Darea in plata este prima initiativa legislativa orientata pe segmentul bancar a deputatului liberal Daniel Zamfir, care a produs deja valuri. Pentru unii, Zamfir e un erou in vreme ce pentru altii e doar un politician care vine intr-un an electoral cu legi populiste. Inafara darii in plata, Zamfir mai are "pe teava" doua proiecte: unul prin care conducerea BNR sa poata fi trasa la raspundere civil sau penal (daca de pilda manipuleaza cursul) si al doilea, ca tinerii din programul "Prima Casa" sa poata da si ei in plata. Despre cum i-a venit ideea acestor proiecte, de ce nu exista norme de aplicare ale legii, cum a apelat la avocatul Gheorghe Piperea sa scrie darea in plata, cititi in interviul de mai jos.

Daniel ZamfirFoto: cdep.ro

Rep : Buna ziua. Mai intai, despre darea in plata. Cat la suta din lege va apartine si cat e a lui Gheorghe Piperea?

Daniel Zamfir: Dupa cum stiti, Legea Darii In Plata a intrat in dezbaterea publica la finele lunii martie, inceputul lunii aprilie anul trecut. Avem peste un an de cand dezbatem acest proiect. E foarte interesant sa va spun cum am pornit acest demers. Eu nu sunt specialist in domeniul bancar , nu sunt avocat...

Rep : Stiu, sunteti inginer constructor

Daniel Zamfir: Da, asta e profesia mea. Ideea legii DIP a plecat de la o discutie cu un prieten. Acesta mi-a spus ca secretara lui si-a pierdut casa intrucat si-a luat credit cu buletinul si nu si-a mai putut plati ratele, fiind executata silit. Nu am crezut initial, mai ales ca nu scria in contractul de credit ca daca nu plateste poate ramane fara casa. Am crezut ca e imposibil asa ceva si i-am cerut contractul sa vad..Eram si la inceputul mandatului de deputat, in primul an de mandat...

Rep : Era prin 2013, inteleg...

Daniel Zamfir: Da, prin 2013. Am cerut contractul, am constatat ca omul avea dreptate. Era un credit de nevoi personale unde nu scria absolut nicaieri ca se garanta cu casa. L-am contactat pe dl. profesor Piperea stiind ca el este intr-o lupta de ani de zile cu clauzele abuzive. L-am intrebat daca e posibil asa ceva si el mi-a spus ca sigur ca da intrucat si el avea zeci de cazuri. E o prevedere in Codul Civil pe care oamenii n-o stiu. Si mai grav e ca nici nu li se spune nici azi ca daca nu poti plati respectivul imprumut, pe langa bunul respectiv, mai poti pierde cam tot ce ai- si bunurile si veniturile viitoare. Ca daca oamenii, daca ar fi stiut asta, s-ar gandi de 10 ori daca sa mai ia un imprumut.

Vezi mai jos prima parte a interviului:

Rep : Ati pus mana pe telefon…

Daniel Zamfir: Da, am pus mana pe telefon…Dl Piperea a redactat textul de lege si l-am pus pur si simplu in dezbatere publica. Cred ca a fost unul dintre cele mai dezbatute proiecte de la Revolutie incoace. Numai in Parlament a fost discutat de vreo 12 ori in comisiile de specialitate. Initial am discutat proiectul in PNL. PNL a decis sa sustinem proiectul, dupa care timp de trei luni de zile am discutat cu parlamentari din toate partidele politice. Pentru ca am fost convins ca proiectul nu are culoare politica. Ca legea nu e nici de dreapta nici de stanga. O lege dreapta nu are culoare politica.

Rep : Era si greu sa te impotrivesti, cata vreme 2016 era un an electoral.

Daniel Zamfir: Nu era electoral. Era cu doi ani inainte de alegeri

Rep: Dar votul s-a dat in acest an

Daniel Zamfir: Asa este, dar semnaturile am inceput sa le strang in martie anul trecut. Deci nu era an electoral. deloc. Era martie anul trecut. Cam la jumatatea mandatului. Si n-a fost nicio controversa politica pentru ca am spus ca e o lege dreapta!

Rep: Asta e o opinie a Dv ca e o lege dreapta. Cine se uita pe opiniile Comisiei Europene, FMI, Banca Centrala Europeana, nu ar considera-o o lege dreapta!

Daniel Zamfir: BCE tine partea bancilor. Noi insa, ca si Parlamentul european si de altfel presedintele Romaniei consideram ca e o lege dreapta!

Rep : Permiteti-mi sa citez un fragment care va poate parea cunoscut: “Astăzi, în România, există 800.000 de familii care nu îşi mai pot plăti ratele la bancă. Prin această lege reuşesc să fac ca aceste familii să nu devină cazuri sociale. În situaţia în care unul din trei români nu mai poate plăti creditele la bancă, vorbim despre o problemă a sistemului bancar, o problemă pe care trebuie să o rezolvăm de urgenţă”. Recunoasteti acest pasaj?

Daniel Zamfir: Este un pasaj din nenumaratele mele interventii publice

Rep : Si unde sunt cei 800.000 de romani? Statisticile BNR va contrazic, iar numarul celor care au dat pana acum in plata este foarte redus.

Daniel Zamfir: Au trecut doar 3 zile. Exista controverse cu privire la impozitul privind darea in plata. Oamenii asteapta sa vada cum se va clarifica acest lucru. Eu voi avea o intalnire cu conducerea Uniunea notarilor pentru a discuta…

Rep : Cand?

Daniel Zamfir: In aceasta perioada. Dar nu putem discuta de un impozit pe aceasta tranzactie intrucat ea nu genereaza venituri. Dar vazand raspunsul d-lui Biris, aici nu avem de-a face cu un venit. Cand omul face darea in plata, omul nu obtine un venit anume! El e dispus sa isi asume o pierdere uriasa doar pentru a i se sterge o datorie. Ne-fiind venit, nu poate fi impozitat! (..) Darea in plata e o forma extrema. Cand ajungi sa dai in plata esti intr-o situatie fara precedent! S-a tot vorbit ca darea in plata ar fi pentru samsari smecherii, ca ar fi o afacere pentru cineva. Nu poate fi pentru nimeni un avantaj material pentru ca , si va pot arata cu creionul in mana: un om care da in plata pierde avansul de 25%, pierde tot ce a achitat in acesti ani- din 2007 incoace, si mai pierzi si casa. Pai ce avantaj mai poate avea cineva de aici?

Rep : Aceasta lege a facut mai mult bine decat rau sau dimpotriva, mai mult rau decat bine? Si va spun de ce va intreb asta: Pe de o parte avem in acest moment 100-200 de cazuri de dare in plata, iar pe de alta parte cel putin cateva mii de tineri care ar fi vrut sa isi ia o casa, dar sunt nevoiti sa-si amane decizia din cauza avansurilor mai mari cerute de banci.

Daniel Zamfir: Buna. E buna si prin prisma a ceea ce ati spus Dvs. Marile probleme in Romania sunt si faptul ca la noi s-au dat foarte usor credite in Romania. Si asta e in principal din vina BNR

Rep : De ce?

Daniel Zamfir: Pentru ca a relaxat conditiile de creditare. Pana in 2007, creditele se acordau in anumite conditii. Gradul de indatorare era de 40%. In perioada de boom imobiliar, gradul de indatorare a urcat la 70%. Asta e nebunie! Conditiile fiind atat de permisive, bancile dorind sa acorde cat mai multe credite...sa stiti ca s-au dat credite si cu grad de indatorare de 100%. Adica omul venea cu adeverinta de venit de 2000 de lei si banca ii acorda credite la care rata era de 2000 de lei.

Rep : Pai BNR a corectat o situatie aberanta. Salariati care castigau 10.000 de euro care nu se puteau indatora mai mult de 4000 de euro pe luna

Daniel Zamfir: Eu cred si poate lucrul acesta va supara pe unii. Eu cred ca o creditare mai responsabila e mult mai sanatoasa. Mai bine iei un credit in conditii mai riguroase ca sa nu ajunge ca peste 8-10 ani de zile sa ajungi in situatia critica...

Rep : Pai cine stia unde se va ajunge?

Daniel Zamfir: Bun, si daca s-a intamplat asta, de ce sa nu impartim riscul? Pai si e normal sa nu impartim riscul? Banca nu trebuie sa-si asume riscul? Ce risc isi asuma banca?

Rep: Haideti, d-le deputat…Nu pot sa nu amendez aceasta prostie…Banca isi asuma riscul in secunda in care ti-a virat banii in cont. Riscul e ca ca tu sa nu mai returnezi niciodata imprumutul.

Daniel Zamfir: Da, dar si-a luat...n-a oprit-o nimeni..

Rep: Nu, dar e incorect sa spuneti ca banca nu-si asuma niciun risc

Daniel Zamfir: Banca a constituit o ipoteca asa cum a vrut ea, acoperitoare a sumei respective. Adica daca ti-a dat un credit de 70.000, si-a constituit o ipoteca pe 100.000 de euro. Daca ipoteca a scazut, de ce sa-si asume tot clientul...?

Rep: Dar revenind la darea in plata, de ce nu ati dat niste norme clare?

Daniel Zamfir: Pai nu sunt confuzii, legea e foarte clara. Altceva, daca va referiti la impozit…

Rep: Si la impozit

Daniel Zamfir: Pai alte neclaritati nu exista.

Rep: Ba da exista, va spun eu cateva

Daniel Zamfir: Spuneti!

Rep: De pilda, costurile notariale!

Daniel Zamfir: Se suporta de catre debitor. Impozitul pe venit nu e cost notarial. Taxa de publicitate la ANCPI nu e cost notarial. Notarii doar colecteaza banii de la oameni si le vireaza in conturile Ministerului Finantelor

Rep: De pilda, presupunem ca eu sunt banca si primesc in plata un apartament. Ce fac, platesc pe acel apartament intretinere, impozite samd? Angajez paza ca sa ma asigur ca nu va fi devalizat? Cum e reglementat acest lucru?

Daniel Zamfir: Deci sunteti banca si luati in plata un imobil, da?

Rep: Da.

Daniel Zamfir: Pai de ce sa primiti in plata si sa nu negociati cu mine , client? De ce sa va apucati sa platiti intretinerea? De ce preferati sa vindeti acel apartament unei firme de recuperare…

Rep : Pai stati putin…

Daniel Zamfir: Lasati-ma sa termin, va rog. De ce preferati sa vindeti o datorie de 50.000 de euro cu 3000 de euro acel apartament? De ce nu negociati cu mine si din aia 50.000 eu v-as da maine 25.000 maine. M-as imprumuta de la rude, de oriunde, pentru ca eu imi doresc sa raman in acea casa, dar nu ca acea casa sa fie cosmarul vietii mele…Daca vinzi unui recuperator, iei 3.000. Daca negociezi cu mine, iei de 9 ori mai mult.. Ce e atat de greu de inteles?

Rep : Asta va fi un nou proiect de lege?

Daniel Zamfir: Nu. V-am dat un exemplu de forma de negociere. Daca negociezi cu clientul obtii mai multi bani decat daca vinzi unui recuperator.

Rep : Bancile nu vor negocia sub presiune

Daniel Zamfir: Ba da, au inceput sa invite in scris. Chiar inainte de a trimite bancii notificarea

Rep: Discutia, va reamintesc, a inceput de la lipsa unor norme clare de aplicare. Si va pun o intrebare ipotetica: ce se intampla de pilda daca inainte de a da in plata, cetateanul nu-si mai plateste intretinerea, isi mai scoate prizele din apartament, ca oricum nu-l mai intereseaza ce se intampla cu casa…?

Daniel Zamfir: Am discutat aceste lucruri in Comisia Juridica.Omul nu poate sa nu-si achite…Cand se duce la notar, el trebuie sa prezinte certificatul fiscal care sa ateste ca esti in regula…

Bancile au actionat cu rea credinta in toata aceasta perioada. Sigur ca vor cauta chichite prin care…dar nu au ce sa faca. Darea in plata merge inainte indiferent de ce vor face bancile!

Rep: De curand ati anuntat ca veti depune o alta initiativa legislative, referitoare la imunitatea civila si penala a conducerii Bancii Nationale. Puteti sa ne spuneti in cateva cuvinte despre ce este vorba?

Daniel Zamfir: Nu am depus proiectul, dar sa va spun ce s-a intamplat. De ceva vreme, de cand am initiat darea in plata, am constatat in Statutul BNR ca exista acolo un articol...

Rep: Stati o secunda…cum ati constatat? Asa pur si simplu? Citeati Statutul BNR….?

Daniel Zamfir: Nu, nu…va spun. Are si asta o istorie…Lumea imi spunea ca dupa darea in plata o sa se intample lucruri….

Rep: Ce lucruri?

Daniel Zamfir: Ca o sa inceapa astia sa manevreze cursul…Sigur, eu nu pot spune ca se va intampla asa ceva, dupa cum nu pot exclude ca nu s-ar putea intampla. Ca BNR poate influenta cursul. Si sigur, avand in vedere pozitia Bancii pe darea in plata, era de asteptat sa se intample. Si eu m-am gandit ca oamenii astia trebuie sa poata fi trasi la raspundere daca manevreaza cursul. Ei, potrivit Statutului BNR, nu pot. Eu fiind cu darea in plata intre votarea in Parlament si retrimiterea ei de catre Presedinte, nu am vrut sa initiez aceasta modificare pentru ca s-ar fi considerat ca am un razboi cu BNR-ul. Va dau cuvantul meu de onoare ca nu am niciun razboi cu BNR! Bun. Va mai aduceti aminte ca luna trecuta a mai trecut de Parlament o lege, pentru care eu am votat impotriva. E vorba de legea privind infiintarea acelui Comitet de Macroprudentialitate…

Rep: Da, stiu despre ce e vorba

Daniel Zamfir: Ei, legea a fost retrimisa la reexaminare in Parlament de catre Presedintele Romaniei. Iar Presedintele a scris acolo , permiteti-mi sa citez: “…se instituie un nou tip de imunitate (…)ce excede cadrului constitutional”. Ei bine articolul se refera la art 25 alin 3 din Statutul BNR, care uitati ce spune: Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială.

Rep: Bine, dar Adrian Vasilescu tocmai a publicat in ZF un raspuns pe aceasta tema, in care spunea ca pe forma, textul e sarac literar, dar pe fond e corect.

Daniel Zamfir: Dom`ne, cat de sarac literar e ceea ce spune aici: “…nu raspund civil sau penal”? Eu nu cred ca cineva in Romania poate sa nu raspunda civil sau penal indiferent ce face!

Rep: Mi-ati spus de manipularea cursului….cum o sa demonstrati asa ceva?

Daniel Zamfir: Nu stiu si nu ma intereseaza. Eu doar am luat act de ce spune Presedintele Romaniei si e de datoria mea s-o dezbatem public. Am discutat in partid…

Rep: Si PNL sustine proiectul?

Daniel Zamfir: Deja sunt colegi care s-au exprimat PENTRU. Presedintele Alina Gorghiu s-a exprimat PENTRU si va semna proiectul. Eliminam pasajul asta si nu mai discutam de literar/neliterar.

Rep: In afara de interventii pe curs ce alte situatii ipotetice tinteste aceasta lege?

Daniel Zamfir: Nu tintesc absolut nimic. Nu vreau sa ingradim , sa se intample ceva cu cei din BNR sau sa ma razbun pe ei. Va repet: daca Presedintele spune ca excede cadrului constitutional, nu e de datoria parlamentarilor sa discute asta? Pai o rezolvam: eliminam chestiunea ca cineva nu poate raspunde civil sau penal si am terminat discutia.

Rep: Va fi scris tot de Piperea?

Daniel Zamfir: Stiti ce simplu e proiectul? Contine doar un articol care abroga acel articol. Si in plus, abrogam si alineatul 4 , care spune asa: Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suportă de Banca Naţională a României. Pentru ca nu e normal. Daca dai pe cineva din BNR in judecata, de ce sa plateasca cei din BNR mari case de avocatura ca sa-l apere indiferent de ceea ce face angajatul? Eu nu cred ca e in regula…

Rep: Pai institutia are grija de oamenii ei

Daniel Zamfir: Ei, are grija de oamenii ei…si cei din Primarie de ce sa nu aiba? Nu, eu nu cred ca e corect. Dar eu doar propun. Sunt 400 de parlamentari care vor spune daca e in regula sau nu

Rep: Stiu ca pregatiti o lege similara darii in plata pentru programul Prima Casa. Despre ce e vorba si cand veti depune proiectul

Vezi mai jos partea a doua a interviului:

Daniel Zamfir: Da. Din pacate, ce nu li s-a spus celor cu Prima Casa e ce li se poate intampla daca nu-si platesc ratele. Roborul e azi la minime istorice. Daca Roborul va ajunge la 5%, rata se poate tripla. Si daca se intampla asta, unii vor avea dificultati la plata. Si sa va spun ce se intampla daca ei nu-si vor mai putea plati ratele. Statul plateste bancii cei 50% pentru care garanteaza. Deci, banca e acoperita. In schimb, omul isi pierde si casa si va mai fi si urmarit de ANAF pentru datoria platita de Stat pentru el in contul bancii. Si atunci am asista la o discriminare fata de cei care au putut da in plata. Daca lasam oamenii sa ajunga in strada n-am facut nimic, pentru ca tot pe capul Statului raman. Si atunci vrem sa aducem aceste modificar:odata programului Prima Casa si a doua, la ANL. Sa nu fie omul dat in strada, casa sa fie preluata de ANL, sa-l tinem pe om in casa cu chirie, dupa care daca isi revine financiar sa poata continua sa isi achite rata la banca. In acest moment programul Prima Casa sprijina bancile, nu oamenii.

Rep: D-le deputat, ce se va intampla daca avertismentele, comentariile negative din partea Comisiei Europene, ale Bancii Central Europene si ale unei agetii de rating care au avertizat ca vor exista costuri pentru Romania, toate acestea se vor materializa?

Daniel Zamfir: Chiar intr-un comunicat al BNR s-a spus ca bancile sunt obligate sa inaspreasca contractele din cauza unei directive privind cerintele de capital. Nu legea darii in plata este cauza…

Rep: Intrebarea era alta, d-le deputat

Daniel Zamfir: Pai nu din cauza darii in plata se vor intampla! Chiar Dvs spuneati ca sunt putini cei care dau in plata. De unde acele riscuri?