UniCredit avea depuse la sucursalele din tara 6 notificari de dare in plata luni la ora 14, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii institutiei bancare. Potrivit informatiilor centralizate , in primele doua zile de cand legea darii in plata este operationala, in primele 5 banci din Romania notificarile nu au depasit numarul de 120, mult sub estimarile anterioare intrarii in vigoare a legii. Diferentele dintre ce spun bancherii si cu ce se lauda avocatii sunt insa uriase. Avocatii vorbesc de sute de notificari, in vreme ce bancherii spun ca oficial s-au primit cateva zeci.BCR avea 12, BRD avea 7pana luni la ora 16.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raiffeisen Bank avea vineri seara sub 10 notificari, la fel ca BCR si BRD. In cursul zilei de luni, numarul notificarilor nu a crescut foarte mult, spun surse din piata bancara. "E greu de dat cifre riguroase la nivelul intregului sistem in timp real pentru ca nu toate bancile au instalate aplicatii informatice care aduna notificarile depuse in cele mai indepartate sucursale din tara. Sunt banci care raporteaza la finalul zilei de lucru si, dincolo de prudenta in a raporta astfel de date, nu le au la indemana decat a doua zi dimineata pentru ziua anterioara", au explicat pentru HotNews oameni din Banca Centrala. Toate bancile au insa fie softuri fie personal dedicat care se ocupa doar de centralizarea notificarilor privind darea in plata, au mai spus sursele noastre.

Contactat de HotNews.ro, avocatul Adrian Cuculis, unul dintre cei mai activi pe aceasta piata, ne-a explicat de unde ar putea proveni diferenta: La BCR am depus vineri in mod direct 3 notificari, dar colegii mei au depus alte 4 la Suport Collect, o firma de recuperare care isi are sediul in incinta BCR (si care e detinuta de BCR- n.red). Buna parte din notificari au fost depuse la recuperatori (Suport Collect, Kruk s.a.), asa incat bancile nu au cum sa le ia in calcul. Sau, am depus numeroase notificari la Banca Transilvania si la Banca Carpatica, banci care nu isi au sediul central in Capitala", a mai spus Cuculis pentru HotNews.ro.