​Darea in plata. Prima zi, ora 16,00: Sub 100 de notificari in intreaga tara, in cele mai mari 5 banci din Romania

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 13 mai 2016, 16:23 Economie | Finanţe & Bănci


Legea darii in plata ramane un subiect extrem de fierbinte
Foto: sxc.hu
Prima zi e nerelevanta, ne-au spus chiar bancherii. Oamenii ezita, se duc sa discute cu avocatii sau cu notarii, dar nu notifica banca neaparat. Avem instalate aplicatii si fluxuri de informatii care ne permit sa monitorizam in timp real numarul de notificari depuse. "Sunt sub 10 ca numar", au transmis reprezentantii a doua banci locale din varful clasamentului bancar.

O cifra relevanta ar putea fi obtinuta dupa circa doua saptamani, spun aceleasi surse, cand oamenii se dumiresc despre ceea ce au de facut si mai ales despre cat ii costa. Deocamdata, au notificat bancile doar cei carora cutitul le era la gat, mai spun acestia. HotNews a incercat sa obtina date reale de la asociatiile bancare prezente (ARB si CPBR), dar acestea nu monitorizeaza notificarile privind darea in plata, asa incat pana la urma am incercat sa obtinem reactii individuale de la fiecare banca in parte.

Patru dintre bancile consultate de HotNews ne-au prezentat print-screen-uri cu privire la notificarile semnalate in sistem, iar acestea sunt mult sub numarul estimat de avocati.

Una dintre bancile cunoscute ca fiind agresive pe segmentul imprumuturilor in franci a primit in prima zi in care darea in plata a intrat in vigoare circa 27 de notificari. Este si banca cu cele mai multe inregistrari oficiale primite, pana vineri la ora 16.

Ce au de facut clientii care vor sa dea in plata:

 • Pasul intai: Notificarea bancii despre intentia de a da in plata. Costuri: Greu de estimat. In prezent se apropie de 4000 de lei dar ele ar putea fi modificate
Mai intai, trebuie sa verificati daca va incadrati in categoriile celor care pot da in plata. Potrivit  art. 4. din legea darii in plata trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
1. Suma împrumutata sa nu depăşeasca echivalentul în lei al 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către BNR în ziua încheierii contractului de credit;

2. creditul a fost contractat cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;

3.să nu fiti condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care doriti sa dati in plata

Dupa ce ati verificat incadrarea in situatiile de mai sus, puteti trece la notificarea bancii. Notificarea se face prin intermediul unui avocat, unui executor sau a unui notar. Notificarea suspenda efectele contractului de credit, prin urmare debitorii nu mai sunt obligati la plata ratelor.

Unde se trimite notificarea? Potrivit avocatului Piperea, citat de Profit.ro, notificarea trebuie trimisă la sediul central al băncii, dar e bine ca o copie a actelor să ajungă și la sucursala unde e înscris creditul. Notificarea trebuie să includă un interval orar și două zile diferite în care reprezentatul bancii să vina la notarul public propus – nu mai puțin de 30 de zile - pentru a semna actul translativ de proprietate, care "inchide" contractul de credit.
Banca are posibilitatea imediat dupa notificare, sa conteste aceasta decizie de dare in plata.

 • Pasul al doilea: Astepti 30 de zile sa vezi daca banca va contesta. Daca nu contesta, se semneaza actul translativ de proprietate si gata. Daca nu....

O va face? Mai mult ca sigur. "Aceasta lege a fost in centrul unei dezbateri fara precedent in ultimii ani. S-au exprimat in privinta ei clientii, bancile si asociatiile de breasla, societatea civila, institutii internationale importante, institutia prezidentiala, la fel au facut-o si trei dintre cele patru puteri intr-o democratie : executivul, legislativul si mass-media,  de multe ori cu pozitii divergente. Singura putere care nu s-a pronuntat, si este important sa o faca, este puterea judecatoreasca. In lege au ramas nenumarate aspecte care trebuie lamurite. Este retroactiva? Ingradeste dreptul de proprietate asupra banilor? Intervine in relatiile contractuale intre parti ? Iata cel putin trei intrebari in privinta carora puterea judecatoreasca ar trebui sa se pronunte", au explicat pentru HotNews.ro reprezentantii BRD.

Un alt motiv de contestatie ar putea fi modificarile aduse casei fara acordul bancii.
"Este probabil ca legea sa devina dificil de aplicat in toate cazurile in care proprietarul a adus modificari, schimbari de destinatie etc, fara acordul creditorului. De asemenea, va fi dificil de aplicat in situatia in care imobilul nu va putea fi transmis noului proprietar dintr-o varietate de cauze – de la probleme aparute in structura imobilului sau degradare, pana la neplata obligatiilor fiscale si locative ale fostului proprietar", mai spun reprezentantii BRD.
 
Ce se intampla daca sunt ipotecate mai multe bunuri?

Dacă obligaţiile din contractul de credit sunt garantate cu două sau mai multe bunuri, debitorul va trebui să cedeze toate bunurile ipotecate, sustine avocatul Adrian Cuculis.

Prevederile propunerii legislative nu se vor aplica doar contractelor de credit încheiate după intrarea în vigoare a actului, ci şi celor aflate în derulare la acel moment dar si celor care sunt in executare silita sau cei carora li s-a vandut imobilul in procedura de executare silita!

 • Pasul al treilea, in cazul in care banca nu vine la notar sau refuza sa primeasca imobilul
 În zece zile de la data comunicării notificării debitorului, banca poate contesta în instanţă îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a procedurii de dare în plată. În cazul admiterii contestaţiei, părţile vor fi repuse în situaţia iniţială. Dacă creditorul nu respecta insa prevederile proiectului de lege, debitorul poate cere în instanţă atât stingerea creditului ipotecar, cât şi transmiterea dreptului de proprietate. În acest caz, acţiunea va fi scutită de taxa judiciară de timbru.

Cererea va fi judecată cu celeritate, cu citarea părţilor, de către judecătoria din circumscripţia de domiciliu a debitorului. Apoi, hotărârea instanţei va putea fi atacată cu apel, în maximum şapte zile de la comunicare.

“Până la soluţionarea definitivă a cererii (…), se menţine suspendarea oricărei plăţi către creditor, precum şi a oricărei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de către creditor sau de către persoane care se subrogă în drepturile acestuia împotriva debitorului”, mai este notat în document.
 • Este darea in plata o modalitate de a forta banca sa negocieze?
"Negocierea este oricum parcursa de fiecare data cand exista dificultati in rambursare, independent de legea darii in plata. Dosarele cu rambursari dificile sunt analizate individual, cu particularitatile lor, si se ofera alternative personalizate – restructurare, suspendare pe o perioada determinata, pornind de la ideea ca toate partile pierd daca un client isi pierde propria casa. Avem o rata mare de succes in a ajuta clientii sa traverseze perioade dificile ramanand in casa pe care si-au achizitionat-o, pentru ca piata creditului ipotecar a fost si ramane o prioritate strategica pentru BRD. In ceea ce priveste viitoarele solicitari de dare in plata, este prematur sa discutam despre proceduri atata timp cat procesul de aplicare se anunta neclar si dificil", spun reprezentantii BRD, la solicitarea HotNews.ro

Ce e bine sa stiti daca ati decis sa dati in plata!
Mare atentie, chiar daca bancile nu va vor spune acest lucru in mod explicit: pentru o perioada de cativa ani de zile, nicio alta banca n-o sa va imprumute, sau daca o va face, vi se vor fixa dobanzi ridicate pentru ca veti fi considerata o persoana cu risc crescut la creditare, care risca sa dea oricand in plata
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20504 vizualizari

 • +4 (20 voturi)    
  Pai din moment ce (Vineri, 13 mai 2016, 16:31)

  Ochiana [utilizator]

  "creditul a fost contractat cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă "- normal ca s-au facut modificari la locuinta si atunci ce temei ar avea banca sa refuze darea in plata a locuintei pe motiv ca arata altfel decat atunci cand cand a fost cumparata?!

  Pana la urma decizia e a judecatorului, poate sa spuna banca ce- o spune.
  • +7 (19 voturi)    
   sunt cazuri si cazuri.. (Vineri, 13 mai 2016, 16:54)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   daca ai luat credit doar pentru achizitie, e normal sa modifici locuinta? practic, banca a platit pentru locuinta respectiva si garantia s-a constituit foarte clar. depinde si ce modificari faci... nu cred ca se supara nimeni daca ai schimbat parchetul sau ai pus termopane. dar daca e la parter si ai dat jos un perete si ai transformat-o in magazin? daca in contract ai mai si acceptat ca nu vei face modificari fara aprobare scrisa de la banca, nici un judecator nu mai poate sa te scoata din mocirla in care te-ai bagat. cum ar fi sa garantezi cu o masina noua cu 4 usi si cand o dai inapoi sa aiba usile din spate sudate si un rezervor de GPL in portbagaj?..
  • +6 (6 voturi)    
   Nu chiar (Vineri, 13 mai 2016, 19:31)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   Cand iei o locuinta cu credit de la banca, ai nevoie de acceptul bancii pentru orice fel de modificare structurala, scrie in majoritatea contractelor.

   Poate vrei sa faci in mansarda sediul social al firmei tale, sau vrei sa mai adaugi un etaj, sau mai stiu eu ce.

   Pentru toate astea ai nevoie de acordul bancii.
 • -11 (31 voturi)    
  Notificari - peste 100 doar la 1 sg. avocat (Vineri, 13 mai 2016, 16:37)

  DanielMelinte [anonim]

  Ce va mai place sa mancati........cu de toate !!! Cum puteti spune asa ceva, cand numai astazi la 1 singur cabinet de avocatura, pana la ora 16.00 erau facute peste 105 de notificari ????
  • +14 (20 voturi)    
   ? (Vineri, 13 mai 2016, 16:52)

   maxi rodrigues [utilizator] i-a raspuns lui DanielMelinte

   Din articol reiese că era vorba de notificările făcute la bănci, nu la avocat.
   Dacă notificările astea de care zici tu au făcute la avocat și încă nu au ajuns toate în atenția băncilor, poate că cifra e corectă, nu?
   • +6 (10 voturi)    
    sunt multe banci.. (Vineri, 13 mai 2016, 17:05)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui maxi rodrigues

    in articol se vorbeste si de top 5 banci.. in total sunt vreo 40. daca niste angajati de la Banca Feroviara (exemplu ales la intamplare) au "anticipat" legea lui Zamfir si-au dat intre ei niste linii de creditare de IMM garantate cu garsoniere dintr-un bloc de nefamilisti din vaslui, sa vezi acum frenezie la darea in plata.. ;)
    • +1 (1 vot)    
     ... (Vineri, 13 mai 2016, 20:57)

     pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Nimic nu-i la intamplare...
   • +1 (3 voturi)    
    sa asteptam 2 saptamani (Vineri, 13 mai 2016, 19:58)

    justin [utilizator] i-a raspuns lui maxi rodrigues

    Cum spun bancherii.

    Nu asteptati sa trimiteti notificari. Asteptati sa le primeasca. Sa vezi atunci cum nu mai stiu sa le numere.

    Pentru cei care au nevoie de sfaturi si ajutor vizitati: https://asociatiaparakletos.wordpress.com/2016/05/10/ghid-practic-de-punere-in-aplicare-a-prevederilor-legii-darii-in-plata/

    Sunt curios daca HN publica aceste comentarii :)
  • -3 (9 voturi)    
   meleoane.. (Vineri, 13 mai 2016, 16:55)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui DanielMelinte

   parca se faceau la notar, nu la avocat...
   • +1 (1 vot)    
    notar, (Vineri, 13 mai 2016, 19:05)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    executor judecatoresc, avocat.
    cel putin asa scrie in articolul de mai sus.
  • +6 (20 voturi)    
   Tu esti avocatu' ? (Vineri, 13 mai 2016, 16:57)

   math_2 [utilizator] i-a raspuns lui DanielMelinte

   Spune sincer, e o paine buna de mancat pentru voi ca tot sunteti amarati nu-i asa ? Nu veti gasi prea multi prosti, iar mafiotii pe care ii aparati sunt totusi putini.
  • +2 (16 voturi)    
   Maine.... (Vineri, 13 mai 2016, 17:33)

   unomcivilizat [anonim] i-a raspuns lui DanielMelinte

   Maine avocatul o sa termine cu astia 100 si o sa ii ia cu abureli pe cei 100.000 care nu mai pot sa ia credit fiindca s-au marit avansurile...bani sa iasa...ca parlamentari de cumparat pt legi cu dedicatie se gasesc....
  • +7 (11 voturi)    
   Asteptam si bank run-uri (Vineri, 13 mai 2016, 20:33)

   voxpopulix [utilizator] i-a raspuns lui DanielMelinte

   si daca erau atatea care e problema? daca oamenii nu mai pot plati ce vrei sa-si vinda rinichii ca sa plateasca bancilor?

   Bancile sa evalueze apartamentele pe bune de acum, nu cum le dicteaza interesele si sa nu mai dea credite celor care nu pot plati.

   Sa nu mai spun ca dobanzile erau si de PATRU ori mai mari decat in alte tari din europa, iar rata de rambursare a fost foarte mare pana acum. Au hamalit destul tara asta, cu sprijinul mizeriei de Isarescu.
 • -12 (20 voturi)    
  Intrebare (Vineri, 13 mai 2016, 17:05)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Si cite firme de constructii si-au resrins activitatea? Citi someri sunt? Cit vor scadea incasarile la buget?
  • +4 (14 voturi)    
   uita-te in jur (Vineri, 13 mai 2016, 18:41)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   vezi vreun santier sistat? eu vad multe macarale care lucreaza nu care stau
   nici nu ar avea de ce, prigramul prima casa, merge mai departe, bancile oricum dadeau credite pentru case in mare parte prin programul prima casa
   apartamentele mai scumpe sa vand cu banii pe loc
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Vineri, 13 mai 2016, 20:59)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    N-o sa vada.
    Macarale?
    Unde?
   • -3 (5 voturi)    
    fiecare vede ce-i convine.. (Vineri, 13 mai 2016, 22:29)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    INSSE a zis ca in martie 2016 fata de martie 2015 volumul total al constructiilor pe seria ajustata s-a redus cu 1.9%. peste vreo 3 luni vom afla si rezulatele din luna mai... cand va fi prea tarziu ca sa mai schimbe cineva ceva.
    programul prima casa "merge mai departe" cu inca 500 de milioane din taxele noastre... ca la 1 mai se terminasera deja fondurile pe anul asta. jumatate de miliard.. puteam sa-i bagam in orice altceva, dar au dat unii o lege fara cap si acum platim taxe ca sa oferim garantii bancilor in compensatie pentru legile proaste. s-ar fi putut construi niste locuinte prin ANL de banii astia.. 10-15 mii de apartamente.. dar pe Zamfir si Piperea nu-i intereseaza cazurile sociale.. aia n-au bani de "lobby".
    • +2 (4 voturi)    
     cauta pe google "nivel constructii 2016" (Vineri, 13 mai 2016, 22:51)

     Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     nu stiu daca e voie cu link-uri catre alte site-uri asa ca te rog sa cauti pe google "nivel constructii 2016" si sa accesezi primul link.
     • -3 (5 voturi)    
      o intrebam si pe mama omida? (Vineri, 13 mai 2016, 23:10)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      stii cine e INSSE? nu trebuie sa mai cauti pe google, ti-am dat deja informatia completa de la singura sursa care este responsabila sa publice aceasta informatie.
      • 0 (2 voturi)    
       dumnezeu tatal? (Sâmbătă, 14 mai 2016, 0:43)

       Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       sau cine?
       • +1 (1 vot)    
        cam asa ceva.. (Duminică, 15 mai 2016, 2:09)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

        M-ai pus sa citesc un articol din martie care citeaza o firma de imobiliare si promite cresteri spectaculoase.. in mai Institutul National de Statistica publica rezultatele pe martie - cresterile sunt de fapt scaderi.
        Desigur, poti sa crezi ce vrei..
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Vineri, 13 mai 2016, 20:59)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Nu de firme e vorba.
   Stai linistit.
  • +1 (1 vot)    
   Incearca (Sâmbătă, 14 mai 2016, 8:42)

   icsulescu99 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   sa gasesti un constructor serios, sa vezi cand iti poate programa inceperea lucrarilor.
 • +4 (12 voturi)    
  O lege pentru avocati. (Vineri, 13 mai 2016, 18:45)

  verid [utilizator]

  Cei care vor beneficia de aceasta lege, vor fi in proportie de 90%avocatii care ii vor pacali pe fraieri si le vor lua banii fara sa rezolve nimic. O banca isi poate permite sa lungeasca un proces pana la sfarsitul lumii,iar asta nu e rau ,pentru ca daca aceasta lege ar functiona,s-ar declansa o cadere economica drastica.
  • +5 (5 voturi)    
   cadere economica de la atat? (Vineri, 13 mai 2016, 19:28)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui verid

   Daca ar fi o cadere economica doar ca oamenii nu mai vor sa plateasca un credit cu conditii dezavantajoase atunci era ceva putred cu aceea economie care se baza pe tepe.

   Dar din fericire nu exista asemenea corelatie, nu o sa se intample nimic daca banca isi mai ia din tepe inapoi, a facut si inca face atat de mult profit ca nici nu o sa se cunoasca, dar la cat de avari sunt bancherii o sa faca caz mare si angajeza postaci sa imprastie scenarii apocaliptice.
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Vineri, 13 mai 2016, 21:01)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui verid

   1. Daca "fraierul" ajunge la avocat inseamna ca ceva nu-i in regula.

   2. Bancile nu lungesc procesele. N-au nici un interes.
 • +2 (18 voturi)    
  "Decretul" de amnistiere a imprumutatilor CHF (Vineri, 13 mai 2016, 19:02)

  transpenibilus [utilizator]

  Deputatul liberal Zamfur Daniel a demonstrat ca parlamentarii PNL pot orice, inclusiv sa ignore ca

  "Esti liber sa alegi, dar nu esti liber de consecintele alegerilor tale".

  qed
 • +1 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 mai 2016, 19:06)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   :) (Vineri, 13 mai 2016, 21:01)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui

   Mie nu mi s-a intamplat.
   Cum e?
   • +1 (3 voturi)    
    ce ti-e si cu oralul (Sâmbătă, 14 mai 2016, 0:43)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    nu mai trebuie sa-ti dai chilotii jos
 • -2 (6 voturi)    
  Asta-i precum PPM sau metoda MEBO=jale (Vineri, 13 mai 2016, 20:13)

  Plagarus [utilizator]

  Toti Zamfirii din RO vor fi injurati la greu,dupa cca.1 an .
  • +1 (3 voturi)    
   Vezi BT (Sâmbătă, 14 mai 2016, 9:10)

   icsulescu99 [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   care a spus ca va avansurile la credite vor fi in functie de clientii. Nu-ti face griji, intr-un an avansurile vor scadea, si pana la urma este anormal sa se dea credite cu avansuri de 5% sau 0% cum este la RBS in Anglia. Riscul este prea mare din partea ambelor parti.
   Sti ca noi toti garantam pentru restul de 95% din programul Prima Casa? si de ce? Tu daca ai o afacere si cumperi materiale, iti vine statul de garant ca vei plati la termenul stabilit in contractul cu furnizorii?
   Prima Casa pentru banci este, reducerea riscurilor si sa aiba de lucru pe segmentul de imobiliare. De unde nu curge macar sa picure.
   Nu zic ca este o afacere care aduce profit mare pentru banci, dar ele se lamenteaza in acest program si nu mai vor sa gandeasca strategii adevarate si sa avem o piata concurentiala adevarata.
   BT-ul nu pare asa speriata de legea darii in plata, se vede din atitudinea lor, bravo lor.
 • +6 (12 voturi)    
  Hopa (Vineri, 13 mai 2016, 21:20)

  Al_de_sus_Et_III [utilizator]

  Astia care ati propovaduit apocalipsa, inca o faceti. Tineti stindardul erect cu toate ca nu bate vantul. Calm baietii. Parca sunteti mircea badea care urla ca din gura de sarpe ca de fapt antena 3 e achitata.
  100 in prima zi. 1000 dupa o saptmana. 5000 peste o luna. din sute de mii de credite date. Nu va crapa obrazul de rusine?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by