Cotatia leului fata de euro s-a apropiat luni de pragul de 4.52, ​BNR cotand un euro la 4,5194 lei, dupa ce moneda europeana se mentinuse fata de dolar deasupra pragului psihologic de USD 1.1200/EUR dar ramanand sub presiune dupa citirea nefavorabila a indicilor PMI in regiune. Monedele Europei emergente au pierdut si ele teren fata de euro . Contrar asteptarilor pietei, activitatea de business a crescut in mai in zona euro intr-un ritm lent. Anuntul preliminar facut de Markit privind indicele compozit PMI arata ca acesta a scazut la 52.9 puncte, un minim al ultimelor 16 luni, de la nivelul 53.0 raportat in aprilie desi companiile au continuat sa reduca preturile.

PMI pentru sectorul servicii s-a mentinut la 53.1 puncte desi investitorii asteptau o crestere la 53.3 iar indicele care urmareste evolutia sectorului productiv a scazut la 51.5 puncte de la 51.7. Datele au temperat optimismul fata de amplitudinea cresterii economiice in regiune in 2Q16 si au ridicat noi semne de intrebare asupra eficientei politicii BCE, scrie economistii unei banci comerciale intr-un raport.

PIATA MONETARA

Curba randamentelor implicite a ramas neschimbata in ultima zi a actualei perioade de rezerve cu segmentul maturitatilor scurte in apropiere de 0.15% si cu segmentul 1M-3M in zona 0.30% - 0.45%. Estimam ca maturitatile ON vor incepe noua perioada de rezerve cu putin sub facilitatea de depozit a BNR.

PIATA TITLURILOR

Ne asteptam ca Ministerul Finantelor sa accepte un randament mediu situat la un nivel apropiat de 2.70% la licitatia de azi in care intentioneaza sa imprumute patru sute milioane lei in obligatiuni cu maturitate reziduala de cinci ani.

METALE PRETIOASE

Preturile metalelor pretioase se mentin luni dimineata in apropierea nivelelor scazute la care au incheiat saptamana anterioara afectate de intarirea opiniei generale ca Fed va creste ratele destul de curand. Aurul se tranzactioneaza in jur de 1,250.00 dolari pe uncie, pretul argintului a scazut la 16.35 dolari pe uncie, platina este cotata sub 1,020.00 dolari pe uncie iar paladiul fluctueaza in jurul a 550.00 dolari pe uncie.