Zamfir vs Isarescu. Zamfir: Conducerea BNR trebuie sa poata fi trasa la raspundere. Vasilescu (BNR): Initiativa este doar una dintre cele care citesc incorect Statutului BNR

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 16 mai 2016, 16:46 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
Deputatul Daniel Zamfir, cunoscut si ca unul dintre autorii legii darii in plata va depune la Parlament un proiect de lege prin care conducerea BNR sa poata fi trasa la raspundere atat pe cale civila cat si penala, a confirmat pentru HotNews autorul proiectului de lege. Zamfir  spune ca nu vrea ca demersul sau sa fie considerat drept o razbunare la adresa Bancii Nationale si ca initiativa sa a fost discutata luni dupa pranz in cadrul partidului. Nu fac de capul meu acest proiect. Azi am discutat-o  in partid  si l-am intrebat si pe dl. Piperea cum se poate face, a mai spus Zamfir.

Ideea deputatului a pornit chiar de la ideea ca nu poti crea un cadru in care imunitatea excede cadrul Constitutiei, ceea ce, in opinia sa, ar crea art 25 alineatele 3 si 4 din Statutul BNR.
 • Ce spun alineatele cu pricina:
Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială.
   (4) Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suportă de Banca Naţională a României.
   (5) Personalului cu atribuţii de supraveghere îi este interzisă participarea în cadrul comisiilor de expertiză, precum şi la orice alte acţiuni de verificare care excedează atribuţiile şi competenţele conferite acestuia prin lege.
(cf Statutul BNR)
 • Vasilescu: Aceasta initiativa este doar una dintre care pleaca de la cititrea incorecta a Statutului Bancii Nationale
Contactat de HotNews.ro, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR ne-a declarat (cu mentiunea ca vorbeste in nume personal): "Regretabil este faptul că această inițiativă legislativă, se dovedește a fi una dintre acelea care pleacă de la citirea incorectă a unor texte, în cazul de față a Statutului BNR. Am spus și am scris deseori, iar acum sunt nevoit să repet în legătură cu o prevedere din Statutul BNR (articolul 25, al. 3 și 4) că dincolo de nevoia de interdisciplinaritate în procesul legislativ, care trebuie să fie onorata în Parlament prin contribuții la legile privind activitatea din economie a unor macroeconomiști, sociologi, psihologi, filozofi alături de juriști desigur, care să confere actelor normative limpezime logică, mai e și nevoia unei scrieri clare și corecte în limba română.
Aceste prevederi, la care se referă inițiativa în cauză, sunt intrutotul corecte sub aspectul conținutului juridic si economic dar sunt atât de încâlcite sub aspect literar încât se înțelege greu ce prevede legea. Este, deci, o deficiență majoră pe care o găsim în mai toate legile noastre.
Interpretând textul printr-o necesară combinație a criteriului literar cu cel logic, ce desprindem de aici? În ce caz membri CA și personalul BNR nu răspund civil si penal?? Daca instanțele constata ca aceste persoane au actionat cu bunacredinta si fara neglijenta in conditiile exercitarii atributiilor de politica prudentiala! În acest text încâlcit se ascunde o idee clară: aceea că esenta supravegherii prudențiale, nu  evidențiază vreun anume tip de imunitate. De fapt supravegherea prudențiala este situată în contextul ei firesc, intr-un cadru juridic corect. Această încâlceala o găsim și în reglementarea "in oglinda" din legea macroprudentialitatii. 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7250 vizualizari

 • -3 (35 voturi)    
  Se va vedea (Luni, 16 mai 2016, 16:51)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Efectele dezastruoase ale acestei legi TAMPITE se vor vedea curand. Deja au inceput ca sa se vada. dar ceea ce va urma va fi cu mult mai catastrofal. De la niste MAFIOTI care fac parte din ciuma rosie, la altceva nu ne putem astepta. Singura lor preocupare e cum sa fure mai mult
 • +5 (33 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 mai 2016, 17:07)

  [anonim]

  • +6 (12 voturi)    
   Din adanca gandire a unui cunoscut parlamentar: (Luni, 16 mai 2016, 21:55)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui

   "noi suntem depozitarii suveranitatii poporului roman"
  • 0 (2 voturi)    
   deh, (Marţi, 17 mai 2016, 8:21)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui

   an electoral.
   sa treaca anul asta si sa se vada alesi din nou (cu cat mai multe mandate, cu atat mai multi bani din pensiile alea suplimentare, printre altele, ca sa nu vorbim si de 'afacerile" parlamentarilor).
   dupa aia, sa te tii concedii peste concedii, numite divers si decontate 100% ca activitati parlamentare.
 • +3 (23 voturi)    
  nu stie sa faca a analiza de text Zamfir... (Luni, 16 mai 2016, 17:19)

  ..13 [utilizator]

  Legea nu este chiar pentru oricine - vezi cazul Zamfir care incearca sa devina un nume cu orice pret...Probabil ca odata si odata va plati pretul asumat pentru munca depusa in parlament...

  Textul de lege, desi incalcit, este clar.
  Buna credinta si atentia in timpul executarii profesiei ar trebui ii sa insoteasca si pe parlamentarii nostri.

  Propun ca parlamentarii sa aiba exact aceeasi imunitate ca si membrii CA de la BNR - vrea domnul Zamfir???
  • -7 (15 voturi)    
   13,14,15,etc (Luni, 16 mai 2016, 19:11)

   tepes [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Din fericire nimicurile nu pot avea drept la opinii.
   • +5 (7 voturi)    
    Ai dreptate! (Marţi, 17 mai 2016, 5:24)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui tepes

    Si totusi, unele nimicuri tin cu tot dinadinsul sa aiba opinii. Exemplu concret: tu.
   • +3 (3 voturi)    
    opinie.. (Marţi, 17 mai 2016, 16:33)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui tepes

    de ce doar 15? pana si intre zero si nimic e diferenta, dar chiar si asa, cand esti un nimic, nu te mai afecteaza.. nimic.. :)
  • 0 (20 voturi)    
   BNR (Luni, 16 mai 2016, 21:06)

   bolivianu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Corect, si parlamentarii ar trebui sa aiba o imunitate asemanatoare cu CA, de ce d-ul Zamfir nu incepe cu inceputul, clarificarea problemelor de imunitate ale parlamentarilor ! Asteptam mai mult de la PL, se dovedeste tot un fel de PSD !
 • -2 (28 voturi)    
  zamfir (Luni, 16 mai 2016, 17:24)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Clownul Zamfir continua populismele. Sper ca in noiembrie iese din Parlament acest exemplar...dar avand in vedere cum sunt votantii...
 • +7 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 16 mai 2016, 17:30)

  [anonim]

  • +11 (25 voturi)    
   a inceput cafteala intre speciali (Luni, 16 mai 2016, 19:47)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui

   care-i mai special si mai imun in fata legii..

   Ma indoiesc ca cei din bnr sint fecioare,la ei fuga de raspundere e sport olimpic. Toti sint prosti doar ei sint destepti.
  • -1 (9 voturi)    
   Crezi că poți pune DNA în locul BNR? (Luni, 16 mai 2016, 21:30)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui

   Entuziasmul ăsta justițiar ar trebui să se mai potolească. Când ai să vezi că unei bănci comerciale i se tolerează de către BNR activități care altor bănci comerciale nu le sunt permise, atunci poate fi neglijență în serviciu, cum vrei tu.

   Dar deciziile BNR nu se adoptă nici prin votul comentatorilor de ocazie, nici pe baza opiniei procurorilor.
 • 0 (32 voturi)    
  La nunta Zamfir(ei) s-a furat mireasa din casa (Luni, 16 mai 2016, 17:35)

  Plagarus [utilizator]

  Asta da economie de piata libera cu darea in plata Domnului
  Inasprirea creditarii = dEfectul Zamfir
  • +5 (27 voturi)    
   plugarus asa o fi ? (Luni, 16 mai 2016, 19:24)

   tepes [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Inteleptule Plugarus,ai citit bilantul bancilor straine din Romania pe 2015?pune mana si citeste poate te mai luminezi, asta daca nu esti platit sa o faci intentionat.Deci daca bancile prospera,cine saraceste?o intrebare de scoala elementara.Daca camatarii ,acesti banditi moderni ai bancilor, nu ar fi atat de lacomi si sprijiniti pe masura de BNR,nu ai fi vazut atata saracie in tara asta.Dau bancile credite pt. dezvoltare? pt. afaceri mici si mijlocii?nu,ii tine la BNR ca ies mai bine.Nu inteleg,si pace,cum cineva care-se ridica sa ia partea celor multi este pus la zid,batjocorit,discreditat,si toata recuzita .
   • -2 (18 voturi)    
    Datio in solutum / tzeapa ?! Vom vedea (Luni, 16 mai 2016, 21:02)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui tepes

    Sunt avantajati foarte mult si cei care au făcut speculaţii imobiliare.
    Legea nu trebuia sa ii protejeze pe speculatori!
    Nu trebuie să fim naivi sa trăim cu iluzia că doar băncile vor pierde în urma aplicării acestei legi

    Spania era singura tara din Europa care avea o lege din martie 2012, prin care bancile au fost obligate sa ofere clientilor care detin credite ipotecare celebra tzeapa.
    Legea avea regim optional pentru banci, adica era la libera alegere a acestora daca o aplica sau nu, nefiind obligatorie.
    Era ca O ultima solutie pentru clientii bancilor, dupa ce acestia recurgeau la alte facilitati de rambursare a creditului, precum restructurarea acestuia sau reducerea unei parti din datorii.
    Clientilor li se permite sa ramana in locuinta timp de maxim doi ani dupa darea in plata, perioada in care platesc bancii o chirie reprezentand 3% din valoarea datoriei in momentul darii in plata a locuintei.
    Conditii de eligibilitate pt. clienti :
    - creditul ipotecar a fost acordat in vederea cumpararii unui imobil in care locuieste familia;
    - familia nu mai detine alte bunuri care sa poata fi valorificate pentru achitarea datoriei;
    - niciunul dintre membrii familiei nu are un loc de munca activ (ci beneficiaza de somaj sau alte ajutoare sociale si venituri);
    - rata lunara la credit depaseste 60% din alte venituri;
    - locuinta sa nu fie ipotecata in favoarea altora.

    Intr-o opinie a Bancii Centrale Europene (BCE) cu privire la legea din Spania, se arata ca executarea silita prin vanzarea locuintei ar trebui sa fie o solutie de ultima instanta.

    Bancile ar trebui sa evite procedurile de executare silita, care sunt costisitoare si in general genereaza mai putine venituri decat vanzarea voluntara a locuintei, atunci cand clientul continua sa-si achite integral sau o parte agreata de comun acord in obligatiile de plata
  • +7 (19 voturi)    
   au trecut cateva zile (Luni, 16 mai 2016, 19:50)

   marr.io [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   de la darea in plata si te vaiti ca s-a inasprit creditarea. Asa, si? Cat crezi ca tine minunea asta? Pretul locuintelor da semne de scadere, indiferent ce scriu "anal-istii" imobiliari. Lucrez in domeniu. La suprafata construita nu se mai poate umbla pentru ca a fost redusa deja iar consructorii trebuie sa vanda neaparat. Avansul la banca va scadea proportional cu valoarea casei dar cred ca va scadea si cel cerut de banci altfel... in curand va scrie faliment pe ele. Vorbim peste cateva luni. Insa, toate bancile straine de la noi din tara au avut comisioane inexistente in tarile vestice si in plus o marja de profit nesimtita. Prin faptul ca au dat imprumuturi la tot prostul numai sa castige cota de piata au ajuns in situatia asta... sa fie pusi la punct. Pacat ca si CEC-ul s-a aliniat acesteti politici. Pe dmn-ul Ghetea nu-l mai da nimeni afara? Daca tot avem o banca romaneasca de ce nu-si stabileste un profit operational fix (5% e onorabil) si restul sa se reflecte in dobanzi mai mari la depozite, marja ROBOR mai mica pentru credite, servicii mai bune, asta asa ca sa le dam peste bot celorlante banci. De ce nu se vrea?
  • +6 (16 voturi)    
   sa nu spui ca nici in SUA nu este (Luni, 16 mai 2016, 20:08)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   economie de piata.
   • -2 (12 voturi)    
    In SUA nu se aplica retroactiv (Luni, 16 mai 2016, 22:07)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

    In SUA nu se dau legi care modifica contracte in vigoare intre entitati private. Da' tu n-ai cum pircepe fineturi din astea...
 • -1 (13 voturi)    
  cu ochii aiurea. (Luni, 16 mai 2016, 19:08)

  tepes [utilizator]

  Ma intreb,ochii pe voi,nu dau cu parul,tu esti zdravan la cap?La postarea ta imbecila nu se poate raspunde,doar fortezi niste polemici in plus.Asadar imi rezerv dreptul sa nu te injur,nici nuai merita acest hatar.
 • +5 (11 voturi)    
  HAHA! (Luni, 16 mai 2016, 22:06)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  O sa-i uram LA MULTI ANI lui Isarescu in curand. Credeti ca o sa poata stinge toate lumanarile de pe tort?
 • +7 (11 voturi)    
  Orice statut poate fi schimbat (Luni, 16 mai 2016, 22:30)

  Ochiana [utilizator]

  prin lege organica. BNR nu e fima privata si nici stat in stat ci trebuie sa fie si ea controlata
  • +6 (10 voturi)    
   de acord... (Marţi, 17 mai 2016, 7:48)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   Sa fie controlata dar nu de o adunatura de imbecili economici,penali sau tuteri cu mana pe sus ca asa le-a spus liderul de grup.

   Daca tot ar trebui controlata atunci sa o faca oameni cu pregatire economica solida,profesori universitari,oameni cu o bogata experienta dovedita in domeniul financiar bancar nu niste neica nimeni ajunsi in parlament din intamplare.

   Mie teama insa ca lucrul asta e greu de acceptat in Romania unde, in general,nu exista respectul pentru specialisti si unde toti urechistii isi dau cu parerea cu atat mai inversunat cu cat sunt mai departe de subiect
  • -1 (1 vot)    
   BNR e controlata (Miercuri, 18 mai 2016, 10:15)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   Vine anual Curtea de conturi. Plus auditul extrern facut de o firma de audit financiar din Big 4.(de multe ori a fost KPMG)
 • 0 (8 voturi)    
  BNR e stat in stat (Marţi, 17 mai 2016, 11:55)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Este foarte clar ca BNR nu raspunde pentru nimic. Au mai facut porcarii pe piata, domnul Citu fost director la ING a scris mult pe acest subiect, si nu au fost trasi la raspundere.
  Este evident ca BNR tine in mod grosolan partea bancilor, care fac profituri uriase, a se vedea zecile si sutele de milioane de euro comunicate ca profit pe 2015.
  Creditarea IMM urilor e la pamant, firmele se lupta pentru cate o linie de finantare mai ceva ca pe front.
  Riscuri, ricuri si iar riscuri. Asta vede sistemul bancar.
  Dar ale naibii ricuri ca la sfarsit de an financiar vin cu zeci de milioane de euro profit.
  BNR a tradat interesele romanului normal. Stiti cum ?
  Permitand acestor entitati sa abuzeze grav, prin dobanzi, prin comisioane, prin taxe. In vestul europei ar fi de ras, la noi e normal.
  Isarescu, demisia.
  • 0 (0 voturi)    
   tu nu stii cine este Citu (Miercuri, 18 mai 2016, 10:23)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Comentatorul-x

   el a fost dealer-sef la ING si A FACUT PARTE DIN ATACUL SPECULATIV ASUPRA LEULUI din anul 2008. El, impreuna cu alti dealeri de la alte banci, si impreuna cu alti dealeri din afara tarii au incercat sa prabuseasca cursul leului in fata euro, ca apoi diferenta intre cursul de dinainte de prabusire si cel de dupa prabusire sa le revina lor (de fapt celor pentru care lucrau). A fost un atac concentrat, si doar experienta si calmul guvernatorului Isarescu ne-au scapat (care a stiut sa retraga la timp leii de pe piata, si dealerii nu au avut lei ca sa cumpere valuta si sa isi inchida poziliile). De pe urma acestei prabusiri ar fi suferit toti, dar mai ales oamenii de rand.
   Poti sa lauzi pe orisicine vrei tu din sistemul bancar, dar nu pe Citu, aceasta emineta cenusie care a fost dispusa sa saraceasca populatia ca sa castige ING-ul.
 • +2 (6 voturi)    
  De acord cu domnul Zamfir (Marţi, 17 mai 2016, 15:28)

  Florindm [utilizator]

  Toata lumea trebuie sa raspunda pentru ce face ,nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege ,mai ales cei din BNR care cred ca pot face ce vor ei, fara sa fie trasi la raspundere ,s-a vazut pina acum ca au lucrat numai in favoarea bancilor care i-au inrobit pe romani ,ar fi timpul sa reprezinte si interesele romanilor
  • 0 (0 voturi)    
   nu ti-am spus ca si BNR-ul e controlat (Miercuri, 18 mai 2016, 10:26)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Florindm

   de Curtea de conturi si o firma de audit extern (care se schimba la 2 ani). Plus ca membrii Consiliului de administratie ai BNR nu au imunitate pt fapte de raspundere penala, asa cum au parlamentarii si presedintele. Ei doar nu pot fi acuzati de incompetenta, decat daca se dovedeste reaua vointa.
 • +1 (1 vot)    
  Cineva trebuie sa raspunda (Miercuri, 18 mai 2016, 10:34)

  icsulescu99 [utilizator]

  pentru haosul si neincrederea in sistemul bancar.

  Contractele cadru nu respectau(respecta) legile, guvernatorul prin 2010 sustinea aceste contracte, spunand ca ce-i semnat e bun semnat chiar daca este ilegal. Acuma dupa ce instantele au dat dreptate clientilor, s-a sucit, a zis ca, contractele ce nu respecta legislatia trebuie modificate.

  Nu prea mai este credibil guvernatorul tarii noastre, prea multe greseli. Nu a reusit sa mentina un echilibru intre banci si clienti. A cedat la presiunea bancilor si de oameni l-a durut in cot.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by