bucureşti, cât şi în alte localităţi din ţară.

  ARTICOLUL 2
  Obiectivul fundamental şi principalele atribuţii

  (1) Obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a României este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.
  (2) Principalele atribuţii ale Băncii Naţionale a României sunt:
  a) elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb;
  b) autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare;
  c) emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României;
  d) stabilirea regimului valutar şi supravegherea respectării acestuia;
  e) administrarea rezervelor internaţionale ale României.
  (3) Banca Naţională a României sprijină politica economică generală a statului, fără prejudicierea îndeplinirii obiectivului său fundamental privind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.
  • +18 (20 voturi)    
   :) (Marţi, 10 mai 2016, 12:48)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Eu123

   Am postat si eu astazi atributiile BNR si ale guvernatorului.

   Poate inteleg si bancherii ca asta-si depaseste (cu mult) atributiile...
  • -7 (11 voturi)    
   dar consecintele DIP??? (Marţi, 10 mai 2016, 14:18)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Eu123

   Oare pot sa fie observate de BNR???

   Intreb si io asa...
   • +1 (7 voturi)    
    ... (Marţi, 10 mai 2016, 15:29)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Da, pot fi observate.
    Sfaturile insa tinute acasa.
    Ca nu-i treaba lui sa dea sfaturi.
    Citeste cu atentie care-i sunt atributiile.
    Scrie acolosa: sfatuitorul numarul 1 al guvernului?
    De paharnic nu mai intreb...
 • +15 (21 voturi)    
  ... (Marţi, 10 mai 2016, 12:33)

  a.nonim [utilizator]

  Poate ne explicati si ce fel de crestere economica a fost aceea in care zeci de blocuri au ramas neterminate datorita asteptarilor complet nerealiste ale "investitorilor". Daca ati fi facut ceva pentru limitarea creditelor fara discernamant nu ar fi fost nevoie de o astfel de lege.
  De ce banca nu avea absolut niciun risc indiferent cat de neperformate erau creditele? Iar in momentul in care bancile era aproape de colaps, cine a intervenit pentru salvarea lor? Nu statul? Pe banii cui? Nu tot ai contribuabililor?
 • +18 (24 voturi)    
  ... (Marţi, 10 mai 2016, 12:42)

  pathfinder [utilizator]

  Daca Isarescu gandeste asa cum se exprima inseamna ca sufera o forma de autism amestecat cu incoerenta.

  Unde mai pui ca adauga cuvinte (uneori propozitii intregi) in mijlocul frazei fara nici o logica.
  Un fel de abrambureala verbala.

  Nu mai vorbim de limba de lemn...
 • +13 (15 voturi)    
  inflatia si ldip (Marţi, 10 mai 2016, 12:49)

  Primul [utilizator]

  Cand e vorba de inflatie, Isarescu le zice cu LDIP. Cand e vorba de curs valutar, Isarescu le zice cu LDIP. Cand e vorba de crestere economica, Isarescu mai baga placa LDIP.
  In curand o sa imi spuna ca atunci cand trag apa la WC, mizeria nu se duce din cauza ca LDIP a infundat teava.

  Ceea ce au facut bancile dupa LDIP trebuia facut de mult: credite doar celor care pot cu adevarat sa le duca, risc suportat de ambele parti ale contractului si stabilitate crescuta in cazul unei fluctuatii economice. END OF STORY
  • 0 (0 voturi)    
   da, dar stii ce este acum? (Marţi, 10 mai 2016, 16:55)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Primul

   LDIP infunda definitiv teava creditarii .

   Banca este in risc la orice credit oricat de mare este avansul - nu este exclus ca din momentul publicarii legii in MO ca la orice nou credit acordat de banca sa nu fie intoarsa casa catre banca... - acum este lege si deci are efect asupra oricarui contract - apare sau nu apare scris acolo, in contract....

   Riscurile sunt reduse ca urmare a avansului mai mare, dar nu eliminate definitiv.

   Maine s-ar putea naste alta mahareata in Parlament si uite asa ne umplem de reglementari care mai de care mai...
 • +12 (14 voturi)    
  s-a sclerozat (Marţi, 10 mai 2016, 13:23)

  manoman [utilizator]

  problema e, ca de multa vreme...
 • +18 (22 voturi)    
  crestere economica bazata pe imobiliare (Marţi, 10 mai 2016, 13:40)

  jackalphonse [utilizator]

  Aia nu era crestere, era "intindere" pana "plesnea".
  Cu Ordonanta 50 au fost eliminate multe abuzuri (cum ar fi dobanda de referinta a bancii, comision de plata anticipata, etc). Cine s-a opus vehement si atunci? Tot el.
  Sa inteleg ca jefuirea clientilor produce crestere economica, in timp ce responsabilizarea bancilor nu.
 • +1 (5 voturi)    
  Si uite asa creste statul (Marţi, 10 mai 2016, 15:23)

  JohnyM [utilizator]

  Sunt curios ce o sa se intample cu lichidatile excesive ale bancilor poate o sa vedem dobanzi decente pozitive pentru depozite si poate statul se va putea imprumuta mai ieftin.Tot raul spre bine,bancile daca tot alearga dupa bani poate sa-i pastreze ca e mai lipsit de raspundere asa.Sau poate ar duce la cresterea bursei prin plasamentele bancilor:)
  E adevarat ca exces de lichiditate poate duce la inflatie dar nu de asta vegheaza competenta banca centrala?
  • -2 (2 voturi)    
   what??? (Marţi, 10 mai 2016, 17:09)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui JohnyM

   Daca business-ul lor nu merge atunci cum crezi ca o sa iti dea tie dobanda decenta pozitiva??? Poate sa iti mai ia ceva comisioane sau sa le creasca pe cele existente.

   Imprumutarea statului la o dobanda mai mica???
   Sigur va imprumuta statul sa mai faca 2 cm de autostrada la un cost echivalent cu cel al 1km...

   Geniala optiunea cu statul degeaba - ai incercat sa stai cu fundul pe bani intr-o banca? vreme trece, vreme vine, cheltuielile cresc cu fiecare ora de stat, dar venituri -IOC.

   In ce sa plaseze banii la BVB???
   Cateva muste care misca pe ici pe colo.
  • -3 (5 voturi)    
   Frankalai (Marţi, 10 mai 2016, 17:32)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui JohnyM

   Probabil ca nu iti dai seama la fel cu prietenii tai pathfainder, mazeta sau nyk dar amesteci 3 chestii contradictorii DOAR IN PRIMA FAZA. Mi se pare un rezultat deosebit.

   "Sunt curios ce o sa se intample cu lichidatile excesive ale bancilor poate o sa vedem dobanzi decente pozitive pentru depozite si poate statul se va putea imprumuta mai ieftin."

   - lichiditati excesive si poate o sa vedem dobanzi decente pozitive pentru depozite e prima contradictie.
   Esti genul ala de urechist imprumutat in franci care a auzit una sau alta si ventileaza prostiile pe care le-a memorat. Dobanzi real pozitive in conditii de deflatie ar putea fi chiar si dobanzile negative nominal. Pricepi ceva din asta?

   Dobanzile decente epe care sufletul tau de cersetor cu credit in franci nu pot aparea in conditii de lichiditate excesiva (habar n-am daca e asa, tu ai scos-o de undeva) pe care le clamezi pentru ca bancile nu au interes sa atraga bani in plus de la populatie. Pentru ca, nu-i asa, au "lichiditate excesiva"!!!
   TE LAS PE TINE SI PE PRIETENII TAI SA DESCOPERI IN REST CE VITEZA DE A DEBITA INEPTII AI REUSIT SI REUSESTI INTR-O FRAZA.

   Sper ca pricepi mai mult din contractele pe care le semnezi pentru ca esti varza la comentarii si la cunostinte MINIMALE.

   Iliterat, cum frumos va numeste englezul.
   • +2 (2 voturi)    
    ... (Marţi, 10 mai 2016, 19:42)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    Nu ti-am spus io ca ai o idee fixa cu francii elvetieni?
    Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!
   • 0 (0 voturi)    
    mda ai dreptate pentru secolul 19 (Miercuri, 11 mai 2016, 13:37)

    JohnyM [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    https://www.unicreditbulbank.bg/en/Media_Centre/News/2016/EN_NEWS_23_03_2016

    Deci poate exista "exces de lichitate" cu dobanzi pozitive? welcome to 21 centuri of finances.
    Daca lucrezi la o banca centrala sau nu te poti ocupa de agricultura sau pune mana pe carte ca teoriile Keynesiene sunt cam anacronice.
    • 0 (0 voturi)    
     Incet, incet (Miercuri, 11 mai 2016, 13:58)

     JohnyM [utilizator] i-a raspuns lui JohnyM

     Uite un articol in romana, ca sa nu iti omori neuronii cu limbi capitaliste, unde se specifica ca bancile cu exces de lichiditate primesc de la BNR o dobanda de 0,25% care culmea e pozitiva.Ca sa vezi si sa nu crezi ca poate exista si o astfel de dobanda pentru o hemoragie de bani in sistem.

     http://adevarulfinanciar.ro/articol/ca-sa-nu-scada-sub-zero-dobanzile-la-depozite-bnr-va-ingusta-coridorul-de-variatie/
    • 0 (0 voturi)    
     Si inca ceva (Miercuri, 11 mai 2016, 14:04)

     JohnyM [utilizator] i-a raspuns lui JohnyM

     Daca vrei iti trimit un link din care poti afla ca bancile comerciale pot investi lichiditatile la bursa de valori autohtona sau nu.
     Si apropo nu am niciun credit numai ca vremea golaniei bancare a cam trecut.Inca ceva, sistemul financiar autohton e format din banii bancilor sau din banii particularilor.Interesele cui primeaza ca BNR sa iti faca datoria de "aparator" a sistemului financiar romanesc?
 • -2 (4 voturi)    
  Are dreptate (Marţi, 10 mai 2016, 22:56)

  Alex S [utilizator]

  Poate nu stiati dar banii intra in circulatie prin creditele bancare. Cu cat vor fi mai putine credite bancare, cu atat vor fi mai putini bani in economie. Dati cu minus cat vreti, asta nu schimba cu nimic realitatea.
  • +2 (2 voturi)    
   Sa fim seriosi (Miercuri, 11 mai 2016, 11:05)

   Eu123 [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

   Consumul bazat pe credit este orice in afara de un lucru bun. Cel mai sanatos consum este cel bazat din platile efectuate cu banii tai nu cu cei ai bancilor.

   Bancile noastre merg acum la cacealma, e clar.

   BNR isi depaseste orice atributii mentionate in lege, desi este o institutie publica si nu privata.

   Totul din disperare, asa ca recurg la santaj emotional daca vrei sa ii spun intr-un fel.

   Dupa 1-2 ani de stat cu mai putine credite se vor lovi de urmatoarea dilema, ori relanseaza creditarea cu alte conditii ori pun lacat pe jumatate din sucursale.

   Oamenii devin mai responsabili fara nspe mii de credite, iar preturile din comert se regularizeaza in scadere pentru ca fara credit lumea nu mai cumpara ca nebunii.

   Istoria este plina de crize financiare generate de creditare, asa ca, pastrand respectul de rigoare, iti transmit doar atat "mai usor cu pianul pe scari"
 • +1 (1 vot)    
  cred si eu :) (Miercuri, 11 mai 2016, 11:33)

  VladBerliba1 [anonim]

  Cred si eu ca descurajeaza ca acum o parte din riscurile tranzactiilor imobiliare, motorul cresterii usoare si o mare parte din activele toxice de pe piata, s-au tranferat bancilor.

  Riscuri vine vorba intrucat creditarea cu rezerva fractionara inseamna practic crearea masei monetare.
 • +1 (1 vot)    
  SCHIMBAT URGENT (Miercuri, 11 mai 2016, 11:36)

  jidanul [utilizator]

  Aceasta fiinta, numita Isarescu si consiliul de administratie al BNR trebuie urgent schimbat. 50% din distrugerea sigurantei financiar-economice a romanilor vine de la BNR. Aceste personaje BNR-iste nu pot realiza dimensiunile distrugerii vietii romanilor. Recent sistemul institutilor financiare de creditare-depozitare (banci, c.a.r.-uri si i.f.n-uri ) a inregistrat un nou "record" a clientilor sai intrati in incapacitate de plata a ratelor la creditele existente, peste 720.000 de cetateni romani se afla in aceasta situatie. Impactul este insa cu mult, mult mai mare deoarece, daca inmultim cei 720000 cu, cel putin, 3 membrii de familie, rezultatul este de peste 2100000 de clienti romani. Adaugand si efectele colaterale devastatoare pentru acesti cetateni romani, cum ar fi distrugerea sanatatii, sinuciderile, restantele enorme la utilitati, pierderea locuintelor, somajul, falimentele si toate celelalte, putem clar sa vedem amploarea cataclismului financiar-economic produs de abuzurile extrem de grave comise de institutile financiare de creditare-depozitare (banci, c.a.r.-uri si i.f.n-uri ), cu acordul mai mult sau mai putin tacit al BNR-istilor. Atitudinea ostila, neimplicarea BNR-istilor in mod decisiv si constructiv si de tradare a proprilor concetateni de catre BNR-isti a adus acest dezastru asupra sigurantei financiare a romanilor si a Romaniei.
 • 0 (0 voturi)    
  pe vremuri... (Miercuri, 11 mai 2016, 17:13)

  cezar13 [utilizator]

  Ma fratilor dar acum mai bine de 20 si ceva de ani cum isi lua lumea casa ma nene? de ce acum nu se mai poate fara prima casa si toate mizeriile astea? ce D-zeu zici ca suntem in era idiotilor; adica chiar nu ne dam seama cum ne manipuleaza oamenii astia care trac sforile si bancile LOR? Da o naibii de treaba ca inainte munceai strangeai niste bani la saltea si te duceai si iti cumparai de cat iti permiteai; acum bancile cu creditele lor magice au facut in asa fel piata incat nu te mai atingi de o casa decat cu credit ; au profitat de o nevoie primara a romanului si omului in general de a avea un acoperis deasupra capului si au facut industrie si fabrica de bani din asta; Striga in gura mare ca moare creditarea? adica prosteala e chiar pe fata nu asa ... pai creditarea excesiva a persoanelor fizice a facut sa creasca pretul la orice in jurul nostru pana si mancarea o poti lua in rate; CREDITAREA EXCESIVA A PERSONELOR FIZICE ESTE DAUNATOARE fiindca ne-a transformat intr-o tara de consum si intr-o tara de SCLAVI; de ce nu promoveaza creditarea firmelor mici si mijlocii care ar aduce BENEFICII pentru toti: locuri de munca , incurajarea productiei etc. Pai leaga cresterea economica de gradul de indatorare si de consum adica de o absorbtie cat mai mare de importuri? RUSINE BNR daca am incuraja pe micii producatori cu credite avantajoase sa se dezvolte si sa produca si sa exporte si sa intre bani in tara nu ar fi bine nu ? cresterea aia economica nu ar fi buna nu BNR? RUSINE RUSINE RUSINE . "Oamenii" astia care au adus tara in halul in care este ar trebui sa se gandeasca ca si urmasii lor or sa traiasca tot in jegul ce se straduie ei sa l faca de atatia ani. Noapte Buna Romania!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by