Borc: Reputatia capitalului romanesc a avut de suferit din cauza asocierii cu actele de coruptie din companii de stat
"Ceea ce face Guvernul prin profesionalizarea companiilor de stat este critic pentru dumneavoastra (firmele cu capital privat autohton - n. r.). Companiile de stat, care sunt o povara la buget, in loc sa furnizeze dividende la buget, prin modul in care se fac licitatiile, prin modul de atragere a resurselor (...) introduc distorsiune in piata, iar reputatia capitalului romanesc a suferit din cauza asocierii cu acte de coruptie produse in principal prin intreprinderile de stat. (...) Faptul ca reputatia capitalului romanesc a fost afectata de legaturile cu un mediu corupt nu face decat sa impiedice oameni de valoare sa vina sa lucreze in companiile dumneavoastra. Acestia prefera sa lucreze la o multinationala", a declarat, joi, ministrul Borc, in cadrul unui eveniment pe teme economice.
Potrivit acestuia, profesionalizarea companiilor de stat este importanta pentru firmele locale, pentru a asigura acestora o competitie loiala cu firmele straine, bazata pe principii de buna guvernanta si etica. El a dat ca exemplu, in acest sens, eliminarea achizitiilor care favorizeaza anumite companii de stat. In plus, se limiteaza decapitalizarea firmelor private cauzata de intarzierea platilor sau de datoriile foarte mari ale companiilor de stat neperformante.
"Stiu oameni de afaceri care asteapta de foarte mult timp banii de la stat pentru lucrarile realizate", a precizat Borc.
Totodata, Guvernul vrea sa elimine distorsiunile generate de ajutoarele de stat de care beneficiaza intreprinderile statului in mod direct, cum ar fi stergerea datoriilor sau scutirea la plata, sau indirect ¬ acumularea de arierate ori alte datorii neachitate.
Ministrul Economiei a amintit ca Ordonanta 109/2011 privind managementul privat la companiile de stat a fost modificata in Parlament in sensul eliminarii influentei politice in numirile membrilor in Consiliile de Administratie ale companiilor de stat si asteapta sa fie promulgata.
Companiilor private cu capital autohton, care au probleme cu calitatea fortei de munca, ministrul Economiei le recomanda sa apeleze la romanii din diaspora, care reprezinta cea mai buna resursa pentru nivelurile de management de care au nevoie firmele locale, avand in vedere experienta acumulata in strainatate.
Pe de alta parte, pentru imbunatatirea calitatii fortei de munca locale, in opinia lui Borc, universitatile romanesti trebuie sa isi adapteze curricula pe ceea ce se cere astazi in piata.
"Avem nevoie de refacerea curriculei pentru domeniile de varf, pentru a raspunde cerintelor anului 2016", a explicat Borc.
In plus, el a reamintit oamenilor de afaceri ca au la dispozitie si investitiile din planul Junker, care se adreseaza tocmai companiilor cu capital local. Totodata,IMM-urile au la dispozitie la Ministerul Economiei 160 de milioane de lei prin ajutoare si scheme de minimis.
"La Ministerul Economiei, in luna iunie, se vor lansa 10 programe nationale cu o valoare totala a finantarilor de aproximativ 160 de milioane de lei. Sa nu terminam anul cu acesti bani nefolositi", i-a indemnat ministrul pe cei prezenti la eveniment.
Vicepremierul Costin Borc a participat, joi, la Forumul Capitalului Romanesc, eveniment in cadrul caruia au fost dezbatute aspecte esentiale privind mediul de afaceri, cum ar fi capitalul romanesc versus capitalul strain, domeniile preferate de investitori, dar si facilitatile oferite de statul roman.
- +4 (4 voturi)Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 mai 2016, 12:48) [anonim]raspunde trimite
- +1 (3 voturi)Pareri . (Joi, 19 mai 2016, 12:57) Andrei_Fieraru [utilizator]Ca intotdeauna , suntem tari la teorie si la gargara . Trebuie rezolvate de urgenta problemele esentiale ale relatiei stat- privat . Adica , cele care tin de respectarea contractelor si termenelor de plata . Ce vorbaste ministrul cand el stie sigur de manevrele care se fac la nivelul firmelor de sta !? Ca , daca nu stie , sta degeaba in scaun .Cel mai cald exemplu este cel dat de Transelectrica , firma care refuza sa platesca cu lunile facturile scadente , cu banii blocati se capitalizeza si participa la licitatii internationale unde se care plata in avans si obliga privatii sa ia credite pentru a plati taxele lunare . Astea erau de discutat la Forum , nu gargara .raspunde trimite
- +3 (3 voturi)Se protejează reciproc. (Joi, 19 mai 2016, 13:05) asavreau [utilizator]Cred-că a trecut vremea vorbelor la general.Acte de corupție,fără a spune cine le-a făcut,societăți cu capital de stat cu manageri corupți.Curios că acești manageri ajung în funcții de miniștri și nimeni nu mai pune nimic de hoțiile lor.e spune despre actualul ministru al transporturilor că Burci pe când era acționar principal la o întreprindere de vagoane,i-ar fi făcut lui Costecu o vilă.O fi adevărat?Niște oameni care au participat la lucrări așa spun.raspunde trimite

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri