Balanta de plati a Romaniei, de la excedent la un deficit de 1,4 mld. euro la finalul lunii martie/ Datoria externa totala, 89 mld. euro la finalul lui martie, in scadere cu 1 mld. euro
Balanta comerciala (exporturi minus importuri) are un deficit de 1,819 mld. euro la finalul lunii martie, in timp ce balanta serviciilor are un plus de 1,396 miliarde de euro.
Cresterea spectaculoasa a consumului in primul trimestru s-a vazut imediat prin cresterea importurilor, avand in vedere ca oferta interna nu reuseste sa acopere cererea. Balanta de servicii (transport, turism, IT, etc) compenseaza partial deficitul balantei comerciale.
In primul trimestru, Romania a exportat servicii de 3,49 mld. euro, din care serviciile de transport fiind de un mld. euro. Turismul are un sold negativ, respectiv banii cheltuiti de romani in afara - 393 mil. euro - sunt mai multi decat banii cheltuiti de turistii straini in Romania - 349 mil. euro.
Categoria "Alte Servicii", in care sunt incluse si serviciile de IT, are un excedent in primul trimestru de 241 mil. euro, format din exporturi de 1,5 miliarde euro si importuri de 1,3 miliarde euro.
Acoperirea deficitului de cont curent se face fara probleme in acest moment, chiar daca acest deficit este in crestere.
Datoria externa totala a Romaniei, 89 miliarde euro la finalul lunii martie, in scadere cu un miliard euro
Datoria externa a Romaniei (stat + privat) s-a situat la finalul lunii martie 2016 la 89,011 miliarde euro, in scadere fata de finalul anului 2015 cu 1,023 miliarde euro, conform datelor BNR, citate de Mediafax.
Datoria pe termen lung este de 70,414 miliarde de euro, in timp ce datoria pe termen scurt a Romaniei este de 18,597 mld. euro.
Din totalitatea datoriei externe pe termen lung, datoria privata este de 37,239 miliarde euro, fata de 37,733 miliarde euro la finalul lui 2015.
Datoria externa a statului pe termen lung este de 31,955 mld. euro, in crestere de la 31,602 miliarde de euro la finalul lui 2015.
Serviciul datoriei externe in perioada ianuarie - martie 2016 (principal + rate) a fost de 13,881 miliarde euro, din care serviciul datoriei externe pe termen scurt a fost de 9,050 miliarde euro.
Romania (BNR si Ministerul Finantelor) nu mai are nicio datorie la Fondul Monetar International.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
PIB-ul Romaniei e de 189 de miliarde si datoria e de 89 de miliarde de euro
hmmm
ati depasit limita de 33.333% setata in Imperiul Roman
nu mai sunteti imperiu roman,va apropiati de fundul Marii Negre adica de Atlantia
Multe asemanari cu Grecia doar ca la noi inca nu a explodat, dar cand o sa explodeze ce facem?
Grecii au vandut insule si au privatizat tot ce au putut, noi ce le dam camatarilor internationali care ne-au prostit impreuna cu escrocii locali? padurile, rosia montana? oare ce dezastru ne-au mai pregatit?
Ar mai fi ceva de comentat ?
Exemplul dat de tine e prostesc si nu are nicio legatura cu subiectul in cauza ( datoria externa a Romaniei)...sau vrei doar sa te bagi in seama?
Da' bag de seama ca unii is in stare sa comenteze si fara sa citeasca articolul.
Economia a crescut anemic in 2012, cu doar 0,7%, dupa ce in 2011 crescuse cu 2,5%. Apoi a avut o crestere solida, de 3,5%, ajutata de agricultura - in 2013 am avut a doua cea mai buna productie de grau din ultimii 43 de ani !!!!
Ponta nu spune nimic de cele 12 miliarde de euro, împrumutate în doi ani de zile, care au ridicat datoria publică externă a României la 44% din PIB ?!
In anul 2014 ponderea împrumuturilor externe contractate în scopul finanţării unor proiecte prioritare pentru economia românească în total datorie guvernamentală externă a cunoscut cel mai mic nivel, respectiv de 23%.
Ponta i-a îndatorat pe români cu peste 54 de miliarde lei în numai doi ani ca să susțină plata pensiilor și a salariilor din domeniul public, dar și ca să-și facă propria campanie electorală.
Ponta nu s-a împrumutat pentru a crea noi locuri de muncă, pentru investiții în infrastructură, sănătate sau educație, ci pentru a cheltui cât mai mulți bani pentru cadouri electorale, salarii și pensii
Daca nu ai fi platit sa scrii comentarii poate ai observa ce prostii spui.in 2011 aveam 1.1 crestere, in 2012 0.6 iar in 2013 (primul an cu Ponta dar si cu majoritate parlamentara) 3.5%.
Imprumuturile de care vorbesti sunt uzuale. S-a intamplat si in anul in care Boc/Basescu ne-au imprumutat cu cele 20 de miliarde.
DA, Ponta a facut multe imprumuturi pentru chestii nesustenabile care, ia te uita, sunt sustenabile. Mai rau, dupa toate "relele" facute avem si crestere economica. Cred ca or facut ceva vraji sa functioneze treaba. La cum prezinti tu situatia, anul astra trebuia sa mancam mustar pe paine la ce apocalipsa vine dupa Ponta.
Uite ca vine nea Ciolos care, in afara de a adresa probleme aparute in urma unor scandaluri, a lasat totul sa mearga cum a zis Ponta. Si bine face.
http://cursdeguvernare.ro/cresterea-pe-2016-calitate-proasta-cantitate-mare-pret-si-mai-mare.html
Ponta a taiat toate investitiile si a dat liber la consum. Aia pe hartie se vede drept crestere, in fapt inseamna insa trait pe datorie - daca nu faci investitii azi, maine n-o sa ai ce produce.
Tine cineva cont de ce zic boii astia de la FMI?
corectia, inevitabila! a acestor deficite externe va asigura PSD castigarea la pas a alegerilor in 2016 (vezi 2012, etc)
La sfarsit de an vom constata ca se va depasi suta de miliarde.
Importurile cu hrana poporului prin marile lanturi de magazine pun presiune pe deficit.
Statisticile mincinoase alimenteaza opinia publica ca e deflatie, ca nu mai cresc preturi, bla, bla,
In mod real preturile sunt la fel ca vara trecuta. Unele pe crestere.
Indatorarea la care e supusa natia de 27 -28 ani e un lucru extrem de prost si niciun guvern nu are un proiect de tara care sa opreasca acest derapaj care continua in forma avansata.
Model Grecia.
Nici ca se putea razbuna mai bine pe securistii care l-au impuscat.
De curind se lauda ca Romania a scapat de datorii !!!,
de unde o fi scos -o ???.
Romania are imprumuturi de 31 de miliarde euro la care se adauga 37 miliarde euro credite luate de firme care pretind ca au investit in Romania !!! si au ceva garantii guvernamentale !!!,de ce ? pentru ce om fi garantat noi pentru firme straine ??.