Costurile angajatorilor cu forta de munca au crescut pentru mai mult de 70 % dintre firme in ultimii ani, iar recentele cresteri ale salariului minim brut din 2014- 2015 (cu 22%) a contribuit la mentinerea acestei tendinte. Si cum unul din cinci salariati din sectorul privat sunt incadrati la salariul minim brut pe economie.... (sursa datelor: BNR, Tendinte comportamentale pe piata muncii, Militaru&Pandioniu)

Firmele stabilesc pretul produselor pe care le scot pe piata adaugand o marja fixa sau/si variabila peste costul cu forta de munca. Acest cost cu forta de munca este de circa o treime din costurile unei firme si al doilea cel mai important factor pentru cresterea preturilor.
Aproape 6 din 10 firme private (57% dintre companii) spun ca la o majorare a salariului minim vor creste preturile. Pentru ca le cresc costurile si le transfera cel putin partial in preturi.
Majoritatea companiilor modifica preturile cel putin o data la sase luni, in timp ce salariile sunt stabilite in anual sau chiar mai rar

Flexibilitatea mai redusa a salariilor poate explica fenomenul de inertie a inflatiei (Gertler,1999)
Companiile din industria fabricarii bauturilor sunt cele mai flexibile in modificarea salariilor (de cel putin doua ori pe an in peste 90% din cazuri), iar firmele care activeaza in industria echipamentelor electrice si electronice sunt cele mai rigide (modificarea salariului are loc mai rar de doua ori pe an in aproximativ 40% din cazuri)
Cum reactioneaza firmele private din Romania de cate ori Guvernul anunta cresterea salariului minim brut:
- Doua firme din 10 (ne referim aici la sectorul privat) ingheata salariile de baza
- Una din cinci trece la reducerea numarului de angajati
- Una din noua firme apeleaza la pensionari anticipate
- Una din 10 nu mai innoieste contractele ajunse la scadenta
- Jumatate din firme reduc bonusurile financiare sau taie din alte beneficii nefinanciare
- Circa 40% din firme renunta la angajatii cu salarii mari si aduc in locul lor oameni pe bani mai putini, daca vechii angajati nu accepta tieri din salarii
- Una din 4 firme modifica programul de lucru (sursa: Tendinte comportamentale pe piata muncii, Militaru&Pandioniu, BNR)

La cresterea salariului minim brut pe economie, 47% dintre companii au afirmat ca vor limita recrutarile
Aproximativ jumatate dintre firmele care s-au confruntat cu o scadere a cererii au declarat ca au fost nevoite sa faca disponibilizari sau sa inghete angajarile. Alte lucruri care au influentat procesul de recrutare sunt legate in principal de taxele mari pe munca, politica salariului minim, dificultatea de a gasi personal calificat si de existenta contractelor colective.
Din cauza sau pe fondul acestor probleme de pe piata muncii, nu e greu de estimat ca impusurile de politica monetara ale BNR se transmit mai greu in economia reala. Ca, din punct de vedere al politicii fiscale promovate de-pana acum inconsistenta doamna Dragu, accentuarea decalajelor de competitivitate intre sectoare poate fi atenuata prin reducerea impozitarii muncii dar si prin masuri de stimulare a productivitatii firmei (investitii in educatie si infrastructura)
Cel mai bun indicator al pietei muncii (si a disfunctionalitatilor care apar este curba Beveridge. Pozitia pe Curba Beveridge a unei tari la un moment dat poate indica situatia economica a acesteia, daca se afl a intr-o perioada de recesiune sau de boom economic. Aceasta curba analizeaza legatura dintre somaj si locurile de munca vacante. Ea spune multe despre capacitatea unei economii de a genera locuri de munca.

Rezultatele calculelor facute in laboratoarele BNR arata o relatie dintre inflatie si somaj, coeficientul gap-ului de somaj situandu-se in jurul valorii de -0,7.
Astfel, manifestarea unui "efect de histerezis" ulterior declansarii crizei, care a constat intr-o depreciere a capitalului uman odata cu prelungirea perioadei in care dl Ionescu ramane somer a facut ca acesta sa devina mai putin atractiv pentru angajatori. In plus, redresarea economiei romanesti s-a realizat pe o structura mai competitiva si, prin urmare, companiile au devenit mai exigente in privinta aptitudinilor candidatilor. Din acest punct de vedere, au aparut neconcordante mai accentuate intre cererea si oferta de forta de munca, amplificata de incapacitatea sistemului de educatie de a genera personal cu o calificare adecvata necesitatilor economiei (reflectata intr-o rata ridicata a somajului in randul tinerilor).
"Dezvoltarea ramurilor cu o inzestrare tehnologica superioara, alaturi de actiunea inhibitoare a unor factori precum majorarea accelerata a salariului minim brut pe economie in ultimii doi ani, impozitarea ridicata a muncii si/sau existenta contractelor colective au condus la diminuarea capacitatii economiei de a crea locuri de munca. Cresterea somajului structural poate reprezenta un element important in evaluarea pozitiei ciclice a economiei (relevant in procesul de elaborare a politicii monetare), in contextul in care persoanele ramase in cautarea unui loc de munca, dar care nu au abilitatile cautate de companii, nu concureaza de fapt pentru locurile de munca existente. Prin urmare, aceste persoane nu pot influenta procesul de stabilire a salariilor si, prin urmare, nici pe cel de stabilire a preturilor.", se arata intr-un studiu elaborat de BNR.
Asa ca, ce sa faca dl. Ionescu? Citeste datele din comunicatul transmis vineri de Statistica, numara locurile de munca vacante si nu pricepe ce au patronii cu el de-i ofera un salariu "necompetitiv" din punctul lui de vedere.
Nu înțeleg cum poți da vina pe tehnocrați ca au mărit salariul minim. Cum poți trai in București cu 1000 lei/lună?
Înțeleg ca e greu sa faci afaceri in România, pentru că uneori statul iți pune piedici, dar nu e vina angajaților si nu ar trebui sa iti bați joc de ei. Nimeni nu e angajat degeaba sau din mila. Fiecare produce mai mult decât consuma.
Multe firme prefera sa angajeze debutanți pe salarii mai mici si sa-i schimbe la 2-3 ani decât sa ii plătească mai bine pe cei cu experiență.
Din păcate mulți patroni merg la ciupeală, vor sa obțină profituri mari cu investiții mici si improvizații.
Caz real la Tecuci: în urma cu câțiva ani, la acum falimentata fabrica de mobila, patronul a trimis din acte pe toată lumea in concediu fara plata 3 luni de zile. In această perioadă toti angajații au venit la serviciu si au fost remunerați la negru. O fi fost si atunci vina guvernului. Situații asemănătoare se întâmplă in toată țara, mai ales in localitățile mici.
Concluzia este că domnul Ionescu ar trebui să se orienteze către o carieră in afara țării.
sunt multi fraieri in tara asta.. cererea si oferta se intalnesc.
daca nu poti trai cu 1000 lei/luna in Bucuresti atunci logic ar fi ca nimeni sa nu accepte job-uri cu salariul asta si cererea sa se adapteze la nivelul costurilor. dar daca unii accepta, inseamna ca se poate!..
piata se regleaza singura. guvernul nu trebuie decat sa se asigure un mediu concurential corect.
Deci, cele citeva sute de angajati care refuzau sa fie platiti la negru si probabil erau concediati pe bune, isi gaseau in mirificul Tecuci, cunoscut in Europa ca Mecca locurilor de munca vacante, un job incepind de a doua zi...
daca ma intrebi pe mine, ma doare fix in cot daca la Tecuci se gasesc sau nu locuri de munca. ori platim cu totii taxele, ori nu mai plateste nimeni.
daca erau concediati pe bune ar fi aparut subit pe piata o gaura in productia de mobila. puneau toti umarul, faceau o societate pe actiuni si se apuca de facut mobila...
In Tecuci sunt 2 "mari" angajatori, in afară de primarie: Olympia si Kaufland, împreună au maxim 600 de angajați. Orasul, la ultimul recensământ avea peste 31 de mii de locuitori. Patronul era si candidatul din partea unui partid roșu la alegerile locale.
Așa că poti sa tii cate teorii vrei despre economia liberă, ca realitatea este mult diferita.
Ilegal este si sa diluezi niste dezinfectanți dar asta nu i-a oprit pe unii sa o facă.
pai cu ce e mai breaz asta care lucreaza la negru decat ala care dilueaza dezinfectanti? daca am lucra toti la negru (ca realitatea este mult diferita si ducem lipsa de "angajatori" - o specie umana rara, diferita de "angajati") cine ar mai plati taxe pentru salariile medicilor???
Nu. Solutia e clara - respectam cu totii legea sau ne batem joc de cei care o respecta. "Angajatorii" au fix atata putere cat le ofera angajatii. S-au nascut patroni? Cine ii opreste pe angajatii aia sa-si deschida propria fabrica??
Intreb inca o data - din cele saptezeci de procente crestere a costurilor salariale, a cata parte a ajuns la salariati? Si de ce nu se actualizeaza deducerile, care au fost plafonate la nivelul anului 2005! De ce? Pentru ca politicienii sa ii pacaleasca pe fraieri cu marirea salariului minim, cand de fapt ceea ce se mareste este partea extrasa de stat din tot ce este legat de salariul minim - puncte de amenzi, etc. ... Dar fraierii fac gura mare ca patronul are BMW - daca vrei BMW, fa-te si tu patron, daca nu poti, ciocu mic si joc de glezne.
Dupa ce ne-a dezinformat grav in legatura cu costurile pentru notificare darii in plata incredeare in "domnul Ionescu" s-a prabusit practic (cel putin in cazul meu).
Unde mai ieri eram un fan al articolelor scrise de Dan Popa azi am ajuns nici sa nu le mai citesc.
De ce? pentru ca in 7 zile mi se dovedeste ca informatiile date sunt inexacte si cumva imi par a urmari alt scop decat cel al informarii, analizei, etc.
Daca suntem mai multi in aceeasi situatie propun mutare articolelor "domnul Ionescu" la categoria fictiune literara sau orice altceva ce nu are legatura cu realitatea.
iar distinsul autor poate sa ne spuna cu cat a crescut somajul de la cresterea salariului minim de la 700 lei in 2012 pana azi cand salariul minim este 1250?
si cam cat sunt incasarile la buget comparativ?
"incasarile la buget" din cresterea salariului minim reprezinta practic bani munciti de amaratii aia care iau salariul minim. deci ne mandrim ca ii cocosam si mai tare pe saracii care muncesc?? sau ne mandrim ca am crescut salariile bugetarilor si pentru asta taiem toate investiile si crestem datoriile guvernamentale?
daca ne-am concentra pe eliminarea muncii la negru si a evaziunii fiscale, aceiasi salariati ar putea castiga mai mult doar din cresterea productivitatii.
Din cate vad dl. Ionescu vorbeste mult si spune putin si prost.
ramane totusi intrebarea dureroasa: ce stie dl Ionescu sa faca?...
in realitate costa bani sa creezi si sa intretii anunturi de job-uri. daca nu angajezi pe nimeni, de unde iti scoti banii astia?
"secretare personale", agenti de teren care alearga sa faca asigurari de viata sau imobiliare si castiga doar la comision, vrajeli gen amway, herballife, tepe cu plateste 100E sa iti facem contract sa pleci afara etc
Legat de competente depinde de job, daca nu interactionezi cu straini nu ai nevoie de limbi straine, daca nu esti inginer/doctor etc rar ai nevoie de master, totul depinde job.
De multe ori sunt preferate persoane tinere si entuziaste dornice sa invete decat oameni cu ani de experienta dar plictisti si fara chef sa invete sau sa munceasca, "calificarea" nu e intodeauna preferata, iar depinde job.
Nu poti sa generalizezi asa usor, piata muncii e foarte vasta si diversa, singura concluzie generala e ca in Romania in general se plateste foarte prost la privat.
Merge doar daca locuiesti cu parintii si te angajezi vanzator/paznic si nu e munca grea sa nu zica ai tai ca stai degeaba, altfel nu are logica, mai bine pleci din tara.
Pot in schimb sa iti spun ca salariul meu s-a micsorat cand au marit salariul minim ! Cu alte cuvinte, au luat din salariul meu si au dat alora care stateau in fata blocului la 2 noaptea spargand seminte in timp ce eu eram in casa invatand pt sesiune ... romania te halesc manca-ti-as !
intrebarea corecta este alta - poti sa faci ceva ca sa evoluezi peste nivelul salariului minim?..
Apoi, organele de control, ce pazesc? mustele?