EXCLUSIV Banca Transilvania va mari de luni avansul la creditele ipotecare/imobiliare, dar diferentiat, in functie de profilul de risc al solicitantului
Surse din piata bancara au mai declarat HotNews ca e sigur ca bancherii vor ridica exceptia de neconstitutionalitate la CCR, insa se asteapta ca si initiatorii sa reactioneze si sa invoce neconstitutionalitatea plafonului de 250.000 de euro, "caz in care ne-am putea trezi ca lege e valabila indiferent de plafon. Singurul lucru care se poate spune in prezent este ca nesiguranta e generala, iar clientii ne suna sa ne intrebe daca sa-si retraga banii ca sa-i plaseze in alte active. E dezastru", spune bancherul citat.
Reamitim ca majoritatea bancilor au crescut deja sumele solicitate drept avans pentru imprumuturi, ca urmare aparitiei legii darii in plata. BCR tocmai a anuntat o asemenea crestere a avansului. In urma cu cateva zile, CEC Bank a confirmat si ea ca in cazul creditelor pentru cumpararea si construirea de imobile in valoare de cel mult 250.000 euro in echivalent lei, inclusiv, valoarea aportului propriu al clientului devine 30%, atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in valuta.
Creditele in valuta se vor acorda numai clientilor care obtin venituri in valuta creditului. De asemenea, avand in vedere nivelul crescut al riscului in contextul Legii Darii in Plata, atat in cazul creditelor pentru cumparare si construire de imobile, cat si in cazul creditelor de nevoi personale si de refinantare credite garantate cu ipoteca imobiliara, marja de dobanda aplicabila va creste cu 1 p.p. in cazul creditelor in lei, respectiv 2 p.p in cazul creditelor in valuta.
CEC Bank este cea mai recent intrata in hora. Inaintea ei, BRD anunta ca a decis sa majoreze avansul la creditele ipotecare in lei si sa renunte la finantarile imobiliare in euro. Alpha Bank, cea mai mare banca greceasca din Romania a inasprit si ea conditiile de acordare a imprumuturilor ipotecare, majorand avansul de la 15% la 30% pentru creditele in lei si de la 25% la 40% pentru cele in euro.
Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank, au marit si ele avansul pentru finantarile imobiliare iar UniCredit Bank a testat intern un credit ipotecar cu optiune de dare in plata, produs ce presupune un avans si costuri mai mari fata de imprumutul ipotecar standard.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Doar cca de siferit vor siferi tot aia care stau rau cu banii, riscul in cazul lor fiind cel mai ridicat.
Normal ar fi fost ca legea sa dea dreptul clientului sa aleaga intre varianta cu dare in plata sau fara, nu sa obligi pe toti sa plateasca cota suplimentara de risc pentru ca unii zapaciti au luat credite prin 2007 fara sa le pese ce scrie in contract.
Dar cum legea nu s-a facut cu gindul la viitor, ci la rezolvat problemele smecherilor care si-au cumparat scari de bloc pe persoana fizica... si cum legea trebuia sa sature setea de singe a inconstientilor care dupa ce au luat credit acu invinovatesc banca pentru ce scria in contractul semnat... a iesit ce a iesit. Iar de platit vor plati tinerii care voiau sa-si ia un apartament ...
Treaba bancii e sa scoata profit si sa protejeze interesele deponentilor.
Orice ar face diferit, ar fi gresit.
Rolul statului nu e sa dea legi care "pedepsesc" bancile.
Daca tu ai fost un retardat sinistru si te-ai indatorat fara sa te gandesti in mod serios daca vei fi capabil sa-ti platesti datoriile, nu e problema bancilor, si nici nu ar trebui sa fie.
Revenind, marirea avansurilor nu e pentru a proteja vezi-doamne pe cei ce iau credite, ci pentru a se proteja pe sine, crescand provizioanele, pentru ca e posibil ca un retardat care ia azi credit sa vina maine si sa puna casa in brate bancii.
Evident, chestia asta cu marirea avansului ii impiedica pe cei fara multi bani pusi deoparte - sa isi cumpere o casa.
Desi, cui ii pasa ? Important e ca a crescut francul si sarantocul trebuie ajutat. Ca asa e in tara pomanagiilor si a ultimilor oameni din Europa.
Trebuie sa fie responsabila pentru ca altfel pierde si banii deponentilor, inca o data esti varza.
Postul tau in banca este cel de portar, altfel cred ca ai falimenta banca intr-un timp record.
Cu oameni ce gandesc ca tine la sapat de santuri nu la economie.
Plus ca ceea ce fac ei dezavantajeaza fix pe cei care n-au bani de avans. Cei cu venituri mari si solide vor primi conditii mai bune, iar cei cu venituri mai mici si mai nesigure vor primi oferte dezavantajoase.
Cat priveste tinerii care au nevoie de locuinte, Prima Casa nu este afectata dar acest detaliu este sistematic omis din articolele care trateaza chestiunea.
Ca sa nu mai zic ca finantele nu stiu de exemplu ce venituri au fermierii, recent au cerut de la APIA sa le dea intreaga baza de date cu subventiile agricole ca sa-i poata gasi pe cei care obtin venituri si nu le declara.
Este o perioada de tranzitie. O asteptam.
Banca isi arata muschii, acum, asteptam si mutarea dezvoltatorillor, in final, vom vedea ce pot face clientii.
Nicio grija, bancile vor scadea avansul, daca nu vor avea cereri, cel care vinde scade pretul, ca sa vanda. Pe de alta parte, vom dvedea mai putin clienti care se baga de unde nu mai pot iesi. Daca legea asta ar fi fost valabila pana in 2008, vedeam o criza mai mica...
Partea cea mai buna este ca se obliga responzabilizarea bancilor, dar si selectia clientilor (cei care sunt capabili sa economiseasca se baga, cei care nu sunt, n au avans, samd.).