Domnul Ionescu, locurile de munca vacante si inflatia lui Isarescu

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 20 mai 2016, 9:06 Economie | Finanţe & Bănci


Romanii care isi cauta de lucru se potrivesc greu cu asteptarile angajatorilor
Foto: sxc.hu
Domnul Ionescu a ramas somer. Isi cauta acum un loc de munca, dar foarte greu isi gaseste, desi Statistica tocmai a transmis vineri ca avem 58.300 de locuri de munca vacante. "Patronii nu mai platesc dom`ne cum plateau odata", le povesteste el tuturor celor care il intreaba de ce nu se angajeaza. Desi domnul Ionescu are studii superioare si un master, salariul care i se ofera este cel minim pe cartea de munca. "Inaceptabil! De aia am facut eu facultate?", spune ferm, Ionescu. Ceea ce nu stie domnul Ionescu este ca de cate ori tehnocratii anunta cresteri ale salariului minim, in sectorul privat angajatorii isi cheama contabilii si intreaba unde e loc de taieri: din personal sau din salarii?

Costurile angajatorilor cu forta de munca au crescut pentru mai mult de 70 % dintre firme in  ultimii ani, iar recentele cresteri ale salariului minim brut din 2014- 2015 (cu 22%) a contribuit la mentinerea acestei tendinte. Si cum unul din cinci salariati din sectorul privat sunt incadrati la salariul minim brut pe economie.... (sursa datelor: BNR, Tendinte comportamentale pe piata muncii, Militaru&Pandioniu)
Firmele stabilesc pretul produselor  pe care le scot pe piata adaugand o marja fixa sau/si variabila peste costul cu forta de munca. Acest cost cu forta de munca este de circa o treime din costurile unei firme si al doilea cel mai important factor pentru cresterea preturilor.

Aproape 6 din 10 firme private (57% dintre companii) spun ca la o majorare a salariului minim vor creste preturile. Pentru ca le cresc costurile si le transfera cel putin partial in preturi.

Majoritatea companiilor modifica preturile cel putin o data la sase luni, in timp ce salariile sunt stabilite in anual sau chiar mai rar

 Flexibilitatea mai redusa a salariilor poate explica fenomenul de inertie a inflatiei (Gertler,1999)
Companiile din industria fabricarii bauturilor sunt cele mai flexibile in modificarea salariilor (de cel putin doua ori pe an in peste 90% din cazuri), iar firmele care activeaza in industria echipamentelor electrice si electronice sunt cele mai rigide (modificarea salariului are loc mai rar de doua ori pe an in aproximativ 40% din cazuri)

Cum reactioneaza firmele private din Romania de cate ori Guvernul anunta cresterea salariului minim brut:
 • Doua firme din 10 (ne referim aici la sectorul privat) ingheata salariile de baza
 • Una din cinci trece la reducerea numarului de angajati
 • Una din noua firme apeleaza la pensionari anticipate
 • Una din 10 nu mai innoieste contractele ajunse la scadenta
 • Jumatate din firme reduc bonusurile financiare sau taie din alte beneficii nefinanciare
 • Circa 40% din firme renunta la angajatii cu salarii mari si aduc in locul lor oameni pe bani mai putini, daca vechii angajati nu accepta tieri din salarii
 • Una din 4 firme modifica programul de lucru  (sursa: Tendinte comportamentale pe piata muncii, Militaru&Pandioniu, BNR)
In ramuri precum industria alimentara, usoara sau constructii, cresterea salariului minim brut pe economie din perioada 2008-2015 este superioara cresterii productiei, toate cele trei ramuri avand mai mult de 40% dintre angajati incadrati la pragul minim.

La cresterea salariului minim brut pe economie, 47% dintre companii au afirmat ca vor limita recrutarile

Aproximativ jumatate dintre firmele care s-au confruntat cu o scadere a cererii au declarat ca au fost nevoite sa faca disponibilizari sau sa inghete angajarile.  Alte lucruri care au influentat procesul de recrutare sunt legate in principal de taxele mari pe munca, politica salariului minim, dificultatea de a gasi personal calificat si de existenta contractelor colective.
Din cauza sau pe fondul acestor probleme de pe piata muncii, nu e greu de estimat ca impusurile de politica monetara ale BNR se transmit mai greu in economia reala. Ca, din punct de vedere al politicii fiscale promovate de-pana acum inconsistenta doamna Dragu, accentuarea decalajelor de competitivitate intre sectoare poate fi atenuata prin reducerea impozitarii muncii dar si prin masuri de stimulare a productivitatii firmei (investitii in educatie si infrastructura)

Cel mai bun indicator al pietei muncii (si a disfunctionalitatilor care apar este curba Beveridge. Pozitia pe Curba Beveridge a unei tari la un moment dat poate indica situatia economica a acesteia, daca se afl a intr-o perioada de recesiune sau de boom economic. Aceasta curba analizeaza legatura dintre somaj si locurile de munca vacante. Ea spune multe despre capacitatea unei economii de a genera locuri de munca.
Rezultatele calculelor facute in laboratoarele BNR arata o relatie dintre inflatie si somaj, coeficientul gap-ului de somaj situandu-se in jurul valorii de -0,7. 

Astfel, manifestarea unui "efect de histerezis" ulterior declansarii crizei, care a constat intr-o depreciere a capitalului uman odata cu prelungirea perioadei in care dl Ionescu ramane somer a facut ca acesta sa devina mai putin atractiv pentru angajatori. In plus, redresarea economiei romanesti s-a realizat pe o structura mai competitiva si, prin urmare, companiile au devenit mai exigente in privinta aptitudinilor candidatilor. Din acest punct de vedere, au aparut neconcordante mai accentuate intre cererea si oferta de forta de munca, amplificata de incapacitatea sistemului de educatie de a genera personal cu o calificare adecvata necesitatilor economiei (reflectata intr-o rata ridicata a somajului in randul tinerilor).

"Dezvoltarea ramurilor cu o inzestrare tehnologica superioara, alaturi de actiunea inhibitoare a unor factori precum majorarea accelerata a salariului minim brut pe economie in ultimii doi ani, impozitarea ridicata a muncii si/sau existenta contractelor colective au condus la diminuarea capacitatii economiei de a crea locuri de munca. Cresterea somajului structural poate reprezenta un element important in evaluarea pozitiei ciclice a economiei (relevant in procesul de elaborare a politicii monetare), in contextul in care persoanele ramase in cautarea unui loc de munca, dar care nu au abilitatile cautate de companii, nu concureaza de fapt pentru locurile de munca existente. Prin urmare, aceste persoane nu pot influenta procesul de stabilire a salariilor si, prin urmare, nici pe cel de stabilire a preturilor.", se arata intr-un studiu elaborat de BNR.

Asa ca, ce sa faca dl. Ionescu? Citeste datele  din comunicatul transmis vineri de Statistica, numara locurile de munca vacante si nu pricepe ce au patronii cu el de-i ofera un salariu "necompetitiv" din punctul lui de vedere.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9223 vizualizari

 • +10 (16 voturi)    
  Analiza pare buna doar la prima vedere (Vineri, 20 mai 2016, 10:25)

  spysoby [utilizator]

  Cresterea productivitatii munci unde-i? In BMW patronului si in vila.Deci atit timp cit economia e pe japca si nu investesti in echipamente esti varza.Iar dupa parerea mea Ionescu ar trebui sa plece la munca afara.
  • +2 (10 voturi)    
   Sa nu plangem de mila firmelor (Vineri, 20 mai 2016, 11:19)

   Alex1512 [utilizator] i-a raspuns lui spysoby

   De acord. Am prieteni care lucrează in diferite domenii: construcții, comerț, educație și au salariul oficial minimul pe economie, iar cealaltă parte este plătita la negru.
   Nu înțeleg cum poți da vina pe tehnocrați ca au mărit salariul minim. Cum poți trai in București cu 1000 lei/lună?
   Înțeleg ca e greu sa faci afaceri in România, pentru că uneori statul iți pune piedici, dar nu e vina angajaților si nu ar trebui sa iti bați joc de ei. Nimeni nu e angajat degeaba sau din mila. Fiecare produce mai mult decât consuma.
   Multe firme prefera sa angajeze debutanți pe salarii mai mici si sa-i schimbe la 2-3 ani decât sa ii plătească mai bine pe cei cu experiență.
   Din păcate mulți patroni merg la ciupeală, vor sa obțină profituri mari cu investiții mici si improvizații.

   Caz real la Tecuci: în urma cu câțiva ani, la acum falimentata fabrica de mobila, patronul a trimis din acte pe toată lumea in concediu fara plata 3 luni de zile. In această perioadă toti angajații au venit la serviciu si au fost remunerați la negru. O fi fost si atunci vina guvernului. Situații asemănătoare se întâmplă in toată țara, mai ales in localitățile mici.

   Concluzia este că domnul Ionescu ar trebui să se orienteze către o carieră in afara țării.
   • -2 (8 voturi)    
    caz real relevant.. (Vineri, 20 mai 2016, 12:51)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Alex1512

    deci la Tecuci toti angajatii (presupun ca vorbim de cateva sute?) unei fabrici au acceptat sa lucreze ilegal, dar vinovat e doar patronul? pai daca ei accepta, nu sunt complici?.. daca ar fi fost toti cinstiti si ar fi refuzat sa vina la munca in perioada cand erau in concediu fara plata, si-ar fi permis patronul sa-i dea afara pe toti? nu putea. e ilegal sa concediezi in masa si sa angajezi alte persoane pe aceleasi posturi. daca ar fi fost toti cinstiti si ar fi denuntat intentia firmei la autoritatile competente, ar mai fi facut patronul ala asa ceva vreodata in viata lui?

    sunt multi fraieri in tara asta.. cererea si oferta se intalnesc.

    daca nu poti trai cu 1000 lei/luna in Bucuresti atunci logic ar fi ca nimeni sa nu accepte job-uri cu salariul asta si cererea sa se adapteze la nivelul costurilor. dar daca unii accepta, inseamna ca se poate!..
    piata se regleaza singura. guvernul nu trebuie decat sa se asigure un mediu concurential corect.
    • +2 (6 voturi)    
     @Pehash (Vineri, 20 mai 2016, 13:24)

     adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     "deci la Tecuci toti angajatii (presupun ca vorbim de cateva sute?) unei fabrici au acceptat sa lucreze ilegal, dar vinovat e doar patronul? pai daca ei accepta, nu sunt complici?.. daca ar fi fost toti cinstiti si ar fi refuzat sa vina la munca in perioada cand erau in concediu fara plata, si-ar fi permis patronul sa-i dea afara pe toti? nu putea. e ilegal sa concediezi in masa si sa angajezi alte persoane pe aceleasi posturi. daca ar fi fost toti cinstiti si ar fi denuntat intentia firmei la autoritatile competente, ar mai fi facut patronul ala asa ceva vreodata in viata lui?"

     Deci, cele citeva sute de angajati care refuzau sa fie platiti la negru si probabil erau concediati pe bune, isi gaseau in mirificul Tecuci, cunoscut in Europa ca Mecca locurilor de munca vacante, un job incepind de a doua zi...
     • -3 (7 voturi)    
      scuze avem cu totii... (Vineri, 20 mai 2016, 14:08)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

      si patronul, daca il intrebi, o sa-ti spuna ca dadea faliment daca nu facea asta. guvernul o sa-ti spuna ca n-are bani de pensii daca nu-l calareste cu taxe pe privatul care functioneaza legal si tot asa...

      daca ma intrebi pe mine, ma doare fix in cot daca la Tecuci se gasesc sau nu locuri de munca. ori platim cu totii taxele, ori nu mai plateste nimeni.

      daca erau concediati pe bune ar fi aparut subit pe piata o gaura in productia de mobila. puneau toti umarul, faceau o societate pe actiuni si se apuca de facut mobila...
    • +1 (5 voturi)    
     @pehas (Vineri, 20 mai 2016, 14:58)

     Alex1512 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Muncitorii au aflat ulterior despre ilegalitate.
     In Tecuci sunt 2 "mari" angajatori, in afară de primarie: Olympia si Kaufland, împreună au maxim 600 de angajați. Orasul, la ultimul recensământ avea peste 31 de mii de locuitori. Patronul era si candidatul din partea unui partid roșu la alegerile locale.

     Așa că poti sa tii cate teorii vrei despre economia liberă, ca realitatea este mult diferita.
     Ilegal este si sa diluezi niste dezinfectanți dar asta nu i-a oprit pe unii sa o facă.
     • 0 (2 voturi)    
      va furati singuri caciula.. (Vineri, 20 mai 2016, 18:00)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Alex1512

      realitatea asta "diferita" spune ca poti sa faci evaziune fiscala pentru ca nu sunt locuri de munca in localitate?

      pai cu ce e mai breaz asta care lucreaza la negru decat ala care dilueaza dezinfectanti? daca am lucra toti la negru (ca realitatea este mult diferita si ducem lipsa de "angajatori" - o specie umana rara, diferita de "angajati") cine ar mai plati taxe pentru salariile medicilor???
      • 0 (2 voturi)    
       poate (Vineri, 20 mai 2016, 21:22)

       Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       Dar întotdeauna e simplu să judeci pe alții și mult mai greu să înțelegi de ce fac oamenii ce fac. Poate acei oameni voiau să nu rămână pe drumuri și să aibă ce da de mâncare copiilor iar, la momentul respectiv, asta era singura soluție pe care ei au găsit-o. Hai să vedem care ar fi fost o altă soluție, realistă. Deocamdată, în ciuda unor țipete pline de patetism privind greutatea găsirii de personal, angajatorii au, în România (iar în zone ca Tecuci și mai mult) mult mai multă putere pe piața muncii decât angajații și asta le permite să dicteze regulile pe piață.
       • +2 (2 voturi)    
        sigur.. (Vineri, 20 mai 2016, 21:58)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui Andrei57

        la fel de bine poti sa justifici si furtul.. "să aibă ce da de mâncare copiilor". de ce nu? o data ce accepta ca infractiunea este acceptabila, limita devine irelevanta. pot sa-ti dau si'n cap daca-mi mor copii de foame, nu?..
        Nu. Solutia e clara - respectam cu totii legea sau ne batem joc de cei care o respecta. "Angajatorii" au fix atata putere cat le ofera angajatii. S-au nascut patroni? Cine ii opreste pe angajatii aia sa-si deschida propria fabrica??
  • +2 (2 voturi)    
   Ce crestere a productivitatii? (Sâmbătă, 21 mai 2016, 12:38)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui spysoby

   Deci costurile cu salariile au crescut cu 70%. Cat din aceste procente au ajuns la salariati? Inainte sa condamnati patronul - dintre cei trei actori economici, patronul salariatii si statul singurul care risca este el, patronul. Pe ceilalti nu ii intereseaza - salariatii vor salarii indiferent daca merge economia si afacerile patronului, statul vrea impozitele in aceleasi conditii.
   Intreb inca o data - din cele saptezeci de procente crestere a costurilor salariale, a cata parte a ajuns la salariati? Si de ce nu se actualizeaza deducerile, care au fost plafonate la nivelul anului 2005! De ce? Pentru ca politicienii sa ii pacaleasca pe fraieri cu marirea salariului minim, cand de fapt ceea ce se mareste este partea extrasa de stat din tot ce este legat de salariul minim - puncte de amenzi, etc. ... Dar fraierii fac gura mare ca patronul are BMW - daca vrei BMW, fa-te si tu patron, daca nu poti, ciocu mic si joc de glezne.
 • +15 (19 voturi)    
  domnul Ionescu... (Vineri, 20 mai 2016, 10:28)

  CatalinCucu [anonim]

  un efect pervers al domnului Ionescu...

  Dupa ce ne-a dezinformat grav in legatura cu costurile pentru notificare darii in plata incredeare in "domnul Ionescu" s-a prabusit practic (cel putin in cazul meu).

  Unde mai ieri eram un fan al articolelor scrise de Dan Popa azi am ajuns nici sa nu le mai citesc.

  De ce? pentru ca in 7 zile mi se dovedeste ca informatiile date sunt inexacte si cumva imi par a urmari alt scop decat cel al informarii, analizei, etc.

  Daca suntem mai multi in aceeasi situatie propun mutare articolelor "domnul Ionescu" la categoria fictiune literara sau orice altceva ce nu are legatura cu realitatea.
  • +6 (12 voturi)    
   cam tarziu ai realizat :)) (Vineri, 20 mai 2016, 10:43)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui CatalinCucu

   dar mai bine mai tarziu decat niciodata!
   iar distinsul autor poate sa ne spuna cu cat a crescut somajul de la cresterea salariului minim de la 700 lei in 2012 pana azi cand salariul minim este 1250?
   si cam cat sunt incasarile la buget comparativ?
   • +2 (8 voturi)    
    numarul salariatilor... (Vineri, 20 mai 2016, 13:05)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    nu va mai uitati la rata somajului ca va pacaliti singuri. populatia Romaniei este in scadere si in fiecare an o parte din tineri pleaca sa lucreze in strainatate. rata somajului ramane relativ constanta, dar per ansamblu numarul persoanelor active in mediul privat a scazut si creste doar numarul bugetarilor.

    "incasarile la buget" din cresterea salariului minim reprezinta practic bani munciti de amaratii aia care iau salariul minim. deci ne mandrim ca ii cocosam si mai tare pe saracii care muncesc?? sau ne mandrim ca am crescut salariile bugetarilor si pentru asta taiem toate investiile si crestem datoriile guvernamentale?

    daca ne-am concentra pe eliminarea muncii la negru si a evaziunii fiscale, aceiasi salariati ar putea castiga mai mult doar din cresterea productivitatii.
  • -3 (9 voturi)    
   pai din aceasta cauza a devenit somer, (Vineri, 20 mai 2016, 10:47)

   Pseudokinegetikos [utilizator] i-a raspuns lui CatalinCucu

   a ramas somer si asa o sa ramana atat timp cat munca lui nu este orientata catre rezultate palpabile.
   Din cate vad dl. Ionescu vorbeste mult si spune putin si prost.
 • +5 (7 voturi)    
  Bun (Vineri, 20 mai 2016, 10:34)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Articol informat, dar nici un cuvint despre presiunea pe care o resimt privatii dinspre unele sectoare bugetare unde salariile se situau peste limita de la privati, indiferent de performanta. DL Ionescu sa-si caute slujba la stat (e drept, platit fiind tot din taxele si impozitele din sectorul... privat).
 • +9 (11 voturi)    
  58300 joburi fictive afișate fraudulos de agenții! (Vineri, 20 mai 2016, 10:46)

  dumitrica [utilizator]

  Acele 58300 joburi sunt fictive, afișate fraudulos pe siturile agențiilor de recrutare care postează în neștire pagini cu "Angajam 20 persoane urgent" dar care nu au posturile respective. Dau anunțuri doar pentru a strânge CV-uri, sa aibă bazele de date actualizate sperând ca pe viitor vor face rost de un contract și din cele doua trei mii de CV-uri primite la vreo 500 joburi false postate vor angaja 3-4 persoane.
  • -4 (10 voturi)    
   e o conspiratie!.. (Vineri, 20 mai 2016, 11:31)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   e clar. agentiile de recrutare sunt platite de Soros care vrea sa distruga Romania! :)

   ramane totusi intrebarea dureroasa: ce stie dl Ionescu sa faca?...
   • +2 (8 voturi)    
    Si în Canada situația e identica. Joburi fictive. (Vineri, 20 mai 2016, 12:03)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Si în Canada situația joburilor fictive postate de agenții este identica cu cea din Romania. Aceste locuri de munca aparent numeroase dar în realitate inexistente sunt o escrocherie universala tolerata de guvernele majorității tarilor care au interesul sa arata ca joburi exista dar oamenii nu se angajează din diverse motive când în realitate lucrurile stau tocmai pe dos. Sunt persoane competente dar nu exista locuri de munca.
    • -1 (7 voturi)    
     nu ai raspuns la intrebare. (Vineri, 20 mai 2016, 12:41)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     "sunt persoane competente". cine a decis ca sunt competente (au un certificat de competenta? probabil nici nu stiu ce e ala..) si in ce domeniu?? cate limbi straine cunoaste dl Ionescu la nivel conversational? ce facultate a terminat si ce master? ce lucrare de dizertatie a avut la master?
     in realitate costa bani sa creezi si sa intretii anunturi de job-uri. daca nu angajezi pe nimeni, de unde iti scoti banii astia?
     • +3 (7 voturi)    
      piata muncii e la pamant (Vineri, 20 mai 2016, 14:04)

      gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      90% din anunturi sunt pentru
      "secretare personale", agenti de teren care alearga sa faca asigurari de viata sau imobiliare si castiga doar la comision, vrajeli gen amway, herballife, tepe cu plateste 100E sa iti facem contract sa pleci afara etc

      Legat de competente depinde de job, daca nu interactionezi cu straini nu ai nevoie de limbi straine, daca nu esti inginer/doctor etc rar ai nevoie de master, totul depinde job.

      De multe ori sunt preferate persoane tinere si entuziaste dornice sa invete decat oameni cu ani de experienta dar plictisti si fara chef sa invete sau sa munceasca, "calificarea" nu e intodeauna preferata, iar depinde job.

      Nu poti sa generalizezi asa usor, piata muncii e foarte vasta si diversa, singura concluzie generala e ca in Romania in general se plateste foarte prost la privat.
      • -3 (7 voturi)    
       e greu cand nu stii sa faci nimic (Vineri, 20 mai 2016, 16:10)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

       Eu tot nu m-am lamurit ce competente sau calificari au oamenii astia care nu-si gasesc de lucru si se tot uita pe anunturi cu secretare si MLM.
 • 0 (4 voturi)    
  Costuri (Vineri, 20 mai 2016, 11:18)

  alin.ivan [utilizator]

  "Firmele stabilesc pretul produselor pe care le scot pe piata adaugand o marja fixa sau/si variabila peste costul cu forta de munca" - păi e cam prost dacă firmele fac așa, pentru că ar trebui să aibă sun sistem precis de calculație de costuri, care să fie în funcție de toate consumurile firmei, nu numai în funcție de salarii.
 • -1 (7 voturi)    
  poti sa supravietuiesti cu salariul minim? (Vineri, 20 mai 2016, 11:30)

  gigi1 [utilizator]

  Salariul minim la oras deabia iti ajunge sa mananci, imposibil sa stai cu chirie, poate in cel mai bun caz un pat intr-o camera cu alte 6 persoane, cine s-ar inghesui la asemenea "oferta" sa munceasca 8 ore pe zi, in unele cazuri chiar si munca grea? pare mai rau ca la puscarie.

  Merge doar daca locuiesti cu parintii si te angajezi vanzator/paznic si nu e munca grea sa nu zica ai tai ca stai degeaba, altfel nu are logica, mai bine pleci din tara.
  • +1 (1 vot)    
   Intrebare (Vineri, 20 mai 2016, 17:58)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Cei care muncesc pe salariul minim pe economie cu cat s-a marit productivitatea lor atunci cand s-a marit salariul minim ?

   Pot in schimb sa iti spun ca salariul meu s-a micsorat cand au marit salariul minim ! Cu alte cuvinte, au luat din salariul meu si au dat alora care stateau in fata blocului la 2 noaptea spargand seminte in timp ce eu eram in casa invatand pt sesiune ... romania te halesc manca-ti-as !
  • +1 (3 voturi)    
   poti (Vineri, 20 mai 2016, 18:04)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   poti sa supravietuiesti si fara salariu. dovada e clara - avem doar 4.5 milioane de salariati din 14 milioane populatie in varsta de munca! doar n'or fi toti patroni?..

   intrebarea corecta este alta - poti sa faci ceva ca sa evoluezi peste nivelul salariului minim?..
 • +1 (1 vot)    
  greu (Vineri, 20 mai 2016, 18:04)

  Andrei57 [utilizator]

  Dar dacă costurile salariale sunt așa tare influențate de creșterea salariului minim înseamnă că avem o economie cam nefuncțională. Așa cum, din păcate, avem și angajați foarte nepregătiți și incapabili să producă mai eficient, lucrul valabil mai ales la nivel de management pentru că măsurile luate de firme, conform BNR, sunt, în mare parte, forme de auto-sabotare.
 • +1 (1 vot)    
  mirari! (Sâmbătă, 21 mai 2016, 1:33)

  barbatdetreaba55 [utilizator]

  Cum se explica atunci 2168 lei/salariu mediu pe economie in 2016? daca majoritatea angajatilor din Ro sunt platiti la salariul minim?
  Apoi, organele de control, ce pazesc? mustele?
 • 0 (0 voturi)    
  alba ca zapada ... (Sâmbătă, 21 mai 2016, 10:52)

  trebol [utilizator]

  domnul Ionescu ar fi bine sa paraseasca tara cat mai repede posibil ... daca vrea sa traiasca decent ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by